Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932729 razy)
|
Daniel_dn
Go
|
Fewa to nie chodzi o pracowników tylko o nas i właściciela sklepu. Bo handel jest skażony i zawsze odbywa się na pograniczu dobra i zła. Jeżeli uczestnikami transakcji handlowych są dobrzy ludzie, dochodzi do konsensusu. Jeżeli jedna ze stron reprezentuje zło, to całość staje się złem. Rudko, chyba Duch Święty Cię nawiedził, bo pod tym co piszesz spokojnie mogę się podpisać. Dotyczy to pierwszego postu, ale w drugim już tak nie jest. Pogubiłaś się i nie widzisz suchego lądu na morzu zła. Ojciec Cię jednak nie opuścił i w oddali zabłysła latarnia. Musisz tylko ponownie nauczyć się widzieć. Ewo, zło ma różne oblicza. Jest kłamcą kto sprzedaje świadomie towar zepsuty, jako dobry. Skąpiec może oznaczać człowieka roztropnego i nie należy używać tego słowa w rozumieniu negatywnym. Skąpy jest dla niektórych, bo jego majątek należy do jego rodziny. Nie wiem tego, czy ten który pracuje 7 dni w tygodniu, nie znajduje czas na przemyślenia. Oceniam tylko jego czyny. Nawet jak sam nie pracuje, to zmusza innych do pracy. Oznajmiając, że ma otwarty sklep w każdy dzień tygodnia, oznajmia, że nie świętuje. Teraz Bóg mu odbierze to co ma. Jona, taka polemika nie ma sensu. Widzisz tylko złe strony, a nie dostrzegłaś dobrych. Nie sądź, a nie będziesz sądzona. Marishka, masz rację, nienawiścią nikogo nie udało się nawrócić ze złej drogi. Bo zło zawsze generuje zło. Chciałem znaleźć coś dobrego w Twoim poście, ale nie znalazłem.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Tak.Tak samo jak agresja budzi agresje ,spokój rodzi spokój. Kazdy chce przedstawić swoje racje i nie byłoby w tym nic niestosownego i nawet mógłby ktoś otrzymać czyjeś poparcie ,gdyby nie chciał tych swoich racji na siłę wpychać drugiemu. Racje, tylko trzeba przedstawiać a już najlepiej gdyby one poparte były praktyką czyli czynami ,bo teoretyzować to sobie można dowoli ,tylko nie wiadomo czy te teorie spradzają się w praktyce. Nic na siłę. A tutaj wszyscy są jednakowi.To jest coś w rodzaju : " Przyganiał kocioł garnkowi". To tyle
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Marisha, jednak znalazłem. To jest to, co Lekarka powiedziała w swoim ostatnim poście. Elmo masz rację, tak więc wysłuchajmy każdego i nie oceniajmy ich, tylko same poglądy. Prowadźmy dyskusję merytoryczną, bo inna nie ma sensu.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
. Prowadźmy dyskusję merytoryczną, bo inna nie ma sensu.
Daniel
Daniel ,nie da się ,bo każdy obala teorię drugiego ,przedstawiając swoje jako prawdziwe. Nic się teorią nie udowodni.Tylko liczy się praktyka. Tylko mi nie pisz ,ze się da.Bo widać ,ze nie.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Zawsze można sporządzić protokół rozbieżności i pozostawić spór nie rozstrzygnięty. Z czasem, gdy dojdą nowe argumenty, powróci temat. Nic na siłę i z uszanowaniem odrębnego poglądu. Jednak one ulegają zmianie, bo jesteśmy ludźmi. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Nie można przekreślić człowieka, że grzeszy, bo zmieni się i będzie czynić dobro. I może się okazać, że nas wyprzedzi, Ostatni będą pierwszymi.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Przypomniał mi się taki film ,na ktorym byliśmy kiedyś z córkami w kinie : "Po rozum do mrówek" .Polecam, rowniez dla doroslych
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
RudkaPozwolilam sobie na rozlożenie twojego tekstu i zarazem zadaje ci pytania , jesli mozesz to odpowiedz mi na nie.Wlasnie dlatego jesteś niewierząca - to znaczy DLACZEGO? co ciebie do tego sklonilo , ze uznalaś to za opowiastki to zamalo ,moze co najwyzej dowodzić ,że kiedy czytalas nie mialas ROZEZNANIA Duchowego. Pozatym ,jezyk jakim sie tu poslugujesz jest niestosowny , bo to, że moze masz Pretensje do Wszechmocnego nie usprawiedliwia , mowy języka ,.Czy Bóg cię zawiódl? czy jesteś rozgoryczona.??? że tak się o NIM wypowiadasz? Popatrz ,jakos nikt nie zwrócil uwagi na twoja NIENAWIŚĆ wobec Wszechmocnego , a mnie zwracaja uwage a wręcz Marishaka wciska mi nienawiść do...? do ciebie ? co za osąd Rudka Wszystko Bogu wyszlo i to wszystko w STOSOWNYM Czasie ni mniej ni wiecej. TAK czlowiek jest drapieznikiem masz racje ,ale tylko wtedy kiedy jest Niezewleczony i nie Obleczony. Rudka SĄ dowody na to KIM jest Jezus Mesjasz , ale jak sie jest sceptykiem , to sama widzisz ,ze dowody nie maja przebicia. To co napisalas to pokazalas ,ze znasz Biblie na tyle ,ponieważ streścilaś ja od początku do niemal konca , zostalo ci jeszcze Objawienie ,ale mysle ze i to znasz . Rozdzierasz szaty i rozpaczasz - z powodu? podboju czy z powodu krzyza i kadzidla ?, bo to dwie rózne sprawy .popatrz na Chiny - to nie Europa gdzie nam do nich- NIC a NIC. Jesteś jeszcze jedna osoba ,która UTOZSAMIA - kosciól ,religie i Boga Najwyzszego . Czy niezuważylaś co Bóg ma do powiedzenia na ten temat ,że On się odcina od tego? Rudka nie zmienisz tego to sie JUZ DOKONALO - Jezus Umarl za ciebie , decyzja nalezy do ciebie CO z tym zrobisz. >>>>> Daniel Jona, taka polemika nie ma sensu. Widzisz tylko złe strony, a nie dostrzegłaś dobrych. Nie sądź, a nie będziesz sądzona. >>>> albo uzasadnij co masz do mojej polemiki ,albo mnie nie OSĄDZAJ . Sugerujesz mi nienawisć , a to skad takie wieści .?
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Ingres nie doszedł do skutku. Naiwni pomyślą, że Wielgus raczył wyrazić skruchę. Prawda chyba jest inna, a nakaz dotarł jak mniemam z Watykanu i w ostatniej niejako chwili. Benek nie jest głupcem i dotarło do niego, że jak nie przystopuje hardego klechę, to może to się odbić szerokim echem po Kościele Katolickim. Jak sprawa wygląda w naszym kraiku bogobojnym i zakłamanym ? Ano tak, że sam rzeczony Klecha Wielgus powiedział, że rezygnuje po "dogłębnym przemyśleniu". Jeszcze kto głupi uwierzy, że faktycznie - były aktywny agent i karierowicz bez skrupułów, zdobył się na szczerą refleksję. Znamienna jest reakcja dwóch stron. Najpierw prymas Glemp Klecha Uszaty. Ten monstrualny hipokryta uznał zestaw dowodowy za "świstki" i uznał, że media rozwaliły Klechę Wielgusa. Kto choć trochę interesował się Kościołem Katolickim w kontekście historii, wie doskonale, że w obliczu faktów wyższy kler albo chował głowe w piasek i nabierał wody w usta, albo szedł w zaparte i odrzucał nawet oczywistą prawdę. Jako, że jego wyznawcy nie od parady zwą się trzodą lub owieczkami, łykali bez mrugnięcia wszystko. No i druga strona, czyli reakcja motłochu - niestety wiernych. Otóż, po ogłoszeniu przez Wielgusa Kłamczucha owej świątobliwej rezygnacji - jakże naznaczonej sakralną refleksją - motłoch zaczął niesamowicie reagować ! Darł mordę , krzyczał i wrzeszczał "nieeee !!" oraz znane w Polsce orgazmiczne "zostań z nami !!!!". Nawet , gdy Kościół zdecydował się odsunąć bezczelnego Wielgusa z urzędu, motłoch dał wyraz swej bezgranicznej głupocie, stając w betonowej solidarności za niegodziwością. Albo ci ludzie są sprawni inaczej, albo mają za dużo wolnego czasu. Co mówią statystyki ? Że połowa Polaków nie zgadza się z aktami współpracy z SB - podkreślam - świadomej współpracy. No i ....wniosek jest prosty. Połowa ankietowanych to zwykłe patentowane osły. Marnie to świadczy o kondycji naszego narodu. Zaprzeczanie oczywistym faktom to żadna sztuka, ale jakże wiele mówiąca o ludziach forma "argumentacji"
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Jona niczego Ci nie sugeruję i nie mam zamiaru osądzać. Pozwolę sobie tylko komentować niektóre słowa Twoich postów.
Do wszystkich. Łukasza 14,1-35
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Jona niczego Ci nie sugeruję i nie mam zamiaru osądzać. Pozwolę sobie tylko komentować niektóre słowa Twoich postów.
Do wszystkich. Łukasza 14,1-35
Daniel
Zatem i mnie pozwól na komentowanie postów ? bez podtekstów ,że widzę- tylko- strony złe . ciesży mnie że podoba ci sie styl wypowiedzi Rudki
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Skąpiec może oznaczać człowieka roztropnego i nie należy używać tego słowa w rozumieniu negatywnym. Skąpy jest dla niektórych, bo jego majątek należy do jego rodziny. Danielu kochany, słowo "skąpiec" ma znaczenie pejoratywne, więc nie moze oznaczać człowieka uczciwego i szczodrego, chocby dla własnej rodziny. Co najwyzej mozna tak nie określać człowieka, który nam sie wydaje być skąpcem tylko dlatego, że liczy pieniądze, gdy tymczasem on jest po prostu roztropny, oszczędny i dba o rodzinę. Skąpiec z mojego przykladu miał spełnić swoja rolę w zdaniu i musi pozostać skąpcem. Czy warto rozbierać każde słowo i dreptać w miejscu w rozmowie? Masz racje, ze nie warto pochopnie nazywać drugiego człowieka skąpcem, czy zbyt łatwo oceniać, ale to juz inna historia
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Tomek, ale na szczęście jesteś ty Co dalej zamierzasz?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ewa i o to chodzi, że sformułowania dotyczące naszego bliźniego muszą być precyzyjne. Należy cedzić słowa, bo łatko skrzywdzić dwuznacznym źle użytym zwrotem. Tak samo precyzja dotyczy prawa, którego mamy przestrzegać. Jeżeli mamy nie kraść, to musimy dokładnie wiedzieć kiedy to następuje. Dość powszechnie uważa się, że jak ukradnie się jeden grosz, to nie można tego nazwać kradzieżą. Moim zdaniem jest to taki sam grzech jak ukradzenie miliona. Nie ma znaczenia wielkość skradzionego mienia, ale stosunek człowieka do czynu. Jak kradnie się świadomie wiedząc, że jest to czyn zły, zasługuje się na karę. Tylko tym razem kara będzie wymierzona i nie będzie żadnego umorzenia z powodu znikomej szkodliwości społecznej czynu.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Jona -masz racje -wiara w Boga a religia to dwia różne tematy. Pytasz -dlaczego niewierze --pisałam gdzie jest ten dobry bóg ???? w bibli go nieznalazłam , w kosciele też nie , na wojnach ,przy chorych ,rannych????? w Katyniu ,Oświęciumiu???????? a może jak palono ludzi na stosach ??? Jezeli jest to jest OKRUTNY co nie ma nic wspólnego z miłością . Bóg zazdrosny ,drapieżny ,pazerny -żądny krwi .,mściwy-takiego go widze . to ja mam ze strachu uwierzyć ,zeby juz zaklepac sobie miejsce w niebie.[mozna i tak] tylko nie umiem byc hipokrytką ,poznałby łgarstwo ewentualnie. Ja jestem czystego serca i taki bóg mi nie odpowiada . Jezus -dlaczego wciskasz mi ,ze za mnie umarł ????? przeciez mnie nie było 2000 lat temu chyba ,ze wierzysz w reikarnacje . a co do religi to tak -wiele ludzi, nawet wierzących zdaje sobie sprawe z niechlubnej przeszłosci chrzescijaństwa -wiec odcina sie od kapłanów i stwarza sobie świat z własnym Bogiem [z jakiej litery to słowo sie pisze bo mam problemy] Co do bibli to jak już wczesniej pisałam NIEWIERZE ,ze to jest swięte - stworzył ja człowiek na swój uzytek -tak jak stworzył boga.,aby z jego imieniem na ustach mógł panowac nad ludżmi ,których karmi sie bezsensowną nadzieją i strachem .
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Daniel, zgadzam się, ze nalezy wyrazac sie precyzyjnie, zeby kogos nie skrzywdzić, ale czy ja wyrazilam sie nieprecyzyjnie w sparwie swojego skąpca? Mowilam o soobie fikcyjnej.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Już to wyjaśniłaś i nic Ci nie zarzucam, Ewo.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
[b]Mnie te teczki i cała operetka z ich ujawnianiem pokazały ,że faktycznie polityka śmierdząca a kazda rewolka zjada własne dzieci. Nie chce bronić żadnych donosicieli - ale oni działali w legalnym kraju -w obowiązującym uwczesnym prawie. Kościół obudził sie z ręką w nocniku -bo najwięcej jape darli wyzywając od komuchów faszystów i żydów Tu pokazali ,ze nawet pacierza nie odmawiają bo win swoim winowajcom nie odpuścili ale sobie tak /b]-
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
I mamy dość ciekawą sytuację. Polska katolicka ciżba za nic ma - jak się okazuje - posłuch klechom, gdy tylko się rozcietrzewi. Media nagminnie powtarzały fragment, kiedy po ogłoszeniu rezygnacji przez Wielgusa, dziki tłum skandował sprzeciw, a szczególnie dało się słyszeć burakowaty okrzyk jednej osoby. Potwornie bezrozumne "nieee, nieee, nieee....itd". Klesze wezwania o spokój w świątyni na nic się zdały, bo jak wiadomo hołota jedną mordę ma i jak już zacznie ryczeć, nie przestaje. Taki sobie sposób na wywalenie frustracji. Jest okazja do darcia pyska, to czemu nie ? Przyznam szczerze, że gdy mam do czynienia z dużą grupą ludzi , moja miłość bliźniego gwałtownie spada. Chyba rozumiem, co Neron miał na myśłi, gdy koloryzator historii Sienkiewicz włożył mu w usta tekst, że gdyby ten motłoch miał jedną głowę, to ściąłbym ja za jednym zamachem. Proszę Was, nie zrozumcie mnie źle. Chodzi mi o fakt dezindywidualizacji człowieka w tłumie. Następuje wielokrotnie tragiczne w skutkach rozproszenie na grupę odpowiedzialności za jednostkowe czyny. Tak dochodzi do linczów.
Druga refleksja nie jest niczym nowym. Do ostatniej chwili agent SB i klecha w jednym, Wielgus, próbował jeszcze się "zaingresić" na metropolitę warszawskiego. Jak wcześniej pisałem, na szczęście Benuś posłużył się rozumem i zdjął go grzecznie z drabiny kleszych wpływów. Jaki jest tego rezultat ? Otoż, media prześcigają się w spekulacjach a osoba Wielgusa rośnie paradoksalnie w siłę, bo nic tak dobrze nie robi jak rola pokrzywdzonego czy nawet medialnego kozła ofiarnego. Cóż za biedny arcybiskup !!! Och, jakąż martyrologię przeszedł. To prawdziwa kaźń i nagonka !! Śmiechu warte. Dostrzegam dziwne opinie. Zakłamane społeczeństwo apologetyzuje Wielgusa !! Jak zwykle jest mowa o tym, że "ksiądz to też cżłowiek" , że zapewne wyraził szczerą skruchę (jestem gotów założyć się o zycie, że Wielgus chciał przeczekać i się przepchac na stanowisko). Karkołomna hipokryzja pospołu z radiomaryjnym bełkotem zrobiła swoje. "Konio" Giertych sklął dziennikarzy, Glemp Wielkouchy zaserwował głupcom obrzydliwie kłamliwą homilię o "świstkach papieru". Głupcy poparli Glempa oraz Wielgusa. Na tym polega problem Polaków, że myśla powierzchownie, co owocuje ....spolegliwością wobec niegodziwości oraz apologetyką zła. Ktoś słusznie nazwał Kościół Katolicki "kurwą Babilonu", ale w jednym się mylił. Powinien ograniczyć do zwrotu "kurwa".
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Najgorsze jest to , że facio najpierw szedł w zaparte. " Niczego nie podpisywałem " w TV. Zupełnie jak były prezio Aleksander , który w radio na proste pytanie czy ma magisterium , szedl w zaparte i kłamał , że tak , a jakże. Abstrahując od motywacji które po latach są trudne do wyjaśnienia , zdumiewa absolutny brak instynktu samozachowawczego.Facet wie ,że ktoś ma jakieś kwity , wie ,że coś podpisywał ale idzie w zaparte. Na marginesie ; na kanwie wiecznego bełkotu o teczkach odnoszę wrażenie ,że gościem który w Polsce może mieć największą władzę jest prezes IPN.
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Żałosne jest ,patrzenie jak facet jak by nie było duchowny a nie jakis laik ,KŁAMIE w żywe oczy ,jak by chciał powiedzieć; ja nic takiego nie zrobiłem a gdyby nawet to co wam do tego. Zkażdym dniem miekł jak przystało na ten rodzaj , ale Cwany chciał zostac nie wobec prostaczków bo nieduchowi WIERZA mu jak bogu. To co on pokazał i cały polski kler to to że PAPIEŻ to im moze , no co? nic. Urobili go a ten naiwny myslał ze ma u polskiego kleru szacunek? A co bedzie jak sie ukaze ksiązka Isakowicza? A tłum ,szalał jak przystało na patriotów
|
|
|
|
|
|
|
|
|