renia
|
"Gwidon"! ..do drewutni!...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
"Gwidon"! ..do drewutni!... ...co to znaczy do drewutni??? ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Odpowiem w wątku KOCS ..
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Przeczytałam artykuł uważnie i.... sprubuję pójść w tym kierunku razem z DO. Mam ostrą spastykę w kończynach dolnych, zaatakowane mam stawy, ścięgna, prostowniki. Podobno tonący brzytwy się chwyta - zobaczę jak to jest.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W "Prawdzie o Żywieniu Optymalnym" (Materiały szkoleniowe - wydanie drugie") Pani Teresa Szczepanek, wraz z dr J. Kluczyńską i dr U. Brych - podaje, że do czynników warunkujących zdrowie należą:
- Żywienie Optymalne wg zasad dr J. Kwaśniewskiego - równowaga kwasowo-zasadowa - nieskażone chemią pożywienie - czyste powietrze czysta woda alkaliczna słońce, ruch fizyczny odpoczynek, sen i pozytywne myślenie
PS. Ja też bym próbowała wszystkiego, co daje szanse na wyleczenie - a przy tym nie jest niebezpieczne..
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Halina Ch. - napisałaś mi że mam łagodne SM. No niestety nie. 10 lat temu poruszałem się przy pomocy kul, ale obecnie nie. Po prostu ograniczyłem ilość żelaza we krwi która powraca żyłami z głowy. Ale jeszcze mało. Strasznie to idzie powoli. Ale kierunek dobry.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
"Żelazo we krwi"? jak to robisz? Też miewasz depresjje? A zakwaszenie organizmu. Co o tym sądzisz? Ja od 2000 r mam przeważnie pH 6 żadko bywało 7. Tylu lekarzy oglądało moje wyniki, optymalnych i nie optymalnych. Jak to możliwe, że nikt nie widział tego? Od dwóch dni ' odkwaszam sie', dzisiaj po raz pierwszy od dlugiego czasu nie boilą mnie stawy biodrowe i ZMALAŁA SZTYWNOŚĆ, wreszcie mogłam wykonać pionizację przy drabince. JAK TO MOŻLIWE???
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Halina, prawidloweph moczu to 5,5 czyli jezeli mialas ph 6 ( pomiar moczu) to jest to standarowy wynik. Po co Ci ph 7?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale tutaj chodzi chyba o ph krwi, a nie moczu.. "..pH krwi w prawidłowych warunkach waha się między 7,35 a 7,45. Przy wartościach poniżej tego zakresu, mówi się o kwasicy, natomiast przy wyższych o zasadowicy..." http://pl.wikipedia.org/wiki/Krew
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
ok,ok. Z poztu nie wynika nic. Moze to byc slina, mocz a moze krew.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Halina Ch. - wpisz sobie w necie CCSVI SM i na podstawie tego całego materiału ustal swój stosunek do tych informacji. Ze względu na złożoność choroby nawet nic nie staram się doradzać. A tak nawiasem mówiąc to jeżeli po odkwaszeniu przechodzi ból stawów , to warto sprawdzić czy kwas moczowy nie sięga górnej granicy.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
To chodzi o pH krwi. Mocz mało kogo obchodzi , mnie też, ale może warto i jemu się przyjżeć? Swojego czasu używałam pasków ketonowych, po zlikwidowaniu krzyżyków nauczyłam się jeść tak aby ich nie było. Zastanawiam się czy pH moczu ma coś wspólnego z ketozą? Dziękuję BACA , zobaczę, poczytam, odedzwę się.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...wedlug mnie to bardzo wazny temat,chociaz niektorzy sie tutaj nabijaja z tego...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mocz mało kogo obchodzi , mnie też Zastanawiam się czy pH moczu ma coś wspólnego z ketozą? Jezeli, jak wiadomo, ketoza zakwasza najpierw krew a pozniej mocz to ph moczu ponizej 5,5 (odczyn kwazny) powinno raczej wskazywac ketoze - zakwaszenie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"adampio" - ja słabo orientuję się w temacie, ale chyba kwasica ketonowa i zakwaszenie organizmu - to dwie różne sprawy..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak myślę, że u zdrowego człowieka, organizm sam reguluje ten mechanizm kwasowo-zasadowy. Ale u chorych to chyba lepiej uważać.. U zdrowych jeśli przez długi czas spożywa się w nadmiarze produkty zakwaszające, to organizm może też się w pewnym stopniu buntować niepotrzebną pracą i człowiek może odczuwać pewien dyskomfort (mogę oczywiście się mylić - piszę tylko własne spostrzeżenia) Na przykład jak przesadzam z kawą (dziennie 5 ) to czasami odbija mi się wtedy kwasem i czuję przez pewien czas niechęć do kawy.. W arkadii zwracają sporą uwagę na kwestię kwasowości. Nawet cytrynę do herbaty dają po to, aby herbata straciła swoje kwasotwórcze działanie. Uważam, że jeśli ktoś je zgodnie z zasadami DO i spożywa zalecane pokarmy (węglowodany głównie w formie warzyw) to ten problem nie istnieje. No ale nie każdy tak ściśle wszystko przestrzega (czego przykładem jest moja słabość do kawy) ..
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
W tabeli poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.
Płyn ustrojowy Wartość pH Sok żołądkowy 2,5 Mocz 6,2 Wydzielina pochwowa 4,0 do 4,7 Krew 7,4 Pęcherzyk żółciowy 7,5 do 8,8 Sok trzustkowy 7,5 do 8,8
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Najczesciej badana jest(byla) wydzielina pochwowa .
|
|
|
|
|
|
|
|