Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #840 : 2016-03-12, 22:53:32 » |
|
Mi sernik zawsze opada , ale się tym zbytnio nie przejmujemy, opadanie sernika to nie problem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #841 : 2016-03-13, 08:05:10 » |
|
A kupny nie lepszy? Jak nie oszukują na jajach i twarogu, to może być, ale tak zaraz lepszy, to chyba nie. Jak ktoś lubi sam cukier - to i owszem, lepszy kupny, każde ciasto kupne lepsze od swojskiego! Cukru to nie oszczędzają z pewnością. Chociaż z drugiej strony, cukier można prosto z cukiernicy albo i z torebki ... po co tyle zachodu z ciastem, talerzykiem, łyżeczką - kupa zmywania potem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #842 : 2016-03-13, 08:25:04 » |
|
Mi sernik zawsze opada , ale się tym zbytnio nie przejmujemy, opadanie sernika to nie problem Jasne, bo jakże tak miałby cały czas być wyrośnięty, skoro temperatura spada!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #843 : 2016-03-13, 08:40:34 » |
|
A kupny nie lepszy? Jak nie oszukują na jajach i twarogu, to może być, ale tak zaraz lepszy, to chyba nie. Jak ktoś lubi sam cukier - to i owszem, lepszy kupny, każde ciasto kupne lepsze od swojskiego! Cukru to nie oszczędzają z pewnością. Chociaż z drugiej strony, cukier można prosto z cukiernicy albo i z torebki ... po co tyle zachodu z ciastem, talerzykiem, łyżeczką - kupa zmywania potem Nie masz dobrych cukierni u siebie? Biedactwo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #844 : 2016-03-13, 08:48:05 » |
|
Leciutko zawsze sernik opadnie (o centymetr albo dwa), ale jak nie ma zakalca, to jest dobrze. Przynajmniej ja tak lubię. go Kładę go na talerz do ciasta do góry dnem (sernik nie ciasto ). Wtedy nie jest dno mokre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #845 : 2016-03-13, 10:18:02 » |
|
Widzialem laciate po 2 zyble, bo termin mija za 2 dni, zapsuje sie wtedy czy co?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #846 : 2016-03-13, 11:16:16 » |
|
to zależy chyba w jakich warunkach było przechowywane i od cyklu produkcji (ale to admin wie jedynie). Może być źle przechowywane to i 2 miesiące przed datą uprawniająca do jedzenia być zjełczałe. A może być dobrze i termin miesiąc przekroczony. Do przetworzenia można wykorzystać pewnie (serniki, placki) . Najpierw zaglądnął bym pod pazłotko Śmietana Presidenta 30 ukwaszona najlepiej mi smakuje .....2 tygodnie po terminie przydatności do spożycia . Odpowiednio przechowywana oczywiście. Zawsze kupuje za dużo, i tak się robi. A znam tylko jeden sklep w którym bywa. Wiem co by Zosia zrobiła. Po prostu sklarowało by je. Używa do mocniejszego wstępnego podsmażenia kartofli, cebulki - to wymaga wyższej temp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #847 : 2016-03-13, 11:17:05 » |
|
Z wygladu i zapachu ok sie zdaje
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #848 : 2016-03-13, 11:37:17 » |
|
Brałabym... Jak się boisz, że za dwa dni się zepsuje to je zamroź i już
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #849 : 2016-03-13, 11:38:40 » |
|
a gdzie jest? Ja też wezmę W cenie smalcu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #850 : 2016-03-13, 11:45:31 » |
|
Zyon, leć szybko i kupuj, bo jak nie, to Diogenes to zrobi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #851 : 2016-03-13, 11:52:25 » |
|
Mam w zamrażarce jeszcze letnie z mleka od krów pasących się na trawce przy rzeczce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #852 : 2016-03-13, 12:01:50 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #853 : 2016-03-13, 12:54:03 » |
|
Z wygladu i zapachu ok sie zdaje
Masło ma tę fajną właściwość, że jełczeje, wydając charakterystyczny zapach i zmieniając smak. To jest dobry wskaźnik, a data, to data, zawsze ma margines w przód.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #854 : 2016-03-13, 13:05:56 » |
|
Pamiętam jak w latach '90 kumpel, który miał sklep spożywczy opowiadał mi, że kupuje masło na giełdzie z jutrzejszą datą produkcji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #855 : 2016-03-13, 13:41:18 » |
|
A kumpel, który pracował w Agorze, miał w piątek, kiedy wracaliśmy z uczelni na weekend do domu, poniedziałkową "Wybiórczą".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Bobby
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #857 : 2016-03-17, 21:29:55 » |
|
Te końskie coś śmierdzi. To chyba jest legitne bo jak dałem psu to zjadł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bobby
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #858 : 2016-03-17, 21:30:45 » |
|
Chociaż ser za 13zł/kg też zjadł więc chyba nie jest dobrym indykatorem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #859 : 2016-03-19, 15:52:42 » |
|
Właśnie wyczytałam, że w przyszłym tygodniu lidlowska osełka z Pilosa będzie w cenie 14,60 za kg a mascarpone 500g za 8.49, jeśli więc ktoś ma ochotę przyoszczędzić na i tak niemożliwie taniej Diecie Optymalnej to jak najbardziej można.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|