forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 00:27:16

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669847 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 935641 razy)
Rudka
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1820 : 2007-06-01, 23:54:17 »

Od 1990 r -jak zaczeto wprowadzać głupie ustawy ,wieszać ,krzyze ,wprowadzać religie
do szkół  modlitwy i pielgrzymki i pogawedki katabasów o aborcji -na rządowych kanałach .
     Zawsze miałam nadzieje ,ze to głupie ,nienormalne -wszyscy sie sprzeciwią
   a tu wała  Shocked :shock:Coraz szerzej oczy otwieram i niedowierzam
       Czarno-widze  -co jeszcze Giertych wymysli -burki na mundurki.

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1821 : 2007-06-02, 00:05:18 »

Czarno-widze  -co jeszcze Giertych wymysli -burki na mundurki.

No ,od września w szkole córek ,będą już obowiązywały mundurki  Shocked Ciekawe ile będzie trzeba kupić na rok szkolny mundurków,bo przecież dzieci rosną i nie będą chodzić w za krótkich spódniczkach czy przykrótkich rękawach  Shocked,sweterki na zimę ,kamizelki ...no istna Ameryka  Laughing . Dawniej były fartuszki i było ok.
A dziś myślę ,że te mundurki nie rozwiążą żadnej sprawy jak i golizna .Bo jak się przyjrzeć dzieciom z klas 4 do 6 ,no to .....szkoda słów ,wszystko niemalże na wierzchu,zwłaszcza dziewczęta.I jak chłopcy mają się skupić na omawianym temacie na lekcji   Shocked
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1822 : 2007-06-02, 00:51:47 »

Elmo -no to ja troche nie rozumiem matek ,ze tak pozwalają sie córkom nosić
   a nauczyciele to tolerują . Ja osobiście nic nie mam przeciwko mundurkom
   i nawet z tarczą na rękawie -dlaczego nie .
   Przecież szkoła, urzędy to nie salony mody -
to ,że dzieci wyrastają -wiadomo -zamiast nowego szałowego ciucha
  uszyje sie jeszcze jeden fartuszek i to naprawde nie jest kwestia kosztów
bo nasze biedniejsze pokolenie musiało miec mundurki
   -nawet gdy w sklepach trudno było  tego dostać . Rodzice dokonywali cudów.
   Pisząc o burkach -miałam na mysli  zniewolenie  umysłów juz dorosłych ludzi.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1823 : 2007-06-02, 08:55:08 »

Elmo -no to ja troche nie rozumiem matek ,ze tak pozwalają sie córkom nosić
   a nauczyciele to tolerują .
Przyznam ,że ja też nie rozumiem ,nie tylko trochę ,ale bardzo  Shocked'
dlatego po części będzie powrót do mundurków....

Ja osobiście nic nie mam przeciwko mundurkom
   i nawet z tarczą na rękawie -dlaczego nie .
   Przecież szkoła, urzędy to nie salony mody -
 to ,że dzieci wyrastają -wiadomo -zamiast nowego szałowego ciucha
  uszyje sie jeszcze jeden fartuszek i to naprawde nie jest kwestia kosztów
 bo nasze biedniejsze pokolenie musiało miec mundurki
   -nawet gdy w sklepach trudno było  tego dostać

W sumie też nie mam nic przeciwko mundurkom,wypowiadałam się z pozycji większości (byłam na zebraniu) i rodzice mięli żal ,że to będzie drogo kosztowało np. dla tych co mają po troje dzieci w szkole.Ale wiadomo,że najbardziej szemrali ci ,co zawsze szemrają,na nic nie mają pieniędzy ,ale na papierosy mają  Shocked
Dla mnie o niebo lepsze mundurki, niż ta po prostu nieładna golizna dzieci (nieprzyjemnie się patrzy).

lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #1824 : 2007-06-02, 10:57:13 »

Mundurki ?! przypomina mi to troche zawracanie kijem Wisly , no chyba ze komus zalezy na zamecie i flustracjii  Very Happy
Halina Ch.
Go

Email
« Odpowiedz #1825 : 2007-06-02, 11:03:22 »

Mundurki (jednakowe stroje dla całej szkoły) TO NARESZCIE TRAFIONY POMYSŁ!

Cały ten pokazowy szmateks niech się skończy i szkoła niech ma wygląd szkoły. Jeszcze polikwidować sklepiki i automaty z napojami.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1826 : 2007-06-02, 11:06:35 »

Bardziej przyjemniejsze będą dla oka mundurki niż.....
Jak ja chodziłam do szkoły były fartuszki i było dobrze  Wink Potem zaczęła się rewia mody w szkołach, a teraz zaczyna być wyścig ;kto ile ma odsłonięte ...
Najwyższy czas powrócić do mundurków  Laughing
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #1827 : 2007-06-02, 11:18:44 »

Mundurki ?! przypomina mi to troche zawracanie kijem Wisly , no chyba ze komus zalezy na zamecie i flustracjii  Very Happy
E tam nie jest tak źle Wink to przywrócenie czasów komuny, poprzednia reforma była lepsza przywrócili stan z sanacji ;P
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1828 : 2007-06-02, 13:00:20 »

Taaaa....mundurki i  ich istnienie lub brak, to dopiero problem ! Co tam ban dla Goethego, Fiodora, agresja wobec dzieci ...kiedy ważniejsze jest odsłonić niezwykle skomplikowany, przebogaty i złożony problem umundurowania uczniów, mający niewątpliwy wpływ na WSZYSTKO, całą rzeczywistość społeczną Smile
       Jak to jest możliwe, że w obliczu tylu istotnych zagadnień , człowiek chwyta się czegoś tak marginalnego, jak szkolna odzież ?

ps: Czy Romek nakarmiony optymalnie, zmieniłby stosunek wobec narodowej edukacji ? Założe się,  że na tym forum jest kilka osób żywiących takie przekonanie.

Tomek

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1829 : 2007-06-02, 13:06:45 »

Jak to jest możliwe, że w obliczu tylu istotnych zagadnień , człowiek chwyta się czegoś tak marginalnego, jak szkolna odzież

No wiadomo  Smile człowiek interesuje się tym , z czym na co dzień ma do czynienia  Smile .
Kto ma dzieci w wieku szkolnym ,to interesuje się umundurowaniem ,bo akurat taki jest "temat szkolny"  Smile 
Cóż Ty porównujesz?  Shocked Mundurki szkolne i agresję wobec dziecka?  Surprised 
A widziałeś jak są poubierane teraz dzieci w szkołach ?  Smile
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1830 : 2007-06-02, 13:10:48 »

Leczyć trzeba kompleksowo ,a nie tylko jedno "schorzenie" .Wiadomo ,że jak jedno "nawala" to to,będzie miało wpływ na drugie itd.  Smile
Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1831 : 2007-06-02, 13:31:46 »

niezwykle skomplikowany, przebogaty i złożony problem umundurowania uczniów, mający niewątpliwy wpływ na WSZYSTKO, całą rzeczywistość społeczną Smile

nikt nie twierdzi, ze to panaceum na cale zlo Wink poza tym, z tego, co orientuje sie, przymus noszenia mundurkow dotyczy jedynie podstawowek, w liceum na pewno jest to kwestia danej szkoly.
Z tego, co mowila znajoma mi osoba, w Danii mlodziez szkolna jest zobowiazana nosic mundurki/fartuszki i nikt nie robi problemu ...  Very Happy

A tak na marginesie: moglby mi ktos zorientowany wyłuszczyć różnicę pomiędzy mundurkiem a fartuszkiem ?
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1832 : 2007-06-02, 13:43:09 »

nikt nie twierdzi, ze to panaceum na cale zlo Wink
Oczywiście  Smile  Przyznaję ,że jest to dobre wyjście dla podstawówek.
Z tego, co mowila znajoma mi osoba, w Danii mlodziez szkolna jest zobowiazana nosic mundurki/fartuszki i nikt nie robi problemu ...  Very Happy
Właściwie to nie wiem czemu rodzice robią "problem mundurków" .Przyczyna-niby finanse,ale przecież na ubrania i to nie byle jakie wydaje się dużo pieniędzy.
A obserwując dzieci , ich ubiór i zachowanie związane z nim ,wydaje  się ,że mundurki będą bardziej estetycznym ubiorem do szkoły.
A tak na marginesie: moglby mi ktos zorientowany wyłuszczyć różnicę pomiędzy mundurkiem a fartuszkiem ?
Nie wiem czy pamiętasz fartuszki?  Shocked Z cienkiego materiału z białym kołnierzykiem  Smile .Jedna część tylko-góra.
Natomiast mundurki z tego co się orientuję ,to;spódniczka(u dziewczynki oczywiście),bluzeczka,zimą sweterek.U chłopców spodnie,koszula(chyba będzie kamizelka) i również sweterek na zimę  Smile
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1833 : 2007-06-02, 13:43:59 »

Ten drugi to chyba masz prawo zapaskudzić  wypadającym z ust jedzeniem, dajmy na to, w trakcie napadu śmiechu na widok np. ministra ejakulacji mówiącego wczoraj do dzieci, że Polska musi być krajem wolnym , pełnym tolerancji, gdzie nie ma fanatyków i żadnego antysemityzmu  Wink
     To hippokryzja roku  - jak na razie Smile

Tomek
Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1834 : 2007-06-02, 13:49:36 »

Mój znajomy dyrektor jednego z gimnazjów powiedział mi, że w ich szkole ma obowiązywać tylko górna część ubioru o jednolitym kolorze- kwestia ustalona wspólnie z rodzicami. Żeby nie było lamentów, jak to się rzekomo doprowadza do ruiny finansowej biedne polskie rodziny.
Stąd pytałem: opis Elmo potwierdza moje obserwacje- nie ma żadnej różnicy Wink Jednak: mundurek  Surprised jak to strasznie brzmi ! Wink
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #1835 : 2007-06-02, 14:01:29 »

Za moich czasów tarcza szkoły (liceum) miała być przyszyta w pięciu miejscach. Nie wolno było jej nosić  Shocked na agrafce. Jako, że do 31 r.ż byłam na diecie rozdzielnej....miałam inne zdanie  Very Happy na ten temat  Very Happy. Wychowawca miał pewien kłopot z najlepszymi uczennicami (moją skromną osobą i moją koleżanką  Very Happy, która podzielała moje podejście do problemu). Koleżanka jest często widywana w "Wielkiej Grze" i takich podobnych  Very Happy. A ja ... sami widzicie. Wychowawca już ...nie żyje  Sad . Ostatni raz go widziałam w 1982 roku. Zmarł na nowotwór, kiedyśtam. Nie wiem kiedy.
Moim zdaniem nakazy - implikują sprzeciw. Nawet w tak "prozaicznych" sytuacjach. Moja córka JUŻ się zastanawia jak ten zakaz obejść  Very Happy .
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1836 : 2007-06-02, 14:13:10 »

Moim zdaniem nakazy - implikują sprzeciw.
W tym przypadku zupełnie nieuzasadniony  Smile Szkoła to szkoła a nie "dom publiczny" dla nieletnich  Smile
A sprzeciwiają się jedynie ci ,którzy nie chcą wydać centa na dziecko,czy to mundurek,obiad w szkole,przybory szkolne,jakas wycieczka itd......
Ostatnio rodzice dzieci klasy mojej córki ,mieli pretensje do nauczycielki ,że ta kazała kupić dzieciom dzwonki do nauki gry   Shocked
I oczywiście zawsze sprzeciwiają się ci sami  Smile Przecież nikt na siłę nie każe im kupować czegoś,nie chcą dziecku kupić -ich sprawa ,ich sprawa również ,na co wydają pieniądze  Smile .
w sumie jakieś tam mundurki nie powinny być żadnym problemem  Surprised A cóż to za problem  Shocked Normalne dziecięce ubranie  Shocked
Ale jak wiadomo, ludzie lubią sobie stwarzać problemy  Smile nawet takie "mundurkowe"  Smile .
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1837 : 2007-06-02, 14:20:57 »

ZaMoim zdaniem nakazy - implikują sprzeciw.

Przypominam zatem: "szanuj innych".  Tak mniej więcej napisałaś Ewo.

ps: U nieświadomego taki nakaz wywoła albo bezmyśłny sprzeciw albo bezwzględne posłuszeństwo. U wolnego ..zdziwienie, bo przeciez szacunek dla tych, co Ciebie nie szanują, powoduje "ukryty" brak szacunku dla samego siebie. Chyba raczej należy dać "wybrzmieć" każdemu uczuciu. KAŻDEMU świadomemu.

Tomek
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1838 : 2007-06-02, 14:22:58 »

Szymon, zgoda. Nie mam nic przeciwko noszeniu mundurków, fartuszków, hałatów w szkole. Nie ma solidnych argumentów na "nie". Chyba , że infantylna kontrsugestywość.

Tomek
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #1839 : 2007-06-02, 14:25:08 »

U nieświadomego taki nakaz wywoła albo bezmyśłny sprzeciw albo bezwzględne posłuszeństwo. U wolnego ..zdziwienie, bo przeciez szacunek dla tych, co Ciebie nie szanują, powoduje "ukryty" brak szacunku dla samego siebie. Chyba raczej należy dać "wybrzmieć" każdemu uczuciu. KAŻDEMU świadomemu.

Też bym tak to widziała  Smile .
Strony: 1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 17 zapytaniami.