MORGANO
Go
|
O MIAŻDŻYCY. Według opinii lekarza konwencjonalnego.
Miażdżycą tętnic określa się utratę przez tętnice sprężystości ściany wskutek chorób powodujących zgrubienie tych ścian. Miażdżyca w krajach cywilizacji zachodniej jest dwukrotnie częstszą przyczyną zgonów niż choroba nowotworowa i dziesięciokrotnie częstszą przyczyną śmierci od obrażeń doznawanych w wypadkach. Główną przyczyną zgonów z powodu miażdżycy są zawały serca, udary mózgu, niewydolność nerek i powikłania niedokrwienia kończyn dolnych. Do czynników ryzyka miażdżycy zalicza się nadciśnienie tętnicze, podwyższenie stężenia lipo protein surowicy o niskiej gęstości (LDL) i obniżenie lipo protein o wysokiej gęstości (HDL), otyłość, palenie papierosów, skłonności genetycznie uwarunkowane. Zmiany patologiczne pod postacią przerostu błony środkowej tętnicy, zwłóknienia błony wewnętrznej oraz zwyrodnienia szklistego rozwijają się we wszystkich tętnicach. Stopniowo następuje zwapnienie ściany tętnicy z utratą elastyczności. Skutkiem zaniku błony mięśniowej naczynia może nastąpić tętniakowate rozszerzenie, jak również może wystąpić uszkodzenie błony wewnętrznej z owrzodzeniem i skrzep liną prowadzącą do całkowitego zatkania naczynia lub przemieszczenia się materiału zatorowego. Zatkanie całkowite ściany naczynia często obserwujemy w skrajnym niedokrwieniu kończyn dolnych. Do czasu wystąpienia powikłań niedokrwiennych miażdżyca przebiega bezobjawowo. Niedokrwienie najczęściej dotyczy serca – choroba wieńcowa lub zawał, jako pierwszy objaw, mózgu - pod postacią przemijającego niedokrwienia lub udaru, kończyn dolnych - pod postacią chromania przestankowego. Uważa się, że czynnikami ryzyka miażdżycy są: palenie papierosów, nadciśnienie tętnicze, otyłość, brak ćwiczeń fizycznych. Podkreśla się zależność ryzyka miażdżycy od poziomu cholesterolu całkowitego i LDL, i obniżonego poziomu "dobrego cholesterolu" HDL. Za obecnie obowiązujące wskazania dietetyczne przyjmuje się stosowanie diety ubogo tłuszczowej (unikanie tłuszczów nasyconych), unikanie produktów zawierających cholesterol (żółtka jaj, podroby, wątróbka, ser żółty) ograniczenie spożywania soli kuchennej, zwiększenie spożywania warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, włókniaka, który ma obniżyć poziom cholesterolu. Dr n. med. Aleksander Grigorjew Ordynator Szpitala
|