elmo
Go
|
W nocy, gdy nic nie jesz,nie pijesz,bakterie,grzyby mają czas się namnożyć i dlatego rano masz bardziej intensywny osad na języku. W ciągu dnia, gdy pijesz,jesz wypłukujesz bakterie i osad znika (ale piszesz,że nie do końca)....
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Polecam plukanie jamy ustnej co 1-2 godziny roztworem szalwii i rumianku, lub slabo rozcienczonym szwedzkim gorzkim eliksirem . Szalwia lekarska, dzieki olelkowi eterycznemu dziala przeciwzapalnie, bakteriostatycznie i odkazajaco, leczy blone sluzowa jamy ustnej, podniebienia i dziasel, sluzy rowniez do usuwania nieprzyjemnego zapachu z ust.
Szczotka elektryczna i dobra pasta/droga pasta wcale nie jest najlepszym rozwiazaniem jezeli chodzi o higiene jamy ustnej, lepiej sprawdza sie "zwykla" szczoteczka i plukanie/wyplukiwanie resztek miedzy zebami oczywiscie ww. ziolkami.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Moje dzieci jak były niemowlakami to miały prawdopodobnie taki język jak Ty. Lekarz stwierdził, że to pleśniawka i przepisał lek do smarowania języka kilka razy dziennie jak dobrze sobie przypominam to nazywał się afti czy jakoś tak, tak się wymawia tylko nie pamiętam jak się pisze. Musiałeś napewno coś zjeśc zakazonego tym grzybkiem.
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
słusznie w dzien "spłokujemy" i wydaje sie ze jest dobrze ,ale noc pokazuje ze nie jest
z tym osadem to ciężka sprawa zastanawiajace ,ze dzieci czy jedza słodkie czy tłuste , język maja czysty.
ja mam tak "obłozony" i to nie biały jaki kolor lepszy ? rano sie zastanawiam co ja jadłam wczoraj ze tak mam dzisiaj. no i faktycznie ,powidła czy smażony kotlet ,efekt taki sam . piłam miksture - citroseptu z oliwa i cytryna ,ale niestety musiałam odstawic ze wzgledu na oliwe - źle sie czułam.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
słusznie w dzien "spłokujemy" i wydaje sie ze jest dobrze ,ale noc pokazuje ze nie jest
z tym osadem to ciężka sprawa zastanawiajace ,ze dzieci czy jedza słodkie czy tłuste , język maja czysty. ja mam tak "obłozony" i to nie biały jaki kolor lepszy ? rano sie zastanawiam co ja jadłam wczoraj ze tak mam dzisiaj. no i faktycznie ,powidła czy smażony kotlet ,efekt taki sam . piłam miksture - citroseptu z oliwa i cytryna ,ale niestety musiałam odstawic ze wzgledu na oliwe - źle sie czułam.
..a w przyrodzie--zwierzety zyjace na wolnosci w 100% maja czyste jezyki i zdrowe zeby i przykrego zapachu z ust tez nie miewaja!
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Adampio--masz cala game mozliwosci--masz teraz w czym wybierac --ale znalecs rozwiazanie problemu musisu niestety SAM !
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Adam,uwazaj na cytryne, zwroc rowniez uwage na sklad citroseptu, pewnie zawiera cukier albo slodziki albo inne paskuctwa, polecam tez posty lekarki ,w ktorych to mowi o szkodliwosci cytryn na nasze organizmy,
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
zastanawiajace ,ze dzieci czy jedza słodkie czy tłuste , język maja czysty.
Też się nad tym zastanawiałam . ja mam tak "obłozony" i to nie biały jaki kolor lepszy ?
Żółtawy nalot ponoć świadczy o zarzucaniu żółci do żołądka,o dysfunkcji wątroby-tak kiedyś czytałam.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Na pleśniawki skuteczna jest kombinacja "Aphtin" zawiesina i "Sachol" - żel stomatologiczny. Likwidują z reguły takie problemy po 1-2 dobach. Nie należy się całować z nieznajomymi...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nalot na języku mówi nam ,że jest jakiś stan zapalny przewodu pokarmowego,spowodowany bakteriami czy grzybami ,niekoniecznie ograniczający się do jamy ustnej.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Na pleśniawki skuteczna jest kombinacja "Aphtin" zawiesina i "Sachol" - żel stomatologiczny. Likwidują z reguły takie problemy po 1-2 dobach. Nie należy się całować z nieznajomymi... No wlasnie Adampio--moze to jest "pies pogrzebany".
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
kawa czesto herbata ..mnostwo
A może Ty adampio masz zaburzenia elektrolitowe?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Proponuję zamienić picie dużej ilości kawy i herbaty na picie wody min. Gdy są zaburzenia elektrolitowe też występuje biały nalot na języku,znika gdy wyrówna się poziom elektrolitów.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja proponuje przed udaniem sie na nocny odpoczynek 25g--40-45%-tez wyrownuje ....!
|
|
|
|
|
|
|
Joela
Go
|
tak też mysle ,ze to z żółcia może byc związane no i ta gorzkość w ustach ? pijam cholesol ale musiała bym pic nonstop?
.,., co z tą cytryna? słyszałam ze to bardzo zdrowy owoc - skórka - a tu że ,lepiej uważać ?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
tak też mysle ,ze to z żółcia może byc związane no i ta gorzkość w ustach ?
Być może cierpisz na dyskinezę pęcherzyka żółciowego. Nie wiem czy cholesol czasem nie powoduje zaostrzeń tych dolegliwości. Może powinnaś wziąć jakieś środki rozkurczowe.Ale to tylko pod kontrolą i na zlecenie lekarza .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja proponuje przed udaniem sie na nocny odpoczynek 25g--40-45%-tez wyrownuje ....!
Na pewno nie poziom elektrolitów . Adampio.Jesli przyczyn białego nalotu nie znajdujesz w diecie,to zacznij pić dużo,ale nie kawy i herbaty. Przy znacznych zaburzeniach elektrolitowych są też przekrwione białka oczu.Sprawdź czy Ty czasem tak nie masz.Ale tak jak piszę,można to zauważyć przy znacznych zaburzeniach.Jakbyś mial możliwość oznaczenia ciał ketonowych w moczu,to sobie oznacz.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
oki doki, dziki Wam kochani za wszystkie posty. Zaczynam, rzeczywiscie od ostawienia kawy zmniejsze ilosc herbat....ibede pil wiecej wody.
Stwierdzilem tez, ze czysta przed snem redukuje biale oblozenie jezyka...czasami sie zastanawialem czy ja aby nie powinienem sobie raz popic hahahahaha
cos musz zrobic, poniewaz i zapach i wyglad jest nie najlepszy
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
cos musz zrobic, poniewaz i zapach i wyglad jest nie najlepszy
..to rob Adampio, rob, masz teraz mnostwo dobrych rad!
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
..a w przyrodzie--zwierzety zyjace na wolnosci w 100% maja czyste jezyki i zdrowe zeby i przykrego zapachu z ust tez nie miewaja!
Wygląda na to ,że dużo ludzi żyje w niewoli .
|
|
|
|
|
|
|
|