Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 931596 razy)
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo postęp jest, a to o czym piszesz to zwykła kara dla tych co nie znają Boga. A jest ich dużo.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Hana jak chcesz być doskonała, to czemu nie sprzedasz wszystkiego co masz i nie pojedziesz do Afryki pomagać głodującym dzieciom. Nie możesz jednak zarzucać innym, że nie pomagają, bo możesz być w błędzie. Tym bardziej nie wolno Ci zmuszać do udzielania pomocy, bo niczym by to się różniło od zwykłego bandytyzmu. Na złu nie zbuduje się żadnego dobra. To jest podstawowa zasada, o której ludzie zapomnieli.
Daniel
Skad wiesz, ze nie bylam i nie pomagalam? Nikomu nic nie zarzucam, i nikogo nie zmuszam do pomocy . Ale Ty zaprzeczasz sam sobie , poczytaj swoje wczesniejsze posty.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
W skrócie Hana, to Ty nie wierzysz w Boga.Daniel
Bardzo dobitnie i jednoznacznie to ujoles, ale czego mozna sie spodziewac po lekturze Twoich postow!
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.Jest to wynik nadużycia przez człowieka wolnej woli.To właśnie doprowadziło do tego,co nas otacza. Człowiek chciał rządzić sobą i drugim człowiekiem i widać teraz ,że nie jest w stanie dobrze tego czynić.Bóg dopuścił może to tego,ale tylko po to, aby uzmysłowić człowiekowi,że bez Niego do niczego dobrego nie jesteśmy w stanie dojść,że nadużycie wolnej woli prowadzi do zguby. To tak jak w rodzinie.Gdy dziecko się nie słucha rodziców i robi rzeczy,które zagrażają utracie jego zdrowia lub życia -nie jest dobrym postępowaniem.Jest to postępowanie wbrew kochającym rodzicom....
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
No to się zgadzamy. Kto chce to pomaga, bo taką czuje wewnętrzną potrzebę. W pewnym sensie jest to obowiązek wobec Boga i ten obowiązek możemy w różnoraki sposób spełniać. O Tobie nic nie wiem i tak nie pisałem. Analizuję tylko to sama napiszesz, a z tej analizy jasno wynika, że tylko osoba nie wierząca może zrównać człowieka z Bogiem.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.
A co z kleskami zywiolowymi i innymi apokaliptycznymi katastrofami, komu je nalezy przypisac?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Możemy pisać to, jak my postrzegamy coś ,ale nie wolno nam niczego narzucać.Analizujmy dokładnie to,co piszemy ,ale zachowujmy się delikatnie. Nie można nazwać człowieka Bogiem ani na odwrót,bo tak nie jest.Ale każdy ma prawo do własnego postrzegania. Ja jednak wychodzę z założenia,że każdy w swoim życiu dowie się o istnieniu Boga.Każdy będzie miał szansę i czas na przemyślenie.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Daniel jedz na misje do Peru czy Afryki--bo Ty tak malo wiesz!
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Bogu, za grzechy ludzi. Przepowiedział koniec świata i kiedyś ten koniec nastąpi.
Elmo, Bóg jest miłościwy i wybaczy każdemu jego grzechy. Ale żeby to mógł uczynić, to najpierw musimy mieć świadomość, że grzeszymy, a potem wolę, że więcej tego nie będziemy robić. Jakoś ludziom ciężko zrozumieć swoje grzechy.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.
A co z kleskami zywiolowymi i innymi apokaliptycznymi katastrofami, komu je nalezy przypisac?
Komu? Daniel jeśli możesz napisz pod czyimi rządami jest człowiek w obecnym systemie Hano.Czy naprawdę myślisz,że to Bóg jest odpowiedzialny za zło ,które się panoszy na świecie? Przyjmijmy,za prawdę to co pisze w Biblii;jeśli jest Bóg to i jest Szatan.W/g Biblii to on jest władcą tego świata. (czy wyszłam na nawiedzoną? ),a co mi tam ,mogę wyjść A jak jest na prawdę,to tego nie wiem ,ale to co jest tam napisane wydaje mi się często logiczne.Choć pewnie też są tam zastosowane "chwyty" - jak wszędzie.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Żeby miłować Boga nie muszę jechać do Afryki. Tu na miejscu prawie mamy Afrykę.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Tu na miejscu mamy również Sodomę i Gomorę...
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo Bóg nie toleruje innych władców obok siebie. Tam gdzie rządzi człowiek człowiekiem, tam jest między nimi szatan (zgodnie z Twoim nazewnictwem)
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Tam gdzie rządzi człowiek człowiekiem, tam jest między nimi szatan....
Daniel
W sumie, dobrze powiedziane.Nie można lepiej tego ująć.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
W sumie,po tych Twoich słowach coś nowego zrozumiałam.Faktycznie tak jest. Do tej pory jak czytałam,to co pisałeś o rządach ludzkich ,nie odbierałam tego w ten sposób,chociaż wiedziałam,kto tu "kręci".
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Czyli cała nasza kochana władza, nasi rządzący pochodzą od...... Oj to nam będzie tzeba długo czekac na lepsze czasy. Teraz już wiem dlaczeg nie powinniśmy chodzic na wybory
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Tak mysle ze dla "madrych " beda coraz lepsze czasy a dla glupich coraz gorsze , . Tylko jak rozumiec w tym sensie slowo "madry" "glupi"
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Tak mysle ze dla "madrych " beda coraz lepsze czasy...
Może i masz rację. Mądry znaczy też roztropny,a to dużo.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Lutonn, mądrość jest owocem prawidłowego procesu myślenia. Optymalni chwalą się, że poprawia się fizjologicznie praca mózgu. Wpływa to pozytywnie na procesy myślowe, które stają się głębsze. Skrótowo - Optymalni stają się mądrzejsi. Ale to są takie ogólniki, że praktycznie nic nie znaczą oprócz wykazania kierunku przemian. Mądrość zespołowa pozwala na tworzenie skomplikowanych rozwiązań technicznych. Choćby loty w kosmos. Mimo złożonej struktury każdy element układanki musi być kontaktybilny z całością Każdy złożony program komputerowy jest najlepszym przykładem tego procesu. Jeden najmniejszy błąd uniemożliwia pracę całości. Jak się przyjrzymy strukturze organizacji państwa, to model ten daleko odbiega od powyższych stwierdzeń. Struktura ta przypomina zlepek chaotycznych procedur. Można powiedzieć, że jest zaprzeczeniem mądrości. Nasuwa się pytanie: jak to jest możliwe, że ludzie potrafią tworzyć niemal doskonałe cuda techniki, a nie potrafią stworzyć optymalnego systemu zarządzania państwem? Użyjmy swojej mądrości, aby odpowiedzieć na to pytanie.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Ci ludzie, którzy budują doskonałe dzieła techniczne nie biorą udziału w zarządzaniu państwem. Kiedyś jadąc pociągiem spotkałam maklera giełdowego, który przez godzinę tłumaczył jak to można zarobić duże pieniądze na giełdzie inwestując wcale niedużą kwotę. Zapytałam ile on na tej giełdzie zarobił. "Ależ proszę pani, ja tylko pracuję" - odparł zdziwiony, że o coś takiego go pytam. To samo jest z rządzącymi i rządzonymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|