Autor
|
Wtek: Masło (Przeczytany 756777 razy)
|
Matti
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #20 : 2007-09-15, 22:52:29 » |
|
Super to ciekawe dorzucam do wiedzy o minusach mlecznych kolejną rzecz uzależniające białko... Ale nie wspomniałą Pani i mnie to troche zdziwiło o laktozie kazeinie pasteryzacji uhtizacji . Nie sądzi Pani zę to tez niezbyt ok jest?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #21 : 2007-09-16, 14:45:22 » |
|
Ewa, NA RAZIE Ci odpowiem tak: Wielu na DO jada jaja/żółtka, MIMO ŻE NIE MA NA NIE OCHTY. Wielu po nich ma pogorszenie samopoczucia. Ci co mają moją ksiązkę (inni też) wiedzą dlaczego. MIMO TO dalej jedzą jaja/żółtka codziennie. Bo ktoś powiedział że są zdrowe. Niektórzy mają ewidentne reakcje świadczące o chwilowej szkodliwości jaj. Np. nasila się nerwica. Sa to zwykle osoby, które DO wyleczyła. I mają schemat w głowie że żółtka/jaja są ok. Nie ma nic stałego w życiu. Życie to nieustanna zmiana i przystosowywanie sie do niej. Najlepiej oczywiście to robić będąc na DO . Te osoby gdy mają np. ochotę na orzechy/słonecznik/sezam/chałwę/siemię/len jedzą to bo wiedzą że też to jest zdrowe. Uprzednio najadłszy się żółtek/jajek. Wyjściem jest zacząć dzień od fasolki szparagowej z masłem/słoniną/tł.boczkiem i w ten dzień kontynuować DO w wersji wegetariańskiej . Może być (a nawet zalecam by to była) to wersja ze smalcem, tł. boczkiem (wegetarianizm z boczkiem! , taki mój abstrakcyjny, zrozumiały jednak z punktu alergologicznego - neologizm). Zachowując przyzwoitą dobową ilość węglowodanów. Tłuste jest dobre. Chodzi o to, że optymalni ZAMIAST WYPROMOWANYCH SZLAKÓW METABOLIZMU WĘGLOWODANÓW budują nadmiernie inne, równie mało korzystne SZLAKI METABOLIZMU BIAŁEK. Właśnie ochota na bogatobiałkowe pr. roślinne mówi, że w organizmie z tymi szlakami jest problem.
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
|
Re: Masło
« Odpowiedz #22 : 2007-09-30, 04:05:35 » |
|
ogolnie jest zbyt slodkie w pewnych sytuacjach moze byc zawsze jest chyba lepsze dobrze przypalone
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
|
« Odpowiedz #23 : 2007-10-03, 00:14:19 » |
|
Ewa, to ciekawe, co piszesz. Przyjęłam do wiadomości i przy jakiejś okazji sprawdzę. Wtedy dam ci info, jak jest u mnie
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
|
« Odpowiedz #24 : 2007-10-06, 17:12:59 » |
|
. MIMO TO dalej jedzą jaja/żółtka codziennie. Bo ktoś powiedział że są zdrowe. Niektórzy mają ewidentne reakcje świadczące o chwilowej szkodliwości jaj. Np. nasila się nerwica. z boczkiem! , taki mój abstrakcyjny, zrozumiały jednak z punktu alergologicznego - neologizm). . Czyli w moim przypadku omijam jajka instynktownie nie wiedzać do dzisiaj,że przy nerwicy szkodzą. A raz je ostatno jadłam z masłem. Ale papryka zółta mi smakuje nie mogę się za nią opędzić ale nie na surowo tak jak pomidory, jakbym chciała cały czas mieć w sobie ciepło. Czy to też jest związane z nerwicami?
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
« Odpowiedz #25 : 2007-10-06, 18:29:43 » |
|
. MIMO TO dalej jedzą jaja/żółtka codziennie. Bo ktoś powiedział że są zdrowe. Niektórzy mają ewidentne reakcje świadczące o chwilowej szkodliwości jaj. Np. nasila się nerwica. z boczkiem! , taki mój abstrakcyjny, zrozumiały jednak z punktu alergologicznego - neologizm). . J/quote] Jajka sa niezdrowe? Czy nerwica wynika z jedzenia jaj, jako zrodlo pokarmu /wywoluje ja jedzenie jaj? jakies mikroelementy w jaju? skladniki?/, czy tez ta nerwica wynika z tego, ze komus nie smakuja i "musi jesc te pieprzone jaja". Sa tysiace sposobow na jedzenie jaj, jak "ktos" napisal "jajo to najwartosciowsze bialko", malo tego, wzorzec B. Sa ludzie ktorzy codziennie od kilku lat/lub nawet kilkunastu/ robia ta zoltkownice i im smakuje. Mi nie smakuje. Uwierzylem, ze jaja sa dobre, wiec staram sie je jesc. Jak? Roznie. Zjedzenie 2 jaj na twardo zajmuje mi 10 sek, traktuje to jak tabletke, polowki jaja z majonezem lub musztarda lub chrzanem, lykam na stojaco. Zdarza sie ze zrobie sobie salatke z jaj, jajo na miekko, lub zoltkownice, wtedy delektuje sie ta potrawa, jest smaczna. Czyli w moim przypadku omijam jajka instynktownie nie wiedzać do dzisiaj,że przy nerwicy szkodzą. A raz je ostatno jadłam z masłem. Ale papryka zółta mi smakuje nie mogę się za nią opędzić ale nie na surowo tak jak pomidory, jakbym chciała cały czas mieć w sobie ciepło. Czy to też jest związane z nerwicami?
Hmm dowiedzialas sie, ze "jaja przy nerwicy szkodza". Ja chcialbym sie dowiedziec, dlaczego. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #26 : 2007-10-06, 18:59:16 » |
|
Już napisałam Maf. Z powodu nadmiernie rozbudowanych szlaków obsługi białka u optymalnych. Dowód - pacjenci leczą sie po zaleceniu mojej dawki B.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
« Odpowiedz #27 : 2007-10-06, 19:23:03 » |
|
Już napisałam Maf. Z powodu nadmiernie rozbudowanych szlaków obsługi białka u optymalnych. Dowód - pacjenci leczą sie po zaleceniu mojej dawki B.
Nadmiernie rozbudowane szlaki obslugi bialka u optymalnych? skad to sie bierze? Optymalni spozywaja mniej B niz wszystkozercy. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #28 : 2007-10-06, 20:05:30 » |
|
20% udziału (wg moich badań) w tym mają pr. mleczne. Obecna w nich alanina jest ZNACZĄCYM prekursorem glukozy (str. 614-615 Streyer). Białko, aminokwasy NIE POWINNY BYĆ znaczącym materiałem energetycznym (trudność utylizacji). Rotacją pr. mlecznych nie da się wszystkiego wyleczyć. 20% to jadnak dużo. To 1/5 winnego. O 4/5 już powiedziałam.
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
|
« Odpowiedz #29 : 2007-10-06, 20:34:41 » |
|
Lekarka. Mam pytanie odnośnie kamieni kałowych które zalegają w jelicie, a powstają z niestrawionych resztek. Może ich być nawet od 8 - 12 kilogramów. Czy jest jakaś możliwość pozbycia się tych złogów? Myślę, że to może być również powód pozbycia się nadwagi. Czy istnieją jakieś badania, które określają ile tych kamieni kałowych jest w organizmie, lub czy w ogóle są? Czy powyższcze dotyczy również optymalnych? Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #30 : 2007-10-06, 21:20:55 » |
|
Nie znam sie na temacie .
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
« Odpowiedz #31 : 2007-10-06, 22:09:27 » |
|
20% udziału (wg moich badań) w tym mają pr. mleczne. Obecna w nich alanina jest ZNACZĄCYM prekursorem glukozy (str. 614-615 Streyer). Białko, aminokwasy NIE POWINNY BYĆ znaczącym materiałem energetycznym (trudność utylizacji). Rotacją pr. mlecznych nie da się wszystkiego wyleczyć. 20% to jadnak dużo. To 1/5 winnego. O 4/5 już powiedziałam.
Na DO, 20% udzialu energetycznego z B ?Tak na szybko przegladnolem jadlospisy optymalnych /rzeczywiste, produkty, waga produktow, codziennie zapisywane/. Sa to ludzie prawidlowo stosujacy DO, i wychodzi tak: Udzial energi z B - 10-11% ; T -ok 80%; W-podobnie jak B -10-11% Konkretny jadlospis, to np: 62g B; 191g T; 63g W Zeby nie bylo ze tak sobie pisze wklejam rzeczywisty, prawdziwy jadlospis. Dane dzienne. Produkty nie sa posortowane wg posilkow. Sa to 3 posilki. Lista produktów Herbata, napar bez cukru wg200g Orzechy laskowe wg10g Wiórki kokosowe wg10g Śmietana 18% tłuszczu wg30g Truskawki wg100g Masło extra wg15g Chrzan wg10g Brokuły wg50g Kalafior z wody wg50g Ziemniaki, średnio wg100g Wieprzowina, żeberka wg150g Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty wg30g Grejpfrut wg60g Pomidor wg60g Szczypiorek wg10g Czosnek wg20g Pieczarka uprawna, świeża wg50g Cebula wg50g Wieprzowina, boczek bez kości wg20g Wieprzowina, podgardle wg30g Smalec wg20g Żółtko jaja kurzego wg100g Śmietanka kremowa 30% tłuszczu wg100g Kawa, napar bez cukru wg400g Zawartość składnikow w zestawie: Składniki mineralne: mg Sód 357,05 mg Potas 2965,25 mg Wapń 528,1 mg Fosfor 1365,5 mg Magnez 216,75 mg Żelazo 15,035 mg Cynk 11,206 mcg Miedź 1307,5 mg Mangan 2,719 Witaminy: mcg ekretinol 1548,3 mcg retinol 1287,65 mcg b karoten 1562,5 mcg wit. D 7,338 mg wit. E 9,963 mg Tiamina 1,67825 mg Rybofl. 2,12185 mg Niacyna 16,953 mg wit. B6 1,6235 mcg Foliany 362,5 mcg B12 6,4 mg wit. C 207,35 Kwasy tłuszczowe w g: Nasycone 83,845 Jednonienasycone 80,8665 Wielonienasycone 11,565 Aminokwasy w mcg: Izoleucyna 3252,05 Leucyna 4857,1 Lizyna 4578,6 Metionina 1530,25 Cystyna 840,7 Fenyloalanina 2663,5 Tyrozyna 2356,25 Treonina 2984,95 Tryptofan 877,65 Walina 3533,95 Arginina 4148,5 Histydyna 1784,8 Alanina 3142,1 kw Asparaginowy 5899,6 kw Glutaminowy 9712,8 Glicyna 2788,95 Prolina 3148,25 Seryna 3493,6 Węglowodany: Ogółem 63,235 g Sacharoza 7,24 g Laktoza 4,92 g Skrobia 21,74 g Błonnik 13,96 g Białko 62,595 g Tłuszcz 191,665 Energia 2148,75 kcal Niedobory i nadwyzki wg norm. Niedobor: 562,95 mg Sód Zapotrzebowanie pokryte w 38,8 % 471,9 mg Wapń Zapotrzebowanie pokryte w 52,8 % 203,25 mg Magnez Zapotrzebowanie pokryte w 51,6 % 5,037 mg wit. E Zapotrzebowanie pokryte w 66,4 % 37,5 mcg Foliany Zapotrzebowanie pokryte w 90,6 % Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
|
« Odpowiedz #32 : 2007-10-06, 22:15:47 » |
|
Dla mnie to też temat nowy i ciekawy. Oczywiście nie wszyscy są specjalistami w każdej dziedzinie. Dlatego moze ktoś wie coś więcej na ten temat? I mógłby się podzielić swoimi ewentualnymi uwagami.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #33 : 2007-10-06, 22:18:57 » |
|
Nie 20% z udziału z B tylko Pr. mleczne mają 20% udział w hipercholesterolemii LDL, czyli jak zalecałam rotowanie pr. mlecznych to uzyskiwałam zawsze zmniejszenie LDL o minimum 20%.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
« Odpowiedz #34 : 2007-10-06, 23:04:55 » |
|
Chyba sie nie rozumiemy. Sylwi napisalas, ze jaja sa /lub moga/byc przyczyna nerwicy. Ja zapytalem dlaczego. Odpisalas o rozbudowanych szlakach metaboliczych B u optymalnych i o 20% , czego? energii? Białko, aminokwasy NIE POWINNY BYĆ znaczącym materiałem energetycznym (trudność utylizacji).
B nie sa znaczacym materialem energetycznym na DO. Przyklad - jadlospis w poprzednim poscie. Zadalem pytanie, skad u optymalnych biora sie rozbudowane szlaki obslugi bialka. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
« Odpowiedz #35 : 2007-10-07, 11:29:01 » |
|
Chyba z mieszania ich w codziennym jadlospisie przy fakcie otrzymywania bardzo dobrej energii codziennie (T). Wszyscy lubimy jeść. Problem z cholesterolem LDL mają nie tylko optymalni. Tylko na DO problem jest nieco wiekszy. Istotne jest wg mnie by to opanować. Każdy niech robi co chce! Wg mnie poszukujemy diety długowiecznych. Niestety porada: "5x dziennie warzywa i owoce" na DO szkodzi. Jest ona ok na dietach z T do 0,5g/kg/dobę. Na dzisiaj mam powody być przeciw takiej "niskotłuszczowej" diecie.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
« Odpowiedz #36 : 2007-10-07, 14:18:46 » |
|
Chyba z mieszania ich w codziennym jadlospisie przy fakcie otrzymywania bardzo dobrej energii codziennie (T). Wszyscy lubimy jeść. Problem z cholesterolem LDL mają nie tylko optymalni. Tylko na DO problem jest nieco wiekszy. Istotne jest wg mnie by to opanować. Każdy niech robi co chce! Wg mnie poszukujemy diety długowiecznych. Niestety porada: "5x dziennie warzywa i owoce" na DO szkodzi. Jest ona ok na dietach z T do 0,5g/kg/dobę. Na dzisiaj mam powody być przeciw takiej "niskotłuszczowej" diecie.
Specjalnie zaznaczylem w pytaniu "optymalnych" majac na mysli tych ktorzy stosuja prawidlowo zasady DO. B jedza 0,8g/kg wagi, czasem nawet mniej. Nie grozi tutaj pozyskiwanie energii z B jako glownego paliwa. To samo dotyczy "5x dziennie warzywa i owoce" , to nie jest DO. Takze inne pomysly, np IG, jedzenie wg grup krwi, W na noc, ostatni posilek o 18, - to mieszanie roznych diet, ktore moze tylko zaszkodzic. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #37 : 2007-10-07, 15:05:32 » |
|
Specjalnie zaznaczylem w pytaniu "optymalnych" majac na mysli tych ktorzy stosuja prawidlowo zasady DO. B jedza 0,8g/kg wagi, czasem nawet mniej. Nie grozi tutaj pozyskiwanie energii z B jako glownego paliwa.
Zadales pozornie proste pytanie, ale tak nie jest. Twoje pytanie w istocie swej tresci dotyczy kluczowego zagadnienia dotyczacego "How It Works ?" w ZO. Odpowiedz zalezy od wyznawanego swiatopogladu i posiadanej wiedzy Jesli do kreowania odpowiedzi uzyjesz "szarlatanerii tombakopodobnej"(ktora uwielbiaja prosci ludzie) to odpowiedz bedzie bardzo prosta np. "jest tak i tak BO szarlatan tombakopodobny napisal w swojej ksiazce na stronie xx wlasnie tak a nie inaczej" dlatego nie moze byc inszej prawdy bo tylko taka prawda jest prawdziejsza od prawdziwej. Natomiast gdy do kreowania odpowiedzi uzyje sie biochemii i fizjologii, to odpowiedz bedzie zupelnie inna ale masz pewnosc, ze bedzie ona aktualna z obecnym stanem wiedzy. Co ciekawe mozesz byc pewny ze co miesiac czy rok dowiesz sie wiecej i trafniej co pozwoli Tobie "skorygowac rozumienie" i "zoptymalizowac postepowanie" w tym wypadku dietetyczne.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
« Odpowiedz #38 : 2007-10-07, 15:14:42 » |
|
grizzly czy ty jesteś mosikiem? Jestem pewna na 99,99% ,że tak Na 100% tak czy nie ,to pewnie Toan tylko wie,choć nie koniecznie
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
« Odpowiedz #39 : 2007-10-07, 15:26:46 » |
|
Zakladajac maf, ze chcesz miec odpowiedz ze swiata wspolczesnej wiedzy, to ilustracja ktora wklejam powinna tobie pomoc w doprecyzowaniu pytan do Lekarki a jej ulatwic odpowiedz.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
|
|