Autor
|
Wtek: Bajanie o "zakwaszeniu" organizmu. (Przeczytany 97972 razy)
|
viola44
Go
|
Optymalnych grzybice nie powinny dotyczyć, tak mi się przynajmniej wydaje. Teoretycznie nie. Organizm osoby optymalnej ma raczej srodowisko kwasowe, ktorego bakterie nie lubia. Moje badania, mojego ph jest prawie niezmienne od paru lat ph 5-6. Jednak jak przesledzisz nasze forum, natkniesz sie na duzo osob wspominajacych o Candidzie. ] adam o jakim ph piszesz? krwi, moczu? czy jeszcze czegos innego? ph krwi jest stałe ze wzledu na bufory ktore zapewniają stalosc ph krwi do pewnych granic, wynosi ok 7,36-7,46 a ph moczu 5-6.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
wg. mnie zakwaszaja. mozesz przytoczyc zrodla, ktore twierdza, ze jest odwrotnie? Niezależnie od źródeł żółtka mogą raz zakwaszać (co wychodzi jednym naukowcom), a innym razem alkalizować (co wychodzi drugim naukowcom). Najgorsze jest to, że i jedni i drudzy mają rację, w zależności który "metabiloc syndrome" badają. Faktycznie zaś jest tak, że u zdrowego człowieka skład biochemiczny żółtka wykazuje właściwości buforowe, czyli: w środowisku kwaśnym działają alkalizująco, a w środowisku zasadowym zakwaszają.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
wg. mnie zakwaszaja. mozesz przytoczyc zrodla, ktore twierdza, ze jest odwrotnie? Niezależnie od źródeł żółtka mogą raz zakwaszać (co wychodzi jednym naukowcom), a innym razem alkalizować (co wychodzi drugim naukowcom). Najgorsze jest to, że i jedni i drudzy mają rację, w zależności który "metabiloc syndrome" badają. Faktycznie zaś jest tak, że u zdrowego człowieka skład biochemiczny żółtka wykazuje właściwości buforowe, czyli: w środowisku kwaśnym działają alkalizująco, a w środowisku zasadowym zakwaszają. teraz wszystko jasne
|
|
|
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
Adampio , oczywiście nalot , tak napisałem ,
Viola , o wymazie już dawno myślałem , ale podobno wymazy nie dają odpowiedzi rzetelnej , tak czytałem , a poza tym lekarze nie bardzo wiedzą jak leczyć przerost drożdżaków i chętnie lekceważą problem , lekarka tu na forum pisała o odstawieniu mlecznych , ale to u mnie nie podziałało .
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Adampio , oczywiście nalot , tak napisałem ,
Viola , o wymazie już dawno myślałem , ale podobno wymazy nie dają odpowiedzi rzetelnej , tak czytałem , a poza tym lekarze nie bardzo wiedzą jak leczyć przerost drożdżaków i chętnie lekceważą problem , lekarka tu na forum pisała o odstawieniu mlecznych , ale to u mnie nie podziałało .
hm, rzetelnej wiedzy nie dają wtedy, gdy pacjent smaruje jezor lekami przeciwgrzybiczymi i na drugi dzien idzie na wymaz , to czesta praktyka, zreszta 90% lekarzy ( o zgrozo), kieruje pacejntów do mikrobiloga po wczesniejszym nafaszerowaniu go antybiotykami a pozniej dziwią się ze wyniki są takie a nie inne. jesli na jezyku mialbys grzyba i nie leczył go lekami przeciwgrzybiczymi , to nie ma takiej opcji zeby wynik był negatywny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
szkoda że admin nie chce wyjaśnić swoich zagadek
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
adam o jakim ph piszesz? krwi, moczu? czy jeszcze czegos innego? ph krwi jest stałe ze wzledu na bufory ktore zapewniają stalosc ph krwi do pewnych granic, wynosi ok 7,36-7,46 a ph moczu 5-6. Oczywiscie chodzi o mocz. Sorry za niejasny post
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Faktycznie zaś jest tak, że u zdrowego człowieka skład biochemiczny żółtka wykazuje właściwości buforowe, czyli: w środowisku kwaśnym działają alkalizująco, a w środowisku zasadowym zakwaszają. No i zagadka rozwiazana. Kolejny PLUS dla zoltka.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
a ja mam jeszcze kilka zagadek nierozwiazanych ktore sukcesywnie będę tutaj wrzucac na pozarcie lwom hih.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
jesli chodzi o żółtka, to nie rozumiem co poniektórych optymalnych, piszą, iz jedzą po góra 2 zółtka dziennie, dla mnie to nie jest dieta optymalna, im szybciej to kochani "małojajeczni" hihi zrozumiecie, tym lepiej dla Was, dr Kwasniewski wyprówa sobie nie powiem co....pisząc ze zóltka to podstawa a Wy co? przed chwilą zjadlam obiad ---2 jaja sadzone na masle, brokuły 200g udusilam na 60 g masla, jeden ziemniak tez wołał masełka wiec mu zapodałam....pychotka nie wspomnę iz na sniadanie zjadlam 5 zółtek
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Żółtko to bardzo wdzięczny produkt spożywczy! Ostatnio na kolację jadam: pięć żółtek ubić (bez chalaz, które utrudniają napowietrzanie), dodać 200ml śmietanki 30%, cukru strzepniętą łyżeczkę i trochę zapachu waniliowego. Wymieszać postawić na źródle ciepła, mieszać aż zacznie gęstnieć w/g upodobania. Gramatura i proporcja takiej kolacji jest całkiem stosowna dla mnie w dobowym bilansie. Oczywiście można też zjeść połowę, albo jeszcze dorobić sobie ze 20 żółtek zachowując proporcję składników. Zależy kto i co potrzebuje. Dla mnie pięć jest akurat!.
UWAGA! ostrzeżenie: potrawa wybitnie szkodliwa dla osób na diecie wysokowęglowodanowej, jarskiej i większości diet mieszanych! Na tych dietach powoduje "metabolic syndrome", przyspiesza rozwój miażdżycy, wzmaga niestrawność, kołatanie serca... i.t.p.!.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Żółtko to bardzo wdzięczny produkt spożywczy! Ostatnio na kolację jadam: pięć żółtek ubić (bez chalaz, które utrudniają napowietrzanie), dodać 200ml śmietanki 30%, cukru strzepniętą łyżeczkę i trochę zapachu waniliowego. Wymieszać postawić na źródle ciepła, mieszać aż zacznie gęstnieć w/g upodobania. Gramatura i proporcja takiej kolacji jest całkiem stosowna dla mnie w dobowym bilansie. Oczywiście można też zjeść połowę, albo jeszcze dorobić sobie ze 20 żółtek zachowując proporcję składników. Zależy kto i co potrzebuje. Dla mnie pięć jest akurat!.
Rowniez moje ulubione danie,miast cukru i wanilii w miseczke kladlam garsc mrozonych malin i zalewalam goraca masa zoltkowa(nie zbyt goraca,bo zoltka sie zetna).Pyszne,a w ksiazce K.K jest rowniez ten przepis tylko z dodatkiem piany z bialek.Ja jadalam bez piany.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
UWAGA! Na Żywieniu Optymalnym potrawa o bardzo wysokiej wartości biologicznej, praktycznie bezresztkowa!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
bez chalaz, które utrudniają napowietrzanie Toan, zapytam moze glupio, ale co to jest to "chalaz", bo calosci nie moge zrozumiec nie znajac znaczenia tego slowa.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Chalazy to te "gluty" z białka, co się żółtka trzymają. http://pl.wikipedia.org/wiki/ChalazaMogę podać skład aminokwasowy, mikroelementowy, ale to podobna wartość do białka białka (white of egg)
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
OK. nie , nie....wystarczy, ze wiem, ze to te gluty, ktore zawsze wyzucalem. Dzieki
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie, ponownie zle zrozumiales. Toan napisal, ze na kolacje jje....... Kangur nie staraj sie analizowac. Nie mysl. Czytaj.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
ale to podobna wartość do białka białka (white of egg) .............Czyli woda plodowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|