Autor
|
Wtek: Paradoks tłuszczowy DO (Przeczytany 60304 razy)
|
Ewa
Go
|
Optykolarz, znalazłam dla ciebie fragment z ksiazki - Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego Podręcznik dla studentów akademii wychowania fizycznego i akademii medycznych pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Jana Górskiego Wydawnictwo Lekarskie
"W treningu wytrzymałościowym obserwuje się także wzrost aktywności enzymów, które współdziałają w systemie transportu wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów i ich oksydacji. Zwiększenie aktywności tych enzymów umożliwia wytwarzanie większej ilości podstawowego dla wszystkich procesów komórkowych nośnika energii (ATP). Niektórzy badacze obserwowali potreningowy wzrost stężenia ATP i fosfokreatyny. Wzrost zasobów ATP należy przypisać większej liczbie mitochondriów, które są głównym miejscem syntezy tego podstawowego nośnika energii. Wzrost stężenia fosfokreatyny może zwiększać tempo przepływu energii w komórkach nawet wtedy, kiedy fosfokreatyna nie jest bezpośrednim jego źródłem."
Jak to zinterpretujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Tłuszcze jako energia ale nie do magazynowania. Jest odwrotnie. Z tłuszczy produkujesz i przechowujesz ATP w mitochondriach. Nie przejęzyczyłam sie w detalach? Energia z cukrów nie moze byc magazynowana i jest zuzywana na bieżąco. Masz jej bardzo ograniczone ilości, a po przysłowiowej godzinie pozostaje ci tylko znowu wtrząchnąć baton Mars ))) Zapasów w tkance tłuszczowej nie chciałabym robić ))) Ja to wszystko pamietam niezbyt szczegółówo z lektury. Nie będziesz mnie mógł łapać za słowa, bo nie jest to mój temat konik. W razie czego, liczę na wsparcie tych, co pamietają te szczegóły.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
...liczę na wsparcie tych, co pamietają ... Wesprzemy jeśli kolarz ustosunkuje się do czerwonego cytatu. Przypominam, że zapasów ATP i fosrokreatyny jest jedynie na około minutę intensywnego sprintu. Ale już to opisałem gdzieś na Forum . I jeszcze raz powtórzę - NIE MA glukoneogenezy (tworzenie glukozy z pirogronianu) podczas wysiłku fizycznego. NIE MA w organizmie produkcji cukru, który później jest kierowany na cykl Krebsa , gdy nie ma takiej potrzeby - choćby tysiąc, albo więcej "naukowców" tak twierdziło, to tylko ich poglądy, bo organizm ma zawsze pirogronian do dyspozycji, który łatwo może sobie wyprodukować z mleczanu, a-CoA lub aminokwasów alifatycznych i wykorzystać do fosforylacji oksydacyjnej .
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Czyli: dostarczam pożywienie na bieżące potrzeby, nie magazynuję-takie są założenia DO. Czasem czerpię z magazynu, więc magazyn pustoszeje. Nie mogę mieć przecież 0% tłuszczu!!
to jak wytlumaczysz,ze ludzie bez dostarczania pozywienia z zewnatrz sa w stanie w ekstremalnych warunkach przezyc
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Może taki przykład obrazowy na tę nieszczęsną "glukoneogenezę": Jest tak: kolarz ma jechać rowerem z Włocławka (pirogronian) do Łodzi (fosforylacja oksydacyjna), a "naukowcy" twierdzą: aby dojechać do Łodzi (fosforylacja oksydacyjna) z Włocławka (pirogronian) napierw jedź z Włocławka (pirogronian) do Torunia (glukoza), a z Torunia (glukoza) przez Włocławk (pirogronian) - prosto do Łodzi (fosforylacja oksydacyjna). O ile każdy rozsądny kolarz nie da się namówić na jazdę z Włocławka do Łodzi przez Toruń, to większość powtarza za "naukowcami", że tak jest w przypadku glukoneogenezy: pirogronian -> glukoza -> pirogronian -> fosforylacja oksydacyjna Krośniewice (cykl Krebsa), które są po drodze pominąłem, aby nie zamotać do reszty
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Kodar, naprawde uwazasz, ze energia z tłuszczu jest zuzywana na bieżąco?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Czyli: dostarczam pożywienie na bieżące potrzeby, nie magazynuję-takie są założenia DO. Czasem czerpię z magazynu, więc magazyn pustoszeje. Nie mogę mieć przecież 0% tłuszczu... Na wyjaśnianie tego błędnego toku myślenia trzeba wykazać się dużą dozą poczucia humoru! To może taki przykład: "dostarczam pożywienie na bieżące potrzeby, nie magazynuję-takie są założenia "pięć razy warzywa i owoce". Czasem czerpię z magazynu, więc magazyn pustoszeje. Nie mogę mieć przecież 0% tłuszczu..."
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kodar, naprawde uwazasz, ze energia z tłuszczu jest zuzywana na bieżąco?Ewa,zle mnie zrozumialas
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No popatrz, to ty tak cytujesz? Widzę, bo i mnie tak zacytowałaś. Nie zdziw się, jak wiecej osob nie połapie się. Zalezy na czym ci bardziej zalezy - być zrozumiana, czy popisać sobie na forum.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
organizm ma zawsze pirogronian do dyspozycji, który łatwo może sobie wyprodukować z mleczanu, a-CoA lub aminokwasów alifatycznych i wykorzystać do fosforylacji oksydacyjnej . ścieżka acetyloCoA --> pirogronian jest niemożliwa u człowieka (Harper, Streyer).
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
ścieżka acetyloCoA --> pirogronian jest niemożliwa u człowieka (Harper, Streyer). Racja!. Przez to właśnie człowiek nie może zamienić tłuszczu w cukier! Przyznam też, że glukoneogeneza zachodzi z mleczanu w wątrobie i spodziewałem się bardziej zakwestionowania tego wytłuszczonego tekstu, ale przez optykolarza.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ewa,ja nie wiem o co ty sie czepiasz
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A tak sobie ... .
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
jak pisalam Ewa,to nie myslalam o lekarce tylko o innej Ewie, tej z Wa-wy
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Popatrz. Uderz w stół ...a nożyce się odezwą .
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
))))))))) Pogadajcie sobie, a ja poczytam. Ja nie czuje sie nozycami ))) Chyba naturalne, ze wypadałoby pisać jaśniej, bo nie ty potem czytasz, tylko inni. To jest czepianie? Poczekaj, az sie naprawde czepię )))))
|
|
|
|
|
|
|
optykolarz
Go
|
Optykolarz, znalazłam dla ciebie fragment z ksiazki - Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego Podręcznik dla studentów akademii wychowania fizycznego i akademii medycznych pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Jana Górskiego Wydawnictwo Lekarskie
"W treningu wytrzymałościowym obserwuje się także wzrost aktywności enzymów, które współdziałają w systemie transportu wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów i ich oksydacji. Zwiększenie aktywności tych enzymów umożliwia wytwarzanie większej ilości podstawowego dla wszystkich procesów komórkowych nośnika energii (ATP). Niektórzy badacze obserwowali potreningowy wzrost stężenia ATP i fosfokreatyny. Wzrost zasobów ATP należy przypisać większej liczbie mitochondriów, które są głównym miejscem syntezy tego podstawowego nośnika energii. Wzrost stężenia fosfokreatyny może zwiększać tempo przepływu energii w komórkach nawet wtedy, kiedy fosfokreatyna nie jest bezpośrednim jego źródłem."
Jak to zinterpretujesz?
Ewo, chyba Twoja odpowiedź dotyczy mojego innego postu, dotyczącego węglowodanów, a kolejne osoby ciągną nie ten temat, co trzeba. Może w inny sposób zadam pytanie, które było początkiem wątku: Pan Adam Kowalski przytył na Diecie Optymalnej 3 kg . Zakładamy, że nie ma obrzęków, nie zaczął ćwiczeń kulturystycznych itp., po prostu troszeczkę urósł mu brzuszek. /Nie mówcie, że nikt nigdy nie przytył na DO/. Pytanie: Skąd Pan Adam ma nowy tłuszczyk w brzuszku? - z tłuszczu pokarmowego?-przecież wiemy, że spożywanego tłuszczu nie gromadzimy, tylko spalamy; - z węglowodanów?-Pan Adam przestrzega zasad DO i nie przekracza wyznaczonych norm spożycia, więc nie zamienia węglowodanów na tłuszcz; - a może z białek?- przecież to tylko na uzupełnienie puli do naprawy i odnowy tkanek. Pan Adam nie przekracza zalecanych norm spożycia, aby nie obciążyć swojej wątroby; czekam na sensowne wyjaśnienia /Pan Adam też czeka /
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A znasz tego Adama? Trzeba go troche przećwiczyć ))
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Pytanie: Skąd Pan Adam ma nowy tłuszczyk w brzuszku? - z tłuszczu pokarmowego?-przecież wiemy, że spożywanego tłuszczu nie gromadzimy, tylko spalamy; - z węglowodanów?-Pan Adam przestrzega zasad DO i nie przekracza wyznaczonych norm spożycia, więc nie zamienia węglowodanów na tłuszcz; - a może z białek?- przecież to tylko na uzupełnienie puli do naprawy i odnowy tkanek. Pan Adam nie przekracza zalecanych norm spożycia, aby nie obciążyć swojej wątroby; czekam na sensowne wyjaśnienia /Pan Adam też czeka / hehe .A może Panu Adamowi się wydaje ,że jest na DO ? A może odkładanie tłuszczu zależy od "spadku" po przodkach (rodzicach) -od genów. Dziwi mnie to,że niektórzy nie przytyją za nic w świecie, choć jedzą to samo co osoby,które mają duże skłonności do tycia i po tym samym jedzeniu tyją.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Pytanie: Skąd Pan Adam ma nowy tłuszczyk w brzuszku? Jeśli Pan Adam dokładnie stosuje zalecenia DO (nie wiem jak długo?) i ma taki kłopot, to proponuję, aby Pan Adam udał się jak najszybciej do renomowanego lekarza optymalnego, który z pewnością pomoże Panu Adamowi. Z tego co napisałeś najprawdopodobniej Panu Adamowi mogły utrwalić się pewne szlaki metaboliczne i (lub) zaburzenia hormonalne (można to stwierdzić na podstawie badań laboratoryjnych), których sama Dieta Optymalna nie może zmienić. Rzadko tak bywa, ale bywa!. Dlatego w takim przypadku, trzeba skorzystać osobiście z pomocy dobrego fachowca, a nie z rad "wirtualnych".
|
|
|
|
|
|
|
|
|