Matti
Go
|
Załozylem temat ponieważ chciałem porozmawiać obiektywnie na argumenty a nie od razu coś skreślać (głupoty bajanie itp...) czy popierac... A mozę toanie bardziej obiektywnie podejdziesz do tematu? Powinno byc o zakwaszeniu a nie tekst w stylu "Zakwaszenie organizmu to głupota" .Myślisz ze łatwo przekonac kogoś kto ci z góry twierdzi że cholesterol w jedzeniu spowoduje choroby serca? A moze ty o zakwaszeniu jak i on o cholesterolu nie wiesz wszystkiego? Co może spowodować zakwaszenie u normalnego, wolnego od wad metabolicznych człowieka?. Odpowiadam co wiem: 5 LITRÓW KWASU SOLNEGO. To powinno dać do myslenia.Mianowicie zadajmy sobie pytanie kiedy kwas solny wystepuje w nadmirnych ilosciach bo czym wiecej tym wiecej tego do jedzenia sie wydzieli i moze wniknąć do krwi prawdopodobnie: Odpowiedź 1 to złe łączenie pokarmów czyli łaczać kupe wegli i białka powstaje mętlik i w efekcie wydziela sie za dużo HCL-a . odp2 termicznie zmienione białko:do jego trawienia potrzeba enzymów a więc i więcej HCl-a ponieważ on aktywuje pepsynogen w pepsyne. Przetworzone pokarmy :tracą witaminy i wiele skłądników potrzebnych do trawienia i wiecej HCl-a potrzeba także prawdopodobnie choc tutaj to nie jest tak pewne. Nastepne czynniki:CUKIER-SACHAROZA:Czemu cukier powoduje próchnice? Poniewaz bardzo szybko zakwasza organizm co wyciaga wapń z kosci i w efekcie są skrzywienia próchnica itp.Każdy myślacy stomatolog to wie (ciekawe ile z nich to mówi?) Czy same pokarmy zakwaszą:prawdopodobnie moga ponieważ znaleźć sie mozę zawsze tego więcej niż tych buforów inna opcja ze bufory to np. wapń magnez i inne minerały zasadowe które sie przez to bedzie "tracić". W powyższycyh czynnikach ma takze znaczenie ilosc wody w pożywieniu w owocach iwarzywach jest to duza ilosc podczas gdy chleby i spalone mieso straciło wode. kasze płątki na wodzie ja zdobywają.Woda służy do wydalenia i innych rzeczy. Wiec pytanie takze czy zakwaszenie zajdzie? Mozę i nie bo organizm najpierw wyciagnie MNÓSTWO WAPNIA z kości aż zostaną ości zanim do tego dopuści ... Więc ok mozę wam krwi nie zakwasi ale to nie znaczy że należy sie godzić na osteoporoze słąbe kosci i próchnice. DLATEGO TA TEORIA MA OGROMNE ZNACZENIE.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pisze autor, że dieta Atkinsa w Polsce jest znana jako dieta optymalna Jana Kwaśniewskiego... Kiepski żart ? Nie, pseudoerudycja. I przy tym zostaję po lekturze tego tekstu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...ludzie roznie interpretuja ZO, ale prawie zawsze negatywnie ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przede wszystkim niekompetentnie, sobie tym samym wystawiając opinię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Też uważam ten artykuł za niekompetentny i komercyjny :.."Na rynku pojawiły się również skuteczne suplementy w postaci chociażby napojów o optymalnym składzie substancji regulujących równowagę kwasowo-zasadową. (...)Fragment książki "Barwy Twojego Zdtrowia - Tajemnice suplementacji odżywiania".
Co nie oznacza, że bagatelizuję temat. Specjalnie jem często buraczki, bo są zasadotwórcze, a przy moim "kawkowaniu" to może być istotne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...a tak nawiasem, mysle,ze wegle nalezy czerpac z warzyw alkalizujacych wlasnie typu buraki, brokuly,papryka i inne oraz uwzglegniac produkty produlujace malo kwasu moczowego,bo mieso i podroby sa silnie kwasotworcze , ktore to zjadamy nierzadko...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Gwidon" z przykrością muszę stwierdzić , że zgadzam się z Tobą. Na pewno warzywa są lepszym źródłem węglowodanów, niż cukry proste..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To ja dziś uduszę paprykę na maśle , do jajecznicy Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...i swietnie uduszona czerwona papryka na masle smakuje wysmienicie do dan bialkowych wlasnie ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
A ja dzisiaj zjem jajka, mięso, warzywa, śmietanka, ser. Wypiję mineralną, kawę i brandy - to zakwasi mnie czy mnie nie zakwasi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A będziesz aktywny fizycznie..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
To ja dziś uduszę paprykę na maśle , do jajecznicy Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną. Dobry okres na leczo. Uwielbiam je.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he ...malutkie matchewki? :shock:myslalem,ze kobiety lubia duze cale marchwie ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?
...jak to co? marchew chyba zasadotworcza albo?...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..
...jesli chodzi o marchew,to chyba nie byle by byla zdrowa ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|