forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 14:54:46

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Wszystko o jajach
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 26 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wszystko o jajach  (Przeczytany 443506 razy)
Opal
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #200 : 2009-08-17, 19:49:05 »

Te jajka były pakowane już po 8 szt. Może dlatego, że nie każdy sprawdza ile tam jest, a 7,50 wygląda lepiej, niż np. 10 jaj za 9,40.

To już jest zwykłe naciąganie ludzi i nauczka dla wszystkich, że ciągle trzeba być czujnym i wszystko sprawdzać. Dobrze, że trafiliście na dobre jajka. Ja też już wielu dostawców przetestowałam i nareszcie trafiłam. W końcu nie jeden mendel zjadamy Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #201 : 2009-08-19, 18:35:36 »

Mam pytanko : czy jest jakis górny limit zjadanych żółtek przez dzieci? Czy jeśli mają ochotę na 10 dziennie, to jest prawidłowo? Myślę, że tak, ale wolę się upewnić.
Zapisane

Sinus
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #202 : 2009-08-31, 17:31:54 »

Mówi się, że jeżeli jajko ma ciemny 'zarodek' koło żółtka (raczej krwawą skrzeplinę poowulacyjną Smile ) to na pewno musi pochodzić z domowego kurnika, a nie z fermy (jajka od 'babci' na targu bez numerków też mogą pochodzić z fermy). Admin napisał, że nie ma to związku z natarczywymi kogutami na wiejskim podwórku, a raczej z normalnym procesem powstawania jajka.

A jak to u Was wygląda w praktyce? czy zauważyliście, by pochodzenie jajek wpływało na częstotliwość pojawiania się tych plamek? Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na odróżnienie jajek 'z podwórka' od jajek z fermy..
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #203 : 2009-08-31, 17:59:25 »

żółtka z fermy są ciemniejsze, wiem coś o tym ponieważ ponad pól roku kupowałam jaja w sklepie z numerkami i zawsze żółtko było zbliżone do pomarańczu, odkąd kupuję jaja od "babci" żółtka są jaśniejsze bardziej żółte....poobserwuje jaja od "babci" pod kątem tych zarodków......
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #204 : 2009-09-11, 23:59:16 »

żółtka z fermy są ciemniejsze, wiem coś o tym ponieważ ponad pól roku kupowałam jaja w sklepie z numerkami i zawsze żółtko było zbliżone do pomarańczu, odkąd kupuję jaja od "babci" żółtka są jaśniejsze bardziej żółte....poobserwuje jaja od "babci" pod kątem tych zarodków......
Nie do końca tak jest, ja kupuję jajka od "baby"i nie zawsze żółtka są żółte,Cholera wie, może niektóre kury to zaprzysięgłe wegetarianki?
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #205 : 2009-09-12, 07:25:10 »

Nie do końca tak jest, ja kupuję jajka od "baby"i nie zawsze żółtka są żółte,Cholera wie, może niektóre kury to zaprzysięgłe wegetarianki?

Pewnie własne podniebienie będzie najlepszym testerem ponieważ tak jak piszesz mogą zdarzyć się ciemniejsze żółtka, gdy kurom podaje się marchewkę....Smile
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #206 : 2009-09-12, 08:03:31 »

A jak wam napiszę, że np: żółtko powinno mieć barwę żółto-zielonkawą (nielubianą przez konsumentów), widoczną szczególnie warstwowo, po ugotowaniu na twardo - to będzie biochemicznie dobre, czy złe żółtko?
Kolor żółtka żółto-łososiowy - taki jak lubią konsumenci najbardziej Smile - uzyskuje się po spasaniu niektórych śrut.

PS
barwa żółtka przy dzisiejszych metodach chowu kur - to żaden problem. I lepiej ją można kontrolować przy chowie klatkowym niż wolnowybiegowym, ekologicznym. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #207 : 2009-09-12, 08:13:52 »

Żółtko żółto-zielone, jest po ugotowaniu, jeśli czas gotowania wynosi ponad 10 minut. Ja takich jajek nie lubię. Pamiętam, jak jeszcze chodziłam do szkoły podstawowej, to w świetlicy szkolnej nam takie podawano - blee.
Ale czy one są zdrowe? Na tą odpowiedź poczekam  Smile)
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #208 : 2009-09-12, 08:25:00 »

A jak się gotuje jeszcze dłużej to całe żółtko zzielenieje i w ten sposób można uzyskać "jaja stuletnie" dla ubogich Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #209 : 2009-09-12, 08:35:04 »

...jaja stuletnie są raczej dla bogaczy,...biednych psychicznie Wink
Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #210 : 2009-09-12, 08:44:11 »

Czy ja dobrze widzę, że Admin nam się odmłodził i ma dopiero 3 odpowiedzi? Sama z nim dużo więcej przegadałam Smile To ja też uciekam, żeby się za szybko nie zestarzeć poprzez zbyt wielkie rozgadanie Wink  Miłego dnia
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #211 : 2009-09-12, 09:50:12 »

http://www.naobcasach.pl/a.4283.Jaja_Stuletnie.html - prosty przepis na jaja stuletnie. Żółtka powinny być niebieskawe, a więc przepis można uzupełnić o stosowny dodatek np: ultramaryny - bardzo bogatej w tlen i mikroelementy Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #212 : 2009-09-12, 09:51:25 »

że Admin nam się odmłodził i ma dopiero 3...

Staram się w każdej dziedzinie "trzymać młodo" Wink
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #213 : 2009-09-12, 11:47:11 »

Nie do końca tak jest, ja kupuję jajka od "baby"i nie zawsze żółtka są żółte,Cholera wie, może niektóre kury to zaprzysięgłe wegetarianki?

Pewnie własne podniebienie będzie najlepszym testerem ponieważ tak jak piszesz mogą zdarzyć się ciemniejsze żółtka, gdy kurom podaje się marchewkę....Smile
Się porobiło...To pewnie beta-karoten pochodzenia roślinkowego mam też z głowy.Se te kury robią JAJA z oficjalnych autorytetów.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #214 : 2009-09-12, 13:33:26 »

Pewnie własne podniebienie będzie najlepszym testerem ponieważ tak jak piszesz mogą zdarzyć się ciemniejsze żółtka, gdy kurom podaje się marchewkę....Smile
Się porobiło...To pewnie beta-karoten pochodzenia roślinkowego mam też z głowy.Se te kury robią JAJA z oficjalnych autorytetów.
Cytuj

adamel już Cie polubiłam za to "pochodzenie roslinkowe" i kury które znoszą tfuu "robia jaja"...hihi
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #215 : 2009-09-12, 23:52:07 »

Miło mi, vice versa.
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #216 : 2009-12-08, 10:47:18 »

Staram się kupować jaja z wolnego wybiegu,czyli z numerem 1PL (w Lidlu mają 1NL) czy wogóle bez numeru, lub gdy nie ma takich, no to ekologiczne (jeśli są, jak i ich nie ma to nie kupuję wcale w tym sklepie). Powiedzcie, czy to ma sens? Czy wam też zależy,żeby nie torturowano kury w klatce bez ściółki? Być może macie argumenty o większej zdrowotności jaj od szczęśliwych kur. Ale gdyby nie było żadnej różnicy, to czy jest sens kierować sie przy wyborze etyką?Czy to tylko ktoś mi znowu wodę z mózgu zrobił...  Smile
Zapisane
Sinus
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #217 : 2009-12-08, 13:20:46 »

'zdrowość' jaja w mniejszy stopniu zależy od tego czy kura biega czy żyje w klatce, a bardziej od tego co je. jajko będzie zdrowsze od kury, która w klatce zjada pszenicę i kukurydzę, niż od kury, która na 'wolnym wybiegu' jest faszerowana antybiotykami.

a może jest wytyczna "1", która określa również skład diety nioski? ktoś wie?

Jaja kupuję na targu u 'Bab', aktualnie 80gr za duże jajko, 70gr za mniejsze.. Trzeba się jednak pilnować, bo 'Baby' potrafią kupować jaja z fermy, ubarwić je pędzelkiem, i sprzedawać jako swoje...


Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #218 : 2009-12-08, 13:37:47 »

no prosze, nawet jako swoje Laughing
Zapisane
aga
Go


Email
Odp: Wszystko o jajach
« Odpowiedz #219 : 2009-12-08, 14:10:40 »

A ja mam to szczęście że mam te swoje -w kurniku,a żółtka są żółciutkie jak słoneczko na niebie Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 26 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 20 zapytaniami.