forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-28, 12:26:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
660567 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Wszystko o jajach
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 26 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wszystko o jajach  (Przeczytany 398733 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #300 : 2012-01-19, 16:03:47 »

W takim razie zapraszam Was do kawiarni za rogiem... Wink

http://www.youtube.com/watch?v=uabFV0Szuxs
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #301 : 2012-01-19, 16:06:19 »


renia co do jakości czekolad i zawartych w niej tłuszczów to "przerobiłam" juz chyba wszystkie Laughing i jak na razie nie spotkałam czekolady w której nie byłoby ustrojstwa o znanej nam wszystkim nazwie lecytyny sojowej... ale jeśli nie patrzeć na to dziadostwo...


Ciekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #302 : 2012-01-19, 16:15:09 »

Zapisane

wisienka
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #303 : 2012-01-19, 16:21:31 »

Wszędzie podają dużo cukru, a bez niego to może być za miękka  Sad

No w tej czekoladzie Wawel 90% to dużo cukru raczej nie ma, patrząc na węgle - 17g to mało w porównaniu z innymi czekoladami i w smaku także jest bardzo gorzka.Ja robię z niej kakao , albo z tej drugiej z Wawela 70%.Najrzadziej z Wedla, bo ma najwięcej węgli i najmniej kakao.Natomiast jak mam ochotę zjeść laseczke czekolady, to najlepsza dla mnie Wawel 70% , bo ta 90% już dla mnie za mocna i za gorzka.

Cytuj z: renia
Ciekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?

Czytałam gdzieś, że to emulgator i dodają go po to aby czekolada była gładka i błyszcząca.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #304 : 2012-01-19, 16:34:27 »


Dobre, ale bardzo niemedialny głos.  Sad

Blackend zrobił omlet profesjonalniej!  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #305 : 2012-01-19, 16:58:59 »

Ciekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?

Lecytyna to lecytyna, a sojowa dlatego, że wyciągana z soi, a nie z żółtek, bo z soi wyciąganie wychodzi taniej.
To bardzo zdrowe E-322!
Lecytyna jest jednym z pięciu podstawowych fosfoglicerydów - związków najbardziej polarnych wśród lipidów, dzięki czemu mają wybitne właściwości amfoteryczne, dzięki czemu zajmują one rejony na granicy faz: wodnej i niewodnej, dzięki czemu decydują, co wpuścić dyfuzyjnie, a co aktywnie i co wypuścić z komórki, czy mitochondrium. Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie, to nawet insulina nie wtłoczy glukozy do komórki! 
Takie te fosfoglicerydy są. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #306 : 2012-01-19, 17:10:54 »


Dobre, ale bardzo niemedialny głos.  Sad

Blackend zrobił omlet profesjonalniej!  Very Happy

Głos, jakby ta pani miała klamerkę na nosie założoną... Laughing Laughing Laughing


...do rodziny "Blackend-ów" się nawet nie umywa...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #307 : 2012-01-19, 17:13:32 »

 Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #308 : 2012-01-19, 17:16:37 »

... Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie....

To chyba te fosfoglicerydy są bardziej uparte, niż niedźwiedzie polarne... Shocked Laughing Wink
...tyle ja z tego zrozumiałam... Sad Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #309 : 2012-01-19, 17:22:31 »

Gorsze od grizzlyego!  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #310 : 2012-01-19, 17:23:22 »

Laughing ...no to strach się bać... Shocked Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #311 : 2012-01-19, 17:26:25 »

W każdym razie, im więcej lecytyny w czekoladzie, tym bardziej "jedwabista" jest.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #312 : 2012-01-19, 17:28:48 »

Chyli, czym bardziej się błyszczy tym gorsza....w myśl zasady - nie wszystko zloto co się świeci... Rolling Eyes
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #313 : 2012-01-19, 17:46:14 »

Błyszczenie i twardość uzyskuje się dzięki temperingowi, czyli hartowaniu czekolady.
Więcej w gooooooooglu, jeśli kogoś ten proces intersuje.  Very Happy
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #314 : 2012-01-19, 18:34:57 »

Ciekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?

Lecytyna to lecytyna, a sojowa dlatego, że wyciągana z soi, a nie z żółtek, bo z soi wyciąganie wychodzi taniej.
To bardzo zdrowe E-322!
Lecytyna jest jednym z pięciu podstawowych fosfoglicerydów - związków najbardziej polarnych wśród lipidów, dzięki czemu mają wybitne właściwości amfoteryczne, dzięki czemu zajmują one rejony na granicy faz: wodnej i niewodnej, dzięki czemu decydują, co wpuścić dyfuzyjnie, a co aktywnie i co wypuścić z komórki, czy mitochondrium. Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie, to nawet insulina nie wtłoczy glukozy do komórki! 
Takie te fosfoglicerydy są. Wink

ahaaaa.... to o to chodzi... że też wcześniej na to sama nie wpadłam.Teraz to juz wszystko rozumiem...  Shocked Shocked Laughing Laughing

A tak w ogóle to jest chyba wątek o jajach...  Idea ale może tu chodzi o jaja w czekoladzie... eee... albo o jajka czekoladowe niespodziewajki...  Laughing  Chyba jakiś mod by się tu przydał... Można by rzec słowami Jerzego Stuhra z pewnego filmu Wink  "no niezły burdel tutaj macie"...  Laughing Laughing
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #315 : 2012-01-19, 18:36:34 »

Cytuj z: admin
Więcej w gooooooooglu, jeśli kogoś ten proces intersuje.  Very Happy

Proces - nie, ale efekt końcowy jak najbardziej...   Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #316 : 2012-01-19, 18:41:41 »

  Chyba jakiś mod by się tu przydał... Można by rzec słowami Jerzego Stuhra z pewnego filmu Wink  "no niezły burdel tutaj macie"...  Laughing Laughing

Ale to jak w życiu - uporządkowany chaos.   Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70533


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #317 : 2012-01-19, 19:05:39 »


A tak w ogóle to jest chyba wątek o jajach... 

Właśnie je sobie robimy... Cool Laughing Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #318 : 2012-01-19, 19:09:36 »

A do tego jajka zawsze mamy na uwadze!  Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55942


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #319 : 2012-01-19, 19:53:26 »

Tacy z nas jajcarze Wink
Zapisane
Strony: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 26 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 19 zapytaniami.