forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 16:35:45

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 79 80 81 82 83 [84] 85 86 87 88 89 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 931917 razy)
Tomkiewicz
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1660 : 2007-04-18, 18:58:04 »

Wiecie, czego się nauczyłem będąc mieszkańcem Polski ? Smile

- Że koń to jednak brzydkie zwierzę
- Że ludzie szlachetni szalchetnieją  jeszcze bardziej sami z siebie, gdyż z tego stosu polskiej biomasy łatwo ich wyłuskać - ze względu na ostry kontrast
- Że kaczki są drapieżcami
- Że za prawdziwy żółty ser szwajcarski z Polski trzeba dać 19 zł za kg
- Że medycyna poczyniła największy krok w przód własnie tutaj w pępku Europy
- Że wszyscy za granica tęsknią za RP, ale nikt nie wraca
- Że polonia polska w Chicago to banda prymitywów, która jednak uczyniła krok godny geniusza - wyjechała za ocean. Mam na myśli bandę, kóra obserwowałem w Balicach. O reszcie można się tylko domyśłać
- Że księża zamieszkujący tereny Polski mają tu najrozleglejsze żerowiska i tu populacja ich zagraża innym gatunkom.
- Że pingwiny wciąż sa jedynym gatunkiem, który nie obejmuje defloracja.
- Że nie można się tu ujawniać z niechęcia do alkoholu i rodziców, którzy tylko z nazewnictwa i biogicznie nimi są.
- Że dobrze sie tu mieszka, gdy prowadzi się częściowo nocny tryb życia i unika nadmiernego towarzystwa
- Że Polacy mają swojego największego Polaka i biada tym spośród Polaków, którzy twierdzą, że to zwykły Polak
- Że ksiądz w dom, to bóg w dom
- Że kiedyś będzie dobrze (na pewno)

Tomek
tetryk
Go

Email
« Odpowiedz #1661 : 2007-04-18, 20:55:32 »

Heh Tomek, dobre dobre. Smile
Halina Ch.
Go

Email
« Odpowiedz #1662 : 2007-04-18, 21:05:50 »

Wiecie, czego się nauczyłem będąc mieszkańcem Polski ? Smile

Po prostu to jest kompleks Polaka.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1663 : 2007-04-18, 21:12:26 »

Niech Tomek wyjedzie do Kamerunu ,a potem zda relacje czego sie tam nauczył  Idea
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1664 : 2007-04-18, 21:34:25 »

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1665 : 2007-04-18, 22:04:02 »

Tomek - to nawet ciekawe jak Polske odbiera ktos z zewnatrz ,bo ja na niektóre z Twoich
  spostrzerzeń nawet nie zwracam uwagi -po prostu jest jak jest .
  Lubie program" Europa da sie lubić"bo  oceny obcokrajowców
     zawsze bawią i zadziwiają.
     Marishka - kazda z nas czegoś załuje ,a najbardziej ,ze zycie takie
  krótkie i nic juz nie da sie poprawić . myśle ,ze następnym razem też bym pare razy sie
   potknęła . Bo cżłowiek powinien za mąż wychodzić troszke póżniej
   i poznac wielu partnerów ,żeby trafić na własciwego.
   Tylko  w naszej mentalności -inaczej ocenia sie niezdecydowaną panią niż pana.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1666 : 2007-04-18, 22:28:36 »

Rudka ateiście nie pójdą do nieba, bo aby się tam znaleźć to trzeba miłować Boga. Oni nie wierzą więc i miłować Go nie mogą. Przykazania nie są pokrętne tylko ludzka interpretacja jest pokrętna. Pozmieniano znaczenia słów, wprowadzono nowe pojęcia np. podatek, który jest w zasadzie złodziejstwem.

Witam na wątku Wojteksa. To co poruszyłeś jest bardziej złożone i takimi prostymi stwierdzeniami zbyt upraszczasz. A jaka jest różnica według Ciebie między komunizmem, a socjalizmem?

Kościół jest władzą, a katolicki nawet państwem ze swoją stolicą. Założyciel kościoła Piotr też był targany sprzecznościami i trzykrotnie wyrzekł się Chrystusa. W kościele już nic się nie trzyma kupy, to jest już zmierzch. Sprzeczności jest już tak wiele, że nie da się już ich naprawić.

Edyto myślisz pewnie o tysiącletnim królestwie Chrystusa na Ziemi o czym pisze Jan w Apokalipsie. Nie jest to jednak ten docelowy raj po Sądzie Ostatecznym.

Daniel

Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1667 : 2007-04-18, 22:52:49 »

Rudka ateiście nie pójdą do nieba, bo aby się tam znaleźć to trzeba miłować Boga.

Zasadnicze pytanie panie Danielu brzmi tak: gdzie trafią ludzie kompletnie niewierzący, a bardzo szlachetni i dobrotliwi ? 
           Pytam, by sprowokować jedną z tych pokrętnych odpowiedzi.

Tomek

Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1668 : 2007-04-18, 23:06:08 »

Rudka ateiście nie pójdą do nieba, bo aby się tam znaleźć to trzeba miłować Boga. Oni nie wierzą więc i miłować Go nie mogą. Przykazania nie są pokrętne tylko ludzka interpretacja jest pokrętna. Pozmieniano znaczenia słów, wprowadzono nowe pojęcia np. podatek, który jest w zasadzie złodziejstwem.

Witam na wątku Wojteksa. To co poruszyłeś jest bardziej złożone i takimi prostymi stwierdzeniami zbyt upraszczasz. A jaka jest różnica według Ciebie między komunizmem, a socjalizmem?

Kościół jest władzą, a katolicki nawet państwem ze swoją stolicą. Założyciel kościoła Piotr też był targany sprzecznościami i trzykrotnie wyrzekł się Chrystusa. W kościele już nic się nie trzyma kupy, to jest już zmierzch. Sprzeczności jest już tak wiele, że nie da się już ich naprawić.

Edyto myślisz pewnie o tysiącletnim królestwie Chrystusa na Ziemi o czym pisze Jan w Apokalipsie. Nie jest to jednak ten docelowy raj po Sądzie Ostatecznym.

Daniel

A gdzie trafia ludzie, którzy nie celebrujá swojej wiary inie opieraja jej na biblii, lecz na wasnych uczuciach? Ludzie z awersja lub objetnym stosunkiem do Kosciola (ow)?
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1669 : 2007-04-18, 23:06:41 »

Bo cżłowiek powinien za mąż wychodzić troszke póżniej
   i poznac wielu partnerów ,żeby trafić na własciwego.

Tu nie mogę się zgodzić. Wcześniej byłem tylko w jednym związku, który nie dał mi żadnej satysfakcji i rozpadł się po 6 latach. Przez ten czas wiele się nauczyłem. Wystarczyło. Nie musiałem wikłać się w kolejne toksyczne relacje. Gdybym nie przeanalizował pewnych sygnałów, które pochodziły z nieuświadomionych i nierozwiązanych problemów - a najlepiej robić to w samotności - kolejny związek byłby repliką poprzedniego. Po prostu nieświadomie szukałbym kolejnej porcji kłopotów. A tak...jest pięknie Smile
   Rudka, nie chcę zabrzmieć jak patetyczny dupek, ale  uważam , że jesteś niezwykle otwartym człowiekiem - dlatego będzie Ci o wiele łatwiej niż ludziom, którzy z dnia na dzień oszukują się po całości - żyjąc pod władzą nieuświadomionych uczuć.

Tomek
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1670 : 2007-04-18, 23:09:58 »

Danielu moim skromnym zdaniem  większość ateistów przestrzega dekalogu
   bo wie ,że życie tutaj na ziemi muszą przeżyć najlepiej -to jest właśnie miłość
   i wdzięcznośc za dar istnienia . Sądzisz ,ze dobry bóg wymaga od nas czegoś więcej?
   Czy Ty chciałbyś aby Twój piesek cały czas ,czołgał  i kajał sie przed Tobą ?
   czy wolałbyś ,aby cie bawił i merdał ogonkiem .

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1671 : 2007-04-18, 23:25:04 »

No tak -Tomek ,ale to trzeba trafić na psychologa lub psychologie i jeszcze
  zrozumieć .  Teraz widze ,ze potykałabym sie do tej pory -bo w zasadzie  jeszcze
nie spotkałam księcia -a teraz to już jest deczko za pózno,ale dobrze
     mi ze swoim  konformizmem-większy luz i mniej zobowiązań
     co do otwartości -hmmm.. musze ozor na wodzy trzymać  bo postrzegana
  jestem czasami jak dziwadło.
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1672 : 2007-04-19, 00:02:11 »

Widzisz Rudko, spotkanie z psychologiem mogłoby skończyć się nienajlepiej, gdyż większość tzw szkół terapeutycznych każe zakładać różowe okulary, wybaczać wszystkim - tylko nie sobie. Psychologia od dłuższego czasu idzie ślepym torem zaprzeczania i wypierania. Główny nacisk kładzie na wpasowanie się w realia społeczne, gdzie człowiek powoli umiera w wyścigu szczurów. Innymi słowy, uczy jak być dobrym szczurem - zwłaszcza w USA. Psychologia głębi wybierała właściwe ścieżki, ale do pewnego momentu, behawioryzm zaś sprowadza człowieka do roli warunkowanego psa, a Freud zwalił winę zamiast na rodziców, na dzieci - tylko dlatego, że niedopuszczalnym było wówczas pisać i mówić o molestowaniu dzieci przez dorosłych. 
       Freud odkrył tzw. uwiedzenie dziecka przez dorosłego, co odpowiada rzeczywistości, zaś potem zmienił to pod wpływem hipokryzji moralnej na teorię o uwiedzeniu dorosłego przez dziecko. Tak wypacza się fakty i wciąż się  to robi.
  Każdy z wielkich uczonych kłamał i mówił prawdę - trzeba umieć myśleć i czuć.
  Wielokrotnie wspominana przez nas Alice Miller jest  - i ośmielę się to powiedzieć z całą odpowiedzialnością - kimś w rodzaju dr Kwaśniewskiego, jeśli chodzi o postęp w dziedzinie dochodzenia prawdy o sobie, by poczuć szczęście. To własnie ta kobieta w moim przekonaniu, dokonała największego przełomu w psychologii - nauki, która winna pomagać , a nie uczyć konformizmu w stylu "I know How".
      Rudko, niepotrzebni są psycholodzy, potrzebni są empatyczni świadkowie- ludzie, którzy służą wsparciem opartym na własnym doświadczeniu.

ps: Własnie wczoraj byłem takim świadkiem dla osoby pokrzywdzonej przez mobbing. Dziś osoba ta przemogła się, zwalczyła poczucie winy (za powiedzenie prawdy)  i powiadomiła dyrekcję o swoim cierpieniu. Dziś również powiedziała mi, że czuje się lekko. Była niezwykle uśmiechnięta i szczęśliwa.

Tomek i Marishka
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1673 : 2007-04-19, 00:27:50 »

Tomek jak się przeprowadzi analizę to nie ma ludzi szlachetnych i dobrotliwych nie będących w zgodzie z Bogiem. (niewierzący). Także piekło dla tych co nie chcą znać Boga.
Uponstar można mieć awersję do kościoła i przestrzegać przykazania. Ale te są zapisane w Biblii więc nie możliwe jest pominąć ją. Zasadniczą sprawą jest czy nasze działanie jest zgodne z Dekalogiem. Możliwa jest jednak teoretycznie taka sytuacja, że jest zgodne, a nigdy nie czytaliśmy Biblii i nie znamy treści Dekalogu. 
Do Kościoła to też mam obojętny stosunek. Za dużo w nim sprzeczności.

Rudka większość ateistów nie przestrzega Dekalogu, ale nie martw się. Także większość tych co głośnio krzyczą, że są wierzącymi, też nie przestrzega Dekalogu.
Tak naprawdę to jest bardzo mały procent ludzi żyjących zgodnie z Dekalogiem.
Kto chce za wszelką cenę uratować życie na ziemi, to je utraci (te wieczne).
Dobry Bóg wymaga od nas lojalności i wcale nie wymaga abyśmy mu oddawali pokłony, czołgali i kajali.

Daniel
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1674 : 2007-04-19, 01:32:43 »

Nie wiem czy juz tobylo napisane. Lecz sam dekalog w obecnej formie, zostal "zmodernizowany" przez Kosciol. Wiec zastanowsie Danielu ktorego dekalogu mamy przestrzegac
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1675 : 2007-04-19, 02:21:36 »

To juz prawie doktorat o psychologii , troche trudne do przełknięcia
    bo może zbytnio stereotypami myśle . To prawda -człowiek często sie obwinia
     -no ale  -ktos zawsze jest winien -nawet molestowany
czy wykorzystywany. Często swoim zachowaniem ,postawą- prowokuje .
   Mobbing to dla mnie nowe słowo i w zasadzie w pracy było mi nieznane.
     moze kiedys nazywało sie  to akord.
    Wtopienie sie w społeczeństwo -człowiek jest zwierzęciem stadnym -a jednostki  wybitne lub schizofremiczne  -no i cześć marginesu . Dla ogółu nic wielkiego ,bynajmniej w mysleniu
       raczej nie da sie zrobić.

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1676 : 2007-04-19, 02:47:01 »

Daniel -a ponoć cnota to chroniczny brak okazji .
   więc jak ktoś nie jest wystawiony na próbe to nie wiadomo co ma pod skórą,
    czy bardziej kocha boga ,grzech czy olewke.
       Łaska wiary też nie na kazdego spada -to czyja wreszcie to wina ?
       co z ludżmi psychicznie chorymi ? Jest o nich coś w mądrej księdze?
        może Stalin ,Hitler czy Kaligula to w zasadzie niewinni psychopaci
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1677 : 2007-04-19, 07:07:28 »

Daniel

Daniel ,owszem mam na uwadzę Apokalipsę,ale mam też inne zdanie na temat tego ,co się stanie po tym tysiącletnim panowaniu(jeśli chodzi o Pismo),bo jeśli chodzi o mnie ,moją osobę ,to jestem raczej sceptykiem ,po wielu doświadczeniach religijnych  Confused I nie wiem co się wydarzy  Confused

A Twoim zdaniem Daniel ,po tym tysiącletnim panowaniu Jezusa na ziemi ,co się stanie?

I dlaczego będzie to tysiącletnie panowanie?

Ja niby wiem ,bo mnie nauczono (interpretacji) ,ale chciałabym poznać Twoją wersję interpretacji.

Od dziecka miałam styczność ze ŚJ i widzę ,że "przesiąknęłam" ich interpretacją Pisma.Nawet mój mąż to zauważył i gdy dyskutujemy ,to mówi mi ,że oni źle musieli coś zinterpretować ,bo w Piśmie Tysiąclecia czegoś takiego nie ma.ŚJ jak sam chyba wiesz,mają "swoje" Pismo zinterpretowane przez własnych badaczy.
Dlatego czsem ,to co piszesz jest dla mnie obce.
Edyta
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #1678 : 2007-04-19, 10:36:21 »

no ale  -ktos zawsze jest winien -nawet molestowany

wlasnie  zgadzam sie z Toba ,nigdy w zadnej konfliktowej sytuacji nie jest tylko jedna strona winna,zawsze dwie,
tak samo te  mobbingowane osoby,jezeli sobie na to pozwalaja to to maja mobbing,
az sie prosi o przyslowie"na pochyle drzewo kazda koza skacze"czy cos w tym rodzaju.

potrzebni są empatyczni świadkowie- ludzie, którzy służą wsparciem opartym na własnym doświadczeniu

z przekazaniem wlasnego doswiadczenia innym to tez jest roznie,wystarczy popatrzec na wlasne wchodzace w doroslosc dzieci,wola kilka razy sie potknac jak chodzic przetartzymi szlakami ich rodzicow Confused
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1679 : 2007-04-19, 13:10:38 »

Czytając książkę (...nie będę pisała kogo ,bo znów narobi się wielkie bum) ,natrafiłam na mądre słowa.Przytocze je ,choć wyrwane są z kontekstu:

"Największym dziełem umysłu ludzkiego jest Biblia.
W niej zawarta jest głęboka mądrość,której niestety ludzie nie potrafią zrozumieć".

Czytam Biblię i przyznaję ,że trudno mi jest samej coś zrozumieć ,cos poprawnie zinterpretować.
Ale przynajmniej sobie zdaję sprawę, dlaczego tak się dzieje.

Wiele ludzi interpretuje Biblię na swój sposób i wynikają z tego tylko sprzeczności,nieporozumienia.
Co zrobić, by każdy mógł poprawnie interpretować przekaz autorów Pisma,w którym zawarty jest klucz do poznania mądrości i przyczyn ludzkiej głupoty...
czy jest to w ogóle możliwe?
Widać co sie dzieje......

PS.Podziwiam autora książki ,że tak trafnie ocenił pewną sytuację.Wnikliwy bardzo człowiek i mądry....
Edyta.
Strony: 1 ... 79 80 81 82 83 [84] 85 86 87 88 89 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.21 sekund z 17 zapytaniami.