forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 11:29:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669777 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 932896 razy)
Hana
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #960 : 2007-01-02, 22:45:43 »

Szymon a te BUDOWLE  wiekszosc to zabytki klasy O , chociaz architektura warta zainteresowania- dalej temat tabu.

Hano, co masz na myśli?

Okazale zabytki, piekna archtekture--teraz przyciagaja turystow.
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #961 : 2007-01-02, 22:55:25 »

Dokładnie. Tak samo z nienawiścią...
M
Tak. To co rozliczone, zrozumiane (wybaczone innym i sobie), nie nakręca. To co nie rozliczone, do dziś wywoluje złość, złośliwość, nienawiść, lęk. Trzeba pracować nad sobą, albo miotać się dalej.
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #962 : 2007-01-03, 02:14:43 »

Hana - tez zaczynam sie zastanawiac ,że i ja na starośc powielam matke Very Happy Very Happy Very Happy
    nawet nie da sie tego zmienic
     Elmo -nie zgadzam sie ,ze większośc samobójstw jest u niewierzących --
      przeciez  cały świat arabski to bardzo wierząca społecznośc  a samobójców  urodzaj
     -co do kabał i cudów . To własnie dziwne niby religia  zabrania wierzyć.
     a wyświeca tych co tych cudów niby dokonali -teraz czekamy na cuda papieża.
   po za tym dzięki wam waszystkim --tutaj naprawde kopalnia wiadomości.

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #963 : 2007-01-03, 03:40:46 »

Daniel --biblia jest napewno ciekawa ze swymi różnistymi opowiadaniami
           i proroctwami -ale to tylko historia i niekoniecznie wszystko w niej prawdziwe
      jak w wielu podaniach i legendach .
    Może Ewa gdyby sie wzięła za szycie tych listków figowych to by sie tak nie nudziła.
    Co za kretyn z tego Kaina ,przeciez wiedział ,że miał nonstop monitoring
         po za tym tłoku tam nie było -a taki pazerny. Shocked
     Gdzie następnie znalazł zone ,czyzby siostre ???? kazioroctwo
a może była tam druga para ?????
     Noe  nie dośc ,ze sie uchlał to jeszcze potomstwo  Chama  przeklął .
      a na arke  wział nie tylko zwierzyniec ale  i muche CC i inne zakażne bakterie.
   Sodoma i Gomora -a biedne  a dzieci ,zwierzatka co zawiniły ? a ziemia -roślinnosc
    ,żeby tak bombą jadrową   po wsiech.
     Córki  Lota , własnego ojca   też grzech-to po co było burzyć  Sodome
      Sad Sad :(fuj,fuj....co za obyczaje
    Jak sie Sara zachowała ,gdy urodził sie Izak  Sad-wstrętna macocha
przeciez kaske miała  -mogła jakoś uposazyc dziecioka -a nie wyganiać na pustynie.
     teraz potomkowie na nas sie za nią mszczą.
     Abraham ,ze mu ręka nie uschła jak podniósł miecz na  syna
      kto go wodził na pokuszenie???? po co??? przeciez to farsa
     Filistynowie to bydło czy jakiś podgatunek ludzi ,ze można było ich wymordowac ?
      wtedy zycie ludzkie nie było święte
    Mojzesz -co za niewdzięcznik -  za taką opieke  wykształcenie i luksusowe zycie
tak sie odwdzięczył  faraonowi:( Sad Sad to nie po Bozemu .
     Kłamał ,obiecywał -a biedacy umierali po drodze -i coś długawo ich prowadzał .
    No i  dalsze ich intrygi nie wskazywały na to ,ze ten lud jest wybrany -tylko raczej przeklety.
    Rodowód Maryji też niejasny ,nieopisany -wskazuje na to ,ze syn jest Józefa .
   ,Jeżeli Pana -to dlaczego bezmyślnie naraził młodą dziewczyne na szykany w tak ortodoksyjnym
    spoleczeństwie . Potem zostawił ją bez środków do zycia -o alimentach też nie ma mowy.
      Panskie dziecko w stajence Sad Sad Sad Sad
     Co za okrutny Ojciec pozwala
       swemu synowi umrzeć na krzyżu. -jakie ludzkie zachowania ma wszechmocny Surprised
      To tylko taki pryszczyk -bo tego tam fura --ale nie powiem
   kazdy dla siebie może coś wybrać - dla kazdego przedziału wiekowego
      -napisac na podstawie powieśc
  nakrecic film i to jest piękne

Bruford
Go

Email
« Odpowiedz #964 : 2007-01-03, 10:24:25 »

Daje do myślenia, ale czy ktoś wie dlaczego wódz zmienił zamiar: z wysiedlenia Żydów na Madagaskar, na wysiedlenie do komór gazowych? - bo tak słyszałam, ale nie wiem, czy to prawda?
Może kłóciłoby się to z jego polityką kolonialną? Stworzyłby wrogą siłę za swoimi plecami.

Pomysł był aktualny zdaje się do 41 lub 42 r ( miał obejmować udzielenie wyspy przez rząd Vichy , sfinansowanie przesiedlenia przez samych Żydów , mandat kontroli nad Madagaskraem miał być [!] międzynarodowy)) , potem był problem zasadniczy -przedłużanie się wojny, koszty transportu oraz mało realne zabezpieczenie trasy transportu morskiego przed Anglikami.Rozważano wykorzystanie floty Vichy ale zwyciężyła koncepcja wykorzystania Żydów jako skrajnie taniej masy roboczej.
Bruford
Go

Email
« Odpowiedz #965 : 2007-01-03, 10:29:30 »

-nie zgadzam sie ,ze większośc samobójstw jest u niewierzących --

Oczywiście , że nie.W kręgach , hmm , dewocyjnych , istnieje nawet piękna racjonalizacja samobójstwa pod nazwą "dobrowolnej ofiary ekspiacyjnej".Vide Anneliese Michel i jej "opętanie" Very Happy
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #966 : 2007-01-03, 13:14:31 »

Każde państwo ma jakiś ustrój będący najczęściej wypadkową obowiązującego w nim światopoglądu lub religii, miejscowej tradycji i prawa zwyczajowego, bieżących potrzeb, poziomu i charakteru gospodarki, poziomu wykształcenia społeczeństwa, jego zamożności itp.
Takie ustroje tworzą się najczęściej w sposób spontaniczny i stopniowo. Generują się niejako naturalnie.

Pod koniec 2006 roku zaczął się generować nowy ustrój. Jest to proces trwający latami i rozpoczyna się w sercach ludzkich. Potom w sposób naturalny zmienia ich spojrzenie na otaczający świat, zmienia ich zachowanie, odżywianie, a nawet wygląd.
Początkowo odbywa się to niemal nie zauważalnie i możemy tego nie widzieć. Jednak on się odbywa teraz, w tym miejscu i też na tym forum. Jest to ustrój, który nikt nam nie narzuca i do niego nie zmusza.
Zaczyna się zawsze u każdego jednakowa - w jego sercu.

Daniel

fewa
Go

Email
« Odpowiedz #967 : 2007-01-03, 13:14:36 »

No narescie doszliśmy do wniosku. Postawa człowieka dorosłego zalezy od wychowania, a raczej od chowania a nie od jego światopoglądu. Psychika człowieka kształtuje się do 12 roku życia .
Ewa nigdy nie powiedziałam, że wszyscy ludzie religijni są mądrzy a ateiści głupi. O tym decyduje jego stosunek do świata ,natury, czy potrafi żyć zgodnie z sobą.
Dlaczego jedni chorują a drudzy nie to chyba każdy z nas wie. A z choroby rodzą się nieraz różne zabuzenia psychiczne.Pózniej gdy popełni jakąś zbrodnie zapytany dlaczego to zrobił, odpowiada, że nie wie.Głównym powodem zła na świecie jest zmiana w psychice człowieka. Często ma podłoże w wychowaniu , ale nie tylko np. wezmy taką chorobę :po kleszczowemu zapaleniu opon muzgowym, psychika tej osoby może ulec zmianie na niekożyść/ jak taka osoba może prawidłowo wychować swoje dzieci/. Tak naprawdę to człowiek jest bardzo skąplikowany, dla jednego klaps to nic takiego, a dla drugiego to wielkie upokozenie.
A dlaczego ludzie popełniają samobujstwa ano dlatego ,ze dla nich życie jest zbyt okrutne i nie mogą sobie z tym poradzić. A wystarczyłoby tylko z kimś porozmawiać. Czasami brakuje tej zaufanej osoby i dochodzi do tragedii.W tym dzisiejszym zwariowanym świecie mamy coraz mniej czasu na rozmowy z bliskimi.
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #968 : 2007-01-03, 13:46:11 »

dla jednego klaps to nic takiego, a dla drugiego to wielkie upokozenie.

Dla  każdego dziecka klaps to traumatyczne przeżycie, ogromny szok, przeżycie, podobne do trzęsienia ziemi. Niestety, większość osób dorosłych stosujących takie "metody wychowawcze" nie jest w stanie wczuć się w bycie małym, całkowicie bezbronnym, pełnym zaufania dzieckiem. Dlatego myślą, że "klaps to nic takiego". W mniemaniu dorosłych to "nic takiego", ale nie w mniemaniu dziecka, dla którego nagle wali się cały jego świat. Podobnie też z nieuzasadnionym straszeniem dziecka hasłami typu "ten pan/pani/cyganie/superniania/baba jaga cię zabierze jeśli nie będziesz posłuszny", etc. Przecież to taka "nieszkodliwa" bzdura, którą niemal każdy rodzic na świecie stosuje. A ilu z nich zastanawia się, jak te słowa odbiera dziecko?

M
Bruford
Go

Email
« Odpowiedz #969 : 2007-01-03, 14:34:53 »

Uderz w stół ...  Buford tego nie napisałem, że wpisujecie się z czerń. Może ty sam utożsamiasz się z czernią. Równie dobrze mogłem użyć koloru czerwonego i np. niebieskiego. To i tak sukces, bo w pytaniu wyrażasz jakiś pogląd, bo tak to tylko zdziwienie lub pytanie.

Daniel

Nie wyrażam na razie żadnego poglądu. Nie byłem pewien co do interpretacji Twojego postu. Mam pytanie natury generalnej , czy uważasz , że głośne deklarowanie swojej wiary / bogobojności ma jakiekolwiek znaczenie?? Czy deklaracje typu "zufałam Bogu YHWH" lub "jestem bogobojna " znaczą cokolwiek ????
fewa
Go

Email
« Odpowiedz #970 : 2007-01-03, 14:37:03 »

No tak niektórym rodzicom sprzydałaby się taka "niania" , bo nie wiedzą jak mają wychowywać dzieci. A może zamiast wprowadzać nauk przedmałżeńskich wprowadzić taką edukację dla przyszłych rodziców  Cool
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #971 : 2007-01-03, 14:42:14 »

Wybacz Daniel ,pozwolę sobie to tutaj wkleic.To sa moje wnioski jakie wyciagnelam z forum :

Ludzie mylą religijność z teizmem-czyli wiarą w Boga i uznaniem go jako stwórcy.
Bogu nie jest potrzebna zadna religia.
Człowiek sobie stworzył religie sam dla własnych korzyści-silniejszy mógł manipulować słabszym.
Człowiek sobie tez sam stworzył swoje tradycje czyli święta ,urodziny ,imieniny itp
różnego rodzaju zabobony czyli horoskopy, itp.
To Bogu nie jest potrzebne do niczego a jedynie człowiekowi ,bo penie sprawia mu to przyjemność.
I jak katolicyzm ,buddyzm ,judaizm itp sa religią, tak i ateizm jest religią-a to juz w necie wyczytałam,ze ateizm podchodzi pod religie .To pewnie jest w penym stopniu wyznanie ludzi ,ktorzy nie wierzą w Boga.
I ATEISCI ,zauwazylam (bo jest tu na forum przykład ewidentny) ,są bardzo PODATNI NA MANIPULACJE...,
 rąwnie bardzo jak ludzie religijni i zabobonni.

Czyli wnoisek juz wyciagnęłam z tej dyskusji całej :nie jestem ani religijna ,ani zabobonna-piękne uczucie

lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #972 : 2007-01-03, 14:47:42 »

[quote

Czy deklaracje typu "zufałam Bogu YHWH" lub "jestem bogobojna " znaczą cokolwiek ????
  oczywiscie ze tak - znacza tyle ile znacza Cool Confused Mad Razz Question Idea Rolling Eyes Twisted Evil Evil or Very Mad Mr. Green Neutral
Bruford
Go

Email
« Odpowiedz #973 : 2007-01-03, 14:48:52 »

[quote

Czy deklaracje typu "zufałam Bogu YHWH" lub "jestem bogobojna " znaczą cokolwiek ????
  oczywiscie ze tak - znacza tyle ile znacza Cool Confused Mad Razz Question Idea Rolling Eyes Twisted Evil Evil or Very Mad Mr. Green Neutral

Nic chłopie nie znaczą.W rzeczywistości ten kto najwięcej ujada najmniej robi Very Happy
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #974 : 2007-01-03, 17:06:31 »

Nie pasuje mi tu słowo "ujada"
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #975 : 2007-01-03, 17:22:30 »

Mnie raczej nie straszono Cyganami. Musiałam jednak cos takiego usłyszeć, bo miałam jako dziecko sen-horror. Dookoła domu chodził jakiś złodziej dzieci, ni to Cygan ni to Chińczyk, który chciał mnie porwać. Czułam jego oodech na sobie. Brzmi to niewinnie, ale pamietam ten sen i swoje przerażenie do dziś.

Ale zwykłe informacje tez mogą szkodzić. Pare razy, już w życiu dorosłym, złapałam się na tym, że miałam zakodowaną jakąś bzdurną wiedzę, a uświadomiłam sobie to dopiero, gdy musiałam nazwać rzecz słowami. Wcześniej siedziało gdzies ukryte w świadomości.
Wiele wiadomości było też pozytecznych, jeśli były mądre. To co zapamiętałam w dzieciństwie, wykorzystywałam cały czas, dojrzewając i  jako dorosły człowiek.
Dlatego nie lubię, gdy dzieciom opowiada się bzdury o bocianach, Cyganach, Żydach, kapustach, starych złych babach itp. i idiotycznych filmów animowanych, np. japońskich.
lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #976 : 2007-01-03, 19:30:36 »

Nic chłopie nie znaczą.W rzeczywistości ten kto najwięcej ujada najmniej robi Very Happy
   Bywa i tak ale co komu do tego Laughing Cool GLUFF
lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #977 : 2007-01-03, 19:33:33 »

A jednak cos w tym jest im dluzszy post  tym "glupszy" gosc!! Cool Confused Shocked Surprised Idea Mr. Green
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #978 : 2007-01-03, 20:06:54 »

Bruford, głośne deklarowanie swojej wiary ma znaczenie, może nie koniecznie dla Boga, ale dla bliźniego. Od człowieka, który sam określa się jako wierzący, można oczekiwać przynajmniej przestrzeganie Dekalogu. Jest on rozpoznawalny w swoim środowisku i cecha ta będzie niezbędna, gdy dwa ustroje będą się na siebie nakładać. Podstawą nowego ustroju jest wiara w Boga, a dokładnie przyjęcie Dekalogu jako podstawowego prawa i nic ponadto. Niby banalne, ale spowoduje to ogromne zamieszanie na rynkach finansowych, w gospodarce ...
   Co do drugiego, to nie wszędzie tam gdzie pisze Bóg, On tam jest. Gdy słowa nie będą poparte czynami, pozostaną pustymi słowami.

Elmo, pogubiłaś się.

Daniel
Jona
Go

Email
« Odpowiedz #979 : 2007-01-03, 20:25:50 »

Marishka
Bojaźn Boża i bogobojność moga nie mieć ze soba nic wspólnego.

Kierowanie sie lekiem  ,jako podstawa wiary  jest  niewiele warte a  lek przed kara  ,gniewem Boga  dowodzi ze robi co chce  chodzi własnymi drogami.

Bojaźń Boza jest DAREM  od Boga  i jesli ktoś zostanie obdarowany Bojaźnia  ,  nie znaczy ze chodzi pochylony  ze strachu a wręcz przeciwnie  - on wie.
Bojaźn Boża jest POCZĄTKIEM  Mądrości i unikaniem złego.

Madrość  nie ma wspólnoty z lekiem przed kara ale z Miłoscia
To nie jest  dziecko wystraszone - co tato powie jak przyjdzie ,czy wszystko zrobiłam ,czy sie niezdenerwuje?

Ojciec jest Miłoscia i tą Miłoscia wypełnił córke -syna.
Marishka  niewiele wiesz.
>>>>>>>

No nie przesadzajmy co do klapsa  itraumatycznego przeżycia
czesto  taki klaps ratuje zycie , jesli na słowo nie reaguje
to klapak pomoze , a co robi bezstresowe wychowanie?

byłam ja świadkiem  takiej bezradnosci obojga rodziców.
Synek jedynak lat3 -szalał ile wlazło ,siedzielismy czy to przy śniadaniu czy obiedzie kolacja tem mogła byc a malec ?
A malec Krzys nie mógł sobie poradzic z rodzicami ,nadmienie ,ze byli to szwedzi a tam wiadomo nie bij dziecka /niech ono ciebie bije/

Krecił sie jak piskorz ,brał ze stołu co chciał i rzucał i bił ojca a rodzice na schwał młodzi sprawni wysocy nie jakieś tam mini jak ja 190 cm,  żona ciut mniej.
No i tak sie wszyscy męczyli widokiem  scenek az  powiedziano ojcu ,by zastosował sie do zasad Biblii i dał mu klapsa ,tata zrobił oczy Shocked ale go uspokojono , tu Polska tu policji nikt nie wezwie . Rodzice z synkiem wyszli i wrócili ale synek niebył juz ten sam , dorany przyłóz ,grzeczny spolegliwy sam jadł i innym pozwolił . Very Happy
--napisano ; Nie załuj rózgi synowi  a wyrwiesz duszę jego z piekła" Razz
>>>>
Mnie tez straszono najczesciej wilkiem , szkoda ze ta zamordowana  Grażynka nie była ostrzegana przed sasiadami , i taki zboczony facio ,nic tylko wykastrować  ,a moze nie bo i on był biedny i nieszczęsliwy.

Dlatego Pan Jezus powiediał - musicie sie na NOWO NArodzic,.
Nowo narodzenie daje nam  mozliwość bycia Nowym Człowiekiem
stare przemineło wszystko stało sie Nowe. CUD!
Strony: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 18 zapytaniami.