MORGANO
Go
|
ZAPIEKANKA FASOLOWA Z SZYNKĄ.
Składniki. 600g Fasolka szparagowa zielona 150g Szynki wieprzowa gotowana 150g Jajka 3 150g Śmietana słodka 30% 100g Cebula 50g Boczek wędzony 50g Ser tarty Parmezan 50g Masło stopione przyprawy : 1 pęczek pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Cebulę czosnek i boczek pokroić w kosteczkę, a szynkę na wąskie paski Pietruszkę umyć i posiekać. Fasolkę umyć i obrać z włókien. Boczek usmażyć tak, aby był chrupiący. Na tłuszczu z wytopionego boczku usmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor Dodać fasolkę, szynkę i pietruszkę. Wymieszać, włożyć do żaroodpornej formy. Jajka roztrzepać ze śmietaną, tartym parmezanem i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, polać tym fasolkę. Zapiekankę polać stopionym masłem piec w piekarniku.
Ogółem 1300g B-T-W /82,1/ - /168,9/ - /57,4/ - /2080 kalorii/ 100g produktu B-T-W /6,3/ - /13,0/ - /4,4/ - /160 kalorii/ 400g porcja 1 osobowa B-T-W /25,3/ - /52,0/ - /17,6/ - /640 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,1 : 0,7 B+T/400g=77,2g
Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
|