forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 12:33:24

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Równowaga kwasowo-zasadowa.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Równowaga kwasowo-zasadowa.  (Przeczytany 50001 razy)
Matti
Go


Email
Równowaga kwasowo-zasadowa.
« : 2007-09-27, 20:39:43 »

Załozylem temat ponieważ chciałem porozmawiać obiektywnie na argumenty a nie od razu coś skreślać (głupoty bajanie itp...) czy popierac...

A mozę toanie bardziej obiektywnie podejdziesz do tematu? Powinno byc o zakwaszeniu a nie tekst w stylu "Zakwaszenie organizmu to głupota" .Myślisz ze łatwo przekonac kogoś kto ci z góry twierdzi że cholesterol w jedzeniu spowoduje choroby serca? A moze ty o zakwaszeniu jak i on o cholesterolu nie wiesz wszystkiego?

Co może spowodować zakwaszenie u normalnego, wolnego od wad metabolicznych człowieka?.

Odpowiadam co wiem:

5 LITRÓW KWASU SOLNEGO. To powinno dać do myslenia.Mianowicie zadajmy sobie pytanie kiedy kwas solny wystepuje w nadmirnych ilosciach bo czym wiecej tym wiecej tego do jedzenia sie wydzieli i moze wniknąć do krwi prawdopodobnie:

Odpowiedź 1 to złe łączenie pokarmów czyli łaczać kupe wegli i białka powstaje mętlik i  w efekcie wydziela sie za dużo HCL-a .

odp2 termicznie zmienione białko:do jego trawienia potrzeba enzymów a więc i więcej HCl-a ponieważ on aktywuje  pepsynogen w pepsyne.

Przetworzone pokarmy :tracą witaminy i wiele skłądników potrzebnych do trawienia i wiecej HCl-a potrzeba także prawdopodobnie choc tutaj to nie jest tak pewne.

Nastepne czynniki:CUKIER-SACHAROZA:Czemu cukier powoduje próchnice? Poniewaz bardzo szybko zakwasza organizm co wyciaga wapń z kosci i w efekcie są skrzywienia próchnica itp.Każdy myślacy stomatolog to wie (ciekawe ile z nich to mówi?)

Czy same pokarmy zakwaszą:prawdopodobnie moga ponieważ znaleźć sie mozę zawsze tego więcej niż tych buforów inna opcja ze bufory to np. wapń magnez i inne minerały zasadowe które sie przez to bedzie "tracić".

W powyższycyh czynnikach ma takze znaczenie ilosc wody w pożywieniu w owocach iwarzywach jest to duza ilosc podczas gdy chleby i spalone mieso straciło wode. kasze płątki na wodzie ja zdobywają.Woda służy do wydalenia i innych rzeczy.

Wiec pytanie takze czy zakwaszenie zajdzie? Mozę i nie bo organizm najpierw wyciagnie MNÓSTWO WAPNIA z kości aż zostaną ości zanim do tego dopuści ... Więc ok mozę wam krwi nie zakwasi ale to nie znaczy że należy sie godzić na osteoporoze słąbe kosci i próchnice.

DLATEGO TA TEORIA MA OGROMNE ZNACZENIE.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #1 : 2010-08-17, 12:37:58 »

Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #2 : 2010-08-17, 16:14:25 »

Pisze autor, że dieta Atkinsa w Polsce jest znana jako dieta optymalna Jana Kwaśniewskiego... Kiepski żart ? Nie, pseudoerudycja. I przy tym zostaję po lekturze tego tekstu.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #3 : 2010-08-17, 16:32:08 »

...ludzie roznie interpretuja ZO, ale prawie zawsze negatywnie Cool...
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #4 : 2010-08-17, 19:59:51 »

Przede wszystkim niekompetentnie, sobie tym samym wystawiając opinię.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #5 : 2010-08-18, 06:30:50 »


Też uważam ten artykuł za niekompetentny i komercyjny :.."Na rynku pojawiły się również skuteczne suplementy w postaci chociażby napojów o optymalnym składzie substancji regulujących równowagę kwasowo-zasadową. (...)Fragment książki  "Barwy Twojego Zdtrowia - Tajemnice suplementacji odżywiania".

Co nie oznacza, że bagatelizuję temat. Specjalnie jem często buraczki, bo są zasadotwórcze, a przy moim "kawkowaniu" to może być istotne.


Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #6 : 2010-08-18, 08:20:43 »

...a tak nawiasem, mysle,ze wegle nalezy czerpac z warzyw alkalizujacych wlasnie typu buraki, brokuly,papryka i inne oraz uwzglegniac produkty produlujace malo kwasu moczowego,bo mieso  i podroby sa silnie kwasotworcze , ktore to zjadamy nierzadko...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #7 : 2010-08-18, 08:37:52 »


"Gwidon" z przykrością muszę stwierdzić  Wink , że zgadzam się z Tobą. Na pewno warzywa są lepszym źródłem węglowodanów, niż cukry proste..
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #8 : 2010-08-18, 09:46:44 »

To ja dziś uduszę paprykę na maśle  Smile  , do jajecznicy  Very Happy  Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #9 : 2010-08-18, 09:52:07 »

...i swietnie Laughing uduszona czerwona papryka na masle smakuje wysmienicie do dan bialkowych wlasnie Cool...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #10 : 2010-08-18, 10:16:14 »


Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he Razz
Zapisane

Blackend
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #11 : 2010-08-18, 10:24:59 »

A ja dzisiaj zjem jajka, mięso, warzywa, śmietanka, ser. Wypiję mineralną, kawę i brandy - to zakwasi mnie czy mnie nie zakwasi?  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #12 : 2010-08-18, 10:28:32 »


A będziesz aktywny fizycznie.. Rolling Eyes
Zapisane

Halina Ch.
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #13 : 2010-08-18, 10:28:55 »

To ja dziś uduszę paprykę na maśle  Smile  , do jajecznicy  Very Happy  Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną.
Dobry okres na leczo. Uwielbiam je.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #14 : 2010-08-18, 10:31:16 »


Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he Razz

...malutkie matchewki? :shock:myslalem,ze kobiety lubia duze cale marchwie Wink Laughing Cool...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #15 : 2010-08-18, 10:33:16 »


Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he Razz

...malutkie matchewki? :shock:myslalem,ze kobiety lubia duze cale marchwie Wink Laughing Cool...

Boże.. Rolling Eyes "Gwidon" - Ty jesteś jeszcze mniej poważny niż ja.. Shocked Laughing Ale kobiet nie znasz.. Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #16 : 2010-08-18, 10:34:32 »


A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #17 : 2010-08-18, 10:39:39 »


A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?

...jak to co? marchew chyba zasadotworcza albo?...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #18 : 2010-08-18, 10:43:56 »


..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Równowaga kwasowo-zasadowa.
« Odpowiedz #19 : 2010-08-18, 11:25:46 »


..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..

...jesli chodzi o marchew,to chyba nie Wink byle by byla zdrowa Cool...
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 20 zapytaniami.