Autor
|
Wtek: Wszystko o jajach (Przeczytany 443326 razy)
|
elmo
Go
|
Ali,jesteś normalnie jak Steven Meisel Piękne te Twoje kury/koguty ,aż by się chciało je namalować
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
o ludzie, :lol:a poco komu tyle przeroznych ras,??? ja myslalam,ze tylko na jajka i na rosol....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
o ludzie, :lol:a poco komu tyle przeroznych ras,??? ja myslalam,ze tylko na jajka i na rosol.... ...zeby sie oczy i psyche tez pozywily !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
W okresie przedswiatecznym, troche zaspałem i okazało się że mój dostawca jajek, nie ma jajek dla mnie (zapisy i pierwszy wolny termin to 23.12) co oznaczało że musiałem kupić jajka w sklepie. Po wczesniejszej kilkumiesiecznej juz konsumpcji normalnych, żółtych żółtek był to dla mnie prawdziwy szok. bez smaku toto i w ogóle.....od razu poszedłem i kupiłem więcej boczku, żeby jakoś objechać di tego 23.12
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
genialne Choć ja jem żóltka zazwyczaj na surowo więc nie mam tego problemu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
władekp
Go
|
witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.
Wladek, to sa Twoje spostrzezenia. Natomiast prawda jest taka; kolor zoltka i skorupy jest uzalezniona od tego czym kury sa kaemione. Natomiast wielkosc jaja jest uzalezniona od wieku kury, i ma sie tak: im starsza kura- tym wieksze jajo- tym mniej wartosciowe ( bardziej jalowe ). To mozna odniesc do kobiet, ktore ew. maja rodzic dzieci. Wiadomo, ze nie ma wyjatkow bez reguly..... jednak wikszosc mlodych matek rodzi zdrowe dzieci w przeciwienstwie do matek w starszym wieku. Wracajac do wody na dnie naczynia podczas ubijania bialek, to moge dodac, ze majac dobry sprzet do ubijania, jeszcze takiej wody nie widzialem. Badania jajek, o rezultacie ktorych mowie wyzej, byly przeprowadzane przez dunski instytut zywnosci, ktoremu bardziej ufam jak innemu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.
na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
władekp
Go
|
owszem zgoda,akurat po moich porównaniach jest w tym trochę racji,posiadam stadko dla własnego użytku,a była sytuacja że musiałem dokupywać i widziałem jakie są różnice w praktyce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
[na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami Moze dlatego, ze w 100g bialka jaja kurzego jest 87g wody? pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
[na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami Moze dlatego, ze w 100g bialka jaja kurzego jest 87g wody? pozdr maf MOze dlatego maf.... czyli co w "moich" bialkach z jajek nie ma 87 % wody? Ja nie mam problemu z "odpadami wodnymi"!! Co teraz? Pewnie sztuczne!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
ciekawe, o zawartosci jajka w jajku: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/pastured-eggs.htmlpo krotce: przetestowano jajca "markjetowe" i jajca wiejskie na obecnosc roznych przydatnych skladnikow i wyszlo im, ze warto przeplacac (czasem nawet 10-krotnie): ... Vitamin A:
* Conventional: 487 IU * Pastured avg: 792 IU * Skagit Ranch: 1013 IU
Vitamin D:
* Conventional: 34 IU * Pastured avg: 136 - 204 IU * Skagit Ranch: not determined
Vitamin E:
* Conventional: 0.97 mg * Pastured avg: 3.73 mg * Skagit Ranch: 4.02 mg
Beta-carotene:
* Conventional: 10 mcg * Pastured avg: 79 mcg * Skagit Ranch: 100 mcg
Omega-3 fatty acids:
* Conventional: 0.22 g * Pastured avg: 0.66 g * Skagit Ranch: 0.74 g
...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ruler
Go
|
Hmm no ja tam nie widzialem nic o tym ze warto przeplacać, aczkolwiek roznice w skladzie sa znaczne. Patrzac na to z drugiej strony nie sa az takie kolosalne. Jedzac duzo jajek(tak jak to sie odbywa na DO/ŻO) czy tez samych zoltek codziennie tak czy inaczej wyzej opisanych skladnikow nie powinno w organizmie brakowac. Nie pisze tutaj ze nie widze roznicy, bo widze ale tragedi wg mnie w tych danych nie ma. Wiadomo ze idealem bylo by zjadac jajka z "dzikich kur" które poluja sobie gdzies tam w lesie czy po lace na robaki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
CzarnaJulka
Go
|
Przeczytałam cały wątek i trafiłam na wzmiankę o kaczych jajach. Przestrzegł mnie znajomy weterynarz, aby używać je wyłącznie do wypieków. Kaczki bowiem są nosicielami salmonelli, same nie chorują ale mają zakażone jajka. Salmonella ginie w temp. 70stC. Obligatoryjna temperatura pasteryzacji produktów drobiowych (mięso, wędliny, jaja) wynosi 72st.C. Jeżeli chodzi o tzw. "wiejskie" jaja na targowiskach, poza nielicznymi wyjątkami są zakupywane hurtem tuż przed świtem, przywożone są jako nie segregowane wymiarowo i nie pieczętowane. Potem babcie pracowicie pokrywają je kawałkiem g... i przesypuja siankiem. Jajka wiejskie, szczególnie w porze zimowej, mają bladawe żółtka. Jeżeli kupisz jajka o intensywnie pomarańczowym kolorze, masz jak w banku ich fermowe pochodzenie. To, co zauważyłam, w zagrodowym jajku jest stosunkowo wiecej żółtka niż w jajkach klatkowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Nie pisze tutaj ze nie widze roznicy, bo widze ale tragedi wg mnie w tych danych nie ma.
tragedii nie ma. jest peace'n'love (peas n carrots dla niektorych) a jednak jedzenie coraz bardzie wyjalowione, powszechny przerost formy nad trescia. jest opcja, zeby zamawiac paczki ze wsi, i chyba to wyprobuje, przynajmniej czesciowo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Jeżeli chodzi o tzw. "wiejskie" jaja na targowiskach, poza nielicznymi wyjątkami są zakupywane hurtem tuż przed świtem, przywożone są jako nie segregowane wymiarowo i nie pieczętowane.
nie mam do takich dostepu. kupuje zerowki, 'organic', 6 jajeczek za okolo 10zl. tez sa w roznych kolorach i o roznych umaszczeniach... i to mnie jakby do tej pory przekonywalo... Jeżeli kupisz jajka o intensywnie pomarańczowym kolorze, masz jak w banku ich fermowe pochodzenie.
a tu na tym forum spotkalam sie z dokladnie odwrotna opinia -> zoltko pomaranczowe = autentyk ?? To, co zauważyłam, w zagrodowym jajku jest stosunkowo wiecej żółtka niż w jajkach klatkowych.
tez to odnotowalam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
i wyszlo im, ze warto przeplacac (czasem nawet 10-krotnie) Jak kto nie ma wiedzy, to musi przepłacać (czasem nawet 10.000-krotnie), bo czy żółtko ma więcej ... (to co jest cytowane), czy mniej - jest zupełnie obojętne. W żółtku nie chodzi o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czy kwasy tłuszczowe, bo to załatwia masło. A masło zawdzięcza swą wyjątkowość liczbie Reicherta-Meissla. Połączenie żółtka z tłuszczem mlecznym i odrobiną cukru... Ale to wchodzimy zdecydowanie zbyt głęboko w temat! PS jaśli ktoś lubi przepłacać ze swoich pieniędzy, to czemu nie... Na zdrowie mu to raczej nie wyjdzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Połączenie żółtka z tłuszczem mlecznym i odrobiną cukru...
Czy moglbys te mysl dokonczyc? Drogi Adminie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
... im starsza kura- tym wieksze jajo- tym mniej wartosciowe ( bardziej jalowe ). To mozna odniesc do kobiet, ktore ew. maja rodzic dzieci. (...) 'Za moich czasów' kobietę porównywało soę do wina. A teraz do... kur?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|