MORGANO
Go
|
OMLET Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM.
Składniki. 250g Marchewki z groszkiem 200g Jajka 4szt. 50g Śmietany słodka 30% 50g Masła przyprawy : 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, papryka.
Sposób przygotowania. Żaroodporne naczynie wysmarować łyżką masła. Marchewkę z groszkiem rozłożyć równomiernie i oprószyć pieprzem oraz papryką. Dodać 2 łyżki szczypiorku wymieszać. Jajka rozmącić z śmietaną wylać równomiernie na warzywa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty. Naczynie wyjąć, omlet podważyć drewnianą łopatką tak, by surowa masa z wierzchu spłynęła na dno naczynia. Zapiekać jeszcze 3 minuty. Omlet pokroić na porcje, przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem. Podawać z zieloną sałatą i pomidorem.
Ogółem 550g B-T-W /29,2/ - /78,2/ - /25,7/ - /920 kalorii/ 100g produktu B-T-W /5,3/ - /14,2/ - /4,7/ - /170 kalorii/ 250g porcja 1 osobowa B-T-W /13,3/ - /35,5/ - /11,7/ - /420 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,7 : 0,9 B+T/250g=48,8g
Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
|