forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 18:55:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669845 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 100 101 102 103 104 [105] 106 107 108 109 110 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 935463 razy)
elmo
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #2080 : 2007-07-06, 21:10:04 »

Ten, o którym piszę jeszcze nie istniał na Ziemi, bo nie mógł istnieć.
Naród moje nauki ma głęboko w d.... Nie taka jest moja rola. Ale na wszystko przychodzi odpowiedni czas.

Daniel

Kiedy wydaje mi się ,że już Cię rozumiem,że wiem mniej więcej o czym myślisz,Ty wtedy napiszesz coś ,co powoduje ,że to co mi się wydawało , pryska niczym bańka mydlana.
Nie rozumiem Cię ni w ząb  Razz
Czy opierasz swoją wizję świata na czymś,co już jest gdzieś napisane(jakiś projekt),czy Ty sam sobie coś ułożyłeś/zaprojektowałeś?
Edyta.
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2081 : 2007-07-06, 21:15:06 »

Daniel dn jest jasnowidzem, chce uzdrowic wszystkich i wszystko, tylko zapomnial, ze to ...UTOPIA.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2082 : 2007-07-06, 21:21:27 »

Elmo wydawało mi się, że już wystarczająco napisałem. Ale widocznie albo nie czytałaś uważnie, albo z innych przyczyn wiedza ta nie dotarła do Twojej świadomości. Zresztą nie ważne, ani nie jestem przywódcą, ani nie jestem jasnowidzem, ani nie zamierzam nikogo uzdrawiać. Wiem, że dla wielu ludzi istnienie Boga to utopia. Nikt tego nie zmieni. Oni takimi pozostaną do końca swych dni.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2083 : 2007-07-06, 21:33:15 »

Elmo wydawało mi się, że już wystarczająco napisałem. Ale widocznie albo nie czytałaś uważnie, albo z innych przyczyn wiedza ta nie dotarła do Twojej świadomości.

Daniel

Czytam Twoje posty.
Piszesz o ustroju bez rządu? Biorąc pod uwagę,to co pisze w Biblii -to niemożliwe.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2084 : 2007-07-06, 21:38:09 »

Ustrój bez władzy, bo jedyną władzą jest Bóg. Czy to ciężko zrozumieć? Może ta wiedza zapisana jest w księgach zamkniętych dla ludzi. Wystarczy, że nie dociera do ich świadomości.

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2085 : 2007-07-06, 21:40:17 »

Daniel, Ty zapewne nie widzisz/czujesz tego swiata!, jak mozna tu mowic o duchowej rzeczywistosci?
Jaki Bog wymyslilby takie straszne miejsca, gdzie dzieci umieraja w meczarniach z glodu i chorob, podczas gdy drogie restauracje codziennie wyrzucaja na smietniki tony zywnosci.
A moze to wg. Ciebie boski sposob na sprawdzenie wiary, na odroznienie dobrych od zlych?
Moze Ty studiujesz proroctwo ukryte w Biblii/w ksiedze Apokalipsy?
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2086 : 2007-07-06, 21:54:23 »

Hana, dlaczego nie pomagasz tym dzieciom, skoro o nich wiesz? Nie mogę im pomóc, bo ich nie znam. Istnieją one wirtualnie, medialnie. Nie dzielę ludzi na dobrych i złych. Staram się ich nie oceniać, bo zbyt mało o nich wiem. Natomiast ich czyny skrupulatnie oceniam aby nie popełniać tych samych błędów.
Co do pomocy, to gdyby świat tak uparcie nie słał darmowego jedzenia głodującej Afryce, to tam nie było by głodu.
To co napisane jest w Biblii każdy może przeczytać. Ale czy zrozumie, to już inna rzecz. Nie uzdrawiam świata, a na pewno nie  będę rozdawać ludziom kradzionych pieniądzy. Bo tak w większości wygląda masowa pomoc biednym.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2087 : 2007-07-06, 21:59:08 »

Ustrój bez władzy, bo jedyną władzą jest Bóg. Czy to ciężko zrozumieć?

Daniel

Nie.O tym samym myślę.
Tak jak dzieci są podporządkowane prawom obowiązującym w rodzinie,tak i my powinniśmy być podporządkowani prawom Bożym (znowu piszę "powinniśmy"-miałam tego nie pisać).
Jesteśmy obdarzenie wolną wolą.Ale czy to oznacza,że ta wolna wola jest niczym nieograniczona?
Pisałam już dużo wcześniej o ruchu samochodów w bardzo ruchliwym mieście bez żadnych przepisów ruchu drogowego,gdzie każdy samochód mógłby się poruszać w dowolnym kierunku z dowolną prędkością.Czy ktoś chciałby jeździć w takich warunkach?Chyba nie.Byłaby to pewnego rodzaju anarchia na drodze,prowadząca do mnóstwa wypadków.
I podobnie rzecz się ma z wolną wolą.Nieograniczona wolność prowadzi do anarchii społecznej.
Ludźmi muszą rządzić jakieś prawa.Gdzieś w Biblii pisze(nie wiem dokładnie gdzie),żebyśmy postępowali jak ludzie wolni,ale nie jak ci dla których wolność jest usprawiedliwieniem zła.Wolna wola musi być ujęta w pewne ramy,podlegać pewnym prawom.Chodzi o prawa Boże,które moim zdaniem zapewniają dużo lepsze przewodnictwo, niż wszystkie ludzkie rządy razem wzięte.Przeczytaj sobie Izajasza 48:17.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2088 : 2007-07-06, 22:08:17 »

Dlaczego na świecie jest tyle zła?Tyle cierpienia?
Powodem nie jest Bóg jak to niektórzy mają w zwyczaju myśleć i oskarżać Go o to co się dzieje.Powodem jest nadużycie wolnej woli.
Czy to wina Boga,że np. mąż czy żona dopuszczają się cudzołóstwa,czy to wina Boga,że ludzie kradną,kłamią,że rozpowszechnione jest pijaństwo,hazard,spirytyzm itp.-Czy Bóg do tego powołał człowieka?Czy Bóg chciał,żeby ludzie się tak zachowywali?Nie.To ludzie sami tak chcieli.Chcieli być mądrzejsi,więc są.Widać jak bardzo...
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2089 : 2007-07-06, 22:12:44 »

No, to prawie się zgadzamy. Podporządkowanie się dobrowolnym umowom jest rzeczą naturalną i nie widzę problemu w organizacji ruchu drogowego bez udziału rządów, parlamentów czy innych jeszcze nie potrzebnych instytucji.
Ludzie wobec siebie są równi, są braćmi. Nasza wolność nie może naruszać ich wolności. Nie potrzeba do tego dodatkowego prawa, bo wystarcza do tego Dekalog.
Pod drugim postem mogę się też podpisać.

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2090 : 2007-07-06, 22:15:32 »

Daniel, ja o nich wiem z prasy, radia tv. --dlaczego jednoznacznie twierdzisz, ze im nie pomagam?
"Nie moge im pomoc, bo ich nie znam" , nie jestes w stanie ich wszystkich znac , nikt nie jest.
Z Twojego postu wnioskuje, ze na pomoc moga liczyc tylko znajomi.
Gdyby nie pomoc swiata dla Afryki , to tam by nie mial juz kto glodowac.

Czy byles swiadkiem "rozdawania ludtiom kradzionych pieniedzy"?
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2091 : 2007-07-06, 22:22:07 »

Nie sądzę Daniel ,żebyś był zrozumiany w kwestii głodujących dzieci ,ludzi w Afryce czy gdziekolwiek .W kwestii w ogóle -cierpienia.
Ile jest takich ludzi,którzy w obliczu cierpienia,tragedii pyta;gdzie był wtedy Bóg?Dlaczego Bóg do tego dopuścił?Ludzie myslą,że to wina Boga.Tak jest prościej?Czy to wynika z nieznajomości tego co pisze w Biblii i tego dlaczego tak się dzieje...
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2092 : 2007-07-06, 22:23:39 »

Dlaczego na świecie jest tyle zła?Tyle cierpienia?
Powodem nie jest Bóg jak to niektórzy mają w zwyczaju myśleć i oskarżać Go o to co się dzieje.Powodem jest nadużycie wolnej woli.
Czy to wina Boga,że np. mąż czy żona dopuszczają się cudzołóstwa,czy to wina Boga,że ludzie kradną,kłamią,że rozpowszechnione jest pijaństwo,hazard,spirytyzm itp.-Czy Bóg do tego powołał człowieka?Czy Bóg chciał,żeby ludzie się tak zachowywali?Nie.To ludzie sami tak chcieli.Chcieli być mądrzejsi,więc są.Widać jak bardzo...
..i wlasnie ci ww. ludzie chodza w kazda niedziele do kosciola .
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2093 : 2007-07-06, 22:27:37 »

Hano,ja w żadnym stopniu nie mieszam Boga z kościołem.Z żadną religią. Tak mam....nie mogę jakoś Boga i tego co pisze w Biblii "przylepić" do jakiejkolwiek religii.Chyba ,że nie poznałam jeszcze tej prawdziwej....
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2094 : 2007-07-06, 22:28:36 »

Hana, odmiennie postrzegamy świat.
1. Jaką masz pewność , że media zwyczajnie nie kłamią? Według mnie tworzą nam fikcję wirtualną.
2. Pomagamy tym, którym chcemy pomóc. A więc musimy o nich wiedzieć, że o tą pomoc się zwracają. Ale musimy brać pod uwagę pierwszy punkt.
3. Gdyby nie rozdawnictwo opłacalna była by produkcja żywności przez miejscowych. A tak komu mają sprzedać swoje produkty, jak tu inni rozdają je za darmo. Więc się nie opłaca pracować i bieda się rozszerza.
4. Gdy rządy pomagają, czy to nie jest to przypadkiem rozdawanie kradzionych pieniędzy? Bo skąd mają na to środki?

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2095 : 2007-07-06, 22:42:04 »

Daniel zaczynasz sie juz bawic w polityka.
Czy glodne dziecko bedzie prosilo o pomoc, nie bo sprawy sobie nie zdaje, ze taka istnieje, wiec uwazam, ze nalezy pomagac a nie politykowac.

Nie moge z gory zakladac ze media klamia, bo wystarczy sie rozejrzec i znajdzie sie Afryke w kraju.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2096 : 2007-07-06, 22:48:20 »

Hana jak chcesz być doskonała, to czemu nie sprzedasz wszystkiego co masz i nie pojedziesz do Afryki pomagać głodującym dzieciom. Nie możesz jednak zarzucać innym, że nie pomagają, bo możesz być w błędzie. Tym bardziej nie wolno Ci zmuszać do udzielania pomocy, bo niczym by to się różniło od zwykłego bandytyzmu. Na złu nie zbuduje się żadnego dobra. To jest podstawowa zasada, o której ludzie zapomnieli.

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2097 : 2007-07-06, 22:48:41 »

Hano,ja w żadnym stopniu nie mieszam Boga z kościołem.Z żadną religią. Tak mam....nie mogę jakoś Boga i tego co pisze w Biblii "przylepić" do jakiejkolwiek religii.Chyba ,że nie poznałam jeszcze tej prawdziwej....

..bo Bog to wszyscy ludzie /kazdy powinien czuc sie BOGIEM,/ a religia to zasady postepowania , koscioly to nasze domy --to tak w skrocie.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2098 : 2007-07-06, 22:50:20 »

Piszemy o obecnej sytuacji.Więc zastanówmy się jaka ona jest.Jakie jest ludzkie położenie.
Wszędzie ,na każdym kroku można natknąć się na przestępczość i przemoc(jak jest na ulicach?,jak jest w niektórych rodzinach?)
Narkomania.Pandemia chorób przenoszonych drogą płciową.Miliony ludzi chorych na AIDS.Miliony ludzi umierających z głodu,chorób.Ale jest garstka innych ludzi rozporządzający ogromnymi bogactwami.
Obserwuje się rozkład rodziny,upadek obyczajów,tradycji.
Ludzie osiągnęli szczyt postępu w dziedzinie nauki.Ale czy z drugiej strony możemy mówić o postępie podczas gdy gdy łuk i strzały zostały zastąpione karabinami maszynowymi,czołgami,bombowcami,bronią jądrową itp.?czy możemy nazwać postępem to,że ludzie podróżują w kosmos,a nie potrafią żyć w pokoju na ziemi?czy to postęp,że ludzie boją się chodzić nocą po ulicach,że jest tyle zaginięć małych dzieci?Gdzie jest ten postęp w dobrym kierunku?Ja go niestety nie dostrzegam ....
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2099 : 2007-07-06, 22:51:35 »

W skrócie Hana, to Ty nie wierzysz w Boga.

Daniel
Strony: 1 ... 100 101 102 103 104 [105] 106 107 108 109 110 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 17 zapytaniami.