Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932583 razy)
|
Tomkiewicz
Go
|
Muszę wygrzebać moją amerykańską "antyczną" książkę kucharską, rok wydania bodajże 1939 Jak ją przeglądałam pierwszy raz, to pamiętam, że szczególnie utkwiło mi w pamięci, że wszystko zalecało się smażyć na smalcu i nigdy przenigdy nie wyrzucać tego smalcu po jednym smażeniu, lecz zachować na następny raz. Fascynująca lektura! Marishka
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Nik, Dekalog nie jest obietnicą, a drogowskazem dla człowieka pragnącego Boga. On wskazuje co jest dobre, a co złe. Nie ma w nim nic o kamienowaniu, to Prawo Żydowskie o tym mówi. Daniel, czy Dekalog nie stanowił Prawa Żydowskiego?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Daniel - no wreszcie po ludzku mi wytłumaczyłes . no tak ,"żeby iść do nieba ,najpierw umrzeć trzeba " Ja poprzednio myslałam ,że tak za zycia -zostawić dom rodzine i iśc na łajzy niby głosić i mieć w tyle obowiązki rodzinne . Tak włśnie Jezus dobierał sobie apostołów ,moze to byli kawalerzy jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Bóg wybacza błędy - zawsze, człowiek - czasami, matka Natura - nigdy.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Szymonie Dekalog jest drugim przymierzem człowieka z Bogiem. Wraz z pierwszym tworzą Prawo Boskie. Różnie przez wieki człowiek je interpretował. Prawo Żydowskie było jednym z interpretacji. Wątek ten jest poświęcony tworzeniu ustroju opartego na Prawie Boskim, czyli 1 i 2 przymierza. Prawo Żydowskie nie jest brane pod uwagę, bo występują sprzeczności z Dekalogiem. Szczególnie dzisiaj potrzebna jest nowa interpretacja Dekalogu, bo pozmieniały się znaczenia słów, a czyny zakazane zostały ukryte przy użyciu pośrednich form.
Rudko nikt Cię nie zmusza, abyś była doskonała.( Mateusza 19,16)
Morgano, nastąpił w końcu ten dzień, gdzie Twoje imię mogę wpisać w listę uczestników tego wątku. Bóg wybacza błędy, ale nie zawsze. Powieliłeś dogmat chrześcijaństwa, który brzmi: można grzeszyć i tak miłościwy Bóg nam wybaczy błędy. A matka natura, to też Bóg.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Na marginesie dodam, ze spotkalam sie z interpretacja dekalogu jako dziesieciu OBIETNIC a nie przykazan. I dopiero wtedy idea Boga, ktory jest miloscia, nabrala dla mnie sensu. W tym ujeciu z rozumienia, swiadomosci Boga wyplywa zachowanie zgodne z Dekalogiem a nie odwrotnie. Myle, ze Dekalog jako zbior nakazow, za ktorych zlamanie jest sie "kamieniowanym" to przeszkoda w drodze do dobrego, godnego, bogobojnego zycia. Pomylilismy przyczyne ze skutkiem. ps. "Tylko madry jest dobry, tylko glupi jest zly", czy jakos tak, dokladnie nie pamietam
To może byc ,nawet ciekawe , czyli nie jest powiedziane; np; nie bedziesz miał innych Elohim przedemna .jako nakaz ,ale jako STWIERDZENIE? Zatem jesli wybieram YHVH jako mego Boga ,to ON zatroszczy sie o Wypełnienie tych 10 słów? No i Chwała Najwyzszemu , znowu sie okazało ,ze kto mieszka W NIM za tego On bierze odpoweidzialność.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Szymonie Dekalog jest drugim przymierzem człowieka z Bogiem. Wraz z pierwszym tworzą Prawo Boskie. Różnie przez wieki człowiek je interpretował. Prawo Żydowskie było jednym z interpretacji. Daniel, skąd o tym wiemy? Z Tory. Więc zastanawiam się, czy mówienie o przymierzach z Bogiem nie jest punktem widzenia wyłącznie chrześcijan, którzy mają do dyspozycji także Nowy Testament. Dla pobożnego Żyda studiującego w jesziwie cała Tora to zbiór prawa, bez różnicowania na dekalog i całą resztę. Nie możemy mówić, że występuje sprzeczność dekalogu z resztą prawa żydowskiego tym z ksiąg kapłańskich, powtorzonego prawa etc. , jesli zalozymy autentycznosc biblii jako slowa bozego a priori (chyba ze mowisz o prawie żydowskim jako tym m.in z Talmudu )
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Szymonie o tym nie mówi ani Biblia, ani Tora. Jeżeli w Dekalogu wymienia się czyn zabroniony np. cudzołóstwo i nie wspomina o karze, to znaczy, że kara jest nie określona. Skoro Dekalog pochodzi od Boga, to i od niego zależy kara. Natomiast w prawie żydowskim zmieniono to. Za cudzołóstwo kamienowano. Kto im dał prawo zmieniać prawo Boga? Tych zmian jest pełno w każdej religii. Aby nie było sprzeczności, należy wrócić do punktu wyjścia. Ponadto dokładnie sprecyzować co oznacza każde przykazanie, bo obecni mieszkańcy Ziemi przestali je rozumieć. Ale jak ktoś nie chce tej wiedzy, to nikt go nie zmusza, może pozostać takim jakim jest.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Daniel A wiesz ,że tak może byc. Tak nam wpijono ,ze 10 słow /dekalog ,mówi o śmierci za grzech? Jednak patrząc z dystansu , można zapytać ; a jaka kara jest za przekroczenie jedego z tych SŁÓW. Napisano nie zabijaj , a potem unowocześniono i kamieniowano?
ciekawe?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Jona wszystkie religie z samego założenia uważają się, że są jednymi przedstawicielami Boga na ziemi. Wszystkie twierdzą, że opierają się na Dekalogu. To skąd te sprzeczności? Dekalog jest spójnym prawem. Jeżeli coś do niego dodamy lub odejmiemy to już nie mamy do czynienia z Dekalogiem tylko z falsyfikatem. Nadgorliwość jest tak samo zła jak bierność. Jeżeli czegoś nie ma w Dekalogu, to taki był zamysł Boga. Jeżeli nic nie mówi o karze np. za kradzież, to stosowanie takowych zaprzecza temu prawu. Na jakiej podstawie ludzie stwierdzili, że za określony czyn przysługuje określona kara?
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
Jona wszystkie religie z samego założenia uważają się, że są jednymi przedstawicielami Boga na ziemi. Wszystkie twierdzą, że opierają się na Dekalogu. To skąd te sprzeczności? Dekalog jest spójnym prawem. Jeżeli coś do niego dodamy lub odejmiemy to już nie mamy do czynienia z Dekalogiem tylko z falsyfikatem. Nadgorliwość jest tak samo zła jak bierność. Jeżeli czegoś nie ma w Dekalogu, to taki był zamysł Boga. Jeżeli nic nie mówi o karze np. za kradzież, to stosowanie takowych zaprzecza temu prawu. Na jakiej podstawie ludzie stwierdzili, że za określony czyn przysługuje określona kara? Daniel
No własnie na jakiej podstawie? Ja sie zgadzam z tym co piszesz ,ale co dalej?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
A dalej jest dużo do zrobienia. Cały nasz obecny system prawny jest do wymiany. Wcale nie trzeba wprowadzać żadnych kar za kradzież. Wystarczy, że sprawca naprawi wyrządzoną krzywdę i pokryje wszystkie koszty sądowe. Obecnie naprawienie szkody jest na ostatnim miejscu w tej państwowej sprawiedliwości.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
W czwartek odpocznę i poczytam wiersze. Spojrzę na wszystko z góry i nabiorę dystansu. Mój ulubiony poeta:
Powoli
Powoli schodzę w ciemną dolinę Powtarzam psalm radosny że nigdy nie zginę Że On jest ze mną
Nie słyszę Nie czuję I jako kamień w głębinę nurkuję
Źrenica światła zwęża się zamyka I tylko widzę - co jest wspomnieniem I wierzę twardo samym zawierzeniem Chociaż nie czuję czy On mnie dotyka Nie słyszę jego kroków
Ale mnie prowadzi Chociaż mi nie przysięgał ale mnie nie zdradzi Jak ja zdradziłem Go w każdej potrzebie
Nawet na prostej drodze Przy słonecznym niebie
Ernest Bryll "Na ganeczku snu" Lublin 2004 WAL "Gaudium"
Pozdrawiam Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Wierszy tu chyba nikt nie czyta. Sami chorzy i ich lekarze.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Dekalog nie mówi nic o każe za nie przestrzeganie przykazań, ale też nie mówi o nagrodzie. Nie jest więc kontraktem np. pracy, że za wykonaną pracę należy się nam określone wynagrodzenie. Tutaj musimy bezgranicznie zaufać Bogu i go umiłować, bez żadnych warunków.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Wygląda na to, że pozostałem sam. Pewnie się wszyscy zastanawiają kiedy mi się znudzi. To nie ode mnie zależy. Tam gdzie jest Bóg, tam i ja jestem. Skoro jestem, to znaczy, że Bóg nie opuścił tego forum.
Ustrój jest wypadkową naszych zachowań. Jest taki, na jaki się zgadzamy. Jeżeli zgadzamy się na odstępstwa od Dekalogu, to czy można wtedy twierdzić, że się idzie drogą miłości, dobra i pokoju? Jeżeli Pan mówi - nie kradnij, a ty to robisz. Co więcej godzisz się, żeby robili to inni. To wypadkową tego jest ustrój, gdzie kradzież jest dozwolona. Taki jest ustrój Pana Boga? No tak, ale człowiek jest przewrotny. Mówi, że zabranie 1 grosza bliźniemu, to nie jest kradzież. Wynajmuje polityków, aby oni ukradli tego grosza i jemu dali. Wtedy on ma niby ręce czyste. Taki jest ustrój Pana Boga? Ustrój Królestwa Niebieskiego musi się zacząć już teraz w nas poprzez zmianę naszych zachowań i poglądów. Należy się martwić i to mocno, czy zdążymy, czy starczy nam naszego ziemskiego życia.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
No tak, ale człowiek jest przewrotny. Mówi, że zabranie 1 grosza bliźniemu, to nie jest kradzież. Wynajmuje polityków, aby oni ukradli tego grosza i jemu dali. Wtedy on ma niby ręce czyste. Taki jest ustrój Pana Boga?
ha ha - skąd my to znamy? wypisz wymaluj mycwa
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Ali, możesz wyjaśnić skróty myślowe.
W poście 799 z 2007-01-05 podałem pierwsze zalecenie. Teraz podam drugie:
" Nie kupuj towarów wyprodukowanych przez firmę, której właściciel nie jest osobą przestrzegającą Dekalog "
To takie proste, a zarazem takie trudne do wykonania. Bez przepływu informacji i dobrej woli analizowania jej, zalecenie niemal nie wykonalne. Ale to nie mój problem, tylko kupującego.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Znalazłem właśnie coś takiego na BBC. Wcześniej przeglądając newsy na GW i Onecie nie natknąłem się na podobną informację- czyżby polskie media były do tego stopnia wybiórcze? A może się po prostu mylę? A wracając do informacji: ciekawe, co na to tzw. katolicki beton?
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
|
|