forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 08:53:48

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 932770 razy)
Ewa
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1040 : 2007-01-09, 21:27:41 »

Kodar, skoro dobrze oceniasz wypowiedzi Tomka, to dlaczego nie rozwiniesz jakiejś dysputy? Może wyszłoby z tego cos pasjonującego?
Ja czytam i sie uczę.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1041 : 2007-01-09, 21:35:52 »

Szymonie witam na wątku. Zastanawiałem się kiedy tutaj zajrzysz. Stało się to wtedy, gdy pomyślałem, że Bóg opuścił te forum. Teraz już coraz trudniej tutaj trafić, a będzie jeszcze trudniej mnie znaleźć. Gdy zniknie ten wątki, drzwi się zamkną i nie prędko ponownie otworzą.
Dyskusji na tematy, które poruszam, nie ma. Dokończę więc temat bez waszego udziału. Będzie to jednak skondensowana wiedza, bez wyjaśnień.

W najbliższym czasie miejsca, gdzie zamieszkają ludzie pragnący żyć w nowym ustroju, będą naszpikowane tysiącami kamer. Każdy, który będzie poruszał się w miejscu publicznym nie będzie osobą anonimową. Spowoduje to ustanie nękających ludzi przestępstw, bo wykrywalność będzie 100%. Będzie można pozostawić mieszkanie nie zamknięte, a nikt nie odważy tam się wejść, a tym bardziej ukraść.

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1042 : 2007-01-09, 21:45:08 »

a będzie jeszcze trudniej mnie znaleźć. Gdy zniknie ten wątki, drzwi się zamkną i nie prędko ponownie otworzą.
...
W najbliższym czasie miejsca, gdzie zamieszkają ludzie pragnący żyć w nowym ustroju, będą naszpikowane tysiącami kamer.

Z czego wnioskuję, że wybierasz się do Wlk. Brytanii  Laughing

M
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1043 : 2007-01-10, 03:27:08 »

",a On powiedział - lud mój jest głupi i nic o mnie nie wie.
Ja zapragnełam Go Poznać. a ty?"
      dobrze że mnie tam nie było bo czułabym sie obrazona .
    jaki nauczyciel tacy uczniowie
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1044 : 2007-01-10, 04:38:06 »

Tomek Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
" o umarłych mówi sie żle"ja myślałam ,że teraz tak sie mówi Very Happy
  wierzysz w to ,ze jakikolwiek biskup czy nawet papierz jest katolikiem ????  Very Happy Very Happy Very Happy
   oni nie studiuja bibli tylko nauki społeczno polityczne a przede wszystkim psychologie.
czyt:  Jak manipulować umysłami.To sa przebiegłe i madre chłopaki .
   Co do papierza -sa podejrzenia ,ze umarł już 1 .04. -ale ponoć głupio było w prima aprylis.
   kult jednostki -dawniej po Stalinie  była taka  narodowa rozpacz -chyba faktycznie ludzie musza mieć święte nieskazitelne autorytety i nie chcą znać prawdy . -zresztą po co ?
     Też sie troche dziwie ,że ludzie pojedynczo to troche myślą -ale w tłumie głupieją
   i przyłanczają sie do stada . Moze tak bardzo pragniemy cudu ,ze go wymyślamy.
   co do wielkości papierza -oczywiscie ,ze zdobył dużą pozycje w polityce ,i jak na papierza przystało-namieszał na Bałkanach w południowej Ameryce-już nie wspomne ,o Polsce
   Jeżeli za to ma być uswięcony Shocked Shocked Shocked
    No bo chyba nie za paciorki ,albo cuda ,które na siłe  teraz nieboszczykowi wmawiają.
     albo za  świętych ,przez ,których niebo przepełnione. beatyfikował akordowo
      przeczuwał swoją smierć -wiec zbierał towarzystwo .
     Co do Benedykta -to  jest , jest lubiany,Jego
    sylwetka uroda -podbiły serca beretów - ma tu więcej fanek
   niż w Niemczech. On  dobrze zna mentalnośc Polaków i sobie poradzi  to mądry dyplomata
       zreszta służył w Wermahcie -  jest coprawda zniesmaczony naszą kołtunerią
   ale chyba teraz tylko on moze zamknać wreszcie sprawe ,bo sie wkrótce okaze
   ,że w kraju  czarne było czerwonym a czerwone czarnym.
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #1045 : 2007-01-10, 10:03:09 »

Kodar, skoro dobrze oceniasz wypowiedzi Tomka, to dlaczego nie rozwiniesz jakiejś dysputy? Może wyszłoby z tego cos pasjonującego?
Ja czytam i sie uczę.
1.Nie ze wszystkim co T.pisze  zgadzam  sie i to probuje sygnalizowac.
2.Mam rodzine,i tu inwestuje moj wolny czas.
3.Po 20-stu latach obczyzny brakuje mi niekiedy polskich wyrazow.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1046 : 2007-01-10, 10:50:06 »

Pytasz Elmo, co z tego wynika ?...

Już dziś mogę Tomek spokojnie napisać co z tego wynika :

Mój jeden post ,kilka Twoich i Twojej żony a potem to już wiadomo kto napisze ...osaczony forumowicz tak jak lis w kurniku zniewolony =Bruford ,  historia sie powtarza ,nic nowego ,wszystko to samo od paru tygodni  Rolling Eyes
papa
Ewa
Go

Email
« Odpowiedz #1047 : 2007-01-10, 13:32:06 »

kult jednostki -dawniej po Stalinie  była taka  narodowa rozpacz -chyba faktycznie ludzie musza mieć święte nieskazitelne autorytety i nie chcą znać prawdy . -zresztą po co ?
Nie no, trudno robic takie porównania. Za Stalina był terror, całkowita cenzura, propaganda, zastraszanie, szantaż, działanie na młode umysły oderwane od rodzin.

Stalin wybił inteligencję, a stworzył swoją własną świtę i wiernych, ściągając ich z zapadłych biednych wsi do miast i awansując na lekarzy, nauczycieli, polityków itd. Z całą pewnoscią ci mieli powód, zeby za nim płakać.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1048 : 2007-01-10, 13:48:54 »

Marishka źle wnioskujesz, nie wybieram się do Wlk, Brytanii.

Jona już lepiej. Czasami trzeba sobie odpuścić.

Rudka zmieniasz się i pierwszy raz widziałem w Twoim poście słowo "Pan". Na pewno Ci wybaczy Twoje grzechy, ale najpierw musisz zrobić rachunek sumienia.

Elmo Twoja obecność zawsze mnie raduje.

Toan zadziwiłeś mnie swoją salomonowską decyzją. Rozumiem Twoją trudną sytuację i dobrze postąpiłeś. Widocznie taka miało być.

Daniel

Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1049 : 2007-01-10, 16:40:25 »

Otóż to! Zauwazcie tego typu zachowania w Polsce. Któż spośród społeczeństwa twierdzi, że "za komuny było lepiej" ?
              Jak słyszę tego typu stwierdzenia, od razu wiem, za czym ci ludzie tak tęsknią. Bardzo pragną powrotu lenistwa, leżenia i picia w pracy, darmochy społecznej, konfidenctwa, delatorstwa i dotowanych wczasów. Ważne było też , że mogli nakraść ile się da z zakładów pracy.
          Oj, to temat rzeka. Cholerny Polaków sentyment do komuny. I teraz i wtedy panem cham.
   Nihil novi Panie i Panowie !

ps: Idę o zakład, że niektórzy spośród biedoty płakali po śmierci Stalina. To się zdarza.

Tomek
ali
Go

Email
« Odpowiedz #1050 : 2007-01-10, 18:30:05 »

Otóż to! Zauwazcie tego typu zachowania w Polsce. Któż spośród społeczeństwa twierdzi, że "za komuny było lepiej" ?
              Jak słyszę tego typu stwierdzenia, od razu wiem, za czym ci ludzie tak tęsknią. Bardzo pragną powrotu lenistwa, leżenia i picia w pracy, darmochy społecznej, konfidenctwa, delatorstwa i dotowanych wczasów. Ważne było też , że mogli nakraść ile się da z zakładów pracy.
          Oj, to temat rzeka. Cholerny Polaków sentyment do komuny. I teraz i wtedy panem cham.
   Nihil novi Panie i Panowie !

ps: Idę o zakład, że niektórzy spośród biedoty płakali po śmierci Stalina. To się zdarza.

Tomek

Tomcio wybacz
ale ja te czasy trochę pamiętam
i muszę twój garb nieco wyprostować

nie wrzucaj  wszystkich do jednego wora
pożytecznych idiotów nigdy nie brakuje i nie brakowało

ludzie dzielą się na samodzielnie myślących i tych którymi można manipulować
zawsze też istnieje marginalna grupa nawiedzonych  fanatyków

z własnego doświadczenia wiem też  że  samodzielnie  myślący którymi  nie da się manipulować stanowią znaczną mniejszość 

wszystkich można podzielić na biernych i aktywnych
i to oni stanowią pewną dość chwiejną  równowagę w społeczeństwie 
zależną od tego kto  się dorwie do władzy

uwierz mi, że za komuną tęsknią nawet ci  którzy nie dali się manipulować
i to z bardzo prozaicznego powodu
za komuny każdy miał instytucjonalnie zagwarantowane  minimum egzystencji
dziś nie ma, a to przecie stanowi podstawe człowieczeństwa
pominę resztę dobrodziejstw, bo to są powtarzane banały i nie każdy z nich korzystał i korzysta

ps.kto jest panem siebie, panem pozostanie
a kto był chamem i pożytecznym idiotą, też nim  będzie

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1051 : 2007-01-10, 18:45:50 »

Miło mi Daniel.

Choć teraz nie mam jakoś natchnienia pisać w tym wątku ,miesiąc miałam "wycięty z życiorysu" ,ale już "wychodzę" .
A Ty pisz.Zawsze czytam Twoje posty.Pozdrawiam.
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1052 : 2007-01-10, 21:08:44 »

Tomek -
   Ja jestem jedną z tych ,które  dobrze pamiętaja tamte czasy i coprawda
        zmieniły sie   kolory . Pod czarnym  nie czuje  sie bezpiecznie  tesknie za normalnym spontanicznym zyciem -ale to juz tylko marzenia .
    Powiem Ci Tomku ,ze dostaje odruchu wymiotnego na widok
    pełnych półek trucizny -wszechobecnej reklamy ,chamstwa polityków i pracodawców ,
    bezprawia  ,mafijno -korupcyjnych rządów  i sądownictwa
     . Wiele zła komuna wyrzadziła ludziom
   ale jeszcze wiecej  rzady solidaruchów .Ogromna jest liczba -ludzi,których ówczesny system doprowadził do samobójstw , -załamania psychicznego po utracie pracy i braku jakiegokolwiek zajęcia.
   winisz za to ludzi ,niemłodych i już we wpojonymi nawykami pracy.
  Ktoś jednak wypracował ten majatek ,który tak zachłannie prywatyzowano[czyt rozkradano]
   Mówisz o lenistwie -tak zgodze sie z Tobą -powinien być nakaz pracy ,albo nauki
  dla młodych warhołow -bo teraz w wolnym kraju zadna siła ich nie zmusi .
      maja dużo czasu ,ja sie ich boje a Ty?
      w tamtych czasach 15 -latki nie stały na szosie -i w mediach nie żebrano -"nakarn dziecko "
     to by zachód dopiero miał pożywke
   Kolej ,poczta -była w ubiegłym wieku szybsza niż teraz -postęp --A jak dworce -zgroza Surprised
     -no cóz święty kraj i wolny, na ile wielki brat pozwoli.

Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1053 : 2007-01-10, 23:07:08 »

Rudko, popolemizujemy ?
    Nie do końca się z Tobą zgadzam. Natychmiast konkretnie napiszę czemu.
    Ja mam tylko 33 lata, komunę jednak pamiętam.
      Do czego zmierzam ? Jak wiadomo, nie ma dobrego ustroju, a najlepszy według mnie to "zdrowy" kapitalizm z różnymi wpływami.
  Do czego doprowadził komunizm ?

-        przede wszystkim, długotrwały brak poszanowania dla prywatnej własności spowodował katastrofalny skutek w sferze socjalnej i ekonomicznej. Pamiętacie przecież pogardliwe komusze określenie "prywaciarz", wobec nierzadko przedsiębiorczych , pragnących stworzyć własny biznes ludzi. To nie mogło ot tak sobie się skończyć wraz z rokiem 89. Ignorancja i negatywne ujęcie własności osobistej na rzecz własności wspólnej, doprowadziło do tego, że ludzie z niechęcią patrzą na tych, którym się udało, czyli na osoby operatywne i aktywne. W Posce tak bardzo rozpowszechnione są ciągłe donosy międzysąsiedzkie (głównie jeśłi chodzi o sprawy budowlane). Dochodzi do dziwnych , pełnych hipokryzji sytuacji, kiedy gość włazi do domu w buciorach (przy przyzwoleniu gospodarza), kiedy pies ma większe prawa do srania na ulicy niż człowiek - bo nie moje, do mam  to w czterech literach. To Rudko nie jest sprawka nieudolności teraźniejszych rządów, to właśnie scheda komunistycznej abnegacji dla przestrzeni prywatnej oraz jak najbardziej publicznej.  Co innego nieudolna prywatyzacja lub zwykła kradzież pod tym hasłem, a co innego uregulowanie spraw własności prywatnej lub podkręcająca konkurencję prywatyzacja komórek ekonomiczno-gospodarczych.

-       brak szacunku dla pracy nie wynika z nieudolności teraźniejszych rządów, ale jest wynikiem socjalistycznego powszechnego obowiązku pracy. Każdy miał pracę i mało kto pracował. Afery gosdpodarcze, tak teraz powszechne, wynikły z chęci szybkiego osobistego zysku - nieważne czy kosztem złamania prawa czy uszczerbku na jakości usługi. W Polsce mamy na półkach obecnie wszystko, ale wciąż słaby jest poziom usług. Nadal kilku pracowników się patrzy jak jeden coś tam dłubie. Nadzór woła o pomstę do piekła, a bezczelność pracowników państwowych i biurowych - a także ich stosunek do klienta - też jest ..wiadomo skąd. Rzecz jasna, wpływ wywiera także indywidualny poziom frustracji, ale zdrowy pracownik nie przenosi - do cholery - swoich problemów do pracy !!!

-    Rudko, nie zapominaj też o tym, kto zadłużył kraj. Bardzo łatwo uderzać w ton "to wszystko wina tych capów u władzy", ale przeciez kazdy rozsądny człowiek wie, że bieg gospodarczy trwa zwykle niezależnie od poziomu idiotyzmu rządzących. A wiadomo, że takich prymitywów i błaznów jak obecnie, nigdy w polskim rządzie nie było - nawet za paskudnej komuny.
  Rudko, a nie uważasz, że w obliczu braku suwerenności Polski - wrażenie, że każdy miał zagwarantowaną opiekę socjalną - nie było maskaradą ? NIe było wolnego rynku, napływu kapitału dla budżetu państwa, towary sżły poza wschodnią granice za prawie bezcen - a ludzie jakoś mieli te wczasy i socjalne zapomogi. Skąd na to brano ? Te i inne tego typu "granty"  sa po części powodem, dla którego teraz mamy się nienajlepiej.

Spijamy piwo, które naważyliśmy przez te kilkadziesiąt lat niewoli. Nie wszystkim jednak dane jest zauważyć, że nie od razu Rzym zbudowano. Polskie społeczeństwo cierpi na syndrom kogoś gorszego, nie lubimy ludzi bogatych, zadowolonych czy bardzo szczęśliwych. Jednak kochamy miraże sentymentów narodowych i babranie się w patriotyczno-demokratyczno-bogobojnym sosie. To nie jest zdrowe.

Tomek     
ali
Go

Email
« Odpowiedz #1054 : 2007-01-10, 23:40:31 »

Ja mam tylko 33 lata, komunę jednak pamiętam.
      Do czego zmierzam ? Jak wiadomo, nie ma dobrego ustroju, a najlepszy według mnie to "zdrowy" kapitalizm z różnymi wpływami.
  Do czego doprowadził komunizm ?

-        przede wszystkim, długotrwały brak poszanowania dla prywatnej własności spowodował katastrofalny skutek w sferze socjalnej i ekonomicznej. Pamiętacie przecież pogardliwe komusze określenie "prywaciarz", wobec nierzadko przedsiębiorczych , pragnących stworzyć własny biznes ludzi. To nie mogło ot tak sobie się skończyć wraz z rokiem 89.
        Spijamy piwo, które naważyliśmy przez te kilkadziesiąt lat niewoli. Nie wszystkim jednak dane jest zauważyć, że nie od razu Rzym zbudowano. Polskie społeczeństwo cierpi na syndrom kogoś gorszego, nie lubimy ludzi bogatych, zadowolonych czy bardzo szczęśliwych. Jednak kochamy miraże sentymentów narodowych i babranie się w patriotyczno-demokratyczno-bogobojnym sosie. To nie jest zdrowe.

Tomek     
co ty nie powiesz?

33 lata temu byłem  juz tym prywaciarzem
i tych odczuć nie mam
owszem byli  ci marginalni nawiedzeni
i lumpenproletariat
tylko nie w takiej skali jak dziś
i wszystko mogło się  skończyć w 81 roku
ale w 89 nie było szans po zdradzie  pseudosolidaruchów
ali
Go

Email
« Odpowiedz #1055 : 2007-01-11, 00:00:00 »

Ja jestem jedną z tych ,które  dobrze pamiętaja tamte czasy i coprawda
        zmieniły sie   kolory . Pod czarnym  nie czuje  sie bezpiecznie  tesknie za normalnym spontanicznym zyciem -ale to juz tylko marzenia .

masz niestety  mylny ogląd,  cierpisz na daltonizm

bo jesteś pod różowym a nie pod czarnym

pod czarnym  takiego syfu by  nie było
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1056 : 2007-01-11, 01:05:23 »

Tomek chciałabym sie z tobą zgodzić , myśmy  strajkowali o te wszystkie ideały,
   ale odwróć tą piramide - do wszystkiego potrzeba władzy ,mocnej ręki i konsekwencji.
   Jeszcze raz ci mówie -nie jest winny dzieciak ,ze bije nauczyciela -,ani lawirant w pracy .
    dalej mafiozo ,który korumpuje .polityków, prokuratorów czy właścicieli korporacji.
   zawsze był i jest margines który psim swędem chce sie wygodnie urządzić .
   Więc przyklad i mądre ustawy idą być z góry.-[ale narazie górą osiłki]
   Teraz mówisz o dotacjach na wczasy -robotnicy na nie zapracowali - Cool
     nikt niczego za darmo nie dostał  -zwykla propaganda . Teraz zyski bierze zarząd
    i te sumki są naprawde astronomiczne -a robotnicy  Surprised Surprised
 szanowaliśmy wszyscy prace -bo akurat to sie opłacało- i tu jesteś w błedzie.
     Im dłużej sie pracowało to profity większe
 Co do niewoli hmm...poszanowanie własności -chyba teraz jest podobnie -wandali nie brakuje. ale nasz kraj cieszył sie wiekszym  szacunkiem
       na arenie międzynarodowej niż obecnie -długi  Very Happy - a aferka z obsługą długów
   -to juz za czasów nowej RP. Za komuny stryczków by zabrakło na tych złodzieji.
  .  :(Zgadzam sie z Tobą ,ze nie od razu Kraków zbudowano -Tylko już tak  Polaków oskuban,wykiwano ,nie tylko z majątku ale z ideałów ,sentymentów
    ,patriotyzmu i autorytetów -niestety
 Demokracja jaka poznałam nie kojarzy mi sie z niczym dobrym -wiec moim zdaniem -madra dyktatura- ze socjalem dla nieudaczników i i całkowitą opieka nad młodymi. Cool
    a propo piesków -to co proponujesz rozstrzelać wszystkie ? sam widzisz człowiek na człowieku
 nie może polegać -a każdy pragnie miłości albo chociaz namiastke.
  mało maja miejsca zwierzęta -ciągłe zakazy i nakazy człowiek  rozpanoszył sie,
 że zwierze ,które nie jest jadalne przeszkadza -dlaczego?

Pi

Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1057 : 2007-01-11, 01:11:48 »

Ali - ja naprawde czarno widze   Sad
chociaz --moze masz racje spod tych sukienek ostatnio pąsowe róże wychodzą.
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #1058 : 2007-01-11, 08:26:31 »

Wszyscy wypowiadający się od pewnego czasu w tym wątku, starają się obarczyć winą za "nasze" niepowodzenia a to inny system. innych ludzi itp. nikt nie bierze pod uwagę że np. obecna sytuacja polityczna jest DOKŁADNYM odbiciem naszego polskiego społeczeństwa ! Nasz parlament to przekrój Polski w pigułce Wink Winę za obecny stan ponosimy MY wszyscy i dopóki nie zaczniemy współracować ze sobą zawsze znajdzie sięi jakiś "ustrój" który nas "wydusi" czy to będzie Komuna, czy Demokracja, czy KK ;( zgodnie z zasadą że gdzie dwuch się bije tam trzeci korzysta.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1059 : 2007-01-11, 10:11:15 »

Daniel ,przeczytałam dopiero dziś ten fragment z pisma Lukasza 14: 1-35 i wytłumacz mi o co chodzi w wersecie 26 .I czy można dosłownie tłumaczyć biblię? bo jedno zaprzecza drugiemu?
Strony: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 18 zapytaniami.