MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (235) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Przyczyną wszystkich chorób serca bezpośrednią lub pośrednią jest zawsze niekorzystne, wymuszone dostosowanie się organizmu i serca do określonego modelu odżywiania, które nie nadaje się dla człowieka.
ODŻYWIANIE A CHOROBY SERCA
Przyczyną chorób serca pochodzenia wirusowego, czy bakteryjnego, jest brak odporności organizmu na infekcje, spowodowane złym odżywianiem, zaś przyczyną wad wrodzonych u dzieci jest niekorzystne odżywianie matki. Choroby serca pochodzenia genetycznego spowodowane są z kolei niekorzystnym odżywianiem przodków dziecka, które wmusiło zmiany w takich, czy innych genach u przodków, przekazywane dalej potomstwu. Serce jest zdrowe wówczas, gdy organizm ma optymalne zaopatrzenie w główne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, wszystko występujące w optymalnych ilościach i proporcjach. W tych warunkach serce zużywa mało tlenu, jest najmniejsze i najbardziej sprawne, prawie jedynym źródłem energii jest dla niego ATP i inne związki fosforowe wysoko energetyczne które są "ładowane" podobnie jak akumulatory, w wątrobie i innych tkankach, przesyłane do mózgu i serca, skąd energia jest pobierana, a "akumulatory" są odsyłane do powtórnego naładowania.
CHOROBA WIEŃCOWA
Przyczyną jej jest odżywianie wymuszające na sercu konieczność spalania wolnych kwasów tłuszczowych w ogóle, a w nadmiernych ilościach w szczególności. Serce tym więcej musi spalać WKT, im mniej organizm może wytworzyć i dostarczyć dla serca związków wysoko energetycznych. Przyczyną jest odżywianie, które zmusza serce do korzystania z energii przy zamianie kwasu pirogronowego na mlekowy. tylko w chorobie wieńcowej w mięśniu sercowym są enzymy (maszyny) potrzebne do tej przemiany. Im więcej WKT serce musi spalać, tym więcej musi pobierać tlenu, tym częściej pojawiają się zaburzenia jego rytmu , a w obrazie EKG pojawiają się objawy niedotlenienia . Objawy te występują nie dlatego, że serce otrzymuje za mało tlenu, a dlatego, że zbyt dużo go zużywa. Przy silnym stresie chorzy na chorobę wieńcową zapadają na zawał spowodowany martwicą mięśnia sercowego wywołują uszkodzeniem biochemicznym, a nie zakrzepem, czy zatorem jak to bywa najczęściej u chorych z miażdżycą tętnic wieńcowych. W latach 30. w USA, w czasach wielkiego kryzysu, ponad 60% zmarłych z powodu zawału nie miało żadnej miażdżycy w tętnicach wieńcowych i żądnych objawów świadczących o zatorze lub zakrzepie tętnicy.
NIEWYDOLNOŚĆ KRĄŻENIA
Przyczyną choroby jest odżywianie wymuszające budowę w komórkach mięśnia sercowego enzymów cyklu pentozowego, uruchamianego w celu wytwarzania tlenu z glukozy przy jej przetworzeniu na trójglicerydy. Serce przerasta bo enzymy te są duże i muszą się pomieścić w komórkach mięśnia sercowego. Staje się niewydolne, ponieważ robi się większe, ale mniej wydajne. Silnik samochodu też musiałby być większy, gdyby musiał zbudować instalację do przetwarzania węgla ( u człowieka węgla z wodą - węglowodanów) na benzynę (u człowieka na tłuszcze) i też musiałby być mniej sprawny. W zdrowym sercu nie ma enzymów cyklu pentozowego w komórkach mięśniowych. W cyklu pentozowym węglowodany są przetwarzane na tłuszcze, pozostawiając do dyspozycji organizmu sporo tlenu, a tłuszcze są przetwarzane na cholesterol, przez co organizm otrzymuje pewne ilości wodoru, a wodór jest najlepszym paliwem. Przy niekorzystnym odżywianiu zapotrzebowanie organizmu na tlen znacznie wzrasta, nie może być w pełni pokryte przez istniejący u człowieka system zaopatrzenia tkanek w tlen, bo system ten jest dostosowany do żywienia optymalnego, a nie wystarcza przy innych modelach żywienia przy których zapotrzebowanie na tlen znacznie wzrasta.
MIAŻDŻYCA TĘTNIC WIEŃCOWYCH
Przyczyną choroby jest niedobór tlenu w komórkach błony wewnętrznej tętnic, największy w tkankach z zasady słabo odżywionych, a do takich należą również niektóre odcinki tętnic wieńcowych. Nigdy miażdżyca nie powstaje np. w tętnicach języka, bo język jest bardzo dobrze ukrwiony. Przy niekorzystnym odżywianiu najgorzej z zasady są odżywiane tkanki najsłabiej ukrwione. Miażdżyca w tętnicach powstaje nie dlatego, ze ściany tętnic otrzymują zbyt mało tlenu, a dlatego, że w nich wzrasta zapotrzebowanie na tlen, spowodowane wymuszona koniecznością wykorzystywania przez nie paliw potrzebujących znacznie więcej tlenu do ich spalania. Organizm potrzebuje tym więcej tlenu im musi spalać więcej węgla (CO2) a mniej może spalać wodoru (H2O). Gdy komórki błony wewnętrznej tętnic muszą spalać węgiel (tak jest przy spalaniu węglowodanów), to tlenu im musi brakować i wówczas muszą wytwarzać tlen na miejscu. Nigdy nie udowodniono, że cholesterol znakowany pierwiastkiem promieniotwórczym, podawany różnymi drogami, wchodzi do komórek błony wewnętrznej tętnic. A przecież to przyjmuje za pewnik współczesna nauka. Natomiast wykazano, ze znakowana pierwiastkiem promieniotwórczym glukoza lub octan, już po 30 minutach były w komórkach tętnic w postaci trójglicerydów, a po dalszych 30 minutach w postaci cholesterolu. Przy spalaniu węglowodanów współczynnik oddechowy (stosunek tlenu do wytworzonego dwutlenku węgla) wynosi 1, a to oznacza, że cały tlen idzie na spalanie węgla. Przy spalaniu tłuszczów współczynnik ten wynosi 0,7, a to oznacza, że duża część dostarczanego tlenu spalana jest wodorem. Czym więcej organizm może spalić wodoru, a mniej węgla, tym lepiej dla tego organizmu. 1 gram wodoru daje po spaleniu 34,3Kcal, 1 g węgla - 7,87Kcal 1g glukozy tylko 3,73 Kcal gdy jest spalany w cyklu heksozowym i mniej, gdy jest przetwarzany w cyklu pentozowym na inne sposoby.
MIOKARDIOPATIA PRZEROSTOWA
Przyczyną choroby jest skład diety wymuszający spalanie glukozy w cyklu heksozowym w komórkach mięśnia sercowego. Enzymów tego cyklu jest bardzo dużo, są duże i zajmują dużą objętość. Komórki mięśnia sercowego zmuszone do budowy i pomieszczenia w swym wnętrzu tych enzymów, grubieją nawet do 8 razy, serce przerasta często do 1-1,5kg, ściany serca tak grubieją, że komory serca robią się bardzo małe i chory umrzeć musi. Miokardiopatia przerostowa jest obecnie np. w Australii najczęstszą przyczyną przeszczepów serca.
ZABURZENIA RYTMU SERCA
Główną przyczyną zaburzeń rytmu serca jest zwiększone natężenie pól elektromagnetycznych przez urządzenia wytworzone przez człowieka. Mogą być inne przyczyny, w tym anatomiczne. Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym w chorobach serca. Niezależnie od poprzedniego modelu żywienia i rodzaju choroby czy chorób tym żywieniem spowodowanych, przez usunięcie przyczyny choroby, powoduje się wywleczenie u ponad 90% chorych i poprawę u pozostałych. Żywienie optymalne również u ponad 90% chorych na zaburzenia rytmu serca powoduje ustąpienie tych zaburzeń. Czasami bywa, że zaburzenia rytmu utrzymują się. Przeważnie są one wówczas znacznie mniej uciążliwe, niż przy innych metodach leczenia. Najczęściej pomaga wówczas leczenie farmakologiczne, przy czym, ze względu na zmienioną budowę biochemiczną mięśnia sercowego, niektóre leki stosowane w leczeniu tych zaburzeń, mogą nie działać wcale. Czasami pomagają leki, które nie są stosowane w leczeniu zaburzeń rytmu serca. Tachykardię i zaburzenia rytmu serca z szybką jego czynnością często można wyleczyć prądami selektywnymi pobudzającymi układ para sympatyczny. Zbyt wolną pracę serca, szczególnie z dominującą przewagą układu para sympatycznego często można wyleczyć prądami pobudzającymi układ sympatyczny i wówczas rozrusznik serca staje się zbędny. Gdy serce z bradykardią reaguje na podanie atropiny przyspieszeniem czynności, prądy pobudzające układ sympatyczny powodują trwałe wyleczenie.
HIPERLIPIDEMIE PIERWOTNE
W tych chorobach, uważanych za pochodzenia genetycznego, chorzy wymierają bardzo szybko i w młodym wieku. Wykazano, że przodkowie tych chorych, często żyli długo, nawet powyżej 80 lat, co poddaje w wątpliwość genetyczne tło choroby. Wykazano, że wszystkie typy hiperlipidemii pierwotnych występują wyłącznie u ludzi, w diecie których węglowodany dostarczają 35-40% energii. A żadne geny nie zmuszają człowieka żeby jadł akurat tyle węglowodanów. Żywienie optymalne szybko powoduje wyleczenie z hiperlipidemii z wyjątkiem tych przypadków, przy których są wrodzone zaburzenia enzymatyczne. Przyczyną niemożności poznania przez współczesnych uczonych faktycznych przyczyn chorób serca i przyczyn innych chorób są spustoszenia w umysłach uczonych, spowodowane niekorzystnym odżywianiem, za którym idzie zawsze złe odżywianie mózgu, a to jest przyczyną zawsze patologicznej i chorej czynności umysłów tak u uczonych jak i u pozostałych ludzi.
JAN KWAŚNIEWSKI
|