forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 13:30:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669794 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 933000 razy)
Tomkiewicz
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #800 : 2006-12-30, 20:26:21 »

Dużo wcześniej zadałem Wam pytanie o to, jak pojmujecie dobroć.

Nikt nie odpowiedział, więc ja zrobię to pierwszy, a w nagrodę zjem cały ser tylko z Marishą.

Okazywanie dobroci drugiemu człowiekowi może zagwarantować tylko i wyłącznie miłość siebie samego oraz intencja "adresata".
        Dobroć nigdy nie jest bezwarunkowa - inaczej to działanie na siłę  - albo podyktowane nakazami albo poczuciem winy.
 Taka "dobroć" nie jest dobrocią - jest krzywdą. Nadstawianie drugiego policzka to koszmarna bzdura rodem z masochistycznych pobudek. To pozerstwo. Czy nie lepiej unikać tych, co chcą krzywdzić ?

Tomek
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #801 : 2006-12-30, 20:28:55 »

Ali , zlituj się z tym tekstem o syjonizmie !! Czy naprawde musisz te LPR-owskie i faszystowskie pierdoły umieszczać akurat tutaj ?

ps: Nigdzie nie napisałem, że uważam lichwę za dobrą rzecz.

Tomek
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #802 : 2006-12-30, 20:35:23 »

Ja tam lubie Zydow  Cool ,chcialabym nawet kiedys pojechac do Izraela  Cool ,ale kurcze ,jakos sie boje ruszac z tej Polski  Confused
Poza tym nie mam kasy na taką wycieczke  Confused  Mr. Green Rolling Eyes
ali
Go

Email
« Odpowiedz #803 : 2006-12-30, 20:54:16 »

Ali , zlituj się z tym tekstem o syjonizmie !! Czy naprawde musisz te LPR-owskie i faszystowskie pierdoły umieszczać akurat tutaj ?

pierdoły???

masz klapki na oczach i syjonizmu nie widzisz ???

może to poczytaj
http://admin.polska.indymedia.org/xx/2006/08/22644.shtml
ali
Go

Email
« Odpowiedz #804 : 2006-12-30, 21:03:00 »

Tomeczku

jakby co  to się trochę doucz
skąd wywodzą się  zydzi safandryjscy
a skąd  aszkenazi (chazarowie)
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #805 : 2006-12-30, 21:07:47 »

A to sie ma do tematu... jak???

M

P.S. Ali, uzupełniając Twoje pytania, a skąd się wywodzą chrześcijanie?
ali
Go

Email
« Odpowiedz #806 : 2006-12-30, 22:34:44 »

A to sie ma do tematu... jak???

M

P.S. Ali, uzupełniając Twoje pytania, a skąd się wywodzą chrześcijanie?

genetycznie  zewsząd

ps. moje pytanie było o żydach  a nie o wyznawcach judaizmu
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #807 : 2006-12-30, 22:50:06 »

* * * 

Dusza z ciała wyleciała
Na łące nas czekała

Długie było czekanie
Jesień przeszła jak zamieć

Lodem zaszklone
Lewady zielone

Jeszcze może na wiosnę
Albo przed żniwami
Żałośnie przykuśtykamy
Gęby odrapane
Nogi w ranach
Na plecach tobół wszystkiego
Co się zrobiło złego

Nie będzie już czekania
Ostatnia zamyka się brama

Bez tchu. O suchym pysku
Pognamy krwawym ścierniskiem

Ernest Bryll "Dusza z ciała wyleciała"

Daniel
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #808 : 2006-12-30, 23:27:32 »

Czy Bóg jest żywy -tego niewiemy -ja nie jestem obdarzona łaską wiary
    w istoty nadprzyrodzone - -korzystanie z nauki -dopiero od niedawna -dawniej
     chrześcijaństwo dławiło ją w zarodku -nawet biblia była zakazana .
       Tak ,człowiek jest chciwy ,pazerny   i rządny władzy .
      masz racje grzeszymy -ale taka  nasza  drapiezna natura .-
     Od tysiecy lat ludzie poprawiają  a pazury i tak wyłażą.

Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #809 : 2006-12-30, 23:45:53 »

Rudka potwierdzasz, że grzeszymy, ale też mówisz, że nie jesteś obdarzona łaską wiary. Chyba jednak jesteś, bo wiesz co jest grzechem.
Człowiek jest drapieżnikiem, ale jak staje się drapieżny dla swojego gatunku, to już nie jest normalne. Co do dławienia nauki, to nie jest to cecha charakterystyczna tylko chrześcijańskich religii, ale wszystkich. Wynika to z formy fanatyzmu religijnego. Faryzeusze poznawszy wszystkie Pisma o Bogu zapominają, że Bóg nie umarł. Jak każdy żyjący może chcieć nam coś powiedzieć, a oni krzyczą, że tego nie ma w Piśmie, więc to jest bluźnierstwo. Brama może być szeroko otwarta, ale oni nie wejdą bo ich serca zamieniły się w głaz, oślepli i ogłuchli.

Daniel
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #810 : 2006-12-31, 00:13:50 »

Straszne  Sad Sad Sad Sad-czy w tym czasie Bóg miał wolne??

Elmo --kraje  nordyckie są najbardziej laickimi krajami i dobrze sie mają.
       największa tolerancja i o religii -wojenkach jakby mniej .

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #811 : 2006-12-31, 00:35:42 »

Daniel -
   Mnie do moralności nie jest potrzebna wiara w istoty nadprzyrodzone
    robienie czegoś wbrew własnej woli   ,cudza krzywda ,
    niewybaczone winy ,odbija sie na zdrowiu . Dlatego moje serce
  i dusza jest moja światynią o którą musze dbać.
       Jeżeli świat pochodzi od Boga to  moze i ta krwawa biblia tez Confused

Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #812 : 2006-12-31, 00:57:30 »

Cytuj z: Tomkiewicz
Hitler mścił się za swoje dzieciństwo. Jest to najbardziej drastyczny przypadek niewłaściwie ukierunkowanej nienawiści. Wystarczy poczytać o jego dzieciństwie.
"niewłaściwie ukierunkowanej nienawiści"?  Shocked fajnie brzmi Very Happy
Zauważyliście ważną rzecz, że nienawiść dziecka jest bardzo niebezpieczna dla dalszego jego rozwoju. Hitler był silnie przekonany o słuszności swego postępowania. Nikt z was nie przekonałby go, ze jest inaczej Smile. Czy on w ogóle wydoroślał, dojrzał do dyskusji? Do miłości na pewno nie.
Żeby mysleć samodzielnie i widzieć jasno, trzeba uwolnic się od emocji. Tylko przypadkiem nie wplączcie tu szeroko rozumianej Miłości.
ani Hitler, ani nikt inny nie prowadził wojny w imie ateizmu lub ze względu na swoje poglądy ateistyczne
No pewnie, ze nie Smile, o wiele łatwiej usprawiedliwić wojnę wolą Boga i zagrzać do walki w imię ogólnie pojętych ideałów. A czy wojnę rozpętuje człowiek niezwykle religijny, to juz inna sprawa Very Happy
A to że Hitler powoływał się na opatrznośc boską o niczym nie świadczy. Może siebie miał na mysli Very Happy

Dobroć nigdy nie jest bezwarunkowa
Zaprzeczenie miłości i dobroci. Chyba zbyt wąsko pojumujesz te hasła i dlatego bezwarunkowość dobroci nie mieści ci sie w głowie.

Cytuj z: Jarlm
Czlowiek nie wierzacy kojarzy mi sie z wolnoscia, z brakiem ograniczen duchowych.
To jest niedojrzałe stwierdzenie. Żadną łapą pod nim się nie podpiszę Very Happy Należałoby najpierw zdefiniować w tym zdaniu niemal każde słowo.
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #813 : 2006-12-31, 01:29:58 »

Ewo, mam nadzieję, że się nie nadąsasz, ale sama sobie przeczysz.
         Otóż, miłość nie jest bezwarunkowa (kocha się za coś, za mądrość, za urodę, za intelekt, za dobro, za wiele różnych rzeczy itp)
  Starasz się być piewczynią miłości i dobroci bezwarunkowej, zaś bez trudu przychodzą Ci złośliwości. To nie jest wypominanie, to jest replika , która paść musiała. Niechże ludzie najpierw nauczą się kochać za coś choćby, a potem jeszcze daleka droga do miłości bezwarunkowej, co to utopią jest, że hej !  Potrafiłabyś kochać swego ciemiężcę, swego kata. Męża, który wybija Ci jedynki i całkiem ignoruje ? Potrafisz pokochać bezwarunkowo ? A może masz jakieś inne pojęcie tego uczucia, które jak sądzę pielęgnujesz od rana do wieczora i w nocy też Smile  (to dla rozładowania napięcia)

Tomek

Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #814 : 2006-12-31, 01:38:48 »

Ali, przyznaję, że zbyt szybko Ci zreflektowałem i bezmyślnie. Otóż, Twe słowa skojarzyły mi się z pewnym aktywnie działającym skinheadem, łażacym ze mną do jednej klasy średniej szkoły. Chyba za szybko odpisałem i za szybko źle skojarzyłem. Przepraszam.
    Daruj sobie jednak zdrobnienia, bo to w psychologii zwie się "umniejszaniem". Nie sądzę, byś pisał "Tomeczku" z sympatii.
  Zapewniam Cię , że w tej materii się wyedukuję, lecz obym nie znalazł tam (w owym materiale) elementów antysemityzmu, a jedynie rzetelną faktografię. Wszak, nie zmieni to mojego zdania o ambiwalentnym stosunku do narodu izraelskiego. Dokonali oni zbiorowego wyparcia siebie wobec Boga, uznając za naród wybrany. To był poważny błąd. Tym bardziej szanuję Żydów -ateistów lub liberalnych religijnie. Tkwiąc w takich korzeniach, już jedna wątpliwość jest ogromnym sukcesem.

Tomek
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #815 : 2006-12-31, 01:45:09 »

Laughing Ależ "strzyżone".

Powiedz, czy ja nie mogę mieć idei do ktorej dązę? Nie jestem jeszcze doskonała Smile Mam nadzieję, że moje złośliwości nie kojarzą ci się z fanatyzmem i nienawiścią.
Niechby ludzie na początek chocby zrozumieli idee milości Smile
Potrafiłabyś kochać swego ciemiężcę, swego kata. Męża, który wybija Ci jedynki i całkiem ignoruje ?
Nie wiem, czy juz dojrzałam Smile Nie pojmuj slowa miłość tak dosłownie i potocznie, pliiizzzzzzz

A może masz jakieś inne pojęcie tego uczucia, które jak sądzę pielęgnujesz od rana do wieczora i w nocy też   (to dla rozładowania napięcia)
Miłość i nienawiść to jest stan, któremu towarzyszą różne uczucia i emocje

Nie jestem napięta Very Happy i bardzo szanuję twoja walkę o niezależność myślenia. Ale czy juz osiągnąłeś swój ideał? Smile
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #816 : 2006-12-31, 01:58:36 »

Ewo, miłość traktuję ZAWSZE dosłownie. Zawsze. I plizzy na nic się zdadzą.

Jak można traktować miłość nie dosłownie ? Wiem, wiem - karkołomne pytanie i to o tej godzinie, jednak sama je sprowokowałaś.
       Polecam też przestać męczyć się z próbami pokochania ludzkości. Kocha się prawdziwie barrrdzo niewielu i to tylko pod warunkiem, że samego (samą ) siebie również.

Miłość i nienawiść to stany przeciwstawne uczuciom ? Miłość i nienawiść to dwa podstawowe i najsilniejsze uczucia.
Piszesz, czy osiągnąłem swój ideał ? Żartujesz ? A czy ja dążę do jakiegoś ideału ?
  Osiągnąłem szczęście w miłości i jakąś tam wolność myśli. To dla mnie bardzo dużo. Nie rozumiem pogoni za ideałami. To jakiś koszmar.

Tomek

ps: Twoje złośliwości nie kojarzą mi się z fanatyzmem i nienawiścią.

Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #817 : 2006-12-31, 02:05:47 »

Mnie tez do moralności nie jest potrzebna wiara w istoty nadprzyrodzone, choć czasem strach przed konsekwencjami  Laughing
MIŁOŚĆ jest najlepszą motywacją, ale dużo pracy przede mną, więc róznie bywa z moją moralnością - biję się w piersi.
Miłość nie wyklucza gniewu i innych uczuć. Stan nienawiści natomiast jest niezdrowy. Oto moje poglądy
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #818 : 2006-12-31, 02:12:07 »

Dobra, jeśli tak lubisz zatrzymywać się na słówkach, to zapytam inzczej, choc mnie to męczy: Czy osiągnąłeś wolność myslenia? Dokladnie powtarzam za tobą, zebys nie udawał, ze nie wiesz, o co mi chodzi  Laughing I teraz wstaw sobie to pytanie w kontekst poprzedniego postu.

Osiągnąłeś szczęście w miłości .... do kobiety?. No, to juz też sporo Very Happy Gratuluję.
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #819 : 2006-12-31, 02:40:02 »

Ewa Ty jeszcze nie śpisz??? :shock:czy tutaj same nocne marki buszują?
     No to jednak mamy podobne poglądy- to i przedemna dużo pracy -
bo miłosć  :?wiecznie nie trwa -teraz został mi tylko zdrowy rozsądek Laughing
Strony: 1 ... 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 18 zapytaniami.