Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 936314 razy)
|
elmo
Go
|
Elmo, pogubiłaś się.
Daniel
Nie sądze Daniel .Już tyle sie nasluchalam o religiach ,wyznaniach ,zabobonach ,ze mi wszystko bokiem wyłazi. Nie trzeba wierzyc we wszystko, co jest napisane- gdziekolwiek . Musimy sami myslec ,a nie poslugiwac sie tylko i wyłącznie czyimiś myslami. Jestem teistką -uznaje isnienie Boga jako stworcy.Nie jestem religijna ani zabobonna a na domiar tego jestem sceptykiem -tak mnie ukształtowaly moje doswiadczenia.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jona, nie chciałabyś być porwana, pochwycona - wręcz wniebowzięta w trybie natychmiastowym przez Twojego Wielkiego Operatora, czyli Chrystusa ? Wonczas, moje słowa wdzięczności wobec rzeczonego nie znalazłyby swych granic. Niebiosa byłyby syte, a forum ....ocalone Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Tez sie zgadzam ,ze powielamy głupio z zachodnie metody ,które tam sie nie sprawdziły niejednokrotnie byłam narazona na rozwydrzone bachory . Mamuski oczywiście róg tyłka nie zaswędzi bardzo często . natychmiastowa reakcja tylko daje efekty. Tomek - nie przesadzaj dziecka pod kloszem nie uchowasz i jeden skuteczny klaps czasami na całe zycie wystarcza . Jestem przeciwna poszturchiwaniom machania scierami bo to bez sensu. Ciebie tez wychowali starymi metodami i jaki madry chłopak Twoim rodzicom sie udał
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Rudka, chowanie pod klosz z nadopiekuńczości nie ma nic wspólnego ze zdrową miłością, jak i również sytuacja przeciwna. Forum nie jest miejscem na prowadzenie zdecydowanie intymnych rozmów. Mnie nikt nie wychowywał starymi metodami. Nie było żadnej metody. Ażeby móc tu pisać i w ogóle żyć na względnym poziomie wolności, odwaliłem kawał solidnej , bardzo ciężkiej i bolesnej pracy, aby uwolnić się od poczucia winy i strachu. Sugestia o tym, że coś się udało moim rodzicom, to nieprzemyślana fraza. To mi się udało !
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo wygląda, jakby Ci jakiś wampir wyssał krew. Jak się wykurujesz, to wróć.
Dzisiaj mam wolne. Nie ma dyskutantów.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Rudka, chowanie pod klosz z nadopiekuńczości nie ma nic wspólnego ze zdrową miłością, jak i również sytuacja przeciwna. Forum nie jest miejscem na prowadzenie zdecydowanie intymnych rozmów. Mnie nikt nie wychowywał starymi metodami. Nie było żadnej metody. Ażeby móc tu pisać i w ogóle żyć na względnym poziomie wolności, odwaliłem kawał solidnej , bardzo ciężkiej i bolesnej pracy, aby uwolnić się od poczucia winy i strachu. Sugestia o tym, że coś się udało moim rodzicom, to nieprzemyślana fraza. To [b]mi się udało ![/b] Tomek
Zeby chociaz 10%spoleczenstwa moglo o sobie tak powiedziec --swiat wygladal by inaczej--z pewnoscia --lepiej. P. n .S .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A na dodatek Daniel ,brakuje mi tu lutonna
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Tomek - jakkolwiek było - to masz błyskawiczne analityczne myslenie ,a to nie tylko wysysa sie z mlekiem matki ale ogólnie dziedziczy po rodzicach . Napewno sam do tego doszedłeś bo nikt nikomu wiadomości łopatą nie wciśnie. Wszyscy musimy kiedyś odciąc pępowine -problem w tym ,ze niektórzy muszą wcześniej dorosnąć -ale może i dobrze . wcześniej przyjdzie .zrozumienie -jak własne dzieci tym samym sie odpłacą.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ustanawiam dla siebie czwartek jako dzień wolny od dyskusji na tym wątku. Ale święto już minęło i trzeba ostro brać się do pracy, bo czasu coraz mniej, a temat zaledwie został liźnięty. Ponieważ nie ma z kim dyskutować w sposób merytoryczny muszę mozolić się sam. Przekażę, teraz pierwsze zalecenie dla tych co chcą być zgodni z Dekalogiem. Dotyczy ono handlu i na razie trudno mi wskazać, kto miałby się do tego zalecenia w tej chwili stosować (bo w grupie BO jest nadal zero członków), to przynajmniej ludzie pracujący w handlu będą już świadomi tego co ich czeka. Oto one:
" Nie kupuj w sklepie, którego właściciel nie jest osobą przestrzegającą Dekalog"
Ponieważ mamy okres przejściowy, gdzie dwa systemy nakładają się na siebie, nie jest to zalecenie obligatoryjne. Trudno wymagać, żeby umierającemu na pustyni odmówić napicia się wody, tylko dlatego, że nie jest koszerna. Bez przesady, gdy już mamy pustynię handlową, to trudno, musimy kupić tam gdzie możemy. Ale strzeżcie się, jak się pojawi wybór, a nie zmienicie swojego zachowania, to nic Was nie uratuje. Co dyskwalifikuje właściciela sklepu: 1. sklep jest własnością spółki kapitałowej, a wiec jak nie poznamy ich wszystkich udziałowców to jest "niczyi", "właściciel bez twarzy". Strzeżcie się takiej własności. 2. jeżeli sklep jest otwarty 7 dni w tygodniu, to już więcej nic nie trzeba dodawać. On nie chce poświęcić żadnego dnia dla Boga. Aby zrobić w nim zakupy, to najpierw musi wybrać sobie dzień, w którym On i jego pracownicy będą świętować. (niekoniecznie musi to być niedziela) 3. gdy już wiemy, że jest człowiekiem nieuczciwym, to nie wspierajmy tego zła.
To tak z grubsza.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
A jeżeli sklep jest otwarty przez cały tydzień, a pracownikom daje jeden dzień wolnego w tygodniu tzw wybicie?
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Błyskawiczne, analityczne myślenie ? A to ciekawe, bo aż do tego momentu nie wiedziałem, że dysponuję czymś takim ! I na dodatek, że to w mleku było pozdrawiam ! Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
widzisz jak my wszyscy o sobie mało wiemy
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Daniel - dla Boga można poświęcić cały dzień ,pracujac na jego chwałe przeciez on jest wszędzie nawet w nas - a im więcej człowiek pracuje tym więcej sie modli -- bo tylko zdolnym i zaradnym On błogosławi. Jak juz pisałam on z bezmyślnych klepania paciezy lodów sobie nie ukręci. i nie jest zbyt chetny zrzucać nam kase.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja mogę nie kupować u kogoś, kto znęca się nad zwierzętami lub ludźmi, że skąpiec sprzedaje zepsuty towar, ale nie dlatego, ze sklep otwarty w niedzielę. Jeśli zrzera go żądza pieniądza, bałabym się, ze dla marnej złotówki mnie otruje.
Skąd możesz wiedzieć, Daniel, że człowiek, który ma sklep otwarty 7 dni w tygodniu nie znajduje czasu na przemyslenioa i pracę duchową. Paradoksalnie, ludzie pracowici mają czas na inne rzeczy. A lenie nie mają go na nic.
Ale coś w tym jest. Wyścig szczurów skądś się wziął.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dobrze, że Rudka nam to powie
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Było tyle na temat Hitlera. obok wątek Horoskopy, a ja przypadkiem nadziałam sie w Internecie na Horoskop Hitlera, postanowiłam więc jako ciekawostkę podać wam link: http://www.astro-assoc.org/ProblemyAstrologii/hitler.htmHitler: „... Gwałtowność, pasja, fanatyzm są wielką magnetyczną siłą wystarczającą do pociągnięcia mas, bo masy zawsze reagują na nieodpartą moc emanującą z absolutnej wiary w propagowane ideały ...”
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
=Rudka link=topic=630.msg10544#msg10544 date=1167792046] Daniel --biblia jest napewno ciekawa ze swymi różnistymi opowiadaniami i proroctwami -ale to tylko historia i niekoniecznie wszystko w niej prawdziwe jak w wielu podaniach i legendach . Może Ewa gdyby sie wzięła za szycie tych listków figowych to by sie tak nie nudziła. Co za kretyn z tego Kaina ,przeciez wiedział ,że miał nonstop monitoring po za tym tłoku tam nie było -a taki pazerny. Rudka ,zadziwia mnie twoja nonszalancja ,a moze nie powinna na kogo pozujesz? Skad wiesz , ze Ewa sie nudzila ? Gdzie następnie znalazł zone ,czyzby siostre ???? kazioroctwo a może była tam druga para ????? Jaka zone , drugą ? on z jedna sobie nie poradzil. druga para ,kazirodztwo - o czym mówisz? Noe nie dośc ,ze sie uchlał to jeszcze potomstwo Chama przeklął . a na arke wział nie tylko zwierzyniec ale i muche CC i inne zakażne bakterie. A wiesz dlaczego przeklal? chyba wiesz , bo piszesz z takim autorytetem. Sodoma i Gomora -a biedne a dzieci ,zwierzatka co zawiniły ? a ziemia -roślinnosc ,żeby tak bombą jadrową po wsiech. No biedne dzieci , - i ja tak myslalam przez wiele lat iii zmienilam zdanie . Córki Lota , własnego ojca też grzech-to po co było burzyć Sodome :(fuj,fuj....co za obyczaje No zgwalcily ojca i synowie z tego zrodzeni , zostali przekleci . No i widzisz sama sobie odpowiedzialas ,dlaczego Sodoma i Amora zostala zgladzona -- co za OBYCZAJE ! a pomysl o genach Jak sie Sara zachowała ,gdy urodził sie Izak -wstrętna macocha przeciez kaske miała -mogła jakoś uposazyc dziecioka -a nie wyganiać na pustynie. A tego nie nie kumam , wyjasnij ,albo nie o Icchaka ci chodzilo , bo to jej JEDYNY SYN , i od niego zwac sie bedzie Potomstwo MOJE - powiedzial YHVH. Wygnala na pustynie Ismaela , bo nie bedzie dziedziczyl syn niewolnicy z SYNEM WOLNEJ , a to sie odnosi do Obrazu Duchowego. teraz potomkowie na nas sie za nią mszczą . Na tobie , a kto ? Icchak sie mści? Abraham ,ze mu ręka nie uschła jak podniósł miecz na syna kto go wodził na pokuszenie???? po co??? przeciez to farsa Że też sie nie boisz ,ze ci jezyk uschnie nie boisz sie ! to dlaczego uważasz ,ze Abrahamowi mialo sie cos stać skoro OKAZAL POSLUSZENSTWO NAJWYZSZEMU? farsa to wychodzi z twoich slów. Filistynowie to bydło czy jakiś podgatunek ludzi ,ze można było ich wymordowac ? wtedy zycie ludzkie nie było święte A ty nie zrobilabys tego a popatrz co piszesz Mojzesz -co za niewdzięcznik - za taką opieke wykształcenie i luksusowe zycie tak sie odwdzięczył faraonowi:( to nie po Bozemu . Kłamał ,obiecywał -a biedacy umierali po drodze -i coś długawo ich prowadzał . No i dalsze ich intrygi nie wskazywały na to ,ze ten lud jest wybrany -tylko raczej przeklety. Mojzesz zaznal tego dobrodziejstwa ale Wybral chańbe Mesjasza wziąl krzyz i poszedl za Jezusem - Mojzszesz juz wiedzial o NIM a ty? Rodowód Maryji też niejasny ,nieopisany -wskazuje na to ,ze syn jest Józefa . ,Jeżeli Pana -to dlaczego bezmyślnie naraził młodą dziewczyne na szykany w tak ortodoksyjnym spoleczeństwie . Potem zostawił ją bez środków do zycia -o alimentach też nie ma mowy No i popatrz jak to ukrywalas swija niewiedze Wyjaśnij rodowód . No widzisz co Najwyzszy uczynil dla CIEBIE , a popatrz na co ciebie stac wobec NIEGO , czy jesteś potomkiem tych z Sodomy czy tych z potopu? Jesus umieral za ciebie bys mogla nabyc ROZUMU i Bojaźni Boga a Mądrość da ci Życie. Widzisz ludzkie zachowania Wszechmocnego , to dla ciebie ,więc nieoskarżaj Go . To tylko taki pryszczyk -bo tego tam fura --ale nie powiem kazdy dla siebie może coś wybrać - dla kazdego przedziału wiekowego -napisac na podstawie powieśc nakrecic film i to jest piękne Tak ,kazdy moze dla SIEBIE COS WYBRAĆ - ŻYCIE lub ŚMIERĆ , a co TY Wybralas Blogoslawienstwo ,czy Przeklenstwo
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jono, czytając Twoje, jakżesz przesiąknięte duchem miłości do bliźniego (a szczególnie miłości do "nieprzyjaciół"), posty jestem przekonana, że z łatwością i czystym sumieniem podpisałabyś się też pod każdym słowem np. z 13 rozdziału Księgi Powtórzonego Prawa... Albo innym stekiem podobnych bzdur ze Starego Testamentu. Nie przyszło Ci nawet na myśl, że tak ewidentną nienawiścią jeszcze nikomu nikogo nie udało się skutecznie "nawrócić"?
Marishka
P.S. To się właśnie nazywa "chrześcijańskim faszyzmem". Jakżesz trafne określenie!
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Jona właśnie dlatego stałam sie niewierząca -dla mnie jest to zbiór opowiastek ludzi zreszta też niedoskonałych. Powiem tylko tyle ,ze skoro wszechmocny tyle razy poprawiał juz swiat poprzez potop,sodoma zesłał Jezusa -i dalej mu to nie wyszło -no to albo spaprał robote albo taki on ma byc i jesteśmy tylka częścią przyrody i drapieznymi nienasyconymi inteligentnymi potworami ."Stworzeni na wzór i podobieństwo boga" Jona- nie ma dowodów na to ,ze Jezus jest synem boga- no chyba ,ze w takim kontekście ,ze wszyscy jesteśmy boscy . Na kogo ja pozuje ?? to nie poza -to rozdzieranie szat , rozpacz ze w 21 wieku podbijamy Europe krzyzem i kadzidłem . To jest pewne zażenowanie ta podwójna moralność rządzących gdzie na swiątynie lekką ręką wydaje sie krocie ,a brak opieki socjalnej zwłaszcza młodzieży . Dostaje alergii jak w kazdym rzadowym dzienniku widze hipokryte w sukience. albo procesje pedałów . Wszystko dlatego ,ze Jezus umierał na krzyzu i krzyczał " ojcze dlaczego mnie opuściłes." Ile łez w kazdej wojnie kataklizmów wylanych ,ile nieszczęść i katasrof , Ile synów na wojnach zginęło --wszyscy krzyczeli matko!!,boze!! Jona za mnie Jezus nie umarł -bo ja sie do jego śmierci nie przyczyniłam taka stara nie jestem .
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
ciekawe czy ten horoskop był ułozony po jego śmierci czy wtedy ckiedy ponoć odwiedzał psychiatre . Tylko najdziwniejsze jest to ,ze niby siebie znamy a szukamy potwierdzenia w horoskopach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|