toan
Go
|
Przypowiastka: Mężczyzna do kobiety: - Czy obraziłabyś się na mnie, gdybym powiedział Ci ześ głupia? Kobieta do mężczyzny: - Nie, nie obraziłabym się, bo dowiodłabym tym swej głupoty!, ale odeszłabym z twego domu, bo nie przystoi obcować z kłamcą.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"Głopota" mierzy swoją miarą, dlatego spodlić potrafi najszczytniejsze przedsięwzięcie. Taka jej natura
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Proponuję zamiast słowa "głupi", używać słowa "mądry inaczej" albo "niższy poziom mądrości". Gdy już znajdujemy się na jakimś poziomie mądrości, to wszystko co jest poniżej wydaje nam się głupotą, ale to jest też mądrość, tylko na niższym poziomie.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Daniel, zabawny pomysł Każde słowo kiedyś sie dewaluuje . Kiedyś "debil" i "idiota" "imbecyl" było oficjalnym określeniem stopnia upośledzenia. Dziś są słowami obraźliwymi i w praktyce nie używanymi przez fachowców. Dziś używa sie określeń coraz bardziej złożonych i niewygodnych np. "3. stopień upośledzenia umysłowego". To samo ze słowami "kutas" "dziewka", a bliżej nas "dziwka" itp.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
"Głopota" mierzy swoją miarą, dlatego spodlić potrafi najszczytniejsze przedsięwzięcie. Taka jej natura Chyba najtrafniejsza uwaga w tej dyskusji. Głupotę często udowodnić można dopiero, gdy jest już po fakcie i widać wyraźne szkody i nawet główny bohater czasem zauważy szkodliwe skutki. Niestety, jeśli głupi, nie daje za wygraną
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
Proponuję zamiast słowa "głupi", używać słowa "mądry inaczej" madry inaczej sprawny inaczej szczuply inaczej ... YY, to kiepski pomysl Daniel. Jak dla mnie, to jest bardziej deprecjonujace niz "glupi".
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Trzecia strona o tej "chorobie", a nikt nie kwapi sie wspomniec o "leczeniu " tej czesto spotykanej" dolegliwosci, ktora jest juz "choroba spoleczna".
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
...to samo ze słowami "kutas" ... Na przystankach MPK słyszę słowo, które dawniej było przekleństwem, a dziś w szkole nawet nikt nie zwraca uwagi na powszechność jego występowania. Chodzi o "zajebisty" z odmianami: "zaje-fajny", "zaje-ładny" itp., ale "zaje-głupi" - jeszcze nie słyszałem. Do pyrdeli z taką "ewolucją" naszego języka PS "Ty pędzlu" - zamiast "Ty k.....e" lepiej brzmi... Używanie zaś przekleństw w codziennym wysławianiu procesu myślowego świadczy "zajefajnie" o stanie intelektualnym "gadającego". Poglądowo polecam "zajebajkę" (chodzi o bajkę, a nie "Mesalinę") dla dorosłych "Włatcy móch" dostępną na guuugló.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dla głupca-mądry, to głupiec
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ułomność związana z brakiem mądrości powszechnie zwaną głupotą jest stanem przejściowym. Jest ściśle związana z czasem i fazą naszego rozwoju. Nie ulega wątpliwości, że u człowiek w fazie dzieciństwa ta cecha jest w fazie rozwoju. Natomiast będąc już w podeszłym wieku następuje zanik mądrości. Oczywiście nie u wszystkich. Nie można więc określić na stałe stan mądrości, bo on ulega ustawicznej zmianie. Można ująć tylko daną wypowiedź, zachowanie czy czyn jako niemądry. Nie należy rozszerzać tego jako ocenę człowieka, bo było by to zbyt dalekie uproszczenie. Można nie mieć rozeznania w wielu sprawach i popełniać rażące błędy, a jednocześnie być specjalistą w swojej dziedzinie, gdzie mądrość występuje w pełnej krasie. Zastanawianie się czy ktoś jest nie mądry jest stratą czasu, bo jaką ocenę wystawimy, zawsze będzie to ocena nie obiektywna.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Okreslenie, czy ktos jest mądry, czy "głupi" jest względne.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie mądry to ten, co szkodzi sobie,swojej rodzinie i innym.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
„ Nie ma większej radości dla głupiego jak znaleźć głupszego od siebie".
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ułomność związana z brakiem mądrości powszechnie zwaną głupotą jest stanem przejściowym. Jest ściśle związana z czasem i fazą naszego rozwoju.
ja bym dodala ze zalezy rowniez od wartosciowego lub mniej wartosciowego odzywiania
ale chyba najciezej jest udowodnic glupiemu,ze jest niemadry, bo tak jak pisze Daniel kazdy jest madry na swoj sposob,i we mwlasnym mniemaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
nie wiem czemu ale sprawny inaczej w moim odczuciu zawsze było dziwnym określeniem. Wywołuje we mnie mieszane uczucie. Niepełnosprawni jest lepsze bo pochodzi od słów nie w pełni sprawni a sprawni naczej irytuje mnie. to trochę jak określenie,że homoseksualiści kochają inaczej coś jakby trochę obraźliwe trochę kpiące a kpiarzy i tych co obrażają lub mnie obrażali z powodu tego jak chodzę było/zdarza się jeszcze wielu.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
-------------------------------------------------------------------------------- Madry krol otacza sie madrzejszymi od siebie,a glupi na odwrot, totez zglupialem , dlaczego sie otaczacie ? a skoro sie otaczacie bo z postow tak wynika too czemu nie ma dzemu!?? hehehe czegoooooooo nie ma??????????luton :?nic nie rozumiem
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Czy o głupocie można coś jeszcze powiedzieć? Można i to dużo. Najciekawsze jest to, że z perspektywy czasu oceniamy siebie jako coraz mądrzejszych. W młodości nasza mądrość była nie wystarczająca (byliśmy głupsi) i gdybyśmy mieli obecną wiedzę, to nasze decyzje byłyby zupełnie inne. Przy tej samej inteligencji, to poziom wiedzy świadczy o naszym poziomie głupoty (mądrości - jak kto woli).
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie mozna tez powiedzieć ,ze w młodości bylismy głupsi. Bylismy na tyle mądrzy na ile pozwalały nam nasze doświadczenia. Czy dzieci są "głupie" z racji tego,że sa małe? Nie.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Taki sam stosunek powinniśmy mieć do wszystkich ludzi. Są jeszcze mali i nie można od nich wymagać mądrości, a tym bardziej mówić się są "głupi".
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
|