Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932288 razy)
|
elmo
Go
|
Trudna sprawa...
W brew pozorom nie jest to aż tak trudne... Trzeba się rozejrzec i skorzystać z prawady.A prawda zawsze jest optymalna
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Trzeba się rozejrzec i skorzystać z prawady.A prawda zawsze jest optymalna Laughing Heh, Elmo nam wyrasta nam na pierwszą apologetkę Żywienia Optymalnego. Co za czasy...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Co za czasy... eh ,co za czasy I pomyśleć ,że jeszcze kilka lat temu zajadałam się czekoladami z nadzieniem toffi
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
O jakiej Ty euforii piszesz Elmo ? Podziękowanie okraszone emotikonką, których nie znoszę - jest według Ciebie objawem euforii ? Euforię to ja uskuteczniam w czterech ścianach z Marishką, cokolwiek to według Ciebie będzie znaczyć. Podkreślam raz jeszcze, że piszę na forum, by wyrazić opinię na tematy mnie irytujące i intrygujące. Jak chcę się pośmiać, to robię to w życiu prywatnym. Forum to dla mnie taka edukacja, jak krytykować i pozostać względnie zrównoważonym. Fora to też znakomity sposób na uzyskanie świetnych rad. Musiałbym zgłupieć, by włazić na forum, bo chcę się np. powygłupiać. Jest mnóstwo innych rzeczy, którymi można zająć się "poza monitorem" i tam znajduję też miejsce na tzw. "luz". Co za , psiakrew, nowomodna terminologia Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Euforię to ja uskuteczniam w czterech ścianach z Marishką, cokolwiek to według Ciebie będzie znaczyć.
Tomek
Jakież to banalne ...i infantylne... i prymitywne Tylko Ciebie na tym Forum na to stać ...
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Ale co jest prymitywne ? Czyżbyś źle odczytała "euforię" , o której pisałem ?
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ale co jest prymitywne ? Czyżbyś źle odczytała "euforię" , o której pisałem ?
Tomek
Sam siebie zinterpretuj, używając do tego celu jakiego tam środka chcesz...
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Większość Polek najwyraźniej akceptuje przekonanie, że to mężczyzna ma więcej do powiedzenia: w pracy, w domu, a także w łóżku. Zdaniem obu płci to faceci powinni proponować randkę, ślub czy seks. W seksie mężczyźni oczekiwaliby nawet większej inicjatywy kobiet niż one same
..to ja naleze do mniejszosci!
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
J 18,33 Wtedy powtórnie wszedł Piłat do pretorium, a przywoławszy Jezusa rzekł do Niego: Czy Ty jesteś Królem żydowskim? 18,34 Jezus odpowiedział: Czy to mówisz od siebie, czy też inni powiedzieli ci o Mnie? 18,35 Piłat odparł: Czy ja jestem Żydem? Naród Twój i arcykapłani wydali mi Ciebie. Coś uczynił? 18,36 Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd. 18,37 Piłat zatem powiedział do Niego: A więc jesteś królem? / Odpowiedział Jezus: / Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu.
Królestwo Jezusa opiera się na prawdzie, nie na władzy. Czym bardziej człowiek szuka rozwiązania swoich problemów we władzy ludzkiej, tym bardziej oddala się od Boga. Wręcz grzechem jest uczestniczenie we władzy, a umożliwia to demokracja milionom ludzi. To trzeba zrozumieć, bo inaczej grzech przylgnie na stałe do człowieka.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Przepraszam Hana, że przerwę Ci myśl, ale spieszę donieść , że najbrzydszy i najgłupszy koń w IV RP zarżał tym razem, że nauczyciele religii będą mieć specjalne przywileje NA KOSZT PODATNIKA. Jedyny komentarz z mojej strony nie może się tu znaleźć ze względu na rozliczne wulgaryzmy. Dziś nie potrafię śmiać się z Konia. I jeszcze jedno. Konia żona wydusiła z siebie, że zgwałcona 14-latka równiez musi urodzić dziecko. Kiedyś był taki znakomity, mądry film "Człowiek Zwany Koniem". Jakich wielkich ludzi nazywano wtedy tym mianem !
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dzięki za posta Daniel.
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Większość Polek najwyraźniej akceptuje przekonanie, że to mężczyzna ma więcej do powiedzenia: w pracy, w domu, a także w łóżku. Zdaniem obu płci to faceci powinni proponować randkę, ślub czy seks. I dziwić się potem, że mężczyźni tutaj wcześniej umierają ... Unikanie inicjatywy jest bardzo wygodnym sposobem na unikanie odpowiedzialności.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Unikanie inicjatywy jest bardzo wygodnym sposobem na unikanie odpowiedzialności. Racja! Również postawa "passive-agressive" jest dość popularna w tym kraju. M
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
A co ty rozumiesz pod "passive-agressive" jezeli jktos pasywny,to ma sie rozumiec nie bierze udzialu,a jak nie bierze udzialu,to nie moze byc agresywny,bo i skad o tym sie dowiedziec,jezeli ten ktos nie dziala??????
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Kodar, nie wymyśliłam tego określenia. W sieci znajdziesz dużo informacji na temat takiego zachowania. Niestety, o pojęciu PA nie ma prawie nic w j. polskim, prawdopodobnie więcej rzetelnych informacji znajdziesz na stronach niemieckich.
M
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Kodar, pozwól, że podam Ci przykład:
Żona mówi coś do męża, ten zaś ignoruje jej słowa, w ogóle się nie odzywa. To jest agresja pasywna. Warto wiedzieć, że psychologia rózróżnia też trzecią formą agresji, która jest ignorancja.
Drugi przykład podała swego czasu Katarzyna Kofta. Pokrótce to było tak, że mąż po pracy siedzi przy wspólnym stole z rodziną. Mają jeść obiad, ale mąż uparcie milczy, nie rusza jedzenia, ma smutno-zagniewaną minę. Wszystkim się to udziela, rodzi się napięcie. Po długim okresie niezręcznej , paskudnej sytuacji, nagle córka wstaje od stołu i przynosi widelec dla tatki, bo właśnie z powodu braku sztućca palant nie zaczął jeść. Wtedy facet zaczyna żreć. Oto kolejny przykład pasywnej agresji wyrażanej poprzez milczenie i posępną mimikę, mająca wymusić domyśłenie się i działanie. Kofta zachodziła w głowę, jak ta kobieta - jej znajoma tyle lat spędziła z takim draniem w związku.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
bzdury totalne bzdury,zeby czyms takim,sie przejmowac, ad.1jezeli maz sie nie odzywa ,lub nie odpowiada na zadane pytanie,to odwracam sie na piecie,i wychodze i czekam,az sam bedzie mial ochote na rozmowe,nikogo i to do niczego nie mozna zmuszac,nawet do rozmowy ad2.ciezko mi sobie taka sytuacje wyobrazic,to dziecinada i raczej pasuje do dzieci jak do doroslych,a wogole to rodzina samych nerwusow,wszyscy powinni isc do psychologa,bo tam nawarstwily sie problemy,i sami ich nie rozwiaza,i nie on jest dran,wine dzieli sie po polowie
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
ad.1jezeli maz sie nie odzywa ,lub nie odpowiada na zadane pytanie,to odwracam sie na piecie,i wychodze i czekam,az sam bedzie mial ochote na rozmowe,nikogo i to do niczego nie mozna zmuszac,nawet do rozmowy No właśnie sama podałaś doskonały wręcz przykład zachowania passive-agressive! Brawo! M
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Kodar, zachowujesz spokój, gdy mąż Cię ignoruje ?
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|