Autor
|
Wtek: Wszystko o jajach (Przeczytany 443364 razy)
|
renia
|
Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje... synek i żonka nie pozwalają na to obsługują to urządzenie 4 razy dziennie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
jedna laseczka ... czekolady ile to standardowych kostek? Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g. Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
jedna laseczka ... czekolady ile to standardowych kostek? Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g. Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao. takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić) Piszesz o sprzętach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
jedna laseczka ... czekolady ile to standardowych kostek? Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g. Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao. A czytałaś jakie tłuszcze są w tej czekoladzie? Nie dodają przypadkiem roślinnych? Ja jakoś nie mam szczęścia do kupowania dobrych czekolad... Ale rzadko je kupuję. Przeważnie po jakimś temacie czekoladowym na Forum...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują Współpraca musi być. Mają sobie dobrze z Tobą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I te wszystkie czekolady mi tak margarynowo smakują (może nie miałam tych najlepszych). Jak się robi kakao ze zwykłego kakao, to przynajmniej wiadomo co się ma...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
tylko 17g, zważyłam 17g*0,4= 6,8g węglowodanów około. Idealnie na jedną dozę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...
A może by tak samemu spróbować zrobić czekoladę? Znalazłam w necie przepis i go zmodyfikowałam na optymalny sposób, oto pierwotny przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe3980.htmlA według mnie to może być tak: 1 kostkę masła 2 łyżki fruktozy (mniej słodka) 4 łyżki kakao 0,5 szkl. wody zamiast mleka w proszku to śmietankę 30% Jak wypróbuje to dam znać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Świetnie. A ze zdjęciem można będzie prosić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Muszę" jeszcze w sklepie fruktozę poszukać...jeszcze nigdy jej nie kupowałam. Jest ona zdrowsza od cukru?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Świetnie. A ze zdjęciem można będzie prosić... Jak będę umiała wkleić. Fruktoza jest zdecydowanie lepsza od cukru i dużo droższa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne? No te koszty znowu nie takie straszne... jak sie jedną tabliczke czekolady kupi raz na jakiś czas, to nie ma tak źle, a śmietanka to u mnie stały gość w lodówce renia co do jakości czekolad i zawartych w niej tłuszczów to "przerobiłam" juz chyba wszystkie i jak na razie nie spotkałam czekolady w której nie byłoby ustrojstwa o znanej nam wszystkim nazwie lecytyny sojowej... ale jeśli nie patrzeć na to dziadostwo, to skład i cena jak dla mnie najlepiej wychodzi w czekoladzie Wawel.Podam do porównania : Wawel 70% kakao:skład: miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator lecytyna sojowa,aromat, masa kakaowa minimum 70%. w 100g B:8,3 T:38,5 W: 33,8 Wawel 90% kakao:skład: miazga kakaowa,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,cukier, tłuszcz kakaowy,emulgatory ( lecytyna sojowa,i E 476),aromat,masa kakaowa minimum 90%. w 100g B:11,7 T:43,9 W:17 Wedel 64% kakaoskład: miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator ( lecytyna sojowa ), aromat, masa kakaowa minimum 64% w 100g B:8,4 T:31,8 W:39,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Wszędzie podają dużo cukru, a bez niego to może być za miękka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|