forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 08:41:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 932719 razy)
Ewa
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1020 : 2007-01-08, 18:22:40 »

Wiem, Daniel Smile Jestes po prostu gadułą Wink Pozdrawiam
Jona
Go

Email
« Odpowiedz #1021 : 2007-01-08, 18:40:55 »

author=Rudka link=topic=630.msg10890#msg10890 date=1168215258]
Jona -masz racje -wiara w Boga a  religia to dwia różne tematy.
   Pytasz -dlaczego niewierze --pisałam gdzie jest ten dobry bóg ???? Confused

Zawiesili  GO  na krzyzu na drzewie pogardy Sad
Iz50/6
6 Podałem grzbiet mój bijącym
i policzki moje rwącym Mi brodę.
Nie zasłoniłem mojej twarzy
przed zniewagami i opluciem
       w bibli go nieznalazłam , w kosciele też nie , na wojnach ,przy chorych ,rannych?????
      w  Katyniu ,Oświęciumiu???????? a może jak palono ludzi na stosach ???
Nie znalazłaś?  a szukałaś szczerze ,czy z taki nastawieniem jak obecnie ?1Krn 16:11   Br   "Szukajcie Jahwe i mocy Jego, szukajcie nieustannie Jego oblicza."

1Krn 22:19   Br   "Teraz więc całym sercem i całą duszą szukajcie Jahweh, waszego Boga. Wstańcie i budujcie świątynię dla Jahweh, Boga, byście mogli sprowadzić Arkę Przymierza Jahweh oraz święte przedmioty Boże do świątyni, która zostanie wzniesiona dla Jego imienia."

Ps 105:4   Br   "Szukajcie YHVH i potęgi Jego, oblicza Jego zawsze szukajcie."
Iz 1:17   Br   "Starajcie się dobro czynić, szukajcie tego, co prawe! Spieszcie z pomocą uciśnionym bądźcie sprawiedliwi dla sierot, bierzcie w obronę wdowy!"

Rudka co jest nie tak?  

Jezeli jest to jest OKRUTNY co nie ma nic wspólnego z miłością .
   Bóg  zazdrosny ,drapieżny ,pazerny -żądny krwi .,mściwy-takiego go widze . Sad

a inni widzą GO takim
>>

Ps 7:18   Br   "Będę dziękował YHVH, bo jest sprawiedliwy, śpiewem będę chwalił Najwyższego."

Ps 9:3   Br   "Będę się cieszył i radował Tobą, na cześć imienia Twego, o Najwyższy, będę grał i śpiewał

Ps 30:13   Br   "Dlatego śpiewa Ci moje serce i nie chce zamilknąć. O YHVH mój, Boże, będę Cię sławił na wieki."

Ps 31:8   Br   "Będę się radował i cieszył łaskawością Twoją, boś wejrzał na moją nędzę i znasz moje udręki."
Ps 34:2   Br   "Na wieki będę błogosławił YHVH, Jego chwała będzie zawsze na moich wargach. Bet"

Ps 35:18   Br   "Będę Ci za to dziękował na zgromadzeniu wielkim, będę Cię wychwalał wobec narodów potężnych."

Ps 35:28   Br   "A ja też będę Twą dobroć opiewał, i Twoją chwałę każdego dnia."

Ps 42:3   Br   "Moja dusza tęskni za Bogiem, Bogiem żywym. Kiedyż będę mógł przyjść i zobaczyć, że jestem przed obliczem Boga?"

Ps 42:12   Br   "Dlaczego więc się smucisz, moja duszo, i czemu napełniasz mnie trwogą? Zaufaj Bogu! jeszcze Mu będę dziękował, bo jest Zbawicielem i Panem moim."
   to ja mam ze strachu uwierzyć ,zeby  juz zaklepac sobie miejsce w niebie.[mozna i tak]
     tylko nie umiem byc hipokrytką ,poznałby łgarstwo ewentualnie.
Nie ze strachu  a z Miłosci  , czy jej nie dostrzegasz w sobie?
     Ja jestem czystego serca i taki bóg mi nie odpowiada
.

Ps 17:3   Br   "Choćbyś zaczął badać me serce, nocą mnie nawiedzać i poddawać próbom, to też nie znajdziesz u mnie żadnej nieprawości. Moje usta nie splamiły się niczym."

Jesteś pewna?
Ps 24:4   Br   "Tylko ten, kto ma czyste ręce i serce nieskalane, Kto nie oszukuje i za marnościami nie goni."

24:5 - Ten dostapi błogosławienstwa od YHVH
I sprawiedliwości od Boga Zbawiciela swego"
takie jest pokolenie tych co Go szukaja,którzy szukaja ObliczaBoga Jakuba.

Jesli t
 prawda  gratuluje  Znajdziesz Boga ,Znajdzie cie Bóg Very Happy

Jezus -dlaczego wciskasz mi ,ze za mnie umarł ????? przeciez mnie nie było 2000 lat temu
     chyba ,ze wierzysz w reikarnacje .
Jego smierć siegała życia Mojzesza , który  wyparł sie bogactw dla hańby Jezusa.
I siega  naszych Czasów -  nie masz wymówki Smile
Umarł za ciebie i za Tomkiewiczów i Bruforda   Very Happy pytanie czy TY chcesz umrzeć  z NIM.Umrzeć dla świata ,któy leży w złym.

a co do religi to tak -wiele ludzi, nawet wierzących  zdaje sobie sprawe
   z niechlubnej przeszłosci  chrzescijaństwa -wiec odcina sie od kapłanów i stwarza sobie  świat z własnym  Bogiem [z jakiej litery to słowo sie pisze bo mam problemy]
czy ty nie postąpiłaś podobnie?

Co do bibli to jak już wczesniej pisałam NIEWIERZE ,ze  to jest swięte -
        stworzył ja człowiek na swój uzytek -tak jak stworzył boga.,aby
   z jego imieniem na ustach  mógł panowac nad ludżmi ,których karmi sie
    bezsensowną nadzieją i strachem .

No tak dlatego mówia ze bóg jest okrutny pazerny  , bo jest ICH wizerunkiem.Mój taki nie jest.  
Panować chcą ale ludzie zaczeli sami szukac i znajduja Boga o jakim nie słyszeli .
Patrz na Jezusa - co widzisz?

Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1022 : 2007-01-08, 18:55:45 »

W TV niedawno wypowiadał się niejaki Bender- każdy wie, o kogo chodzi.
Otóż zrodził on myśl, że w ramach pacyfikacji pre-schizmy w kleszym łonie (katole hardcorowcy od Rydzyka vs Business Centre Club vel Episkopat) prawdziwy katolik powinien podporządkować się decyzji papieża i jego decyzjom, bo te są z gruntu najmądrzejsze. Nie wiem, czy to on wspominał też o bliskim duchowym pokrewieństwie Benedykta z Panem Bogiem, czy to jakiś inny dobrze poinformowany obwieścił to światu (cała ta parada hipokryzji zlewa mi się w jedną całość).
Wniosek wypływający jest prosty: Katoliku, jeśli ewolucja w niczym nieuzasadnionej szczodrobliwości obdarowała Cię mózgiem, a nie miała ku temu zrozumiałych powodów, przestań czym prędzej z niego korzystać. Od myslenia sa inni, ty jestes od dawania na tace, sprzatania sniegu przed plebania, wypelniania szara masa lednickich pol, no ewentualnie krzyczenia Nieee w ciemnym tlumie.
I to sie wlasnie nazywa morderstwo na zdrowym rozsadku
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1023 : 2007-01-08, 21:28:40 »

Jona, Twoje posty robią się coraz dłuższe. Jak są za długie, albo za trudne, tak jak moje, to po prostu czyta się je niedokładnie, ale pomija. Musimy się nad tym zastanowić.

Czy ktoś się zastanawiał nad tym, że nasze życie jest rejestrowane. Bóg o nas wie wszystko, zna wszystkie nasze tajemnice. Natomiast nasz bliźni zna tylko to, co mu pokażemy lub powiemy. Ma tylko ułamkową wiedzę o nas. Zmienia się to jednak z każdym dniem. Bóg dodał nam wiele oczu, abyśmy więcej widzieli. Dodał nam też wielu uszu, abyśmy więcej słyszeli(chodzi o kamery i mikrofony). Tak nagle się to stało, że jeszcze nie przyzwyczailiśmy się do nich i nie całkiem potrafimy z nich korzystać.
Nasuwają się pytania. Po co Bóg wyposażył nas w te nowe narzędzia? Do czego one nam są potrzebne?
Może ktoś z czytających ten wątek potrafi na te pytania odpowiedzieć.

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1024 : 2007-01-08, 22:11:57 »

nic tak dobrze nie robi jak rola pokrzywdzonego czy nawet medialnego kozła ofiarnego.

Zakłamane społeczeństwo apologetyzuje Wielgusa !! Jak zwykle jest mowa o tym, że "ksiądz to też cżłowiek" , że zapewne wyraził szczerą skruchę

Zawsze tak jest. I to nie tylko w katolicyzmie. Przypomniała mi się głośna ubiegłolistopadowa afera w sprawie słynnego ewangelisty Teda Haggarda, założyciela potężnego (14 tys. wiernych, bodajże) kościoła ewangelickiego New Life Church (w stanie Kolorado), prezesa 30-milionowej Asocjacji Ewangelików, osobistego co-poniedziałkowego "doradcy" Busha, etc., etc. (tak a propos, wszystkie zalety tego pastora zostały znakomicie wyeksponowane przez Richarda Dawkinsa w jego dokumencie  dla brytyjskiej TV "A Root of All Evil?" oraz w innym dokumencie o którym też pisałam - "Jesus Camp"). Otóż kiedy wyszło na jaw, że ów bogobojny pastor wielokrotnie korzystał z usług męskiej prostytutki oraz narkotyków, to ten najpierw się wyparł wszystkiego, a parę dni później zrezygnował ze swoich wysokich stanowisk. Ale nie to jest w tym wszystkim najlepsze. Otóż najlepsza była reakcja jego "owieczek" - powiedzieli, że to Szatan doprowadził do upadku tak wielkiego pastora, bowiem Haggard tak wiele osiągnął w głoszeniu ewangelii, a przecież każdy wie, że Szatan nie może dopuścić do tego a więc kusi i czyha na tak wielkie osobowości... 

A wystarczy tylko popatrzeć na jakżesz uczciwą i bogobojną twarz tego szanownego pastora (szczególnie oczy!)... i brednie o Szatanie  nie będa już potrzebne Smile

Marishka
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1025 : 2007-01-08, 23:36:40 »

To jest tylko walka o władze ,wpływy -przeciez począwszy od papieża poprzez całą
hierarchie  koscioła -daje głowe ,ze nikt tam nie jest wierzący -
   to ze donosili -taki był system , a duchowieństwo w naszym kraju miało sie dobrze .
      za darmo to nie było . u nas UB a na zachodzie FBJ .
      w tamtym systemie  trzeba było byc conajmniej i sekretarzem a dzisiaj  biskupem
    nie ma sie czym podniecac -panowie kopią pod soba dołki -jak w każdej mafi
  To jest polityka i  wyspecjalizowane  służby muszą panowac nad całym systemem bezpieczeństwa .  Odtajnienie ,lista Wilschteina - to odwrócenie uwagi
społeczeństwa od faktycznych świństw jakie nam politycy robią .
  Poróznili naród ,dziennikarze maja duuuuzo pracy i w telewizji arcyciekawe programy
   a nawet my tutaj mamy o czym sobie pogadac .
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1026 : 2007-01-09, 00:09:34 »

Jona  -faktycznie Daniel ma racje -rozmawiamy różnymi językami .
mnie cytaty z bibli nie podniecają  , i dalej nie widze boga czy Jezusa -
wszystko jest smutne i  podszyte strachem .
   dlaczego ja mam kochac jakiś twór we wyobrazni  -takowej nie posiadam .
Kocham zycie , męża ,uwielbiam swoje dzieci ,choc nie zawsze są wdzięczne
no i  zwierzęta a w szczególności koty . Moge sie do nich przytulić i nawet zagłaskać
   Moralnośc nosze w sobie i staram sie  tak żyć aby nikt  przezemnie nie płakał .
    Więc jak piszesz -jestem  w porzo ... i ewentualnie może do piekieł nie trafie .
   Daniel pisze ,ze wszystko jest na kasecie zapisane więc Pan nie obrazi sie na mnie ,
   ,ze dał mi sie poznać z tej gorszej strony .

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1027 : 2007-01-09, 07:58:08 »

no i  zwierzęta a w szczególności koty . Moge sie do nich przytulić i nawet zagłaskać

Rudka  Very Happy pod tym mogę się spokojnie podpisać ,tyle ,ze nie moge sie przytulic w mieszkaniu do kotow ,bo ich akurat nie mam ,nie mam domu z ogrodem  Confused ,ale za to, jak ktos wyprowadzi kota, to sie pytam czy moge pogłaskać i zawsze wykorzystuje okazje ,zeby go przytulić.
I ciesze sie ,ze wszczepiłam tą moją miłość do kotów moim dzieciom  Very Happy ,bo nie wszyscy kochają te zwierzęta  Sad

To tak z innej beczki ,sorki  Rolling Eyes
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1028 : 2007-01-09, 13:20:35 »

Rudko, niekoniecznie jest tak, że dostojnicy kościelni nie wierzą. Wydaje mi się, że często popełniamy błąd poznawczy, polegający na utożsamieniu słowa "wiara" z "dobro". Oczywiście nie wykluczam istnienia naprawde fajnych , pełnych wiary ludzi. Moje osobiste zdanie mówi, że wierzącym jest ciężej pokochać człowieka ze względu na ...człowieka właśnie. Ale zaczynam się chyba powtarzać.

Ciekawi mnie Wasza opinia na temat stosunku narodu polskiego do byłego papieża a Benka XVI -ego.
  Swego czasu wykrakałem, że gdy wreszcie umrze JP2, w Polsce rozpęta się coś w rodzaju psychozy zbiorowej. Dokładnie tak się stało. Tłumy, tłumy, media, łzy u wierzących i niewierzących. Śmierć tego człowieka nie tylko położyła kres jego zmedializowanemu cierpieniu (dla mnie pożałowania godne obrazki), ale też zamknęła raz na zawsze spekulacje dotyczące faktów z jego pontyfikatu, które mogłyby postawić go w złym świetle. Wszak, czyż polski naród nie czeka na uświęcenie tejże postaci ? Owszem, czeka. Dlatego nie będzie dyskusji, jakiekolwiek słowo krytyki to bluzgi, charkot i zło w czystej postaci. Nie wolno żądać uświadomienia społeczństwu, że papież był przede wszystkim politykiem i hierarchą kościelnym, a otoczony bogactwem, za każdym razem, gdy pojawiał się publicznie - gwałcił i sprzeniewierzał się ideałom chrystianizmu. I dziw się tu człowieku, że pojawiają się jeszcze bardziej rozhisteryzowane i szkodliwe ugrupowania ewnagelickie, które moim zdaniem doprowadzą w końcu do otwartego konfliktu z islamem.
          Wnikliwa obserwacja i otwartość umysłowa pozwalają na natychmiastowe obnażenie tej już za życia "świętej" postaci.
    Skoro Wielgus lub Glemp moga bezkarnie uprawiać kłamstwo, to jakże krytykować samego papieża-Polaka ?!!

Benek ma przechlapane.
    Przede wszystkim dlatego, że jest następcą - prawie Boga - JP2-go. Cholera, dla tłumu śmierdzących różami radiomaryjnych beretowych ropuch, już sam Rydzyk jest Bogiem Smile !!!  Wracając do rzeczy Benek musi zmierzyć się od samego początku z legendą. Swoją drogą, ciekaw jestem, co tak naprawdę myśli o tych polskich tłumach z kretyńskimi "zostań z nami" na ustach ? Myśli właściwie, mówi jednak zupełnie co innego. Zgodzicie się ze mną w tym miejscu ?Smile

Jako, że Papa Paul był ziomalem Polaków, Benuś musiał nieźle się przyłożyć, by dobrze wypaść przed chrześcijańską trzódką z Polski. Dwoił się i troił , by jakoś przebrnąć przez ten piękny, ale i cholernie trudny język. Kryminalna historia z Agentem Wielgusem łaskawie spuściła na niego zarzuty błędnej oceny sytuacji. Wiedział o Wielgusie czy nie wiedział ? Smile Nieważne. Od teraz, a może od samego początku, w obliczu Papieża Wędrowniczka jest nikim, namiastką Ojca Świętego. Teraz , po wielgusowej aferze, może odtechnąc z ulgą. Po co się pocić, by sprostać oczekiwaniom. Po co być pasterzem dla potrzebujących autorytetu, wyzbytych z siebie ?  Można sobie spokojnie spędzić starość, od czasu do czasu walnąć jakąć zakłamaną pierdołą ku uciesze prostego ludu. Lud przełknie każde gówno, bo w większości skłąda się z półgłówków, dających się omamic byle czym, byle to coś było w kontekście społecznego zalegalizowanego uwielbienia. Ważności publicznych wypowiedzi papieskich nie gwarantuje ich treść, ale ich "papieskość". Ratzinger jest bystry, da sobie świetnie radę - nawet gdy mu Wielgus nasrał na wycieraczkę. Napiszę jeszcze kilka encyklik, może wprowadzi jakieś novum ? Potem umrze naturalnie lub skrytobójczo uśmiercony - jak prawdopodobnie poprzednik naszego papieżyka.

ps: Ponoć o zmarłych mówi się albo źle , albo wcale (niezaleznie od tego , co zrobili). A guzik mnie to obchodzi ! Jakoś o bezeceństwie Hitlera mówi się nieustannie , choć od dawna zasilił nieme szeregi umarłych.

Tomek
Jona
Go

Email
« Odpowiedz #1029 : 2007-01-09, 13:21:14 »

=Daniel_dn link=topic=630.msg10950#msg10950 date=1168288120]
Jona, Twoje posty robią się coraz dłuższe. Jak są za długie, albo za trudne, tak jak moje, to po prostu czyta się je niedokładnie, ale pomija. Musimy się nad tym zastanowić.

Tak ,moze masz i racje , zaduzo wersetów wkleiłam ,ale chciałam zrobic JEDNYM , żeby nie bolało.
Trudne są moje posty , ale jak nadać im lekkosci , to jest własnie WOLNE myslenie zbyt długo bylismy prowadzeni na myśleniu innych-kk-
No i pora przestac być niemowlęciem karmionym fałszywym mlekiem. Very Happy

Co zatem proponujesz?

Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1030 : 2007-01-09, 13:26:53 »

walnąłem się w ps-sie. Miało być "o zmarłych, albo mówi się dobrze, albo nie mówi się wcale".

Tomek
Jona
Go

Email
« Odpowiedz #1031 : 2007-01-09, 13:32:18 »

=Rudka link=topic=630.msg10956#msg10956 date=1168297774]
Jona  -faktycznie Daniel ma racje -rozmawiamy różnymi językami .
 mnie cytaty z bibli nie podniecają  , i dalej nie widze boga czy Jezusa -
 wszystko jest smutne i  podszyte strachem .
Rudka , co do podniety , czy inaczej nie potrafisz?
to że nie widzisz nie znaczy ,że tego nie ma , jak mozesz mówic o strachu  ,skoro twierdzisz ,że serce masz czyste .
Czego sie boisz?

dlaczego ja mam kochac jakiś twór we wyobrazni  -takowej nie posiadam .

Czy kiedy , nie jesteście w danym momencie razem ze soba , czy mąż nie jest TWOREM twojej wyobraźni? potrzbujesz CIAŁA?
A jesli nie jest tworem  , to dlaczego nie mozesz uwierzyc na tej samej zasadzie W Jezusa.
 no i  zwierzęta a w szczególności koty . Moge sie do nich przytulić i nawet
zagłaskać
   Moralnośc nosze w sobie i staram sie  tak żyć aby nikt  przezemnie nie płakał .
    Więc jak piszesz -jestem  w porzo ... i ewentualnie może do piekieł nie trafie .
   Daniel pisze ,ze wszystko jest na kasecie zapisane więc Pan nie obrazi sie na mnie ,
   ,ze dał mi sie poznać z tej gorszej strony .

Ja nie napisałam ,ze jesteś w porzo ,przyjełam tylko twoje zdanie o tobie samej A to nie musi być prawda.
Sposób w jaki mówisz o Nieznajomym , nie jest wporzo , Z Obfitości serca mówia usta .
To nie Pan dał ci sie poznac z gorszej strony , to ty chcesz GO   TAKIM  WIDZIEĆ , a to jest róznica. 
W S T ,też źle mówiono o YHVH ,a On powiedział - lud mój jest głupi i nic o mnie nie wie.
Ja zapragnełam Go Poznać. a ty?
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1032 : 2007-01-09, 14:52:51 »

Ja zapragnełam Go Poznać.

Tyle, że w ferworze tego "poznawania" zaczęłaś się bawić w paskudną, rubaszną "ewangelizację" tego Forum. Nawet nie zauważyłaś, jaką krzywdę wyrządzasz "swojemu" YHVH i "swojej" wierze poprzez takie "świadczenie", które tu uprawiasz. Zaiste, żałosny musi być ten bożek, o którym wierzący świadczą z taką niepohamowaną wściekłością i agresją, tudzież "podnieceniem". Zresztą, żałosny jest każdy bożek, jakim imieniem byś go nie nazwała, potrzebujący takiej wojowniczej "promocji". Szkoda, że umknął Ci ten istotny szczegół w procesie "poznawania"...

Szkoda, że w Twoim "zborze" nie kładzie się nacisk na ewangelizację poprzez piękne CZYNY wobec innych, poprzez świadczenie o Jezusie całym swoim ŻYCIEM, a nie bezmyślne cytowanie jednego i drugiego Testamentu, wściekłe zastraszanie i umniejszanie wszystkich dookoła. Zresztą nie dziwi mnie to wcale, bo właśnie na takim "nawracaniu" opierają swoją działalność "ewangelicy"...

Marishka
Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1033 : 2007-01-09, 15:30:24 »

YHVH ,a On powiedział - lud mój jest głupi i nic o mnie nie wie.
Ja zapragnełam Go Poznać. a ty?

Gdzieś to już chyba słyszałem ... ?  Shocked
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1034 : 2007-01-09, 15:55:12 »

Coś mnie naszło po przeczytaniu mojego posta. Uznałem, że niepotrzebnie użyłem wulgaryzmów. Treść jak sądzę, broni się sama. Jeśli kogoś mierzi ostre słownictwo, to przepraszam. W tym przypadku, wulgaryzmy nie spełniają swej roli, tylko mi tekst brudzą. Czasem cieżko jest się powstrzymać. Taka autokorekta.

Tomek
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1035 : 2007-01-09, 17:03:20 »

Rudko, niekoniecznie jest tak, że dostojnicy kościelni nie wierzą. Wydaje mi się, że często popełniamy błąd poznawczy, polegający na utożsamieniu słowa "wiara" z "dobro". Oczywiście nie wykluczam istnienia naprawde fajnych , pełnych wiary ludzi. Moje osobiste zdanie mówi, że wierzącym jest ciężej pokochać człowieka ze względu na ...człowieka właśnie. Ale zaczynam się chyba powtarzać.

Ciekawi mnie Wasza opinia na temat stosunku narodu polskiego do byłego papieża a Benka XVI -ego.
  Swego czasu wykrakałem, że gdy wreszcie umrze JP2, w Polsce rozpęta się coś w rodzaju psychozy zbiorowej. Dokładnie tak się stało. Tłumy, tłumy, media, łzy u wierzących i niewierzących. Śmierć tego człowieka nie tylko położyła kres jego zmedializowanemu cierpieniu (dla mnie pożałowania godne obrazki), ale też zamknęła raz na zawsze spekulacje dotyczące faktów z jego pontyfikatu, które mogłyby postawić go w złym świetle. Wszak, czyż polski naród nie czeka na uświęcenie tejże postaci ? Owszem, czeka. Dlatego nie będzie dyskusji, jakiekolwiek słowo krytyki to bluzgi, charkot i zło w czystej postaci. Nie wolno żądać uświadomienia społeczństwu, że papież był przede wszystkim politykiem i hierarchą kościelnym, a otoczony bogactwem, za każdym razem, gdy pojawiał się publicznie - gwałcił i sprzeniewierzał się ideałom chrystianizmu. I dziw się tu człowieku, że pojawiają się jeszcze bardziej rozhisteryzowane i szkodliwe ugrupowania ewnagelickie, które moim zdaniem doprowadzą w końcu do otwartego konfliktu z islamem.
          Wnikliwa obserwacja i otwartość umysłowa pozwalają na natychmiastowe obnażenie tej już za życia "świętej" postaci.
    Skoro Wielgus lub Glemp moga bezkarnie uprawiać kłamstwo, to jakże krytykować samego papieża-Polaka ?!!

Benek ma przechlapane.
    Przede wszystkim dlatego, że jest następcą - prawie Boga - JP2-go. Cholera, dla tłumu śmierdzących różami radiomaryjnych beretowych ropuch, już sam Rydzyk jest Bogiem Smile !!!  Wracając do rzeczy Benek musi zmierzyć się od samego początku z legendą. Swoją drogą, ciekaw jestem, co tak naprawdę myśli o tych polskich tłumach z kretyńskimi "zostań z nami" na ustach ? Myśli właściwie, mówi jednak zupełnie co innego. Zgodzicie się ze mną w tym miejscu ?Smile

Jako, że Papa Paul był ziomalem Polaków, Benuś musiał nieźle się przyłożyć, by dobrze wypaść przed chrześcijańską trzódką z Polski. Dwoił się i troił , by jakoś przebrnąć przez ten piękny, ale i cholernie trudny język. Kryminalna historia z Agentem Wielgusem łaskawie spuściła na niego zarzuty błędnej oceny sytuacji. Wiedział o Wielgusie czy nie wiedział ? Smile Nieważne. Od teraz, a może od samego początku, w obliczu Papieża Wędrowniczka jest nikim, namiastką Ojca Świętego. Teraz , po wielgusowej aferze, może odtechnąc z ulgą. Po co się pocić, by sprostać oczekiwaniom. Po co być pasterzem dla potrzebujących autorytetu, wyzbytych z siebie ?  Można sobie spokojnie spędzić starość, od czasu do czasu walnąć jakąć zakłamaną pierdołą ku uciesze prostego ludu. Lud przełknie każde gówno, bo w większości skłąda się z półgłówków, dających się omamic byle czym, byle to coś było w kontekście społecznego zalegalizowanego uwielbienia. Ważności publicznych wypowiedzi papieskich nie gwarantuje ich treść, ale ich "papieskość". Ratzinger jest bystry, da sobie świetnie radę - nawet gdy mu Wielgus nasrał na wycieraczkę. Napiszę jeszcze kilka encyklik, może wprowadzi jakieś novum ? Potem umrze naturalnie lub skrytobójczo uśmiercony - jak prawdopodobnie poprzednik naszego papieżyka.

ps: Ponoć o zmarłych mówi się albo źle , albo wcale (niezaleznie od tego , co zrobili). A guzik mnie to obchodzi ! Jakoś o bezeceństwie Hitlera mówi się nieustannie , choć od dawna zasilił nieme szeregi umarłych.

Tomek

I co z tego wynika?
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1036 : 2007-01-09, 17:11:03 »

Pytasz Elmo, co z tego wynika ? Nie chcę być złośliwy, ale odpowedź brzmi - z tego wynika Twój kolejny post . Co jest główną nagrodą ?

Tomek
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #1037 : 2007-01-09, 18:00:33 »

Coś mnie naszło po przeczytaniu mojego posta. Uznałem, że niepotrzebnie użyłem wulgaryzmów. Treść jak sądzę, broni się sama. Jeśli kogoś mierzi ostre słownictwo, to przepraszam. W tym przypadku, wulgaryzmy nie spełniają swej roli, tylko mi tekst brudzą. Czasem cieżko jest się powstrzymać. Taka autokorekta

Tomku,gdybys mial choc ociupinke szacunku i zrozumienia do tego co robia i jak mysla inni ludzie to moze nie byloby wulgaryzmow w Twoich zreszta madrych wypowiedziach.
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1038 : 2007-01-09, 18:31:17 »

Jak widzisz Kodar, chyba nie mam tej ociupinki. Niezmiernie mi przykro i jednocześnie tak dobrze wiedzieć, jak wielu ją posiada. Echh..

Tomek
ali
Go

Email
« Odpowiedz #1039 : 2007-01-09, 20:19:47 »

Swego czasu wykrakałem, że gdy wreszcie umrze JP2, w Polsce rozpęta się coś w rodzaju psychozy zbiorowej.

bez przesady masówki  mniejsze i spokojniejsze niż histeryczne zbiorowe polityczne spędy
 reszta prosta jak drut

JPII trafił na dobrą dla niego koniunkture polityczną, kiedy to lud boży  socjalistyczny  został nieco uświadomiony swej siły i praw  i zaczął się o nie upominać
a ze każde stado musi mieć przywódce to .....
 Benek nie może tego przekreślić ani go zastąpić bo czasy się zmieniły, jak chce płynąć to może tylko na tej fali

co do reszty to chyba  od dawna wiadomo
dać ludowi chleb i igrzyska
nie wszystkich  stadiony  i oszołomy zadowolą,  potrzebne są też i  rytuały

ps.  nie gadaj że masówki są niepotrzebne
ludzie tego potrzebują aby nie czuli się osamotnieni,  nie stali sie dla siebie obcy i poczuli swoją siłę
manipulanci starają się to tylko wykorzystać dając  w zamian igrzyska

Strony: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.831 sekund z 18 zapytaniami.