Autor
|
Wtek: Masło (Przeczytany 757946 razy)
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1220 : 2023-05-22, 12:51:29 » |
|
Prawidłowo!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1221 : 2023-05-23, 08:37:48 » |
|
Dobre to Forum jest!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1222 : 2023-05-23, 08:40:30 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Napiszę tak: masło od masła klarowanego różni się zawartością białka w tym pierwszym (od 0,8 do 2% - w zależności od technologii) dlatego punkt dymienia dla masła wynosi średnio około 150st.C, a dla masła klarowanego około 230st.C, dlatego do jajecznicy lepsze jest masło, a do pieczenia mięsa masło klarowane. Oleje spożywcze zaś dymią średnio od 130 do 190st.C - to w ramach wyższości pieczenia na olejach! te ketoguru wszystkie niedouczone, nabili se glowe "przeciwutleniaczami" i "wolnymi rodnikami" i tak plota
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
Niejaki Ostrega, kolejny z plemienia ketoguru, na TT pisze, ze zwykle maslo jest zle do smazoenia, bo "sie utlenia" i zle rodniki produkuje Do smazenia tylko klarowene i kokosowe Koleś nie ma racji, bo naukowo jest tak: https://www.doz.pl/czytelnia/a17511-Na_czym_najlepiej_smazyc_Olej_oliwa_maslo_czy_smalec - opublikowane w marcu tego roku - więc chyba nic się nie zmieniło! Zapomniałem dodać, że jak do masła się doda nieco smalcu, to taka mieszanka dymi przy około 200st.C. a smalec ze słoniny ma punkt dymienia około 220. I jeszcze jedno - w netu zaniżają często dane dla tłuszczy zwierzęcych, a podawane temperatury dymienia się czasem znacząco różnią, bo temperatura dymienia zależy też od tego co się smaży. Na przykład po godzinie smażenia mięsa na smalcu temperatura dymienia z 205 spadła o 4st.C , natomiast przy smażeniu frytek aż do 160st.C... Parametry smalcu (liczba jodowa, zmydlanie, kwasowość) pogorszyły się nieznacznie mimo wysokiej temperatury smażenia mięsa, natomiast przy smażeniu frytek wzrosła czterokrotnie kwasowość, dwukrotnie karbonyle i epoksydy, a próba Kreisa z ujemnej dla smalcu wyjściowego zmieniła się na lekko dodatnią (kolor różowy) dla smalcu użytego do pieczenia mięsa i wyraźnie dodatni (kolor czerwono-czarny) dla frytek. Na tej podstawie "naukowcy" w hameryce zakazali smalcu do pieczenia wszystkiego, bo "bardzo szkodliwe"... Ale to dla mnie nieistotny temat więc nie rozwijam. Rada praktyczna: białko zwierzęce piecze się na tłuszczu zwierzęcym, a białko roślinne jak komu smakuje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1225 : 2023-05-23, 09:55:46 » |
|
Smalec po smażeniu frytek lepiej wyrzucić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1226 : 2023-05-23, 10:28:53 » |
|
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
RafałS
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1228 : 2023-05-23, 12:25:16 » |
|
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego. Tak mają hipki głowy sprane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1229 : 2023-05-23, 12:47:59 » |
|
"Elitę" mają szczupłą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1230 : 2023-05-23, 13:08:29 » |
|
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego. Tak mają hipki głowy sprane. Tak nam mówił, sporo lat temu, szwagier jak wyjechał do USA, że tam smalcu w ogóle nie jedzą, słoniny nie można kupić, bo ją wyrzucają. Ale nie skojarzył, że jedzą chudo i są tam grubi. Szybko dołączyli do ogółu, a nie do "elity"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1232 : 2023-05-23, 15:05:24 » |
|
Putin też szczupły i ciężko go ograć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1233 : 2023-05-23, 15:35:10 » |
|
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego. Tak mają hipki głowy sprane. Tak nam mówił, sporo lat temu, szwagier jak wyjechał do USA, że tam smalcu w ogóle nie jedzą, słoniny nie można kupić, bo ją wyrzucają. Ale nie skojarzył, że jedzą chudo i są tam grubi. Szybko dołączyli do ogółu, a nie do "elity"... Odroznic dobro od zła, jest mozliwe...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #1234 : 2023-05-23, 15:42:56 » |
|
Putin też szczupły i ciężko go ograć. Nigdy go kneblu nie widziałem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|