forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2018-10-20, 19:28:35

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. W─Öglowodany staramy si─Ö zjada─ç w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
538206 wiadomoÂci w 3975 w▒tkach; wys│ane przez 63 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: EWA
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  ┼╗ywienie Optymalne
| | |-+  Wszystko o jajach
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 26 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Wszystko o jajach  (Przeczytany 189484 razy)
Hana
GoŠ


Email
Wszystko o jajach
« : 2007-09-08, 18:05:38 »

drukuj » Jaja ┼║r├│d┼éem zdrowia utworzony 2006-08-23
Wielu z nas wydaje si─Ö, ┼╝e jaja, poza skojarzeniem z bomb─ů kaloryczn─ů i du┼╝─ů zawarto┼Ťci─ů bia┼éka, nie s─ů nas w stanie niczym ciekawym, a tym bardziej po┼╝ytecznym, zaskoczy─ç. Okazuje si─Ö jednak, ┼╝e nasze pogl─ůdy na ten temat w ┼Ťwietle wielu doniesie┼ä naukowych s─ů dla jaj po prostu krzywdz─ůce.

Poza białkiem w jajach znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

W bia┼éku jaj wyst─Öpuje pewien bardzo istotny dla naszego zdrowia enzym, zwany cystatyn─ů. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e ma on bardzo pozytywny wp┼éyw na nasze zdrowie zapobiegaj─ůc i hamuj─ůc rozw├│j paradontozy, chor├│b sk├│ry oraz co ciekawe - kom├│rek nowotworowych. Najnowsze badania wykaza┼éy r├│wnie┼╝ wysok─ů aktywno┼Ť─ç antywirusow─ů cystatyny, co prowadzi─ç mo┼╝e do bardzo obiecuj─ůcych bada┼ä dotycz─ůcych wirusa HIV. Eksperymenty przeprowadzone na bakteriach wykaza┼éy r├│wnie┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci antybakteryjne. Cystatyna hamowa┼éa rozw├│j drobnoustroj├│w w warunkach laboratoryjnych co sugerowa┼éo podobne dzia┼éanie w przypadku ┼╝ywego cz┼éowieka. Doniesienia te okaza┼éy si─Ö prawdziwe.

Jaja mog─ů by─ç r├│wnie┼╝ interesuj─ůce z innego powodu. Obecnie, w celu uzyskania przeciwcia┼é przeciwko bakteriom lub wirusom potrzebne s─ů laboratoryjne zwierz─Öta. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e ┼║r├│d┼éem przeciwcia┼é mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ znajduj─ůce si─Ö w jajach ┼╝├│┼étko. Eksperymenty w tym zakresie na zwierz─Ötach zako┼äczy┼éy si─Ö sukcesem. Przeciwcia┼éa pochodz─ůce z ┼╝├│┼étka mog─ů by─ç z powodzeniem podawane ssakom chroni─ůc je przed r├│┼╝nymi chorobami oraz zapobiegaj─ůc rozwojowi tych ju┼╝ istniej─ůcych.

Uzyskane przeciwcia┼éa mog─ů mie─ç tutaj bardzo szerokie zastosowanie. Ich przydatno┼Ť─ç mo┼╝e by─ç doceniona w diagnostyce chor├│b zaka┼║nych, profilaktyce oraz terapii zwi─ůzanej z biegunkami, produkcji suplement├│w oraz og├│lnie, w zwi─ůzanym z tym podnoszeniu jako┼Ťci naszego ┼╝ycia. W toku bada┼ä okaza┼éo si─Ö, ┼╝e przeciwcia┼éa te nie „k┼é├│c─ů si─Ö” z przeciwcia┼éami ssak├│w i co bardzo wa┼╝ne - charakteryzuj─ů si─Ö wysok─ů skuteczno┼Ťci─ů. Z powodzeniem zaczyna si─Ö je r├│wnie┼╝ stosowa─ç u ludzi. Pojawi┼éy si─Ö doniesienia o pozytywnym wp┼éywie tych przeciwcia┼é na leczenie wielu chor├│b przewodu pokarmowego, profilaktyce i terapii u dzieci oraz o mo┼╝liwo┼Ťci zastosowania ich w produkcji, wcze┼Ťniej ju┼╝ wspomnianych, dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci. W przysz┼éo┼Ťci planuje si─Ö wykorzystanie przeciwcia┼é pochodz─ůcych z ┼╝├│┼étka w sytuacjach kryzysowych, kiedy wyst─ůpienie nag┼éego ataku choroby mog┼éoby grozi─ç pojawieniem si─Ö epidemii. Ponadto planuje si─Ö wykorzystanie ich w celu ochrony zdrowia kobiet w ci─ů┼╝y, grup spo┼éecznych szczeg├│lnie nara┼╝onych na zara┼╝enie si─Ö wirusem HIV oraz w podnoszeniu sprawno┼Ťci uk┼éadu immunologicznego nowonarodzonych dzieci. Dzi─Öki zastosowaniu tych przeciwcia┼é uk┼éad immunologiczny noworodk├│w zyska dodatkow─ů bro┼ä w walce z drobnoustrojami.

Od dawna wiadomo, ┼╝e jaja powinno si─Ö je┼Ť─ç z umiarem. Zanim jednak zobaczymy w nich tylko cholesterol, powinni┼Ťmy spojrze─ç na nie znacznie szerzej dostrzegaj─ůc r├│wnie┼╝ bogactwo witamin i enzym├│w, kt├│re pierwotnie przeznaczone dla kurzego zarodka, mog─ů si─Ö r├│wnie┼╝ nam przys┼éu┼╝y─ç.

Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #1 : 2007-09-08, 19:33:43 »

┼╣r├│d┼éo powy┼╝szego art.: strona internetowa "Zdrowie i medycyna - portal tematyczny"  http://zdrowie.flink.pl/jaja.php
W artykule nie powołano się na autorów - odkrywców jaj.
Zapisane
Syriusz
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #2 : 2007-09-09, 14:04:33 »

W bia┼éku jaj wyst─Öpuje pewien bardzo istotny dla naszego zdrowia enzym, zwany cystatyn─ů.

O jakie bialko tutaj chodzi? Czy o te znajdujace sie w zoltku czy tez o te w bialku?
Nastepne pytanie, ktore nie daje mi spokoju : jak dlugo moge trzymac jajka w lodowce, ktore zostaly tam zlozone np. w godzine po zniesieniu przez kury? Pytam, poniewaz hoduje kury a te niosa sie  roznie, raz lepiej, raz gorzej. Jesli ktos zna odpowiedzi na powyzsze pytania to bylbym dzwieczny za odpowiedz.
Zapisane
Hana
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #3 : 2007-09-09, 14:39:08 »

Moi "urlopowi znajomi" hoduja kurki, i co zauwazylam:
  1. podczas mojego pobytu/ czerwiec, lipiec/ bylo 15 kurek i 15 jajek/dziennie.
  2. swieze jajeczka przechowywali w chlodnym, zaciemnionym miejscu, w sianie, slomie, /jajka nie lubia wilgoci-wiec lodowka odpada.
 
  3. cytujac dr J. Kwasniewskiego: "Miedzynarorowym wzorcem bialka o najwyzszej wartosci biologicznej sa bialka jajka kurzego".
Zapisane
MORGANO
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #4 : 2007-09-09, 17:07:41 »

Hana. Zapomnia┼éa┼Ť doda─ç, ┼╝e wed┼éug dr Kwa┼Ťniewskiego najlepsze bia┼éko najwy┼╝szej jako┼Ťci  znajduje si─Ö w ┼╝├│┼étku.
Bia┼éko jako samo bia┼éko nie zawiera ┼╝adnych warto┼Ťci 100 gram bia┼éka kurzego to tylko 10 gram bia┼éka.
Natomiast w 100 gramach ┼╝├│┼étek znajduje si─Ö 16 gram bia┼éka najbardziej warto┼Ťciowe i 31 gram t┼éuszczu.
Ja generalnie unikam białka jeżeli to jest tylko możliwe.
Białko jaja kurzego to tak jak u człowieka wody płodowe u kobiety.
Embrion musi mie─ç jak─ů┼Ť otoczk─Ö ochronn─ů.
Pięć żółtek zawiera wszelkie mikro i makroelementy jakie potrzebuje człowiek na dzień, oprócz witaminy "C".
Pi─Ö─ç ┼╝├│┼étek to  oko┼éo 100 gram.
Zapisane
Hana
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #5 : 2007-09-09, 17:47:05 »

Dr dalej pisze, ze "...Zoltko zawiera cudowny, idealny dla czlowieka aminokwas zwany cholina, oraz inne bardzo cenne dla czlowieka skladniki. Bialko z jaj znajdujace sie w tak zwanym bialku, jest tez bialkiem wartosciowym, szczegolnie dla organizmow rosnacych. Dla ludzi dostosowanych juz do zywienia optymalnego, ktorzy odnowili i przebudowali swoj organizm, bialko z bialka jaj powinno byc ograniczone.  Dopoki czlowiek ma nadwage i jest chory na rozne choroby (z wyjatkiem niektorych) moze i powinien spozywac cale jajka".
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #6 : 2007-09-09, 18:35:35 »

Cytuj
2. swieze jajeczka przechowywali w chlodnym, zaciemnionym miejscu, w sianie, slomie, /jajka nie lubia wilgoci-wiec lodowka odpada.

Hana,
pamietam,ze moja babcia tez przechowywala jajka obkladajac je sianem,
w duzej kamionce w tem.pokojowej,lub zaciemnionej piwnicy,
niestety nie pamietam,czy posiadala wtedy lodowke,
innym sposobem bylo przechowywanie jajek w soli,ale nie jestem jednak  pewna,
mysle,ze jajka nadaja sie nawet do spozycia po 4 tygodniach od zniesienia,
takie terminy przydatnosci widnieja na opakowaniach jajek w Markietach.
Zapisane
Hana
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #7 : 2007-09-09, 18:54:35 »

Moj "dostawca jajek"  mowi ze,  zachowuja swiezosc dwa tygodnie- -tak przechowywane jak wyzej napisane, i...dostawe mam co dwa tygodnie.


Jeszcze wyczytalam w ksiazce dr J. Kwasniewskiego, ze : "Gotowanie jajek, smazenie, pieczenie--zwieksza ich wartosc biologiczna. Nie powinno sie zjadac jajek na surowo, gdyz bialka zawarte w surowym bialku jajka wiaze sie w trwale kompleksy z niektorymi witaminami, ktorych organizm nie moze wowczas przyswoic.  Jesli jajka zjadane beda z mala iloscia weglowodanow i z odpowiednia iloscia tluszczu, nie beda mialy ani wlasciwosci miazdzycorodnych, ani nie powstanie z nich w organizmie cholesterol."
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #8 : 2007-09-09, 21:11:05 »

To ju┼╝ skoro wszystko o tych jajkach, to pewnie wiadomo, ┼╝e ze stemplem zaczynaj─ůcym si─Ö od cyfry "2" lub co gorsze "3" staramy si─Ö nie kupowa─ç. Mo┼╝e by tak podzieli─ç si─Ö ┼║r├│d┼éami zakupu? Ja biegam na bazar na Mokotowie przy Mokpolu i szukam pewnej babci, kt├│ra sprzedaje jajka bez ┼╝adnych stempli ale ostatnio si─Ö nieco zawiod┼éam i przyda┼éby mi si─Ö lepszy namiar w Warszawie na ┼Ťwie┼╝e jajka. Ewa czy mog┼éaby┼Ť mi podpowiedzie─ç gdzie Ty si─Ö w nie zaopatrujesz? Nie wiem kto jeszcze jest z Warszawy, ja od dw├│ch lat mieszkam w Sulej├│wku ale ┼╝ycie wiod─Ö w stolicy.
Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #9 : 2007-09-09, 23:36:30 »

Ma┼égo, jaja to moja bol─ůczka. Nie mam miejsca, gdzie mog┼éabym kupowa─ç dobre  wiejskie. Widze nieraz na bazarze babiny z jajamiw koszach, ale wcale nie wiem, z k─ůd one te jaja bior─ů.

W stanie wojennym miałam dwie kury w mieszkaniu Very Happy. Znosiły jajka co parę dni. To była zima.
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #10 : 2007-09-10, 09:44:06 »

O no┼é! Ja si─Ö uganiam za babciami. Chyba musz─Ö tu na wsi poszuka─ç kogo┼Ť na sta┼ée. Fermowe s─ů ohydne w smaku, rozlewaj─ů si─Ö na patelni, pewnie maj─ů po 2 miesi─ůce od zniesienia. Kto mi tyle jajek dziennie zniesie? Zacz─Ö┼éam ju┼╝ przeb─ůkiwa─ç, ┼╝e na wiosn─Ö chyba zbudujemy kurnik  Shocked
Zapisane
elmo
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #11 : 2007-09-10, 10:13:09 »

W stanie wojennym miałam dwie kury w mieszkaniu Very Happy. Znosiły jajka co parę dni. To była zima.

Dobre  Very Happy

U mnie na targu jajka podrożały,w sumie dużo osób kupuje ...
Kiedy┼Ť pewna pani sta┼éa przede mn─ů i kupowa┼éa 60 jajek ,a jej dzieciak m├│wi:"Po co a┼╝ tyle?" .Ona:"No przecie┼╝ tyle zjadacie,ty jesz na raz 5 jajek".
Pomy┼Ťla┼éam,┼╝e moze to opty,ale z postury mi nie wygl─ůdali,szczeg├│lnie ten oty┼éy dzieciak,po za tym trzyma┼é w r─Öku pajd─Ö chleba  Very Happy
Zapisane
Syriusz
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #12 : 2007-09-10, 14:18:17 »

Dzieki za informacje. Studiuje to forum od dluzszego czasu ale przeczytac to wszystko i byc na biezaco to zajmuje mnustwo czasu. A zadawac pytania w starych watkach z przed lat to juz archiwum. jednak na ten czas nie mam innej alternatywy niz lodowka. Mieszkam w tropiku i chyba bede musial zbudowac ziemianke i to nie tylko na jajka. Pozdrawiam
Zapisane
Matti
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #13 : 2007-09-10, 16:02:50 »

W bia┼éku jaj wyst─Öpuje pewien bardzo istotny dla naszego zdrowia enzym, zwany cystatyn─ů.

O jakie bialko tutaj chodzi? Czy o te znajdujace sie w zoltku czy tez o te w bialku?
Nastepne pytanie, ktore nie daje mi spokoju : jak dlugo moge trzymac jajka w lodowce, ktore zostaly tam zlozone np. w godzine po zniesieniu przez kury? Pytam, poniewaz hoduje kury a te niosa sie  roznie, raz lepiej, raz gorzej. Jesli ktos zna odpowiedzi na powyzsze pytania to bylbym dzwieczny za odpowiedz.

W polsce jajo jest ┼Ťwieze do 28 dni :/ takl wiem g┼éupota ale douszczaja spo┼╝ycie takich w sklepach i sprzeda┼╝.Wiec nie powinno by─ç nic z┼éego po takich.

2.Cholina zar─ůbista rzecz.Wspania┼éa na my┼Ťlenie.Sam biore po ┼éy┼╝eczce codziennie.

3Mokpol na mokotowie... brzmi znajomo Very Happy
Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #14 : 2007-09-10, 19:56:39 »

Malgo, no w┼éasnie, kurnik to jedyne rozwi─ůzanie. Jak by┼éam na wczasach, kury na wsi nie nad─ů┼╝a┼éy znosi─ç dla mnie jaj. Nie wierz─Ö, ┼╝e taka babina co regularnie widz─Ö j─ů na bazarze, ma wiejskie jaja.

dzisiaj jak robilam placek, jaja byly niby swierze, zóltka jeszcze wybrzuszone, ale jak sie rozgrzały na patelni, to chcialo mi sie rzygac, taki zapaszek od nich lecial. Czy to maczka rybna czy co? Delikatny mdły zapach stechlego jaja
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #15 : 2007-09-10, 20:57:48 »

Ot├│┼╝ to, ┼Ťmierdz─ů - nie b├│jmy si─Ö tego s┼éowa. Wci─ů┼╝ jednak bardziej unikam w┼éa┼Ťnie fermowych ni┼╝ od bab─ç, kt├│re "nie wiadomo sk─ůd je maj─ů". Swoj─ů drog─ů, co z┼éego mo┼╝e si─Ö znajdowa─ç w jajku bez stempla, kt├│re taka babcia sprzedaje? Czym mo┼╝na dopingowa─ç kury, ┼╝eby taki ch├│w by┼é op┼éacalny ale nie barbarzy┼äski (klatki, brak ┼Ťwiat┼éa s┼éonecznego i naturalnego jedzenia - czego do┼Ťwiadczaj─ů kury fermowe). Czasem udaje mi si─Ö kupi─ç ogromne jaja, ale to giganty. Pewnego dnia znajoma oceni┼éa, ┼╝e kupi┼éam jaja kacze. Nie przej─Ö┼éo mnie to wcale, zjedli┼Ťmy bardzo szybko i ze smakiem. Mo┼╝e kto┼Ť wie dlaczego kacze, ewentualnie g─Ösie mia┼éyby by─ç niejadalne albo chocia┼╝ gorsze? Im cz─Ö┼Ťciej udaje mi si─Ö kupowa─ç ┼Ťwie┼╝e jaja, tym wi─Ökszy odczuwam dyskomfort smakowo-zapachowy gdy mam zje┼Ť─ç jajka z pobliskiego sklepu.
Kwestia kurnika stanie si─Ö chyba konieczno┼Ťci─ů, chocia┼╝ nie bardzo sobie wyobra┼╝am siebie biegaj─ůc─ů za kurami wieczorem, ┼╝eby je zamkn─ů─ç przed noc─ů. Kury, jak ka┼╝de stworzenie maj─ů jakie┼Ť wymagania, musz─ů mie─ç odpowiednie po┼╝ywienie, teren, no i zapewnione bezpiecze┼ästwo (mam bernardyna i miesza┼äca owczarka z coli oraz dwa kotki), pracy by nam nie brakowa┼éo... Nie u┼Ťmiecha mi si─Ö taki scenariusz ale na jajka jeste┼Ťmy po prostu skazani.
No, to sobie podyskutowałam.
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #16 : 2007-09-10, 20:59:47 »

A┼╝ strach pomy┼Ťle─ç, co by si─Ö w mojej g┼éowie zrodzi┼éo, gdybym spr├│bowa┼éa "wsiowej ┼Ťwini"┬á Shocked
Zapisane
zbynek
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #17 : 2007-09-10, 21:01:51 »

dzisiaj jak robilam placek, jaja byly niby swierze, zóltka jeszcze wybrzuszone, ale jak sie rozgrzały na patelni, to chcialo mi sie rzygac, taki zapaszek od nich lecial. Czy to maczka rybna czy co? Delikatny mdły zapach stechlego jaja
Tu pisz─ů na ten temat :
Cytat:
Wzbogacanie jaj w WNKT niesie tak┼╝e du┼╝e ryzyko pogorszenia ich walor├│w smakowo-zapachowych. Kwasy te s─ů bowiem bardzo podatne na utlenianie, a produkty ich rozpadu (aldehydy i ketony) w po┼é─ůczeniu np. z tr├│jmetyloamin─ů s─ů prekursorami niepo┼╝─ůdanych posmak├│w i zapach├│w. Niekontrolowane ┼╝ywienie kur z udzia┼éem m─ůczki rybnej, ┼Ťruty lnianej czy nawet rzepakowej mo┼╝e spowodowa─ç powstanie obcego smaku i zapachu definiowanego jako rybi, tranowy lub krabi. [Frankel,1984 ;Ahn, 1995].

http://www.tasomix.pl/articles/document.2005-09-19.3468681522

Zapisane
Ewa
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #18 : 2007-09-10, 21:51:53 »

Cytuj
co złego może się znajdować w jajku bez stempla, które taka babcia sprzedaje?

Ma┼égosia, mnie nie zalezy na zjadaniu stempla Very Happy S┼éysza┼éam, ze babiny kupuj─ů jaja fermowe przed ostemplowaniem i jad─ů na handel.

Very Happy ja za swoimi dwiema kurami nie biegałam, bo trzymałam bidulki cały czas w klatce. To było w stanie wojennym, a klatka w mojej kuchni Very Happy
Po┼Ťwi─Öci┼éam te dwie kurki dla mojej dwuletniej c├│rki. Pamietasz moze, ┼╝e wtedy tylko ocet by┼é


Zbynek, dzieki

S┼éuchajcie! sta┼éo si─Ö! Macie m├│j "┼Ťwierzy" b┼éad ortograficzny. Jeszcze dymi Very Happy ... mnie w m├│zgu
Zapisane
malgo35
GoŠ


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #19 : 2007-09-10, 21:56:41 »

Ewa, domy┼Ťlam si─Ö, ┼╝e w stanie wojennym to i Twoim kurom nie by┼éo lekko Smile Taki jeden "ort" pisany w natchnieniu nawet podkre┼Ťla my┼Ťl w zdaniu zawart─ů┬á Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 26 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 17 zapytaniami.