Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932167 razy)
|
elmo
Go
|
. Niemniej 'kościołowi ludzie' mają go za heretyka. Dość często spotykałam się z takimi opiniami.
Masz rację Halino.Ja kilka lat temu poruszyłam temat DO przy pewnej pani ,która jest Świadkiem Jehowy. Mówiłam ,ze jem boczek ,jajka ,chleba nie jem itp. A ona uśmiechała sie do mnie z politowaniem ,jakbym była ociemniała i nie wiedziała w czym rzecz. Bardzo mi się to nie podobało .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
"Z głupimi ludźmi staram się nie rozmawiać" - tak powiedział prof. Bartoszewski. Nic nie poradzimy, że do niektórych prawda nigdy nie dotrze. Nie traćmy więc czasu na przekonywanie ich.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Najpierw zawierzyłem Bogu i usilnie do niego dążyłem, a potem poznałem żywienie optymalne.
Można też od strony "wiary" (=oczekiwania) dojść do zdrowia. "Wiara Twoja Cię uzdrowiła" itd. Tylko jak przełożyc wiarę na biochemię? Dla tych co preferuja "szkiełko i oko". Też poniekąd jestem jedną z nich. Chcę przelożyć wiarę na biochemię/fizykę. Wiem, że mi sie uda.
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Zofio jest właśnie odwrotnie. Jak rozpoczynałaś żywienie optymalne, to struktura i czynność mózgu Twojego była chora? Gdyby Bóg nie zmiłował się nad Tobą nigdy byś nie rozpoczęła żywienia optymalnego. Tak było i u mnie. Najpierw zawierzyłem Bogu i usilnie do niego dążyłem, a potem poznałem żywienie optymalne. Traktuję je jako dar od niego, a takich darów się nie odrzuca. Dekalog i ŻO wymagają od nas konkretnych zachowań. Zaniechanie nich niweczy jedno i drugie. Co do plemienia Kamczadelów, to podałaś dobry przykład. Pogarda współobywateli jest największą karą. Czy my pogardzamy? Nie. Bo chrześcijaństwo nam tego zabrania, ale nie Bóg.
Daniel
Daniel, zamieszczając cytat Dra J.K. chciałam podkreślić, że zdrowy człowiek nie potrzebuje żadnych przykazań, bo z jego natury wypływa sama dobroć. Im bardziej zdegerowane społeczeństwo, tym więcej tworzy się róznorakich kodeksów postepowania, buduje więcej więzień, poprawczaków, domów samotnej starości, i wiele innych tego typu przybytków. Zwróć uwagę jak intensywnie pracuje sejm, ile tworzy często niespójnych przepisów i do tego wykazując zero tolerancji dla obywateli, bo nieznajomośc prawa nie zwalnia cie z odpowiedzialności. Pozdrawiam Zofia
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
"Z głupimi ludźmi staram się nie rozmawiać" - tak powiedział prof. Bartoszewski. Nic nie poradzimy, że do niektórych prawda nigdy nie dotrze. Nie traćmy więc czasu na przekonywanie ich.
Daniel
Daniel! Z tymi kpinami DO ,to jest tak: Póki człowiek jest zdrowy ,na "korytku" bądź na "pastwisku" ,to jest bardz,bardzo "hardy" .Dla nie nie liczą się zadne diety,wręcz je wyśmiewa . Ale ,jak to w życiu bywa...w końcu coś człowieka "rozkłada". I oczywiście taki człek ,będzie chodził od jednego lekarza do drugiego,od jednej apteki do drugiej. W końcu trafi do szpitala ,jednego ,potem drugiego,aż stwierdzi ,że nie ma co liczyć na medycynę akademicką. Wtedy zaczyna się miotanie ,no bo każdy człek ma "wbudowane" takie coś ,jak chęć życia i walka o nie. Wykończony pobytami szpitalnymi ,złapie się za bioeneroterapie,potem za jakiej ziółka za 200 zł. A jak już będzie spłukany dostrzętnie ,i ostanie mu się odrobina rozumu i szczęścia ,to przypomni mu się dieta.Oby nie zapóźno Dlatego ,może warto czasem "rzucić"(zasiać) hasło Dieta Optymalna. Czasem na efekty(plony) trzeba poczekać ....przychodzą później... To tak ode mnie... Pozdrawiam Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
...Chcę przelożyć wiarę na biochemię/fizykę. Wiem, że mi sie uda.
Ewa życzę pomyślności .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Taka mnie oto naszła myśl . Może by się tak zebrać -wszyscy optymalni i znaleźć sobie jakąś dolinkę ,coś w rodzaju Sżczęśliwej Doliny Hunzów Zamieszkać z dala od cywilizacji ,zająć się pracą ,hodowlą zwierząt, kur ,uprawą warzyw.Przynajmniej byłoby wiadomo ,co się je Kto jest za? Tylko... trzeba by było wyszukać jakąś dolinkę ,pobudować szałasy itp.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Madrość Syracha: Pokora "Synu,w sposób łagodny prowadź swe sprawy, a każdy, kto jest prawy,będzie cię miłował. O ile wielki jesteś,o tyle się uniżaj, a znajdziesz łaskę u Pana. Wielka jest bowiem potęga Pana I przez pokornych bywa chwalony. Nie szukaj tego ,co jest zbyt ciężkie, ani nie badaj tego,co jest zbyt trudne dla ciebie. O tym rozmyślaj ,co ci nakazane, bo rzeczy zakryte nie są ci potrzebne. Nie trudź sie niepotrzebnie nad tym,co siły twoje przechodzi- więcej,niż zniesie rozum ludzki,zostało ci objawione. Wielu bowiem domysły ich w błąd wprowadziły i o złe przypuszczenia potknęły się ich rozumy."
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Ech... Ostatnio zauważyłem, że nie cierpię telewizji - po prostu nie mogę znieść reklam i wiadomości. Obie te rzeczy próbują zakrzyczeć widza i wcisnąć mu jakiś towar lub światopogląd :/ . Chyba już zupełnie się przerzucę na DVD...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... Chyba już zupełnie się przerzucę na DVD...
...czyli z deszczu pod rynnę
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Czemu z deszczu pod rynnę? No, chyba, że mówisz o tych z czasopism - tam też są te wkurzające reklamy, tyle, że jest ich mniej...
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Lekarka wiara działa jak katalizator, homeopatia. Odpowiednie wibracje mogą być brakującym elementem. Dlatego mimo teorii jedni zdrowieją, a inni nie.
Zofio to tak jak bym sam to pisał. Tylko zakończył bym wnioskiem: że tych bęcwałów trzeba by pogonić. Zdrowy człowiek nie potrzebuje władzy.
Edyto masz dużo racji, ale optymalni nie powinny odizolowywać się od społeczeństwa. Wręcz przeciwnie, swoim zachowaniem powinni dawać przykład. Co do mądrości Syrycha, to zawsze aktualny temat. Nie należy nigdy zapominać, że człowiek jest istotą ograniczoną i nie podoła zbyt dużym ciężarom. Dlatego dążę do uproszczenia życia i pozbycia się władzy, które te ciężary nam narzuca. Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Miałam na myśli ,ze tak czy siak, będziesz czas spędzał przed TV.Tylko tyle... Ale zawsze można sobie na DVD coś ciekawego obejrzeć w sumie...... Zalezy co się lubi ... Wczoraj właśnie oglądałam na DVD "Plac Zbawiciela" Oglądałeś? czysta rzeczywistość ,niestety smutna .
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Nie. Czy to o jakichś wydarzeniach z czasu komuny?
Ostatnio oglądałem film Monty Pythoon i Święty Grall... Jakiś tydzień temu. Bardzo zabawny...
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Therion, mam to samo co Ty. Już planuję, co zrobię z pieniedzmi zaoszczędzonymi na abonamencie...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Therion, mam to samo co Ty. Już planuję, co zrobię z pieniedzmi zaoszczędzonymi na abonamencie... Się nieździw abonament płacisz za posiadanie TV a nie za oglądanie ;P
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Moim zdaniem powinni w ogóle zlikwidować ten abonament. Za co niby mamy go płacić? Za to, że znęcają się nad nami układający reklamy psychopaci? To jest przestarzały podatek za posiadanie "luksusu" jakim jest radio, czy telewizor... Cholerne komuchy !!!
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
wiem, wiem... W przypadku niekorzystania posiadanie takowego stanie sie niepotrzebne. tak nawiasem mowiac, nie wiem, jak obecnie wyglada sytuacja, ale ciekawe czy komputery wyposazone w karte telewizyjna traktowane sa jako odbiorniki telewizyjne...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie. Czy to o jakichś wydarzeniach z czasu komuny?
Nie z czasów komuny chyba sprzed roku. A w zeszłym togodniu przypomniałam sobie Pulp Fiction A co do abonamentu ,to po co w ogóle sobie głowe nim zaprzątać i tak biorą kasę za reklamy. A jak płacę za Cyfrę ,to po jakiego wała mam jeszcze płacić abonament TV (ale i tak płacę)
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Ja właśnie skończyłem oglądać Forbidden Planet - świetny, inteligentny film Sci-Fi w stylu powieści Lama takich jak Niezwyciężony, czy Solaris.
|
|
|
|
|
|
|
|
|