forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 11:51:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669859 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 63 64 65 66 67 [68] 69 70 71 72 73 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 936217 razy)
Daniel_dn
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1340 : 2007-02-17, 21:56:11 »

Jona to jest trudne do zrozumienia. Dekalog jest integralną częścią miłości, słowa które i Ty często używasz. Nie można mieć miłości nie przestrzegając Dekalogu. Jest to prawo, którego nie musimy studiować, jest naturalną odruchem, tak jak oddychanie. Inni nazwą to prawem naturalnym, wrodzonym. Nie zastanawiamy się czy robimy dobrze czy źle. Po prostu to robimy, tak jak nie zastanawiamy się jak machać rękami przy płynięciu. Tak jest z Dekalogiem, albo jest on w nas , albo go nie ma. Od oceny czy mamy miłość (przestrzegamy Dekalog) jest tylko Bóg. Tylko te prawo ma źródło od Boga, każde inne zniewala nas, robi z nas niewolników. Dekalog jest prawem dwubiegunowym, określa co nie powinniśmy robić, a drugim biegunem jest zło gdy to robimy. Jasne określenie za pozwala człowiekowi rozpoznać je i jak poczuje się skrzywdzony, to powinien mieć prawo domagać się od swego brata, aby tą krzywdę naprawił. A gdy on tego nie uczyni, to musi mieć możliwość zwrócenia się do sądu o sprawiedliwość. Dopiero wyrok sądu upoważnia do przemocy wobec brata i to tylko do granicy rekompensaty wyrządzonej krzywdy. Gdzie tu miejsce dla władzy, państwa, sejmów, prezydentów, premierów itd. Nie mają tu nic do szukania, bo sprawiedliwość jest dwubiegunowa, nie ma tu miejsca dla trzeciego. Gdy ten trzeci się wtrąci, to już nie mamy do czynienia ze sprawiedliwością.
A więc do czego jest nam potrzebna władza? Służenie władzy, to tak jak służenie innym bogom.

Daniel   
Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1341 : 2007-02-17, 22:38:58 »

Wysłane: Luty 15, 2007, 09:43:49 pmWysłany przez: Szymon Kto czeka na koniec swiata, nie pisze ksiazek". Skad w takim razie Nowy Testament?

Szymonie, a moze ktos pisal te ksiazki bo tesknil za czyms co nie bylo spelnione,i moze po to by ocalic wspomnienie o tym co bylo i bezpowrotnie utracil.Moze byl lud,ktory mial wlasna ziemie wlasne wojska zyl w dostatku i radosci.Nagle utracil wszystkie to do czego przynalezal z czym mogl sie utozsamic.Pozostal bol i tesknota.Dlatego by ocalic od zapomnienia to co bylo najpiekniejsze i prawdziwe a uciekajac od niechcianej rzeczywistosci pisal,pisal..........

Kodar, ludzie, ktorzy pisali Nowy Testament, maja swiadomosc, ze niedlugo Pan do nich przyjdzie. W pelni chwaly. NT nie ma charakteru pelnych nostalgii wspomnien za czyms, co utracili na zawsze albo przynajmniej do smierci (a po tej, jak wiadomo, pojda do nieba). Oni realnie wierzyli w drugie przyjscie Jezusa. Dlatego wszelkie ugrupowania religijne o odchyleniach fundamentalistycznych (tj., czerpiace glownie z Biblii natchnienie do dzialalnosci) oczekuja rychlego konca. Wierza, ze to wlasnie oni sa bezposrednimi spadkobiercami apostolow i to wlasnie o nich Jezus mowil "i to pokolenie nie przeminie, poki ja.... " etc. Wbrew pozorom nie jest to ideologia szalencow do cna. Wierzyli w to Newton , Tołstoj, a później sympatyczny farmer Smith, protoplasta ruchu adwentystycznego (po angielsku advent to nic innego jak przyjście). Wierzyli Russell, Rutherford- "ojcowie- założyciele świadków Jehowy". A wiesz co oni wszyscy mieli ze sobą wspólnego? Że wszyscy przeminęli...
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1342 : 2007-02-17, 23:33:04 »

Szymonie bo wszyscy ci spadkobiercy apostołów i nie tylko, wodzowie wszelkiej maści uważali, że mają do spełnienia pewną misję. Zamiast w wiary w Boga pielęgnowali wiarę w siebie, jako wybranej osoby do wypełnienia misji. Zamieniało się to w pychę i zamiast dobra sieli zło. Mechanizm misji, wodzowski był zawsze jeden. Wizja porządku docelowego i dopasowanie świata do tej wizji. Wiązało się to z wyznaczeniem nowych praw przejściowych i docelowych, aparatem przymusu dla tych co nie akceptowali tego, a w konsekwencji do upadku doktryny po unicestwieniu (lub naturalnej śmierci) misjonarza, dyktatora, wodza.
Niemal każdy co twierdzi, że reprezentuje Boga na ziemi, jest przeciwieństwem tego czym jest Bóg. Nie ma żadnego wytłumaczenia dla zła czynionego w imię nawet największej wartości jakim jest Bóg.

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1343 : 2007-02-17, 23:38:45 »

pielęgnowali wiarę w siebie, jako wybranej osoby do wypełnienia misji

Hmmmm... kogoś mi to bardzo przypomina... i to jak bardzo! Wink

M
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1344 : 2007-02-17, 23:47:18 »

Piękne wizje Daniel roztaczasz  --Trudno mi sobie wyobrazić -jakichkolwiek struktur społecznych  
 bez -no własnie  Very Happy jakas hierarchia  ,organizacje ,są autorytety -chociazby rada starszych .
 Kazdy byłby  jakby martwym cyborgiem. Istnienie samego dobra  Shocked Shocked
    bez kontrastu --troche kłóci to sie z prawami fizyki --.
   Troche mam za mało wyobrazni albo wiary .
  Być może mamy taka potrzebe mówienia o prawdzie ,wolności --
    bo zyjemy w świecie kłamstw i hipokryzji -ale wolność wymaga
   odpowiedzialności  za siebie a nie ewentualnie przytulać sie do Boga.
Dlatego być zaleznym  jest wygodniej  -Bo inni podejmuja decyzje Very Happy Szymonie Very Happy

Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1345 : 2007-02-18, 11:48:41 »

Struktury społeczne i bez pomocy władzy rozwijają się. Można powiedzieć, że przechodzą w fazę globalizacji. Świat już nie jest ten sam co kiedyś. Poznikały granice, a bariera językowa przestała nią być. Własność indywidualna honorowana jest na całym świecie, a nie tylko w obrębie jednego państwa czy narodu. Nie toczy się już wojen czysto rabunkowych, dlatego nie potrzebni nam są wodzowie i wszelkiej maści rady. Czas więc przekonstruować świat na inny model.

Życie nigdy nie jest martwe, jak nie będziemy mu szkodzić to rozkwitnie różnorodnością barw. Człowiek nie jest cyborgiem czy żywym automatem. Rodzi się w rodzinie, która jest ostoją dla niego przez całe życie. Należy tylko przywrócić moc rodzinie i wtedy odrodzą się prawdziwe autorytety. W hierarchii potem jest tylko Bóg. 
Pod opieką rodziny, niektórzy mogą nie chcieć dojrzeć i pozostać całe życie w zależności, cedując wszelkie decyzje na głowę rodziny.

Daniel
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #1346 : 2007-02-19, 03:09:50 »

wojeny rabunkowe - święte wojny -terroryzm  świat jest faktycznie nie tym samym --
nawet  wiele gorszym i niebezpieczniejszym . No i w tym dobrobycie
      i straszliwej nadprodukcji- dalej  w człowieku tkwi ten nienasycony ,pazerny i chciwy
   drapieżnik. Czy  w Twoich przewidywaniach jest jakaś data ,czy potrzeba
    trzeciej nuklearnej wojny,zeby wszystkich niewiernych i talibów  posłać do nieba .
    Jakkolwiek będzie chciałabym jeszcze za swego życia przezyć
     w takiej bajce chociaz ze sto lat---.
narazie póki co musze wyjechać na dwa tygodnie -
    wiec życze wam wszystkim  serdeczności -a Ty Daniel pisz -
    będe miała co czytać jak wróce Very Happy

Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1347 : 2007-02-19, 14:36:05 »

Rudka nie przewiduję żadnych dat, a tym bardziej konkretnych zdarzeń. Jedynie tylko chcę pokazać jaki porządek zapanuje w najbliższym czasie. Przeciwstawiam się przemocy, ale nie przemocą tylko sprawiedliwością. Nie toleruję odpowiedzialności zbiorowej i wszelkiej prewencji. Ten nowy łat (ustrój) wprowadzony zostanie w sposób łagodny, bez przemocy, w wyniku zmiany postaw ludzi i zastosowaniu rozwiązań technicznych. Mogę tylko wyjaśniać, a siła sprawcza do mnie nie należy.

Daniel

Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1348 : 2007-02-22, 16:13:20 »

Czy jedzenie zdominowało wasze życie? Mam wrażenie, że dieta optymalna stała się celem głównym, a nie narzędziem do rozwoju.
Temat się rozwija, ale widzę, że tu coraz bardziej ubywa energii. Nikt nas nie zawiezie windą do nieba. Bóg jedynie może zrzucić linę, po której sami musimy się wciągnąć. Nie mamy jednak szans, jak brakuje do tego siły. Czyżby jakiś błąd w doktrynie DO?

Daniel
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1349 : 2007-02-22, 16:55:21 »

Rudka nie przewiduję żadnych dat, a tym bardziej konkretnych zdarzeń. Jedynie tylko chcę pokazać jaki porządek zapanuje w najbliższym czasie. Przeciwstawiam się przemocy, ale nie przemocą tylko sprawiedliwością. Nie toleruję odpowiedzialności zbiorowej i wszelkiej prewencji. Ten nowy łat (ustrój) wprowadzony zostanie w sposób łagodny, bez przemocy, w wyniku zmiany postaw ludzi i zastosowaniu rozwiązań technicznych. Mogę tylko wyjaśniać, a siła sprawcza do mnie nie należy.

Daniel

Daniel, do kogo nalezy siła sprawcza? Podstawą Twojego zycia jest Twoja wolna wola i tylko z niej wynikają jakiekolwiek kłopoty, swiat moze byc lepszy, lecz nie będzie doskonały. I jakąkolwiek książkę religijną byś przedstawił, jest ona oparta na niedoskonalości człowieke i doskonałości Boga. Czy sam z siebe człowiek może być doskonały? Czy Bóg jest doskonały? Czym jest doskonałość -  czymś niewyobrażalnym i nieosiągalnym, jak nieskończoność? Czy czymś niemożliwym do osiągnięcia tylko w tej skali czasu? Lecz jedno jest pewne. Dopóki istnieje nieskończoność czasoprzestrzenna ( a nie zanosi się by nie istniała) dopóty nie będzie doskonałości. Poprostu, zawsze może być lepiej. Dlatego śmiem twierdzić, że Bóg też ma swego Boga
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1350 : 2007-02-22, 20:39:06 »

Witam na wątku Uponstara. Podobnie jak ja, szeroko pojmujesz Boga i zdajesz sobie sprawę jak mizernie przy nim wygląda człowiek. Ale z tym Bóg Boga to przesadziłeś. On nie lubi konkurencji i to warto zapamiętać.

Daniel
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1351 : 2007-02-22, 23:43:22 »

Danielu, w tym problem, że nie wiem co On lubi. Bo jezeli odnieść się do Biblii i paru innych madrych książek (które przeczytałem - lecz nie będę cytował - przepraszam), nas przewrotnych stworzył na swoje podobieństwo. Wierz w niego, mof\dle się tak jak mi podpowiada serce i tyle. Myslę, czasem się zastanawiam, czasem mam przeblysk, że już prawie rozumiem, lecz szybko mija - jesli rozumiesz co mam na myśli
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1352 : 2007-02-23, 10:39:22 »

Rozumiem co masz myśli. Jesteśmy zbyt ograniczeni aby zrozumieć Boga. Co gorsza jesteśmy nie spójni wewnętrznie. Miotają nami same sprzeczności. I jak tu mówić o zrozumieniu Boga jak samych siebie nie potrafimy zrozumieć.

Daniel
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1353 : 2007-02-25, 12:12:47 »

Tak już od pewnego czasu obserwuję odpływ energii z tego forum. Tego nie można dokładnie wyjaśnić, ale to się czuje. Każdy kto zna prawa fizyki, to wie, że energia nie znika, tylko się przemieszcza. Kumulacja występuje w innej postaci w innym miejscu. Nie mam i wy też nie macie na to wpływu bezpośrednio.  Wiem natomiast, że ma ogromny wpływ na nas zarówno psychiczny jak i fizyczny. Jesteśmy jednym monolitem, jeżeli z jednego źródła jest wypływ energii, to musi się to odbić na całości.
Nie można wiec lekceważyć jej znaczenia w naszym życiu.
Proces, który intensywnie przebiegał, nagle się zatrzymał. W organizmie to się nazywa chorobą. Ten wątek, który prowadzę od dłuższego czasu, jest waśnie w taki stanie. Nie posuwam się na przód, tylko drepczę w miejscu. Przeczuwam jednak zmiany. Nie widzę jeszcze jaskółki przepowiadającej wiosny, tylko czuję, że nadlatuje.
Dużo nowych forumowiczów pojawiło się. Nie trzeba zapoznawać się z całą treścią tego wątku, bo jest on bardzo szeroki. Niemal wszystko co dotyczy spraw wspólnych mieści się w temacie. Cokolwiek byśmy nie poruszyli, to zawsze można to poddać analizie pod kątem, jak to się ma do Prawa Boskiego.

Daniel
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1354 : 2007-02-25, 13:48:33 »

Nie martw się - Na 100% energia wróci do Twojego watku, moze teraz skumulowała się gdzie indziej?
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1355 : 2007-02-25, 14:38:37 »

Cześć Uponstar. Wiem nawet gdzie, bo cały czas podążam za nią. Szkoda tylko, że jest jej tu tak mało. Ma ona duży wpływ i jej brak odbija się nawet na zdrowiu. I nie pomoże tu nawet ŻO.

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1356 : 2007-02-25, 14:56:27 »

Widzę Daniel, że boleje wielce Twe polskie serce. Jakże niewdzęczny jest zawód profetyczny Smile A to ktoś kamieniem ciśnie, ironią zabluzga, wytoczy ciężkie działa racjonalnego myślenia. No i apostazja się szerzy. Echhh..Daniel samozwańczy proroku, tyle musisz ścierpieć, wokół takie zgliszcza, tyle zmarnowanych plemników i nadziei na wielodzietne starotestamentowo rodziny, które całunem niewolniczego pojmowania życia spełnią Twe marzenia o ...której to RP ? Nieważne. Spełnią Twe marzenia o linie boskiej, po której wciągać sie będą roztaczając niemożliwy do zniesienia smród zwący się głupotą.
           Zaraz napiszesz coś o "merytorycznej rozmowie". Nic z tego, o bogu można rozmawiać tylko irracjonanie - najlepiej z wariatami lub wariatami uznającymi się za normalnych.

powodzenia niestrudzony szaleńcze (ale tylko na tym forum)

Tomek
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1357 : 2007-02-25, 21:22:42 »

Mimo, że mnie nie akceptujesz, tak naprawdę w pełni się ze mną zgadzasz. Słowa: Bóg, nie możesz wymówić głośno, bo nie przyszła na Ciebie pora. Nie przeszkadza to w niczym aby zaakceptować porządek gdzie wolność, własność i sprawiedliwość będą podstawowymi wartościami i nie będzie żadnej RP, ani żadnego państwa wyznaniowego.

Daniel
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1358 : 2007-02-25, 21:25:00 »

Daniel, wyjątkowa wręcz megalomania ! Nawet całkiem malownicza jak na to forum.

Tomek
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1359 : 2007-02-25, 22:04:16 »

No, rzeczywiście malowniczo jak na to forum. Może porozmawiajmy o sprawach neutralnych, takich jak np. sport. Czy nie uważasz, że uprawianie sportu jest integralną częścią Diety Optymalnej? Bez niego dieta jest niepełna. Takie jest moje zdanie.

Daniel
Strony: 1 ... 63 64 65 66 67 [68] 69 70 71 72 73 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.051 sekund z 18 zapytaniami.