Tomkiewicz
Go
|
Szymon, a wiadomo Ci, jakie grupy reprezentujące Izrael były autorami ? Chyba nie zwyczajni ludzi pochodzenia żydowskiego albo Żydzi asymilowani ? Wpływ środowisk ortodoksyjnych ?
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
generalnie nie wiem, jakie grupy wywierały wpływ na kształt artykułów. Pewnie znajdą się więksi znawcy tematu ode mnie.. Nie wiem nawet, czy tekst był inspirowany przez srodowiska żydowskie czy moze przez lobby producentow fasolki szparagowej... tego typu wypowiedzi nie sklaniaja mnie do stawania na barykadzie w odruchu obrazonej dumy narodowej zostawiam to tym, co czuja sie obrazemi zaciekawilo mnie to jeno z czysto logicznych pobudek- dlaczego proste fakty sa dwojako odczytywane...
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
- dlaczego proste fakty sa dwojako odczytywane... Może, bo mogły stać się skomplikowane, uciążliwe. A może prosty fakt stoi ością w gardle ? Tomek
|
|
|
|
|
|
|
nik
Go
|
A moze trzeba wytworzyc odpowiednia atmosfere dla odzyskiwania swoich utraconych majatkow?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Nie lubię kłamstwa, nie lubię tajemnic - brzydzę się nimi. Cywilizacja żydowska na tym się jednak opiera. Te cechy w stosunku do gojów są tolerowane. Bliźnim jest tylko drugi Żyd. Oni tacy są od wieków, a my z naszą mentalnością nie potrafimy się z tym uporać. Albo przesadna agresja, albo przesadna spolegliwość. Nie wyobrażam sobie jednak świata bez tej różnorodności cywilizacyjnych, kulturowych i religijnych. Taka jest natura życia. Są jednak elementy wspólne dla wszystkich ludzi. Widzę je jako fundament przyszłej cywilizacji, ale to nie będzie żadna z tych wcześniej wymienianych. Cywilizacja, która uszanuje tą różnorodność, a jednak utrzyma w ryzach wzajemną nienawiść. To właśnie w Polsce żyły ze sobą różne narodowości i żyły by nadal gdyby czerwona zaraza nie rozlała się na świat. Gdy się z niej wyleczymy, to właśnie z tego miejsca rozpocznie się nowa cywilizacja.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
daniel a dlaczego mówisz tylko o czerwonej zarazie?? Jeszcze więcej zła narobiła czarna zaraza
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Nie lubię kłamstwa, nie lubię tajemnic - brzydzę się nimi. Cywilizacja żydowska na tym się jednak opiera. Te cechy w stosunku do gojów są tolerowane. Bliźnim jest tylko drugi Żyd. Oni tacy są od wieków, a my z naszą mentalnością nie potrafimy się z tym uporać. Dokładnie to samo można powiedzieć o chrześcijanach, muzułmanach i innych pewnie też. No, może za wyjątkiem buddystów... M
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Oczywiście, że dotyczy to wszystkich. Nikt nie jest bez winy. Mam jednak lekarstwo na tą dolegliwość - prawda i jawność.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
wbrew pozorom rowniez buddysci
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
wbrew pozorom rowniez buddysci Powiedzmy, że w znacznie mniejszym stopniu. M
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Szymon -a buddyści dlatego ,że są wegetarianami??
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Marishka- pewnie, że w mniejszym. Chodzi mi jedynie o to, żeby nie wybielać żadnej religii. Bo pacyfizm buddyjskich mnichów też niestety jest cliche.
Rudka - akurat na wegetarianizm nie wpadłem. Po prostu od czasu do czasu chuliganili niezgorzej od ich katolickich koleżków
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Ja myślałam ,ze oni tylko medytują- i ucza sztuki walki w klasztorach,tylko dla trningu. no ale chyba jest jakas pokojowa religia ,może Hare Kryszna ?
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Nie zajmuję się jednak kościołami, na których przyszedł zmierzch. Cywilizacje zbudowane na nich zestarzały się. Nic na to nie można poradzić, one po prostu muszą odejść. Wraz rozwojem techniki na naszych oczach tworzy się nowa cywilizacja, która oparta będzie na jednym Kościele. Nie będzie to żaden z istniejących. A będzie na pewno, bo nic bez Boga nie da się zbudować na Ziemi.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wraz rozwojem techniki na naszych oczach tworzy się nowa cywilizacja, która ........ Daniel
....która obróciła się przeciwko temu, który ją tworzy... Edyta
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
..A co sadzicie o reanimacji???? czy kazdy kto jest reanimowany wychodzi z ciala ,by ogladac trudzenie sie innych ludzi na przywolaniu duszy z Nieba do chorego ciala???? ci co juz taaaam byli nie zawsze chca wracac,a jak wracaja,to nie potrafia tak zyc jak dawnej ????
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,wiem ,że "nie ruszysz" się z własnego wątku . Zastanawiam się jaki Ty masz stosunek do eutanazji.Tak pytam z ciekawości i liczę na odpowiedź. Kiedyś też mnie o coś zapytałeś z ciekawości i odpowiedziałam Ci Edyta
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
..A co sadzicie o reanimacji????
A czego się spodziewasz?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
no tego,ze gdy kiedys przytrafi mi sie byc reanimowana ,to z pozytywnym skutkiem
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
no tego,ze gdy kiedys przytrafi mi sie byc reanimowana ,to z pozytywnym skutkiem Oby nie było potrzeby , wierz mi
|
|
|
|
|
|
|
|