MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (222) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
PRODUKTY ZALECANE DLA CZŁOWIEKA PRZY ŻYWIENIU OPTYMALNYM 1. Wszystkie rodzaje serów 2. Dużo jaj, powyżej 4 na dobę 3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły 4. Każde mięso, najlepiej tłuste, wieprzowe 5. Wszystkie wędliny - najlepsze salcesony, pasztetowa, pasztety. Kaszanka zawiera około 10% cukru, stąd 200g kaszanki = około 20g cukru 6. Ryby, konserwy rybne 7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka 8. Dużo tłuszczu: masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego 9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra /dobę = około 20g cukru 10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby d 00g / dobę = około 10g cukru 11. Jeden ziemniak (frytki na smalcu, łoju) = około 10g cukru 12. Należy pić więcej płynów - oczywiście bez cukru 13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody.
PRODUKTY NIEWSKAZANE DLA CZŁOWIEKA PRZY ŻYWIENIU OPTYMALNYM
1. Cukier., słodycze 2. Miód 3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty. Owoce mało słodkie agrest, porzeczki, maliny, poziomki, jeżyny, truskawki mogą być okresowo spożywane zamiast jarzyn i ziemniaka lub zamiast mleka w ilości do 300g/dobę. Spośród owoców najmniej korzystny skład mają jabłka. Ich względna wartość jest 8 razy niższa od płatków owsianych, 4 razy niższa od ziemniaków, 2,5 razy niższa od bananów. Gdy pisano Biblie, nie było gorszych od jabłek produktów. Zatem właśnie jabłko uznano wówczas za symbol najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności. 4. Ryż i kasze 5. Chleb i pieczywo 6. Ciastka, kluski, potrawy mączne 7. Ziemniaki 8. Mąka ziemniaczana, budyń, kisiel 9. Groch i fasola (fasolkę szparagową można traktować jako jarzynę) 10. Słodycze płyny 11. Inne produkty pochodzenia roślinnego 12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.
Przy żywieniu optymalnym zapotrzebowanie człowieka na białko i energię jest najniższe ze wszystkich rodzajów diet. Dla człowieka dorosłego nie przekracza 50g białka i 2000Kcal/dobę, przy pełnym pokryciu potrzeb organizmu i możliwości zjadania potraw bez żadnych ograniczeń ilościowych. Na 1g białka powinno przypadać powyżej 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 węglowodanów (cukru) w diecie dobowej.
JAN KWAŚNIEWSKI
|