forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-11-23, 14:07:56

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. ┼╗ycie bez ruchu nie jest ┼╝yciem. Starajmy si─Ö rusza─ç w ka┼╝dym wieku, dostosowuj─ůc rodzaj i wielko┼Ť─ç wysi┼éku do mo┼╝liwo┼Ťci naszego organizmu.
496641 wiadomoÂci w 3936 w▒tkach; wys│ane przez 66 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: jwar
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  Indeks glikemiczny a choroby nowotworowe
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Indeks glikemiczny a choroby nowotworowe  (Przeczytany 2978 razy)
zbynek
GoŠ


Email
Indeks glikemiczny a choroby nowotworowe
« : 2007-08-27, 00:19:56 »

Współczesna Onkologia(2005)vol. 9;4(183-188)

Insulina oraz insulinopodobny czynnik wzrostu
– znaczenie w kancerogenezie

U chorych z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi stwierdza si─Ö wi─Öksz─ů cz─Östo┼Ť─ç wyst─Öpowania cech insulinooporno┼Ťci ni┼╝ w populacji og├│lnej [1, 2]. W przypadku obu tych nowotwor├│w wi─Öksze ryzyko zachorowania stwierdza si─Ö u os├│b z nadwag─ů i oty┼éych, u kt├│rych insulinooporno┼Ť─ç wyst─Öpuje cz─Ö┼Ťciej (ryzyko u os├│b z BMI >25 jest wi─Öksze o 30–50 proc.) [3].
Insulinooporno┼Ť─ç jest podstawowym mechanizmem powstawania cukrzycy typu 2. U chorych z cukrzyc─ů rak jelita grubego i rak piersi wyst─Öpuje o ok. 50–70 proc. cz─Ö┼Ťciej ni┼╝ w og├│lnej populacji [4, 5]. Ryzyko jest wi─Öksze u chorych, kt├│rzy choruj─ů na cukrzyc─Ö d┼éu┼╝ej ni┼╝ 10 lat, co przemawia dodatkowo za znaczeniem insulinooporno┼Ťci. Regularna aktywno┼Ť─ç fizyczna, kt├│ra wyra┼║nie obni┼╝a oporno┼Ť─ç na insulin─Ö, powoduje zmniejszenie ryzyka raka jelita o 30–50 proc. [4]. Hiperinsulinemia pogarsza prognoz─Ö w raku piersi [5]. Wysoki poziom peptydu C, b─Öd─ůcego markerem wydzielania insuliny, w prospektywnym badaniu by┼é powi─ůzany ze zwi─Ökszonym ryzykiem raka jelita grubego [6].
We w┼éoskim badaniu oceniano wp┼éyw st─Ö┼╝enia fruktozaminy (jako po┼Ťredniego markera istnienia zaburze┼ä metabolicznych dotycz─ůcych gospodarki w─Öglowodanowej) na ryzyko raka piersi. St─Ö┼╝enie fruktozaminy zbadano w zamro┼╝onych pr├│bkach krwi 5,5 roku po ich pobraniu. W tym czasie w grupie ponad 10 tys. kobiet uczestnicz─ůcych w badaniu stwierdzono 144 przypadki raka piersi. U kobiet z najwy┼╝szego tercyla st─Ö┼╝enia fruktozaminy stwierdzono o 60 proc. wi─Öksze wzgl─Ödne ryzyko raka piersi ni┼╝ u kobiet z najni┼╝szego tercyla [7].
W badaniach na zwierz─Ötach wykazano, ┼╝e zastosowanie streptozocyny, kt├│ra niszczy kom├│rki beta wysp trzustkowych, powoduj─ůc niedob├│r insuliny i cukrzyc─Ö, spowalnia wzrost guz├│w nowotworowych sutka [8]. U szczur├│w, kt├│rym podawano iniekcje insuliny, stwierdzono wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç i wi─Ökszy rozmiar nieprawid┼éowych ognisk krypt jelitowych (aberrant crypt foci – ACF), kt├│re s─ů uznawane za stan przedrakowy raka jelita u zwierz─ůt laboratoryjnych [9]. Pod wp┼éywem insuliny prowokowane farmakologicznie guzy jelita powstawa┼éy szybciej i w wiekszej ilo┼Ťci [10].
Insulina jest znanym czynnikiem mitogennym (chociaż udowodniono to tylko dla ponadfizjologicznych stężeń insuliny), co bywa wykorzystywane w hodowlach tkankowych [8].
Insulina pobudza te┼╝ sekrecj─Ö IGF i ten efekt wydaje si─Ö podstawowym czynnikiem sprzyjaj─ůcym kancerogenezie, poniewa┼╝ IGF bierze udzia┼é w wielu procesach dotycz─ůcych wzrostu i podzia┼é├│w kom├│rkowych.
Ponad 90 proc. kr─ů┼╝─ůcej puli IGF jest zwi─ůzane z bia┼ékiem wi─ů┼╝─ůcym IGF (insulin-like growth factor binding protein – IGFBP). Wi─Ökszo┼Ť─ç IGF i IGFBP jest wytwarzana w w─ůtrobie przy pobudzaj─ůcym udziale hormonu wzrostu [11]. Katabolizm obu tych zwi─ůzk├│w odbywa si─Ö w tkankach obwodowych pod wp┼éywem proteaz.
Receptory dla IGF znajduj─ů si─Ö zar├│wno w prawid┼éowych kom├│rkach nab┼éonkowych, jak i kom├│rkach nowotworowych. Ich aktywacja hamuje apoptoz─Ö kom├│rkow─ů. Zatem IGF mo┼╝e pobudza─ç kancerogenez─Ö poprzez modyfikuj─ůcy wp┼éyw na mechanizm programowanej ┼Ťmierci kom├│rek. Wysokie st─Ö┼╝enie IGF przyczynia si─Ö r├│wnie┼╝ do nasilenia ilo┼Ťci podzia┼é├│w kom├│rkowych, co mo┼╝e sprzyja─ç wyst─Öpowaniu mutacji molekularnych, w konsekwencji kt├│rych dochodzi do inicjacji nowotworzenia [12, 13].
Na st─Ö┼╝enie IGF w surowicy krwi wp┼éywaj─ů w istotny spos├│b czynniki ┼╝ywieniowe. G┼éodzenie (a zw┼éaszcza niedob├│r niezb─Ödnych aminokwas├│w) powoduje obni┼╝enie st─Ö┼╝enia IGF, podczas gdy nadmierne spo┼╝ycie pokarm├│w mo┼╝e nasila─ç jego produkcj─Ö [14]. W por├│wnaniu ze sposobem ┼╝ywienia z przewag─ů t┼éuszcz├│w, dieta wysoko w─Öglowodanowa silniej pobudza syntez─Ö IGF [15]. Badania prowadzone na zwierz─Ötach sugeruj─ů, ┼╝e w wydzielaniu IGF pewn─ů rol─Ö odgrywaj─ů r├│wnie┼╝ substancje mineralne, przede wszystkim cynk [16].

Dlaczego IGF jest tak istotny dla inicjacji kancerogenezy?
Powodem tak du┼╝ej roli IGF w procesie inicjacji kancerogenezy jest fakt, ┼╝e wp┼éywa on na regulacj─Ö ekspresji genu ras. Tymczasem mutacje bia┼éka ras, wytwarzanego pod wp┼éywem genu ras, s─ů stwierdzane we wczesnych etapach rozwoju raka (przede wszystkim raka jelita grubego) [17]. Wykazano, ┼╝e mutacje ras przyczyniaj─ů si─Ö do przemiany kom├│rek polip├│w gruczo┼éowych w kom├│rki raka jelita [18].
Jak ju┼╝ wcze┼Ťniej wspomniano, produkcja IGF jest pobudzana przez hormon wzrostu. Obserwacje chorych z akromegali─ů, kt├│ra przebiega ze znacznie podwy┼╝szonym wydzielaniem hormonu wzrostu wykazuj─ů, ┼╝e u tych chorych ryzyko ┼éagodnych i z┼éo┼Ťliwych guz├│w jelita grubego jest kilkana┼Ťcie razy wi─Öksze [19].
U m─Ö┼╝czyzn, kt├│rzy brali udzia┼é w ameryka┼äskim badaniu Physicians’
Health Study, badano st─Ö┼╝enie IGF w surowicy i odniesiono je do ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. W czasie 12 lat obserwacji na raka zachorowa┼éy 192 badane osoby. Obliczono, ┼╝e u m─Ö┼╝czyzn z najwy┼╝szym st─Ö┼╝eniem IGF (g├│rny kwintyl) wzgl─Ödne ryzyko raka jelita by┼éo 1,5-krotnie wy┼╝sze ni┼╝ u m─Ö┼╝czyzn z najni┼╝szym st─Ö┼╝eniem IGF (dolny kwintyl) [20]. Podobne wyniki otrzymano, analizuj─ůc st─Ö┼╝enie IGF u os├│b bior─ůcych udzia┼é w badaniu Flexi-Scope Trial – wysokie st─Ö┼╝enie IGF by┼éo powi─ůzane z wi─Ökszym ryzykiem du┼╝ych polip├│w jelita (pow. 1 cm ┼Ťrednicy) oraz polip├│w z dysplazj─ů kom├│rkow─ů du┼╝ego stopnia [21].
W innych badaniach stwierdzono, że wysokie stężenie IGF zwiększa ryzyko raka prostaty, płuc oraz piersi [8, 22].

Indeks glikemiczny
Wyst─Öpowanie insulinooporno┼Ťci w du┼╝ym stopniu zale┼╝y od r├│┼╝nych czynnik├│w ┼╝ywieniowych. Najwa┼╝niejszym czynnikiem sprzyjaj─ůcym insulinooporno┼Ťci jest dodatni bilans energetyczny. Znaczenie maj─ů jednak r├│wnie┼╝ rodzaj i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci spo┼╝ywanych w─Öglowodan├│w, a zw┼éaszcza ich indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny (IG) produkt├│w spo┼╝ywczych definiuje si─Ö jako pole pod krzyw─ů zmiany st─Ö┼╝enia glukozy (odpowiedzi glikemicznej) po spo┼╝yciu badanego produktu w ilo┼Ťci zawieraj─ůcej 50 g w─Öglowodan├│w, w por├│wnaniu z polem pod krzyw─ů produktu standardowego (glukozy lub bia┼éego pieczywa) zawieraj─ůcego tak─ů sam─ů ilo┼Ť─ç w─Öglowodan├│w [23]. Jest on warto┼Ťci─ů sta┼é─ů dla okre┼Ťlonego produktu. M├│wi─ůc og├│lnie, niskim IG charakteryzuj─ů si─Ö nasiona ro┼Ťlin str─ůczkowych, owoce i wi─Ökszo┼Ť─ç warzyw oraz razowe pieczywo. Natomiast produkty wysoko przetworzone cechuj─ů si─Ö na og├│┼é wysokim IG. Wysoki IG maj─ů r├│wnie┼╝ s┼éodkie napoje oraz gotowane ziemniaki i ry┼╝ [24].
W celu okre┼Ťlenia wp┼éywu z┼éo┼╝onych posi┼ék├│w oraz ca┼éego sposobu ┼╝ywienia na reakcj─Ö glikemiczn─ů wprowadzono poj─Öcie ┼éadunku glikemicznego. Jest on iloczynem warto┼Ťci IG oraz zawarto┼Ťci w─Öglowodan├│w w porcji produktu. Okre┼Ťla zatem nie tylko jako┼Ť─ç w─Öglowodan├│w obecnych w produkcie, ale r├│wnie┼╝ ich ilo┼Ť─ç [25].
Koncepcja IG cieszy si─Ö coraz wi─Ökszym zainteresowaniem fizjolog├│w, stanowi─ůc po┼╝yteczne narz─Ödzie przydatne w badaniach metabolizmu w─Öglowodan├│w. Lawino ro┼Ťnie liczba publikacji odnosz─ůcych IG diety do patogenezy, zapobiegania i leczenia wielu chor├│b przewlek┼éych, w tym oty┼éo┼Ťci, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i zaburze┼ä gospodarki lipidowej [23, 26]. Ukazuj─ů si─Ö r├│wnie┼╝ prace wi─ů┼╝─ůce wysoki IG diety z wi─Ökszym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe.
Jest to zwi─ůzane z wp┼éywem produkt├│w o wysokim IG na glikemi─Ö. Ich spo┼╝ycie powoduje gwa┼étowny i wysoki wzrost st─Ö┼╝enia glukozy w surowicy krwi. Na skutek tego dochodzi do silnego pobudzenia wydzielania insuliny. Je┼╝eli w zwyczajowym sposobie ┼╝ywienia dominuj─ů produkty o wysokim IG, to dochodzi do niemal permanentnego hiperinsulinizmu. Gdy taka sytuacja utrzymuje si─Ö przez wiele lat, to (na skutek wsp├│┼édzia┼éania wielu mechanizm├│w, w tym utraty wra┼╝liwo┼Ťci tkanki mi─Ö┼Ťniowej i tkanki t┼éuszczowej na dzia┼éanie insuliny w przebiegu oty┼éo┼Ťci) istnieje zwi─Ökszone ryzyko powstania insulinooporno┼Ťci, charakteryzuj─ůcej si─Ö coraz mniej sprawnym wch┼éanianiem glukozy do kom├│rek r├│┼╝nych tkanek pod wp┼éywem tej samej ilo┼Ťci insuliny [23, 26]. Do insulinooporno┼Ťci mo┼╝e dochodzi─ç r├│wnie┼╝ z powodu bezpo┼Ťredniego toksycznego wp┼éywu hiperglikemii [27].
Dowody na wp┼éyw IG diety pochodz─ů przede wszystkim z prac epidemiologicznych. W badaniach laboratoryjnych uda┼éo si─Ö jednak udowodni─ç, ┼╝e wysoki IG zwi─Öksza wzgl─Ödne ryzyko mutacji genu Ki-ras w kodonie 13 [28]. U szczur├│w z farmakologicznie indukowanym rakiem jelita, kt├│rym podawano karm─Ö o wysokim IG, stwierdzono wcze┼Ťniejsze tworzenie si─Ö nieprawid┼éowych ognisk krypt jelitowych i wi─Öksz─ů ich liczb─Ö ni┼╝ w grupie otrzymuj─ůcej karm─Ö o niskim IG [9].

Badania epidemiologiczne dotycz─ůce wp┼éywu
IG na ryzyko nowotwor├│w

W wielu badaniach epidemiologicznych oceniano ryzyko powstawania nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych w odniesieniu do spo┼╝ycia poszczeg├│lnych produkt├│w spo┼╝ywczych. W Japonii stwierdzono zwi─Ökszone ryzyko raka jelita grubego u os├│b spo┼╝ywaj─ůcych najwi─Öksze ilo┼Ťci ry┼╝u, kt├│ry charakteryzuje si─Ö wysokim IG [29]. Podobna zale┼╝no┼Ť─ç zosta┼éa wykazana w Australii w przypadku wysokiego spo┼╝ycia ziemniak├│w, r├│wnie┼╝ maj─ůcych wysok─ů warto┼Ť─ç IG [30]. W populacji ameryka┼äskiej wi─Öksza cz─Östotliwo┼Ť─ç spo┼╝ywania przek─ůsek zawieraj─ůcych rafinowane cukry o wysokim IG korelowa┼éa dodatnio z ryzykiem raka jelita [31]. Natomiast w wiejskiej populacji Chin wy┼╝sze ryzyko raka jelita by┼éo dodatnio skorelowane z wysokim spo┼╝yciem ry┼╝u, cukru i produkt├│w zawieraj─ůcych przetworzon─ů skrobi─Ö [32]. Na podstawie wynik├│w tych prac wydaje si─Ö, ┼╝e ryzyko raka jelita jest wi─Öksze u os├│b, u kt├│rych w zwyczajowym sposobie ┼╝ywienia dominuj─ů produkty spo┼╝ywcze o wysokim IG.
W ostatnich latach przeprowadzono szereg bada┼ä, w kt├│rych ryzyko r├│┼╝nych nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych odnoszono bezpo┼Ťrednio do ┼Ťredniego IG lub ┼éadunku glikemicznego diety. Ich wyniki zostan─ů om├│wione poni┼╝ej.

IG a rak jelita
W badaniu obejmuj─ůcym wielotysi─Öczn─ů populacj─Ö ameryka┼äsk─ů Slattery ocenia┼é ┼Ťredni IG diety na podstawie wywiadu cz─Östo┼Ťci spo┼╝ycia (food frequency questionnire). Zar├│wno u m─Ö┼╝czyzn, jak i kobiet, kt├│rych zwyczajowy spos├│b ┼╝ywienia charakteryzowa┼é si─Ö najwy┼╝szym ┼Ťrednim IG i kt├│rzy prowadzili siedz─ůcy tryb ┼╝ycia, stwierdzono wy┼╝sze ryzyko wyst─ůpienia raka jelita grubego (wzgl─Ödne ryzyko przy por├│wnaniu najwy┼╝szego i najni┼╝szego kwintyla wynosi┼éo dla m─Ö┼╝czyzn 3,46 a dla kobiet 2,00). Natomiast u os├│b aktywnych fizycznie ┼Ťrednia warto┼Ť─ç IG nie wp┼éywa┼éa na ryzyko raka jelita. Wysoki ┼Ťredni ┼éadunek glikemiczny diety zwi─Öksza┼é ryzyko raka jelita o 69 proc. u kobiet i 87 proc. u m─Ö┼╝czyzn. Zale┼╝no┼Ť─ç pomi─Ödzy wysokim spo┼╝yciem cukru a ryzykiem raka by┼éa wyra┼║nie ni┼╝sza [33].
W badaniu, kt├│re Franceschi przeprowadzi┼é we W┼éoszech, wykazano zwi─Ökszone o 70 proc. ryzyko powstania raka jelita grubego u os├│b, kt├│rych dieta mia┼éa wysoki ┼éadunek glikemiczny w por├│wnaniu z diet─ů o niskim ┼éadunku glikemicznym (por├│wnywano najwy┼╝szy i najni┼╝szy kwintyl IG) [34].
Levi ocenia┼é ┼Ťredni IG diety u ponad 300 chorych z rakiem jelita grubego w por├│wnaniu ze sparowan─ů grup─ů kontroln─ů. Dla os├│b ze ┼Ťredniego i wysokiego tercyla IG stwierdzono wy┼╝sze ryzyko raka jelita w por├│wnaniu z najni┼╝szym tercylem. Wzgl─Ödne ryzyko wynosi┼éo odpowiednio 2,2 oraz 1,8 [35].
Higginbotham wybra┼éa z grupy 40 tys. kobiet uczestnicz─ůcych w programie Women’s Health Study 174 kobiety, kt├│re podczas 8 lat obserwacji zachorowa┼éy na raka jelita grubego. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e grupa o najwy┼╝szym ┼Ťrednim ┼éadunku glikemicznym diety (g├│rny kwintyl) mia┼éa 2,85 razy wi─Öksze wzgl─Ödne ryzyko zachorowania ni┼╝ grupa o najni┼╝szym ┼éadunku glikemicznym [36].
Terry opublikowa┼é wyniki badania prospektywnego przeprowadzonego w grupie niemal 50 tys. kobiet w wieku 40–59 lat w Kanadzie, kt├│re obserwowano ┼Ťrednio przez ponad 16 lat. W tym czasie w tej grupie stwierdzono ok. 600 przypadk├│w raka okr─Ö┼╝nicy i odbytnicy. Por├│wnano ryzyko wyst─ůpienia raka jelita w zale┼╝no┼Ťci od ca┼ékowitego spo┼╝ycia w─Öglowodan├│w, spo┼╝ycia cukr├│w prostych oraz ┼Ťredniego ┼éadunku glikemicznego diety, por├│wnuj─ůc grupy z najwy┼╝szego i najni┼╝szego kwintyla spo┼╝ycia. W przypadku ┼╝adnego z ocenianych parametr├│w nie stwierdzono r├│┼╝nic istotnych statystycznie (r├│┼╝nica wzgl─Ödnego ryzyka nie przekracza┼éa 5 proc.) [37]. Wyniki tej pracy nie potwierdzaj─ů znaczenia koncepcji IG w patogenezie raka jelita.
Ukaza┼éa si─Ö jedna praca dotycz─ůca wp┼éywu ┼éadunku glikemicznego diety na powstawanie polip├│w dystalnego odcinka jelita grubego. W grupie ponad 34 tys. kobiet w czasie 16 lat obserwacji stwierdzono 1 715 przypadk├│w polip├│w jelita. Nie wykazano, aby wysoki IG oraz wysoki ┼éadunek glikemiczny diety zwi─Öksza┼éy ryzyko powstania polip├│w [38].

IG a rak piersi
Augustin i wsp. badali spos├│b ┼╝ywienia kobiet z wczesnym rakiem piersi w por├│wnaniu ze sparowan─ů grup─ů kontroln─ů. Wykazano, ┼╝e wysokie spo┼╝ycie przek─ůsek zawieraj─ůcych przetworzone w─Öglowodany o wysokim IG zwi─Öksza wzgl─Ödne ryzyko raka 1,3 raza [39].
Potuischman i wsp. w grupie kobiet po menopauzie stwierdzili 1,5 raza większe względne ryzyko raka w grupie z wysokim ładunkiem glikemicznym diety [40].
Cho i wsp. dokonali analizy danych pochodz─ůcych z badania Nurses’ Health Study, w kt├│rym uczestniczy┼éo ponad 90 tys. kobiet. W ci─ůgu 8 lat obserwacji w tej grupie stwierdzono 714 przypadk├│w raka piersi. U kobiet z nadwag─ů lub oty┼éych z najwy┼╝szym ┼éadunkiem glikemicznym diety stwierdzono wi─Öksze wzgl─Ödne ryzyko raka (1,6 raza) w por├│wnaniu z grup─ů z najni┼╝szym ┼éadunkiem glikemicznym. Natomiast u kobiet z prawid┼éowym BMI nie stwierdzono takiej zale┼╝no┼Ťci [41].
W tej samej grupie u cz─Ö┼Ťci kobiet zebrano wywiad dotycz─ůcy sposobu ┼╝ywienia w okresie ucz─Öszczania do szko┼éy ┼Ťredniej. Wzgl─Ödne ryzyko raka piersi u kobiet z g├│rnego kwintyla ┼Ťredniego IG diety by┼éo niemal o 50 proc. wy┼╝sze ni┼╝ u kobiet w dolnego kwintyla [42].

W badaniu Women’s Health Study wzi─Ö┼éo udzia┼é niemal 40 tys. kobiet w wieku pow. 45 lat. Po 7 latach stwierdzono 946 przypadk├│w raka piersi. Nie stwierdzono, aby ┼éadunek glikemiczny diety zwi─Öksza┼é ryzyko raka piersi w ca┼éej badanej populacji. Jednak w podgrupie kobiet w okresie przed menopauz─ů wiod─ůcych siedz─ůcy tryb ┼╝ycia wzgl─Ödne ryzyko by┼éo wy┼╝sze 2,35 raza u kobiet z najwy┼╝szym ┼éadunkiem glikemicznym w por├│wnaniu z grup─ů o najni┼╝szym ┼éadunku glikemicznym diety [43]. Autorzy przypuszczaj─ů, ┼╝e wp┼éyw ┼éadunku glikemicznego na rozw├│j raka piersi jest modulowany przez dodatkowe czynniki, w tym styl ┼╝ycia i czynniki hormonalne.
U kobiet uczestnicz─ůcych w badaniu Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort (ponad 63 tys. os├│b) po 5 latach udokumentowano 1 442 przypadki raka piersi. Nie stwierdzono wp┼éywu IG ani ┼éadunku glikemicznego na wzgl─Ödne ryzyko raka [44].
W badaniu Leviego i wsp. u kobiet ze ┼Ťredniego i wysokiego tercyla ┼éadunku glikemicznego diety wyst─Öpowa┼éo wi─Öksze ryzyko raka piersi; odpowiednio 1,6 oraz 1,3 w por├│wnaniu z grup─ů o najni┼╝szym ┼éadunku glikemicznym [35].
W kanadyjskim badaniu National Breast Screening uczestniczy┼éo niespe┼éna 50 tys. kobiet. W czasie ┼Ťrednio ponad
16-letniej obserwacji rozpoznano 1 461 przypadk├│w raka piersi. W grupie kobiet po menopauzie najwy┼╝szy ┼éadunek glikemiczny diety zwi─Öksza┼é wzgl─Ödne ryzyko raka o 1,87 raza w por├│wnaniu z grup─ů o najni┼╝szym ┼éadunku glikemicznym. U kobiet w okresie przedmenopauzalnym nie stwierdzono wp┼éywu ┼éadunku glikemicznego na ryzyko raka piersi [45].
Wreszcie w pomenopauzalnej populacji kobiet duńskich nie wykazano wpływu indeksu glikemicznego ani ładunku glikemicznego diety na względne ryzyko raka piersi [46].

IG a rak trzustki
Badania epidemiologiczne wskazuj─ů, ┼╝e stosowanie diet wega┼äskich (zawieraj─ůcych warzywa i owoce maj─ůce w wi─Ökszo┼Ťci niski IG) jest zwi─ůzane z ni┼╝szym ryzykiem raka trzustki [47].
W┼Ťr├│d kobiet bior─ůcych udzia┼é w badaniu Nurses’ Health Study w czasie 18 lat obserwacji stwierdzono 180 przypadk├│w raka trzustki. U kobiet z prawid┼éow─ů mas─ů cia┼éa (BMI <25), aktywnych fizycznie, wysoki ┼éadunek glikemiczny diety (g├│rny kwintyl) zwi─Öksza┼é ryzyko raka trzustki o 53 proc. Natomiast u kobiet z nadwag─ů, prowadz─ůcych siedz─ůcy tryb ┼╝ycia wzgl─Ödne ryzyko raka trzustki by┼éo 2,67 raza wy┼╝sze w grupie o najwy┼╝szym ┼éadunku glikemicznym w por├│wnaniu z grup─ů o najni┼╝szym ┼éadunku glikemicznym [48].

IG a inne nowotwory z┼éo┼Ťliwe
Opublikowano tylko kilka prac dotycz─ůcych wp┼éywu IG lub ┼éadunku glikemicznego diety na ryzyko innych nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych. Wi─Ökszo┼Ť─ç z tych prac pochodzi z tego samego o┼Ťrodka kanadyjskiego.
Na podstawie badania sposobu ┼╝ywienia ponad 1 000 kobiet z rakiem jajnika w por├│wnaniu z grup─ů kontroln─ů w grupie o najwy┼╝szym ┼éadunku glikemicznym diety (g├│rny kwartyl) stwierdzono wy┼╝sze ryzyko raka (1,7 raza) w por├│wnaniu z grup─ů z najni┼╝szym ┼éadunkiem glikemicznym (dolny kwartyl) [49].
W badaniu kohortowym u ponad 23 tys. kobiet po menopauzie w ci─ůgu 15 lat stwierdzono 415 przypadki raka macicy. Wysoki ┼éadunek glikemiczny diety (g├│rny kwintyl) by┼é zwi─ůzany z nieco wy┼╝szym wzgl─Ödnym ryzykiem raka – 1,24. Po wy┼é─ůczeniu grupy kobiet z cukrzyc─ů wzgl─Ödne ryzyko wzros┼éo do 1,46 [50].
W przypadku raka jamy ustnej, krtani i przełyku względne ryzyko w populacji włoskiej o najwyższym ładunku glikemicznym diety (górny kwintyl) było 1,8 raza wyższe niż w grupie o najniższym ładunku glikemicznym [51].
Wysoki ┼éadunek glikemiczny (g├│rny kwartyl) zwi─Öksza┼é wzgl─Ödne ryzyko raka ┼╝o┼é─ůdka o 1,94 raza w por├│wnaniu z niskim ┼éadunkiem glikemicznym (dolny kwartyl) [52].
Dla raka prostaty najwy┼╝szy kwintyl ┼éadunku glikemicznego diety by┼é zwi─ůzany z ryzykiem 1,41 raza wy┼╝szym ni┼╝ w grupie z najni┼╝szym ┼éadunkiem glikemicznym [53].

Wnioski
Na podstawie bada┼ä laboratoryjnych, bada┼ä prowadzonych na zwierz─Ötach oraz bada┼ä epidemiologicznych u ludzi wykazano, ┼╝e wysoki ┼éadunek glikemiczny diety mo┼╝e zwi─Öksza─ç ryzyko wyst─ůpienia wielu nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych. Mechanizm tego wp┼éywu nie jest dotychczas w pe┼éni poznany, jednak wiele danych przemawia za znaczeniem hiperinsulinemii i insulinooporno┼Ťci. Niezb─Ödne s─ů dalsze wielokierunkowe badania, kt├│re pozwol─ů na pe┼éniejsze wyja┼Ťnienie obserwowanych zjawisk patofizjologicznych oraz by─ç mo┼╝e pozwol─ů na sprecyzowanie zalece┼ä ┼╝ywieniowych przydatnych w prewencji chor├│b nowotworowych.

Adres do korespondencji
dr med. Janusz Ciok
Pracownia Prewencji Pierwotnej
Chor├│b Uwarunkowanych Zanieczyszczeniami
i Wadliwym ┼╗ywieniem
Zak┼éad Bezpiecze┼ästwa ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia
Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
e-mail: [email protected]

http://www.termedia.pl/showpdf.php?article_id=3394&filename=Indeks.pdf&priority=1
Zapisane
Strony: [1] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 17 zapytaniami.