|
Blackend
|
Tradycja rzecz święta i nie ma co wybrzydzać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Czy jajo w jakiejś postaci, np. na miękko, jest zdrowsze dla człowieka niż na twardo?
Ja preferuję jaja na miękko, bo są bardziej lekkostrawne i lubię takie. Najlepsze są jaja, w których białko jest lekko ścięte, bo w takiej postaci nie jest zbyt alergenne. To może być na miękko czy sadzone. Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy. Im bardziej ścięte żółtko, tym więcej ich ulega denaturacji. (…)
jajolog Prof. Tadeusz Trziszka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Jakieś dziwne rzeczy powiada, jak na profesora nie przystało Chciałbym tu zdecydowanie podkreślić, że cholesterol żółtka jaj, to cholesterol HDL, czyli tak zwany, mówiąc kolokwialnie, „dobry cholesterol”, który nie odkłada się w naczyniach krwionośnych i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo trzeba "uzasadnić" "naukowo", że jajca jednak nie szkodzą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba. Warto forum czytać ,dobre sprawdzę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Helena
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A dużo płacą? Bo to może się bardziej opłacać biedzie niż 500+
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
to już nie musi mieć blond włosów, niebieskich oczu i inteligencji Einsteina ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|