Wojciech
Newbie
Pe:
wiadomoci: 65
|
Witam
We wczorajszym "Dzienniku" ukazał się ciekawy artykuł nt. uzależnień.Artykuł jest w formie wywiadu z p Ewą Woydyłło - psychologiem i terapeutą - specjalistą od terapii uzależnień. Jeden z wątków dotyczy uzależnienia od jedzenia. Przytoczę fragment wywiadu :
- "Uzależnienie od jedzenia? Przecież musimy jeśc. Tak, ale kiedy na przykład płaczącemu babcia daje czekoladkę, to w jego mózgu powstaje połączenie : jak mi źle to mam to mam zjeśc czekoladkę. A czekoladka to cukier, który działa tak jak alkohol. Dzieci pocieszane słodyczami zostają później alkoholikami. To zostało już naukowo potwierdzone i np. w Kanadzie nie podaje się dzieciom cukru do 12 roku życia. Cukierek, Coca-Cola, słodzone napoje działają na najmłodszych jak alkohol, wprawiają w dobry nastrój, dają krótkotrwały skok energetyczny - z tego biorą się hiperaktywne dzieci.Tak się rodzi uzależnienie. Tak samo jak cukier rozkładają się inne węglowodany, więc również np makaron. One przez wątrobę płyną do mózgu i tam wchodzą w ośrodki przyjemności. Jeśli o tym wiemy, możemy zachowac kontrolę."
....
Pozdrawiam
Wojciech
|
|
|
|
D.O. od 12. VII.2007 74 kg/180cm
|
|
|
Ewa
Go
|
Znam Ewę Wojdyłło ze spotkań w AA. Swojego alkoholika starałam sie karmić Optymalnie, ale chyba juz zbyt późno. Nie pomogło. Jedynie był silniejszy, zeby dalej pić.
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"Cukier krzepi" przecież!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A jak to smakuje? Jeśli górska rosa to ja mogę polecić karkonoską, alpejską, tatrzańska pewno wyśmienita (oczywiście z rana pita , ale nie za bardzo ją pamiętam ). No i z tuzin innych pomniejszych - rewelacja!
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Od maki też. Bo cukru nie zjemy naraz pół szklanki ale maki tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Cukier jest "lepszy" od narkotyków... Żeby tylko akcyzy do cukru nie dołożyli, bo zaraz wódka zdrożeje i trzeba będzie podnosić zaś płacę minimalną!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale ładnie gaworzą...
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Ostatnio ponownie zacząłem używać cukier do słodzenia kawy. W końcu to chyba najtańsze węglowodany i co najważniejsze bez żadnych nieporządanych dodatków. W końcu jakieś węglowodany musimy jeść, więc czemu nie cukier. Ostatnio testuję go na sobie, odstawiając wszystko, poza ogórkami zjadanymi z jajecznicą. Na razie rezultaty eksperymentu, są zadawalające. Można precyzyjnie dawkować w zależności od wysiłku fizycznego i ilości zjedzonego tłuszczu, aby uniknąć skórczów.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Od 2-3 łyżeczek cukru dziennie się nie umiera!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|