forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 16:09:16

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
660500 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Wszystko o jajach
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 26 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wszystko o jajach  (Przeczytany 398691 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #280 : 2012-01-18, 23:37:25 »

Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje... Wink
Zapisane

jerzy555
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #281 : 2012-01-19, 11:12:40 »

Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje... Wink

synek i żonka nie pozwalają na to Smile  obsługują to urządzenie 4 razy dziennie Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #282 : 2012-01-19, 12:12:56 »

A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... Laughing
Zapisane

jerzy555
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #283 : 2012-01-19, 12:29:29 »

A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... Laughing

a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam Smile (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić) Smile
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #284 : 2012-01-19, 12:54:47 »

jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  Wink  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.
Zapisane
jerzy555
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #285 : 2012-01-19, 13:21:05 »

jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  Wink  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.

takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne?  Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #286 : 2012-01-19, 13:23:09 »

A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... Laughing

a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam Smile (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić) Smile

Piszesz o sprzętach? Laughing
Zapisane

jerzy555
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #287 : 2012-01-19, 13:25:13 »

tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują  Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #288 : 2012-01-19, 13:26:23 »

jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  Wink  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.

A czytałaś jakie tłuszcze są w tej czekoladzie? Nie dodają przypadkiem roślinnych? Ja jakoś nie mam szczęścia do kupowania dobrych czekolad... Confused Ale rzadko je kupuję. Przeważnie po jakimś temacie czekoladowym na Forum... Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #289 : 2012-01-19, 13:27:25 »

tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują  Smile

Współpraca musi być. Mają sobie dobrze z Tobą... Very Happy
Zapisane

jerzy555
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #290 : 2012-01-19, 13:31:43 »

Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #291 : 2012-01-19, 13:47:09 »

I te wszystkie czekolady mi tak margarynowo smakują (może nie miałam tych najlepszych). Jak się robi kakao ze zwykłego kakao, to przynajmniej wiadomo co się ma...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #292 : 2012-01-19, 14:22:03 »

tylko 17g, zważyłam  Wink 

17g*0,4= 6,8g węglowodanów około. Idealnie na jedną dozę.  Wink
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #293 : 2012-01-19, 15:21:38 »

Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...
A może by tak samemu spróbować zrobić czekoladę? Znalazłam w necie przepis i go zmodyfikowałam na optymalny sposób, oto pierwotny przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe3980.html
A według mnie to może być tak:
1 kostkę masła
2 łyżki fruktozy (mniej słodka)
4 łyżki kakao
0,5 szkl. wody
zamiast mleka w proszku to śmietankę 30%
Jak wypróbuje to dam znać.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #294 : 2012-01-19, 15:25:10 »

Świetnie. Very Happy A ze zdjęciem można będzie prosić... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #295 : 2012-01-19, 15:33:41 »

"Muszę" jeszcze w sklepie fruktozę poszukać...jeszcze nigdy jej nie kupowałam. Jest ona zdrowsza od cukru?
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #296 : 2012-01-19, 15:35:29 »

Świetnie. Very Happy A ze zdjęciem można będzie prosić... Rolling Eyes
Jak będę umiała wkleić.  Laughing
Fruktoza jest zdecydowanie lepsza od cukru i dużo droższa.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #297 : 2012-01-19, 15:43:31 »


Taki blok czekoladowy też by można było zrobić w wersji optymalnej... Rolling Eyes

http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Blok-czekoladowy.html
Zapisane

wisienka
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #298 : 2012-01-19, 15:57:38 »

Cytuj z: Jerzy555
takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne?   Smile

No te koszty znowu nie takie straszne... Wink  jak sie jedną tabliczke czekolady kupi raz na jakiś czas, to nie ma tak źle, a śmietanka to u mnie stały gość w lodówce Very Happy

renia co do jakości czekolad i zawartych w niej tłuszczów to "przerobiłam" juz chyba wszystkie Laughing i jak na razie nie spotkałam czekolady w której nie byłoby ustrojstwa o znanej nam wszystkim nazwie lecytyny sojowej... ale jeśli nie patrzeć na to dziadostwo, to skład i cena jak dla mnie najlepiej wychodzi w czekoladzie Wawel.Podam do porównania :

Wawel 70% kakao:

skład:
miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator lecytyna sojowa,aromat, masa kakaowa minimum 70%.
w 100g  B:8,3  T:38,5  W: 33,8

Wawel 90% kakao:

skład:
miazga kakaowa,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,cukier, tłuszcz kakaowy,emulgatory ( lecytyna sojowa,i E 476),aromat,masa kakaowa minimum 90%.
w 100g   B:11,7  T:43,9  W:17


Wedel 64% kakao
skład:
miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator ( lecytyna sojowa ), aromat, masa kakaowa minimum 64%
w 100g  B:8,4  T:31,8  W:39,4


Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #299 : 2012-01-19, 15:59:25 »

Wszędzie podają dużo cukru, a bez niego to może być za miękka  Sad
Zapisane
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 26 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 19 zapytaniami.