Strony: 1 2 [3]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Co naukowcy skrzętnie ukrywają lub czego nie wiedzą? (Przeczytany 37891 razy)
|
|
renia
|
Każdy kto twierdzi, że utlenienie węgla z węlowodanu jest lepszym źródłem energii (powstawania ATP) niż utlenienie jednedo węgla i dwóch wodorów z alifatycznego łańcucha KT ( faktycznie odcina się dwa węgle i cztery wodory w betaoksydacji) - nie zna fizjologii, przemilcza ten fakt lub celowo kłamie!, opowiadając "bajki dla dzieci" - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1849.0, że "podczas wysiłku fizycznego zachodzi glukoneogeneza" Za miedza obrodzil kolejny fachowiec, ktory twierdzi, ze jednak to mozliwe: Zwiększone wytwarzania glukozy jest wynikiem nasilenia glikogenolizy i glukoneogenezy w wątrobie. Na początku biegu udział glukoneogenezy jest niewielki. Jeśli bieg jest kontynuowany proces progresywnie wzrasta. Glukoneogenezę nasila dopływu do wątroby substratów dla tego procesu: glicerolu, mleczanu, pirogronianu oraz aminokwasów, przede wszystkim alaniny. Tak więc mleczany u ultrarunnera na LC są substratem do glukoneogenezy Zaleca 200 do 300g bialka dla ultrabiegaczy na LC Jeśli więc chcesz mieć przewagę nad innymi wynikającą z tego co powyżej napisałem, to podczas biegu wsuwaj śmietankę 30% wymieszaną z żółtkami. Tłuszcz i białko na 100 kilosów jest najodpowiedniejsze, ale białka i tłuszczu musi być dużo. Na taki dystans to między 200 a 300 gramów białka i powinno pokrywać minimum 30% zapotrzebowania energetycznego, a jeszcze lepiej jeśli pokrywałoby więcej. http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=254320#254320Na poczatku myslalem, ze to kolejne wcielenie Grzecha, ale i tak nie jestem do konca pewien. Myślałam, że forum DD umarło śmiercią naturalną...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Na poczatku myslalem,
I co mam strzelić wykładzik? Ale mi się nie chce. Jeśli zaś chodzi o glukoneogenezę podczas wysiłku fizycznego, to obaj chłopcy mają rację, bo: podczas wysiłku tlenowego glukoneogeneza w wątrobie nie zachodzi z substratów pochodzenia mięśniowego, ponieważ nie powstaje w mięśniach mleczan. Natomiast podczas długu tlenowego regeneracja w mięśniach NADH do NAD +może zachodzić tylko przez zamianę pirogronianu w mleczan. Aby zneutralizować zakwaszenie beztlenowe mleczan trafia z mięśni do wątroby i tam przerabiany jest zaś na pirogronian, z którego może, ale nie musi powstać glukoza. Na temat białka - szkoda słów - no chyba, że to sama alanina jest... I tyle w skrócie. Ale jeszcze dla dociekliwych dopiszę, że poziom insuliny we krwi maleje podczas wysiłku fizycznego, a glukagonu rośnie. Wnioski nasuwają się same, ale nie wszystkim...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
I co mam strzelić wykładzik? Ale mi się nie chce. Nie Podrzucilem jako ciekawostke, przypadkowo zagladajac za miedze
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
I świetnie, bo tam nawet te linki są dość ciekawe!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No zauwazylem, ze nowy user wrzuca ciekawe rzeczy z kilku dziedzin w roznych tematach np o raku i diecie ketogenicznej. Troche mi pachnie Grzeskiem Recem ale wrzuca ciekawe.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Strony: 1 2 [3]
|
|