Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 935799 razy)
|
slawek
Go
|
wiem, wiem... W przypadku niekorzystania posiadanie takowego stanie sie niepotrzebne. tak nawiasem mowiac, nie wiem, jak obecnie wyglada sytuacja, ale ciekawe czy komputery wyposazone w karte telewizyjna traktowane sa jako odbiorniki telewizyjne... Jeżeli będziesz miał antene pokojową to pewnie się wykpisz ;P ale słyszałem że mają wprowadzić płatność abonamentu razem z opłatą za prąd, masz prąd ?? płacisz abonament ;( wtedy chyba tylko wiatrak pozostanie P.S. Obecne "Komuchy" maja rodowód prawicowy -- Slawek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
...ale słyszałem że mają wprowadzić płatność abonamentu razem z opłatą za prąd, masz prąd ?? płacisz abonament ;( wtedy chyba tylko wiatrak pozostanie Slawek ja też to słyszałam ,wtedy faktycznie pozostaje wiatrak lub jakieś urządzenie własnej konstrukcji na pedały
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
wiem, wiem... W przypadku niekorzystania posiadanie takowego stanie sie niepotrzebne. tak nawiasem mowiac, nie wiem, jak obecnie wyglada sytuacja, ale ciekawe czy komputery wyposazone w karte telewizyjna traktowane sa jako odbiorniki telewizyjne... Jeżeli będziesz miał antene pokojową to pewnie się wykpisz ;P ale słyszałem że mają wprowadzić płatność abonamentu razem z opłatą za prąd, masz prąd ?? płacisz abonament ;( wtedy chyba tylko wiatrak pozostanie P.S. Obecne "Komuchy" maja rodowód prawicowy Nie Oni abonament wymyślili. Płatność abonamentu razem z opłatą za prąd? To się nie udało! Już o tym pisali. -- Slawek
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Abonament powinien być wliczony w opłaty za wodę. Raczej za lanie wody
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
P.S. Obecne "Komuchy" maja rodowód prawicowy -- Slawek Może i mają rodowód prawicowy, ale jak cała reszta wywodzą się z tego samego bagna - komuny i odziedziczyły po nim stosunek do wolności jednostki, w tym do wolności dysponowania pieniędzmi na, które owa jednostka ciężko pracowała .
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Może i mają rodowód prawicowy, ale jak cała reszta wywodzą się z tego samego bagna - komuny i odziedziczyły po nim stosunek do wolności jednostki, w tym do wolności dysponowania pieniędzmi na, które owa jednostka ciężko pracowała . To zupełnie tak jak MY -- Slawek
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
pogratulowac pomyslowosci. poprawi to sciagalnosc podatku za abonament. pozostaja alternative sources of energy. az strach pomyslec, kto bedzie nami rzadzil za kilka lat. Zawsze po latach np. klerykalizmu (mamy teraz) nastepuje okres antyklerykalizmu- wiec pewnie jakies Nowe Lewice czy inne twory, a w glorii mesjasza Wojtuś Olejniczak, byly ministrant.... wtedy dopiero poczujemy komune...
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
P.S. Obecne "Komuchy" maja rodowód prawicowy -- Slawek Może i mają rodowód prawicowy, ale jak cała reszta wywodzą się z tego samego bagna - komuny i odziedziczyły po nim stosunek do wolności jednostki, w tym do wolności dysponowania pieniędzmi na, które owa jednostka ciężko pracowała . Jednostka ciężko pracująca, korzysta z publicznych dróg i publicznej służby zdrowia. Jednostka ciężko pracująca oddaje część pieniędzy do wspólnej kasy i oczekuje, ze pieniądze te będą dobrze rozdysponowane (dla jednostki korzyści). Jednostka chce być grabiona sprawiedliwie (chce, hehheee ). Lecz jednostka wybiera do dysponowania kasiorą bandę tłuków i złodzieji i później się dziwi, ze zamiast szeroką autostradą zasówa wąskim niewiadomoczym. I czy nazwiemy tę bande tłuków i złodziej prawicą, lewicą, czy niewiadomoczym, to i tak nic nie zmieni. Bo zbiór jednostek właśnie tym się sugeruje. W Polsce zbiór jednostek jest jakiś dziwny. Bo daje sobie wmówić, ze Trabant ze znaczkiem Ferrari to naprawde Ferrari. I co gorsza Polskie społeczeństwo, jadąc tym Trabantem, co chwila włącza jakieś radio, by zagłuszyć niemiłosierne wycie nadwyrężonego silnika. Raz jest to radio Erewań, raz radio Maryja. Więc mówienie o bandzie komuchów i katolandzie jest troszkę dziwne. To my kupujemy tego Trabanta - pamiętajcie
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... wtedy dopiero poczujemy komune... Szymon ,skromnie zapytam : skąd wiesz jak to jest czuć komune?
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Jacy my XD ? Przecież mamy demokrację - Trabanta kupują oni .
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Jacy my XD ? Przecież mamy demokrację - Trabanta kupują oni . Ja mam porównanie,tu gdzie mieszkam kupują Bentleye. Drogie, fakt, lecz jak gladko sunie do przodu. Cięzkie to bydle, lecz niełatwo wytrącić to z kursu. Jest komfortowy i bezpieczny, a dzięki dobrej pracy inżynierów moze zrobić "bączka" i w sekundzie jechać w przeciwnym kierunku. Ale to tradycja marki, długie lata pracy. Dlaczego w Polsce nie można stworzyć takiej marki? Tylko cały czas licencje kupuja, jak nie od sowietów, to od yankesów (najgorsze to, ze stać ich tylko na Forda Capri)
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zauważyłam ,pewną zależność,że: Ten kto najwięcej narzeka na rząd-pierwszy leci do wyborów.A potem następne narzekanie,żeby...nudno nie było
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Szymon ,skromnie zapytam : skąd wiesz jak to jest czuć komune? Wink Po pierwsze: moja wypowiedź nie implikuje mojej znajomości komuny z autopsji Po drugie: Aby znać np. biografię Jana Kazimierza nie trzeba wraz z nim pędzić na rączym rumaku na wojska Karola Gustawa, wystarczy przeczytać jedną z jego biografii. Do czego zachęcam nawiasem mówiąc. Po trzecie: Znajomość pobieżna historii bliższej i dalszej, a także analiza porównawcza systemów politycznych w kilku krajach powoduje, że z całą stanowczością można stwierdzić, że z Polska to kraj mocno socjalistyczny
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Zauważyłam ,pewną zależność,że: Ten kto najwięcej narzeka na rząd-pierwszy leci do wyborów.A potem następne narzekanie,żeby...nudno nie było Wiesz Elmo, ja zauważyłem też pewną zależnośc. Jak ludzie wtryniali cebule ze smalcem na sniadanie obiad i kolacje i zaprzęgali żony do pługa, bo ich na konia nie bylo stać to wogóle nie narzekali. Bo czasu ani siły nie mieli. Czyżby następna zależność? Im społeczeństwo bogatsze, tym bardziej narzeka? Tylko wtedy wynikałoby, ze w Polsce PKB jest równe PKB całej EU + USA
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Szymon .Czyli wiesz więcej niż ludzie żyjący w czasach komuny
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Oj, Elmo gdzie to wyczytałaś?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Oj, Elmo gdzie to wyczytałaś?
Szymon między wierszami
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
jak widać powyżej rozważania "Co autor miał na myśli? moga zaprowadzic na manowce...
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Szymon ,skromnie zapytam : skąd wiesz jak to jest czuć komune? Wink analiza porównawcza systemów politycznych w kilku krajach powoduje, że z całą stanowczością można stwierdzić, że z Polska to kraj mocno socjalistyczny Wybacz, ze mi gały wyleciały Szymonie szanowny. Socjalistyczna to jest Szwecja, Norwegia. Polska? Socjalistyczna, wręcz komunistyczna jak trzeba zabierać, kapitalistyczna jak trzeba dawać
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wiesz Elmo, ja zauważyłem też pewną zależnośc. Jak ludzie wtryniali cebule ze smalcem na sniadanie obiad i kolacje i zaprzęgali żony do pługa, bo ich na konia nie bylo stać to wogóle nie narzekali. Bo czasu ani siły nie mieli.
I co? było źle? Było "prosto" i nie było narzekania. Czyżby następna zależność? Im społeczeństwo bogatsze, tym bardziej narzeka?
Ja bym polemizowała z tym bogatym społeczeństwem...a ludzie narzekają ,bo mają za dużo wolnego czasu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|