Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 935159 razy)
|
elmo
Go
|
Przypominasz sobie to? Bo tego jest tak dużo ,że niewiadomo gdzie tego szukać hehe
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Są takie miasta gdzie ruchem nikt nie dyryguje i nie ma świateł. Wygląda to dla nas jak wielki chaos, ale tubylcy bez większych problemów przemieszczają się bez większych wypadków (lekkie stłuczki tam są normą). Można i tak korzystać z dobrodziejstw technicznych jakim jest samochód, ale jestem za autostradami i szybszym ruchem.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ten link nic nie wyjaśnia. Podaj numer odpowiedzi. Może u mnie się inaczej wyświetla.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zaczyna się (chyba) od odpowiedzi 1255 .Wysłane 2007-04-13. Pisałam tam o sygnalizacji świetlnej w miastach-porównywałam do rządu.Pisałam,że człowiekowi jest potrzebny rząd ,tak jak w mieście potrzebna jest sygnalizacja świetlna.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Uczyłam córkę 10 przykazań. I...zastanawiałam się nad jednym : "Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu" . To przykazanie zasługuje na "chwilę" zastanowienia się nad nim...
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ta wypowiedź jest u mnie pod takim linkiem: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=630.1240Wtedy chodziło o to, że nie potrzebny jest rząd, aby na prywatnych drogach wprowadzić regulamin poruszania się. Tak jak w każdej grze są reguły, które określają jak się w nią gra i kiedy się przegrywa. Najważniejsze jest to, że do gry przystępujesz dobrowolnie z akceptacją jej regulaminu. Masz jednak prawo nie grać. Tego prawa odmawia ci każda władza. Karze ci grać w to, co sama wymyśli. Temu się sprzeciwiam. Co do przykazania, to właśnie te dotknęło mnie ostatnio najbardziej. Daniel
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
No właśnie, gra komputerowa byłaby dobrym pomysłem, aby przedstawic pomysł, jak można życ bez polityków, bez władzy. Jest taka gra na świecie nie pamiętam jak się nazywa, ale polega ona na tym, że gra się jak by to było w rzeczywistości, płaci się realnie. Robi się zakupy itd, na pewno słyszeliście o tej grze.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
U mnie pod tym linkiem jest zupełnie coś innego. U mnie Forum tak widać,że ostatnie wiadomosci są na stronie 1 . Nie tak chyba,jak u Ciebie,że na pierwszej stronie jest pierwsza wiadomość.Poza tym ,gdy piszę wiadomości,nowa jest powyżej "starych" ,nie poniżej . Czyli jak niektórzy piszą "powyższa wiadomość",ja piszę " poniższa" -to już spostrzegłam dawno,że nie mam tak jak inni.
To jest moja wypowiedź z tamtego czasu :
Daniel. Społeczeństwo bez rządu.... Wyobraź sobie wielkie miasto i niesamowity ruch samochodów....i nie ma sygnalizacji świetlnej.... Co by się działo? Chaos.....
Rząd jest niezbędny społeczeństwu ,aby dobrze funkcjonowało.Ale piszę ,tu o Rządzie a nie o "rządzie".
Pisałam o rządzie,że jest potrzebny ludziom,tak jak sygnalizacja świetlna. Ale widzę,że już tu w swojej wypowiedzi zaznaczyłam ,że nie chodzi mi o ludzkie rządy.
Co do tego przykazania,to zwróciłam na niego szczególną uwagę.Zastanawiam się nad nim cały czas.Córce też kazde jedno tłumaczyłam,żeby jej było łatwo je zapamiętać,a nie wyklepac i zapomnieć. Co miałeś na mysli,że to przykazanie dotknęło Cię ostatnio najbardziej? Jesli to niezbyt osobiste,to mógłbyś napisać,no a jesli jest osobiste ,to nie ma potrzeby. Pozdrawiam .
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Są takie miasta gdzie ruchem nikt nie dyryguje i nie ma świateł. Wygląda to dla nas jak wielki chaos, ale tubylcy bez większych problemów przemieszczają się bez większych wypadków (lekkie stłuczki tam są normą). Można i tak korzystać z dobrodziejstw technicznych jakim jest samochód, ale jestem za autostradami i szybszym ruchem.
Mieszkalem tylko jeden km od autostrady. W nocy okna w domu musza byc pozamykane bo halas jadacych pojazdow nie pozwala spokojnie przespac nocy a i tak slychac. To byla edna z przyczyn przeprowadzki daleko od cywilizacji. Co do takiego miasta bez swiatel i policjantow na skrzyzowaniach to przezylem w czyms takim rowno 2 lata. Trypolis sie nazywal i trudno bylo znalezc auta nie obitego. Kierowcy nawet kierunkowsazow nie uzywali tylko wystawiali reke przez okno, sygnalizujac skret. No coz co kraj to obyczaj. Z pozdrowieniem
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
-------------------------------------------------------------------------------- No właśnie, gra komputerowa byłaby dobrym pomysłem, aby przedstawic pomysł, jak można życ bez polityków, bez władzy. Jest taka gra na świecie nie pamiętam jak się nazywa, ale polega ona na tym, że gra się jak by to było w rzeczywistości, płaci się realnie. Robi się zakupy itd, na pewno słyszeliście o tej grze. czy to chodzi o " Monopoly "???, starszy syn dopuki nie otrzymal Nintendo ds lite, b.lubil z kolegami bawic sie w kupywanie domow,ulic i hoteli
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Nie to na pewno nie ta gra. To jest dla dorosłych. Mają tam nawet swoje przedstawicielstwa ambasady kilku krajów. To jest tak jakby wirtualna rzeczywistośc. Jak się chce brac udział w tej grze to trzeba najpierw zapłacic i uczesniczyc w wirtualnym świecie. Podobno gra jest bardzo popularna, słyszałam jak mówili w telewizji.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Chodzi Fewa o second life ?
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Nie pamiętam nazwy ale byc może to właśnie ta.A Ty słyszałaś o tej grze. Była by całkiem ciekawa jakby ją przerobic na model Daniela
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Kiedyś mi mąż mówił,że coś takiego istnieje-więc stąd znam nazwę.Wstukałam w google i się dowiedziałam więcej. Nie wiem czy by mnie to wciągnęło Już mnie miało wciągnąć wiele rzeczy związane z kompem,ale mnie nie wciągnęły. Jedynie co w kompie mnie wciągnęło ,to to Forum-i to widać dosyć dokładnie hehe . Może powinnam dostać bana ,na otrzeźwienie
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
To chyba TIBIA , ludzie poszaleli na jej punkcie - młodzi i starz.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Unikam wszelkich gier automatycznych (komputerowych - bez udziału człowieka), bo można zatracić poczucie rzeczywistości. Jest to krok do obłędu i inaczej tego nie można nazwać jak chorobą uzależnienia. Można ją porównać do uzależniania od hazardu. Pochłania czas i jednocześnie życie. Zatraca się człowieczeństwo i stajemy się martwymi jak roboty. Nie takie zadanie mamy na ziemi, aby stać się maszynami.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja też nie gram na komputerze, jakoś mnie nigdy nie interesowały. Czasami mąż sobie pogra i dzieciaki. Wolę poczytac jak mam czas w intrrnecie, a chyba najwięcej to tutaj na forum. Można się całkiem ciekawych rzeczy dowiedziec i nawet się pośmiac
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... a chyba najwięcej to tutaj na forum. Można się całkiem ciekawych rzeczy dowiedziec i nawet się pośmiac No nie?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Na tym wątku jak coś piszę, to za każdym razem zastanawiam się czy spodoba się to Bogu. Ponieważ nie jesteśmy maszynami, to w naszym zachowaniu jest pełno różnych błędów. Z pozycji Boga - grzechów. Nie jesteśmy doskonali i nigdy na Ziemi nimi nie będziemy, bo musielibyśmy się zamienić w cyborgi. Nasza zdolność do analitycznego myślenia jest bardzo powolna, ale mimo to potrafimy przy użyciu techniki znacznie te procesy przyspieszać. Tworzymy nowe narzędzia i uczymy się nimi posługiwać. Stale zwiększają się nasze możliwości. Nawet do analiz zaczynamy używać programów eksperckich, co pozwala nawet laikowi podejmować właściwe decyzje. Czy to jest droga, którą Bóg akceptuje? Jak najbardziej. Jak nam da trzecie oko i trzecie ucho, to nie dla ozdoby, tylko po to żebyśmy je używali. Ale jak źle użyjemy, to biada nam. To tak jak z bogactwem, gdy nim dobrze gospodarzymy, to go będziemy mieć jeszcze więcej. Gdy natomiast źle, doprowadzi nas do zagłady. Ważny jest więc cel użycia narzędzi. Ważny jest więc cel naszego życia.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
|
|