|
|
Zyon
|
Prof. Stanisław Wężyk, najlepszy w kraju specjalista od jaj, A to juz nie Trziszka najlepszy?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak sobie wygląda...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja często robię tak jajecznicę, że wrzucam jedno jajko na patelnię z masłem i 3 żółtka, Czekam aż białko się zetnie (trochę je mieszając drewnianą szpatułką), a dopiero potem mieszam je z żółtkami, wsypuję posiekany szczypiorek i mieszając lekko całość ścinam. W ten sposób białko jest całkowicie ścięte, a żółtka pozostają lekko rzadkie. Surowe żółtko wiąże się z witaminami i utrudnia ich przyswajalność.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Błąd, wróć! Surowe białko łączy się z witaminami....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Konkretnie z wit. H czyli biotyną i jest to bardzo silne wiązanie, jedna cząsteczka awidyny blokuje cztery cząsteczki biotyny. Ale to dobrze, bo wnętrze jaja jest chronione przed bakteriami (biotyna jest bardzo żywotnym czynnikiem ich metabolizmu, naszego zresztą też) a my możemy ją zdenaturować przez ogrzewanie lub przez mechaniczne ucieranie. Ale bez przesady, nie znam nikogo, kto by miał objawy awitaminozy H, a w literaturze jest opisany tylko jeden przypadek. Moje psy prawie codziennie dostawały surowe jaja i nic się nie działo niepokojącego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Tu jest "Liquid Egg White" w dozowniku z pompką: http://www.leehayward.com/eggwhites/Połowa angielskich kulturystów takim czymś się zapija. Próbowałem tego, smakuje jak gluty, ale inaczej niż surowe białko. Podobno taki płyn jest wolny od awidyny, a dodatkowo ma dodaną biotynę. Na diecie Ww albuminy jaja mogą być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Konkretnie z wit. H czyli biotyną i jest to bardzo silne wiązanie, jedna cząsteczka awidyny blokuje cztery cząsteczki biotyny. Ale to dobrze, bo wnętrze jaja jest chronione przed bakteriami (biotyna jest bardzo żywotnym czynnikiem ich metabolizmu, naszego zresztą też) a my możemy ją zdenaturować przez ogrzewanie lub przez mechaniczne ucieranie. Ale bez przesady, nie znam nikogo, kto by miał objawy awitaminozy H, a w literaturze jest opisany tylko jeden przypadek. Moje psy prawie codziennie dostawały surowe jaja i nic się nie działo niepokojącego. Nasz pies w ogóle nie chce białka. A jeśli trafi się surowe w jajecznicy to jest ble...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tu jest "Liquid Egg White" w dozowniku z pompką: http://www.leehayward.com/eggwhites/Połowa angielskich kulturystów takim czymś się zapija. Próbowałem tego, smakuje jak gluty, ale inaczej niż surowe białko. Podobno taki płyn jest wolny od awidyny, a dodatkowo ma dodaną biotynę. Na diecie Ww albuminy jaja mogą być... Ble...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Konkretnie z wit. H czyli biotyną i jest to bardzo silne wiązanie, jedna cząsteczka awidyny blokuje cztery cząsteczki biotyny. Ale to dobrze, bo wnętrze jaja jest chronione przed bakteriami (biotyna jest bardzo żywotnym czynnikiem ich metabolizmu, naszego zresztą też) a my możemy ją zdenaturować przez ogrzewanie lub przez mechaniczne ucieranie. ... Skąd Ty to wszystko wiesz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ze łba, robi wrażenie, co? To podstawowe informacje przecież, my to i tak mamy luz, tylko awidyna i ewentualnie solanina z kartofelków, o nic więcej antyżywieniowego nie trzeba się troskać, a wegusie? Przed roślinożercami to się rośliny bronią zaciekle, normalnie regularna wojenka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Akurat, z wykopalisk- widziałem i to nie raz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A saksytoksyna i cyguaterotoksyna? Znasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|