Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 931690 razy)
|
elmo
Go
|
Zaiste problem "mundurkowy" się pojawił Może przeprowadzicie netową manifestację przeciwko mundurkom tak jak poprzednio;przeciwko manifestacjom Ludzie lubią sobie serwować problemiki ,bo cóż by to było za życie ...bez problemów
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Ludzie lubią sobie serwować problemiki ,bo cóż by to było za życie ...bez problemów No, najwazniejsze, aby dzieci sie w szkole nie podniecaly. Bo jeszcze zaczna uprawiac "samogwalt" i nieszczesnym "rdzenie pacierzowe" pousychaja. BTW W swojej książce "Wielka tajemnica" (Londyn 1957) ksiądz i lekarz Włodzimierz Okoński tak pisał o skutkach masturbacji: "W najlepszym razie, może onanizm doprowadzić do gorszego samopoczucia. Pociąga jednak za sobą często, w długoletnich przypadkach, nerwicę z wyczerpania, bóle głowy, osłabienie pamięci, wreszcie ogólne wyczerpanie fizyczne, a nawet i impotencję psychiczną (ciężkie wypadki). (s. 147) Ciekawe, "czego w nim" bylo wiecej ksiedza czy lekarza ????
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Moim zdaniem nakazy - implikują sprzeciw. Nawet w tak "prozaicznych" sytuacjach. Moja córka JUŻ się zastanawia jak ten zakaz obejść . Jeżeli będzie traktowała to jako nakaz to ma problem bo przeciwko nakazom trzeba się buntować. Natomiast jeśli uzna to za efektowny i estetyczny wygląd/przynależność do niepospolitej (wyróżniającej się grupy społecznej) to może zaowocować tylko nowymi, lepszymi pomysłami. Ja byłam dumna ze swojej szkolnej tarczy, chociaż tak jak większość się buntowałam, bo... tak wypadało być 'cool'. Powiedz jakie korzyści może wnieść zarówno Goethe jak i mundurek?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moim zdaniem nakazy - implikują sprzeciw. Nawet w tak "prozaicznych" sytuacjach. Moja córka JUŻ się zastanawia jak ten zakaz obejść . Jeżeli będzie traktowała to jako nakaz to ma problem bo przeciwko nakazom trzeba się buntować. Natomiast jeśli uzna to za efektowny i estetyczny wygląd .... ...to problemu nie będzie .O to mi właśnie Halino chodziło Ps.Dużo ludzi sobie sama stwarza problemy,bo odczytuje coś jako nakaz.Np. ten nieszczęsny "nakaz" nauczycielki do kupienia dziecku dzwonków . Tyle rodziców się "pieniło" .I tak sobie myślę...PO CO? szkoda ,że nie widzieliście ile oni zdrowia tracili na tym "pieniactwie" A przecież to sama frajda dla dziecka
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a czy dzieci nie sa sobie winni,a moze rodzice,tak ustawiaja dzieci,by inne dzieci wyszydzac i wysmiewac, przytocze przyklad z przed 20 lat ale mysle, ze w dzisiejszych czasach pokazania sie,przescigania sie w pogoni za dobrobytem ale nie bynajmniej tym duchowym, ten sie liczy,kto ma dobra materialne,jezdzi za grube pieniadze kupionym samochodem,wklada markowe ciuchy juz w przedszkolu, przebywa 3 razy w liczacych sie kurortach,mozna wyliczac bez konca, no i ten przyklad:kolezanka z mlodosci urodzila panienskie dziecko,na utrzymanie siebie i corki musiala sama lozyc,starala sie jak mogla,by utrzymac mieszkanie i zyc , dziecko jej nie chcialo jednak chodzic do przedszkola,bo inne dzieci nie chcialy sie z nia bawic,poniewaz miala gorsze ubranka niz one, tak inne dzieci do niej mowily,i to juz w przedszkolu, moja corka,juz od piatej kl.szk.podstawowej zyczyla sobie kupowania tylko ciuchy markowe, a,ze byla jedna z lepszych uczennic w klasie,inne dzieci nie chcialy sie z nia bawic,bo twierdzily,ze otrzymywanie dobrych ocen,to przejaw lizusostwa wzgledem nauczycieli, moze rzeczywiscie powinnismy zaczac wychowywac rodzicow,miast ich dzieci,wtedy swiat dziecka wygladalby inaczej
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Wklejam tekst o Janie Pawle I, bo to postać w kontekście poczynań papiestwa, dość szlachetna. http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1745 Temat mundurkowy przerywam, bo to prawo tego wątku, takiego zlepku luźnych myśli i dygresji. Warto poczytać i warto sobie zadać pytanie, dlaczego następca Jana Pawła I miał się tak dobrze do śmierci, a teraz są widoki na to, że będzie miał się jeszcze lepiej po śmierci. Tomek
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Ja byłam dumna ze swojej szkolnej tarczy
Współczuję ;-(
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
moze rzeczywiscie powinnismy zaczac wychowywac rodzicow,miast ich dzieci,wtedy swiat dziecka wygladalby inaczej Masz rację, cały problem tkwi w dojrzałości dorosłych. Zaczyna się od bezmyślnej konsumpcji, a kończy się na totalnej krytyce rządu, min. edukacji itp. Dzieci nie orientują się w arkanach tej socjotechniki ale powtarzają za dorosłymi. Popatrz na 'dojrzałość' wyborców. Jeżeli większość wybrała rząd nie po myśli niektórych to jest niesamowita nagonka, obalanie, szczucie, a niby w demokracji większość dokonuje wyboru. Igdzie ta 'dojżałość'? Czym różnią się poszczególne partie? Niczym. Wszyscy są tacy sami w tym tyglu. Aco dopiero dziwić się dzieciom?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Współczuję ;-( A Ty nie? Może musiałeś nosić tarczę jakiejś szkoły specjalnej?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Dziwne -bo ja tez byłąm dumna z tarczy ,mundurku a jeszcze bardziej jak ubrana na galowo z całą klasą składaliśmy kwiaty . oczywiście pod pomnikiem Radzieckich żołnierzy :Di wcale sie tego nie wstydze
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
A Ty nie?
Może musiałeś nosić tarczę jakiejś szkoły specjalnej?
Jafne specjalnie dla mnie ją otworzyli ;P
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Dziwne -bo ja tez byłąm dumna z tarczy ,mundurku a jeszcze bardziej jak ubrana na galowo z całą klasą składaliśmy kwiaty . oczywiście pod pomnikiem Radzieckich żołnierzy :Di wcale sie tego nie wstydze
Po prostu dawałaś sobą manipulować
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A ja jak byłam dzieckiem ,to ani tarczy nie nosiłam,nie chodziłam pod pomniki,nie chodziłam do kościoła ,nie chodziłam na religię,nie modliłam się przed lekcją (jak wprowadzili krzyże do klas i trzeba było się modlić) i miałam dosyć "ciężkie" dzieciństwo "szkolne" ,ale za to bardzo ciekawe . A dziś wiem ,że każda skrajność jest głupotą-tyle się nauczyłam z tamtego okresu .Jak będziemy wszystko traktować optymalnie ,to będzie dobrze
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nic tak bowiem nie odbiera wolności jak grupa i Tomek
...dlatego dziś nie należę do żadnej grupy . Bo jak powiedziałam , każda skrajność jest głupotą ,a grupa żeby się odróżniać od drugiej, preferuje swoje skrajności. Łatwiej się tak żyje,bo człowiek kieruje sam sobą ...
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Łatwiej się tak żyje,bo człowiek kieruje sam sobą ... ...wykorzystując oczywiście własne doświadczenia i doświadczenia ludzi mądrych.Po prostu sama radość z życia W każdej grupie jest podobnie (zapewne).Żadna nie toleruje drugiej,dlatego są wyśmiewania,wyszydzania,manifestacje itp. Każda grupa jest przeświadczona o swojej racji (niekoniecznie prawdziwej).
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
....bo to prawo tego wątku, takiego zlepku luźnych myśli i dygresji.
Korzystając z tego prawa; wczoraj oglądałam ciekawy film pt."Biała Masajka" Premiera w canal+ ,będzie można go obejrzeć np. we wtorek o 23:00. Krótki opis z "TO&OWO"; Pod koniec wakacji w Kenii ,Carola spotyka wojownika plemienia Samburu .Zauroczona Lemalianem rezygnuje z powrotu do Szwajcarii.Zaprzyjaźnia się z Elizabeth,Niemką,która jest żoną Kenijczyka i już zdążyła przekonać się jak wygląda sytuacja kobiet w Afryce.Carola nie słucha ostrzeżeń i decyduje się spędzić życie z Lemalianem. Ps. Jak znacie jakieś ciekawe filmy,godne obejrzenia,to napiszcie.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
sławek -może masz racje ,ze dałam soba manipulować -ale naprawde nie widze nic w tym złego ,że uczono nas patrityzmu i pamieci o tych ,którzy zgineli na wojnie za Ojczyzne . to takie patetyczne -ale prawdziwe. Przeciez do tej pory wianki kłada pod pomnikami .
|
|
|
|
|
|
|
|
|