Autor
|
Wtek: Jak mam o to zapytać? Bardzo proszę o pomoc. (Przeczytany 95416 razy)
|
baska
Go
|
Ja trądzik, SM typu młodzienczego, rzs typu mlodzieńczego, migreny kwalifikuję jako korytko, a własciwiej jako choroby w któwych jest skłonność do mieszania białek i nadużywania pr. mlecznych.
Czuje sie bardzo dobrze. Nie jem zboz. Od dzisiaj rotuje mleczne i nie mieszam bialek (czy dobrze zrozumialam, ze jak jem zoltka, to tylko zoltka caly dzien (nie zmuszam sie), a mieso to mieso (wliczajac podroby)?; roslinnych bialkowych nie jadam. Czy dzieki temu moj mozg i rdzen kregowy szybciej sie zregeneruja i bede zdrowa? Ach, to wspaniale! Ewo, bardzo dziekuje! Dieki Tobie zrobilam kolejny wielki krok do Zdrowia!
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja tez nie jadam zbóż (czasem odrobinę zgrzesze) i mleka w ogóle nie piję - to wszystko zgodnie z zaleceniami Jana Kwaśniewskiego. Nie ma co ukrywac, że Lekarka dała nacisk na te punkty i dobrze. Basiu, skoro od dzisiaj dopiero rotujesz, to w zasadzie nie masz duzo do powiedzenia na ten temat. Ja mlecznych nie rotuję, bo i nie mam co rotować. Piję tylko smietankę do kawy i to nie codziennie. Od świeta zjadam jakis nabiał. Czyli rotacja mi wychodzi samoczynnie . Jak się je zgodnie z DO to jakos nie ma kiedy jesć nabiałów. Rano zjadam jaja, wieczorem mieso z warzywami. To kiedy jeść ten nabiał? I to jeszcze regularnie Masła jem duzo. Czuje sie świetnie. Nie mogłabym codziennie jeść samych jaj, albo samego mięsa. Zbyt nudne. Daj Basia znak, jak sie czujesz po takim jedzeniu.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Baśka z tym mieszaniem białek to ... dążenie do ideału. Wystarczy 1-2 x w tyg. Obserwuj 2-3-4 dobę bez pr. mlecznych zrób po 6 dobach bez pr. mlecznych dzień DO mleczny/śmietanowy/serowy i znów 6 dób DO bez pr. mlecznych. Obserwuj wagę. Po 3 dobach powinnaś zacząć spadać na wadze. 2-3-4 doba i dzień DO mleczny - czy bedą jakieś objawy? Obserwuj się. Każdy ma swoje punkty słabsze. To tak jak z chlebem. U jednego wywołuje astmę, u drugiego ch. Buergera czy SM u kolejnego.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewka, ja juz bym nie była w stanie zrobic sobie dnia mlecznego. Wiele lat pilam mleko litrami, do wszystkiego. Po paru latacg DO, po mleku, po serze, po śmietance nawet, mam drobne sensacje żólądkowe. Juz sie odzwyczailam. Śmietanki pije tyle co do dwóch kaw - góra. I to nie codziennie
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
Basiu, skoro od dzisiaj dopiero rotujesz, to w zasadzie nie masz duzo do powiedzenia na ten temat. I nic nie mowie Ja mlecznych nie rotuję, bo i nie mam co rotować. Piję tylko smietankę do kawy i to nie codziennie. Od świeta zjadam jakis nabiał(...)]Masła jem duzo No wlasnie, to co rotowac...? Wiesz Ewa ja jadlam przewaznie tylko maslo. Zuzi tez staram sie nie dawac mleka, bo wiem, ze to niezdrowe; zreszta pije je w przedszkolu i robia jej sie czerwone policzki. Jednak zdarza sie, ze wypatrzy to nieszczesne mleko w sklepie..i wtedy ja przez 3 dni pije kawe z mlekiem. I tez wtedy uczulene na nikiel sie pojawia. Wiele lat pilam mleko litrami, do wszystkiego. Po paru latacg DO, po mleku, po serze, po śmietance nawet, mam drobne sensacje żólądkowe. Mialam podobnie ze slodyczami. W pewnym okresie robilo mi sie niedobrze po zjedzeniu chocby kostki czekolady czy cukierka; wymiotowalam. Baśka z tym mieszaniem białek to ... dążenie do ideału. Wystarczy 1-2 x w tyg.
dla mnie to nie problem, moge byc idealem Bede sie obserwowac, napisze. Bylabym zachwycona spadkiem wagi, mimo wielu staran brakuje mi ciagle 4 kilogramy. Daze do idealu
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No to, Basia, skoro masz tyle samozaparcia, czekam na efekty . Jeżeli metoda niełączenia różnych białek jest skuteczna, powinnaś od razu zacząć chudnąć. Pisz, co tam u ciebie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Nie mogłabym codziennie jeść samych jaj, albo samego mięsa. Zbyt nudne. Daj Basia znak, jak sie czujesz po takim jedzeniu.
Nie jestem Basia, ale daje znać jak się czuje po takim jedzeniu. Otóż w moim przypadku po przejściu na DO objawiła mi się wysypka bardzo obfita, nic nie pomagało. Dziś wiem, że przyczyną było mieszanie białek. Pozbyłem się wysypki,dopiero po konsultacjach z dr Ewa ale za jakiś czas znowu wróciła (oczywiście jak zmieszałem) To było ponad 5 miesięcy temu i teraz już wysypka mi się nie wraca, nawet jak pomieszam, chociaż staram się tego nie robic....jak się czuję po takim jedzeniu? rewelacyjnie . W praktyce wychodzi 2-3 dni jajowe + potem 2-3 dni przerwy od jajek i potem znowu mam na nie ochotę i je jem. To samo dotyczy mięs itd Jak mam ochotę, to jem. I wcale nie jest nudne Jak mi sie nudzi, to jem cos innego. Szczerze mowiac, to mieszam tylko w sytuacji jak sie spiesze, mam braki w lodówce i robie na szybko to co jest...
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Baśka interesuje mnie po ilu dobach istotnie schudniesz (jakieś 1,5-2kg). I czy wystapi jakieś pogorszenie (nawroty objawów lub ból głowy czy coś z zakresu "locus minoris resistantiae") na 3 lub 4 dobę odstawienia produktów mlecznych.
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Baśka interesuje mnie po ilu dobach istotnie schudniesz (jakieś 1,5-2kg). I czy wystapi jakieś pogorszenie (nawroty objawów lub ból głowy czy coś z zakresu "locus minoris resistantiae") na 3 lub 4 dobę odstawienia produktów mlecznych.
winno być: locus minoris resistentiae
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
dzieki, Adiqq, za info
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
Waga jak na razie nie spada Ale u mnie to normalka; ciagly efekt jojo: ciezka walka o minus 2kg i nie wiem skad znow 2 na +. Troche to wkurzajace jest. dzisiaj (3 doba bez mlecznych; nie mieszania bialek) znaczne pogorszenie wzroku. Wiecej objawow nie zauwazylam. Choc zdarza mi sie to + oslabienie prawej nogi dosyc czesto. Nie wiem dlaczego. Moze psychika? Obserwuje sie dalej
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Baśka, a Ty chorujesz na coś?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Na trzecią dobę oddzywaja się miejsca słabsze. Czwarta doba rano lub piata rano. Interesuje mnie czy na czwartą czy na piątą bedzie istotny spadek wagi. Nigdy waga nie spada w trzecia dobą rano (ta metodą). I jak będa się zachowywać miejsca słabsze.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Waga jak na razie nie spada Ale u mnie to normalka; ciagly efekt jojo: ciezka walka o minus 2kg i nie wiem skad znow 2 na +. Troche to wkurzajace jest. dzisiaj (3 doba bez mlecznych; nie mieszania bialek) znaczne pogorszenie wzroku. Wiecej objawow nie zauwazylam. Choc zdarza mi sie to + oslabienie prawej nogi dosyc czesto. Nie wiem dlaczego. Moze psychika? Obserwuje sie dalej Pomyśleć, że ja tak walczę o każdy kilogram na plus, bezskutecznie
|
|
|
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Baśka, a Ty chorujesz na coś?
Już wiem. Trzymam kciuki! Za efekty kolejnej doby także, tylko pisz
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Wszyscy się uczymy. Nie ma lekko .
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
'Nie mieszanie' białek pozwoliło mi ustalić dzienną porcję białka dla mnie. Zawsze się zamartwiałam ile powinnam spożywać białka 30 czy 50g? Treaz już nie muszę liczyć i nie mam żadnych ubocznych objawów gdy zjadam jednego dnia prod. zwerzęce: jaja,mięso, podroby. Natomiast jak dodam w tym dniu białko roślinne np.orzechy to pogłębia się spastyką. Nabiał jadam raz na 7-10 dni, nie piję śmietanki z kawą, przestałam się martwić moimi nadkilogramami i... schudłam. Teraz swobodnie noszę 38 rozmiar, a jeszcze parę miesięcy miałam z tym problem. Dzisiaj (po paru latach) pierszy raz byłam na grzybach. Znaleziony prawdziwek dał mi więcej radości niż wygrana w lotto . Nie, nie nie biegam po lesie, ale od drzewa do drzewa, trochę na czworakach i RUSZAM SIĘ SAMA!. Niebywałe. Dzięki lekarko, że pomogłaś mi nauczyć się optymalności.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Chalino, jak to? Ty jesz tego samego dnia jaja i mieso? Przecie Lekarce chodzilo, zeby te bialka oddzielić
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Halinko, umieściłam twoje "Ch" na początku. Nie gniewasz sie?
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
4 doba. Schudlam kilogram,moze poltora. Nie cieszy mnie to, bo po ubraniach nic nie widac. A u mnie jest tak, ze jak nie widac, to zaraz wraca Wzrok wrocil do "normy". Reszta ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|