forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 06:02:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.  (Przeczytany 98036 razy)
toan
Go


Email
Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« : 2007-09-21, 07:53:38 »

Zakwaszenie organizmu nie grozi nikomu, kto przestrzega podstawowowe zasady postępowania z własnym organizmem np: Żywienie Optymalne, dieta japońska, zalecenia prof. Lutz'a.
Białko "rozpuszczone" we krwi (około 60-80 g/l) ma właściwości amfoteryczne, czyli w obecności kwasów zachowuje się jak zasada, a w obecności zasad jak kwas. Czyli w zdrowym, normalnie funkcjonującym organizmie, nie ma możliwości "zakwaszenia" organizmu nawet pod wpływem np: świeżego, czy konserwowanego kwasu owocowego Wink rozpuszczającego zęby, bo zdrowy człowiek - nie pija soków owocowych, a jeśli pija to ma około 350g we krwi związków buforowych (utrzymujących stałe pH) - tylko z białka!. W cytozolu i płynach ustrojowych zaś jest bardzo dużo wolnych jonów i dodatnich (+) zakwaszających i  ujemnych (-) - alkalizujących. Nie ma więc żadnych powodów do obaw, że białka zwierzęce, kwasy tłuszczowe, czy inne substancje spowodują "zakwaszenie" jeśli są spożywane racjonalnie.
Co może spowodować zakwaszenie u normalnego, wolnego od wad metabolicznych człowieka?.
Po pierwsze i jedyne u zdrowych - brak wystarczającej ilości tlenu.
Zakwasić się można np: świadomie wstrzymując oddech, co powoduje wzrost stężenia CO2 , ale nikt bez potrzeby raczej tego nie robi. Stężenie tlenu we krwi jest zaś alkalizujące. Nie podaję wartości prawidłowych p02 i pCO2 - czyli ciśnienia cząsteczkowego tych związków we krwi, bo nie jest to istotne dla rozważanego tematu.
Bardzo zakwaszającym organizm u człowieka jest niefizjologiczny (wyczynowy) wysiłek fizyczny powodujący "fermentację" pirogronianu do kwasu mlekowego. Ten bardzo nieefektywny i groźny dla zdrowia proces zachodzi wyłącznie, aby organizm zyskał na czasie, dla ratowania życia, gdy "goni drapieżnik" Wink U zdrowego "gonionego" nie dojdzie jednak do śpiączki i kwasicy mleczanowej, bo prędzej "padnie" na zawał serca z braku energii do jego pracy. Goniący "jedzie" na betaoksydacji wspartym rozsądnym fizjologicznym wykorzystywaniem zapasu ATP i fosfokreatyny, a więc nie brakuje mu tlenu, nie zakwasza się i może długo gonić. Cool
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #1 : 2007-09-21, 08:33:03 »

Toan.Nie wiem czy moje pytanie będzie z cyklu mądrych,ale zastanawia mnie kwasica metaboliczna u mojej córki i jak dotąd ,to nikt tak normalnie nie był w stanie mi tego wytłumaczyć.Kiedyś tylko jedna lekarka mówiła mi,że chodzi o niedojrzały układ metaboliczny,cykl Krebsa (czy coś w tym stylu),ale nie mogę pojąć o co chodzi.
Jakieś 2 mies. temu chorowała i w przeciągu kilku godz. się zakwasiła do 4 plusów acetonu. No i te wymioty acetoniczne.
Sama nie mogę wyjść z podziwu ,że tak się dzieje,za każdym razem staram się jak mogę,podaję  jej pić,ale ona i tak wymiotuje.
Jak jest nawodniona/wyrównana w szpitalu,to automatycznie przestaje wymiotować.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #2 : 2007-09-21, 08:42:08 »

Nie jestem lekarzem, więc nie wiem dlaczego?.
Zapisane
Lidia
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #3 : 2007-09-21, 08:50:01 »

Czesc Wam,ja tez mam pytanie  do Toana -(mam nadzieje ze nie strzele znow jakiegos byka-tak jak z tym chlebem) Confused
Wiec w ktoryms z postow( chyba lekarka pisala) ze ketony na DO powstaja czy utrzymuja sie jesli W sa w zlej proporcji do B iT,wiem bo sama miewalam przed ciaza przy niskim cukrze +++ ketonow ze w nalezy podwyzyc,moje pytanie; czy zanizajac B i T uzyskam ten sam efekt co bylby przy zwiekszeniu W ?Jesli tak to moge prosic o przyklad;
mam proporcje- B-50, T- 150 ,W-50,o ile wtedy zanizyc B i T,pozdrawiam i dziekuje,Lidia
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #4 : 2007-09-21, 09:02:29 »

Gdy brakuje energii i tlenu organizm ratuje się wymuszoną zamianą pirogronianu w mleczan, który musi być wytransportowany do wątroby i tam "zamieniony" w procesie glukoneogenezy na glukozę. Jest to wysoce nieefektywny szlak metaboliczny i w normalnym organizmie (betaoksydującym) praktycznie zachodzi szczątkowo i tylko ewentualnie do regulacji poziomu cukru we krwi, bo dostarcza się organizmowi glukozę w odpowiedniej ilości z pokarmem - np: w/g prof. Lutz'a - 72g, a Dr'a Kwaśniewskiego - faktycznego zapotrzebowania na węglowodany, czyli około 0,8g na każdy kilogram masy należnej.
  Organizm nigdy nie robi tego, co się energetycznie nie opłaca, a choć zamiana mleczanu na glukozę jest energożerna, to jednak bardziej opłaca organizmowi się odkwasić i wyprodukować glukozę, którą później można skierować na fosforylację oksydacyjną. A więc opłaca się organizmowi "pojechać" do Łodzi, z Włocławka przez Toruń, choć na pozór dla kolarza, czy kierowcy jest to nielogiczne Wink

     Stany niefizjologiczne - "tłuszcze spalają się w płomieniu węglowodanów" czyli pojawienie się ciał ketonowych w cukrzycy.
Jak już wspominałem http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1866.msg28364#msg28364 , a może nie? kwasy tłuszczowe i węglowodany, na "diecie korytkowej" współzawodniczą ze sobą o NAD, którego brakuje do spalania i syntezy kwasów tłuszczowych, a jedynym liczącym się jego źródłem jest szlak pentozowy (jeśli się uruchomi zachodzi wzmożona synteza tłuszczu, czego wynikiem jest "produkcja" niefizjologiczna cholesterolu, a jej konsekwencją - rozwój miażdżycy Sad
Gdy w "konkuerncji" o NAD wygrywają tłuszcze (a wygrywają też przy niedoborze glukozy z pokarmu, bo glukoneogeneza jest nieopłacalna w tym przypadku), bo do zamiany kwasów tłuszczowych w a-CoA potrzebny jest NAD, zmniejsza się w wątrobie "zużycie" mleczanu (glukoneogeneza) przez hepatocyty i dochodzi do produkcji ciał ketonowych oraz cukrzycowej kwasicy mleczanowej.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #5 : 2007-09-21, 09:41:56 »


Toan temat ten jest bardzo ciekawy,na Ż.O jestem juz 7 lat.Od dłuższego czasu nurtowalo mnie pytanie odnośnie bóli mięśni \.Mięśni,których ja praktycznie nie mam{bardzo mało ruchu} Wszystkiemu winna jest moja choroba Przewlekła Obdurakcyjna Choroba Płuc.Coraz większą populację Polaków spotyka ta przypadłość a jest ona spowodowana w/g medycyny Paleniem papierosów,zatrutym środowiskiem,szkodliwą pracą.Myślę że to co piszesz dotrze też do innych potrzebujących i poszukujących wiadomości co zrobić,lub jak pomóc chorym z dużym niedotlenieniem np. tak jak w moim przypadku:
Podam ostatni wynik gazometrii.
PH - 7.383 ,  PCO2 - 47,9    PO2-44,1    HCO3-25,8    BE-2,8   O2sat-78,9
Elekrolity.
NA-152,9    K-4,48   CI-105   AnGap-24,5.
Ten wynik uzyskuję przy 15godz tlenoterapii domowej.Obecnie otrzymałem aparat tlenowy małych gabarytów i już mogę wychodzić z domu na spacer z tlenem na ramieniu.Dotychczas nie wiedziałem co jest przyczyną że zdażają się takie dni że mam bole w mięśniach nóg ale tylko przy ich dotyku,wiem że w moim przypadku zakwaszenie powstaje z nadmiaru PCO2 ale wiem również że potrawy DO  też pomagają w zakwaszaniu,co byś radził aby uwzględnić w diecie aby łacznie z dotlenianiem wyrównywało zakwaszenie.
Cytuj
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #6 : 2007-09-21, 09:53:31 »

Istnieje wiele leków hipoglikemizujących (np: pochodne fenforminy) przesuwających równowagę wątrobową NAD/NADPH  powodującą gwałtowny wzrost stosunku mleczan/pirogronian, ale to już nie na moja głowę!  Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #7 : 2007-09-21, 09:57:11 »

Jurku46,
skorzystaj może z pomocy lekarza optymalnego, bo "wirtualnie" można sobie zaszkodzić!.
Teoria, teorią, a praktyka, praktyką. Zawsze należy kierować się praktyką (ŻO, dieta japońska), bo teorie... Sad, mogą wpędzić w kłopoty zdrowotne.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #8 : 2007-09-21, 10:00:08 »

Wszystkim radzę - dbajcie o własną wątrobę!, bo to obok proporcji BTW i codziennej dawki ruchu jest ważny KLUCZ DO ZDROWIA Very Happy Jeśli nie ma innych powodów, to przestrzegając zalecenia Dr'a JK, ani białko, ani tłuszcz, ani węglowodan Was nie "zakwasi" - czego życzę. Very Happy

PS
Ewa z W-wy, czy wiesz już o co chodzi?. Do przesłanych materiałów od ostatniego razu jeszcze nie zaglądałem Sad
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #9 : 2007-09-21, 10:16:10 »

Nie jestem lekarzem, więc nie wiem dlaczego?.

Chciałeś chyba napisać :" Wiem ,ale nie powiem" lub " nie interesuje mnie to ,ale wiem o co chodzi"   Smile
O cyklu Krebsa pewnie też nie wiesz ?
pozdr.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #10 : 2007-09-21, 10:26:02 »

Elmo!,
poczytaj to wszystko, co jest po Twoim zapytaniu o kwasicę. "Wyprodukowałem" to między innymi dla Ciebie  Very Happy. A "cykl Krebsa", to chyba stara nazwa "cyklu kwasu cytrynowego". Dawniej np: triacyloglicerole to chyba były trójglicerydy albo estry glicerolu i kwasów tłuszczowych czyli chyba tłuszcze? Rolling Eyes
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #11 : 2007-09-21, 10:49:30 »

Elmo!,
poczytaj to wszystko, co jest po Twoim zapytaniu o kwasicę. "Wyprodukowałem" to między innymi dla Ciebie  Very Happy. A "cykl Krebsa", to chyba stara nazwa "cyklu kwasu cytrynowego". Dawniej np: triacyloglocerole to chyba były trójglicerydy albo estry glicerolu i kwasów tłuszczowych czyli chyba tłuszcze? Rolling Eyes

Gdy brakuje energii...

To dlatego lekarze zalecają w trakcie tej kwasicy  spożywanie większej ilosci węglowodanów,szczególnie prostych.
Dlaczego pominęli tłuszcze? ....
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #12 : 2007-09-21, 11:05:11 »

A skąd mam wiedzieć?. Może kierują się poglądami, a nie wiedzą?. A każdy chyba wie, że w/g "współczesnych poglądów medycznych" - najzdrowsza dla serca jest "dieta kadmowa", czyli pięćxwarzywaiowoce, a do niedawna "margaryna KAMA", ale coś tam z transami "odkryli", że rakotwórcze? i tego też ni w ząb nie rozumiem! "Udowodniono naukowo" teoretycznie, że było zdrowe, a praktyka wykazała, że nie jest.  Shocked
Jakieś wnioski?.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #13 : 2007-09-21, 11:07:57 »

Teraz już mniej więcej wiem(ale nie do konca jestem pewna) dlaczego moja córka (w trakcie choroby) tak szybko się zakwasza.
Jest szczupłym dzieckiem,a w trakcie gorączki organizm spala  tłuszcz,bo potrzebna jest mu energia do wytworzenia ciepła,no a jak nie dostarczamy tłuszczu z zewnątrz (nie ma apetytu podczas choroby/gorączek ),to spala swój własny tłuszcz,ale jak nie ma tych zapasów tłuszczu?...To nie ma energii  Sad  I co się wtedy dzieje? Kwasica?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #14 : 2007-09-21, 11:11:27 »

W dobrym labolatorium mogą stwierdzić, co jest przyczyną takich "rzurów ketonowych" i to może pomóc zapobiegać im w przyszłości.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #15 : 2007-09-21, 11:20:23 »

Aby przekonać sie jak zakwaszony, lub nie , jest nasz organizm nalezy zaopatrzyc sie w paski "ph" /grosze/ - robić pomiary trzy razy dziennie , a po tygodniu pogadamy /nie mylić z ketonami/. Najsprawniejszy organizm i zdrowy to ph 7,3 /tak wyczytalem/
------ Dr Robert O.Young , jeden z najlepszych specjalistów od mikrobiologi i biochemii na świecie: „Jest tylko jedna choroba – nadmierne zakwaszenie organizmu".
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #16 : 2007-09-21, 12:25:00 »

„Jest tylko jedna choroba – nadmierne zakwaszenie organizmu"...

To uproszczenie jest w pewnym sensie słuszne - popieram dlatego w pewnym sensie  poglądy dr-a Roberta O. Yunga, bo doprowadzenie organizmu do zakwaszenia, przez własne błędy żywieniowe skraca życie. Sad
Nieumiejętna "walka" z tym niefizjologicznym stanem - również.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #17 : 2007-09-21, 13:04:09 »

Cytuj z: Toan
Ewa z W-wy, czy wiesz już o co chodzi?.
Tak, Toan, juz klapuję, jak to jest z tymi żółtkami i zakwaszaniem Smile) Bardzo dziękuję Smile
Zapisane
Lidia
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #18 : 2007-09-21, 13:51:40 »

 Sad Przepraszam Toan,a moglabym poprosic o proste slowa  Shocked ? sorry,ale nic nie zrozumialam,pozdrawiam,Lidia Very Happy
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu.
« Odpowiedz #19 : 2007-09-21, 14:03:03 »

Lidia, Lutz bardzo prosto opisał biochemie w "życiu bez pieczywa" Jesli przeczytasz ten rozdział, będziesz rozumiala Toana duzo lepiej.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 18 zapytaniami.