forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 20:45:41

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 932170 razy)
Szymon
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #1600 : 2007-04-12, 17:43:18 »

masz teoretycznie służbę zdrowia, edukację etc gratis. Jeśli jesteś szaraczkiem, na poziomie gwarantowanym przez państwo wystarcza Ci. A że niskiej jakości, to nie dlatego, że panuje u nas dziki kapitalizm, jeno z uwagi na to, że nasze socjalistyczne государство jest po prostu kulawe nadzwyczaj...
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1601 : 2007-04-12, 17:54:37 »

masz teoretycznie służbę zdrowia, edukację etc gratis. Jeśli jesteś szaraczkiem, na poziomie gwarantowanym przez państwo wystarcza Ci. A że niskiej jakości, to nie dlatego, że panuje u nas dziki kapitalizm, jeno z uwagi na to, że nasze socjalistyczne государство jest po prostu kulawe nadzwyczaj...

Jak już napisałem - płacenie podatków sprawia, że nic nie jest gratis. I to jest najgorsze kłamstwo "władz". Ale to banały, o których każdy wie...  Cool
Tak samo jak każdy wie, ze nic nie ma za free... naprawde - każdy.
Chociaż, jak śpiewa jeden z moich ulubionych trubadurów: "You know the best things in life, are for free"
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1602 : 2007-04-12, 17:56:01 »

Wiesz Elmo, ja zauważyłem też pewną zależnośc. Jak ludzie wtryniali cebule ze smalcem na sniadanie obiad i kolacje i zaprzęgali żony do pługa, bo ich na konia nie bylo stać to wogóle nie narzekali. Bo czasu ani siły nie mieli.

I co? było źle? Było "prosto" i nie było narzekania.

Czyżby następna zależność? Im społeczeństwo bogatsze, tym bardziej narzeka?

Ja bym polemizowała z tym bogatym społeczeństwem...a ludzie narzekają ,bo mają za dużo wolnego czasu...

No nie wiem, czy bylo źle - jak myślisz?
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1603 : 2007-04-12, 17:59:14 »

Z racji tego ,że nie lubię narzekać ,to... czasy -jak w sam raz dla mnie ...
Szymon
Go

Email
« Odpowiedz #1604 : 2007-04-12, 18:03:15 »

Jak już napisałem - płacenie podatków sprawia, że nic nie jest gratis. I to jest najgorsze kłamstwo "władz".

No moze z wyjatkiem... socjalistow. Generalizujac, to jest ich najwieksze klamstwo. Masz swiadomosc, ze panstwo daje Ci cos (darmowa szkola dla dziecka), a tak naprawde Ty za to placisz (i to nie jest to o czym myslisz, bo nauczyciele zmieniaja sie co pol roku, nie ma etyki, wycieczki sa tylko na Jasna Gore etc.).

Ale to przeciez
banały, o których każdy wie...

pozdrawiam
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1605 : 2007-04-12, 18:05:12 »

Z racji tego ,że nie lubię narzekać ,to... czasy -jak w sam raz dla mnie ...

Oj tam, wszyscy lubią sobie ponarzekać. Tylko ten rolnik nie mógł odpalic komputera rano, przed śniadaniem i do porannej cebuli ze smalcem poczytać: " W Sierra Leone - wojna", "W Iraku - wojna", "W Afganistanie - wojna", " Obowiązkowe zbroje w szkołach rycerskich, niezgodne z kodeksem rycerskim"
Uponstar
Go

Email
« Odpowiedz #1606 : 2007-04-12, 18:07:27 »

Jak już napisałem - płacenie podatków sprawia, że nic nie jest gratis. I to jest najgorsze kłamstwo "władz".

No moze z wyjatkiem... socjalistow. Generalizujac, to jest ich najwieksze klamstwo. Masz swiadomosc, ze panstwo daje Ci cos (darmowa szkola dla dziecka), a tak naprawde Ty za to placisz (i to nie jest to o czym myslisz, bo nauczyciele zmieniaja sie co pol roku, nie ma etyki, wycieczki sa tylko na Jasna Gore etc.).

Ale to przeciez
banały, o których każdy wie...

pozdrawiam

Dlatego moja pociecha bedzie chodzić do Eaton -  Laughing

(jak już sobie kupie nowego Maybacha, bo w starym mi się popielniczki zapełniły)

Też pozdrawiam
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1607 : 2007-04-12, 20:41:05 »

Zdrowy człowiek nie potrzebuje władzy.

To najlepsza rzecz jaką napisałeś. 
         Ja jednak to uzupełnię.  Zdrowy człowiek nie potrzebuje równiez Boga i to z dwóch przyczyn. Po pierwsze, bo nie potrzebuje rządu, po drugie zaś - bo najzwyczajniej w świecie bóg jest szkodliwym wymysłem, mitem na usłudze ludzkiej słabości.

Tomek
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1608 : 2007-04-12, 20:57:43 »

"Czyż Mądrość nie nawołuje?
Nie wysila głosu Roztropność?
Na najwyższym szczycie,przy drodze,
na rozstaju zasiada,
przy bamach u wejścia do miasta,
w przejściach głos swój podnosi:
<Odzywam się do was mężowie,
wzywam was,synowie ludzcy,
prostacy-mądrości się uczcie,
nierozumni-nabierzcie rozsądku!...."

K.Przysłów.
Zofia
Go

Email
« Odpowiedz #1609 : 2007-04-12, 21:06:56 »

Zdrowy człowiek nie potrzebuje władzy.

To najlepsza rzecz jaką napisałeś. 
         Ja jednak to uzupełnię.  Zdrowy człowiek nie potrzebuje równiez Boga i to z dwóch przyczyn. Po pierwsze, bo nie potrzebuje rządu, po drugie zaś - bo najzwyczajniej w świecie bóg jest szkodliwym wymysłem, mitem na usłudze ludzkiej słabości.

Tomek

Tomku, Ty który nie masz żadnych bogów przed sobą Laughing Laughing Laughing co powiesz na to:
"Ludzki umysl nie jest w stanie wymyslic niczego co wczesniej nie istnialo juz we wszechswiecie i stad co nie ma nazwy ani definicji w jezyku ULT. Dlatego gdyby Bog naprawde nie istnial, Boga nasz umysl tez nie bylby w stanie sam wymyslic. Warto o tym pamietac zanim zaczniemy wykrzykiwac ze nie ma dowodow na istnienie Boga. Dowody sa - tyle ze Bog starannie je poukrywal aby nie odbierac nam wolnej woli "

Tomku,
rozróżnij pojęcia władzy a rządu. Człowiek powinien byc wolny i nie mieć, czy czuć żadnej władzy nad sobą. Natomiast aby społeczeństwo mogło dobrze funkcjonować musi być rząd. Kwestia tylko jaką będzie pełnił rolę i jak.
Tomkiewicz
Go

Email
« Odpowiedz #1610 : 2007-04-12, 21:13:39 »

rozróżnij pojęcia władzy a rządu.

Nie mogę. Te pojęcia są tożsame.

Tomek
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1611 : 2007-04-12, 21:26:31 »

rozróżnij pojęcia władzy a rządu.

Nie mogę. Te pojęcia są tożsame.

Tomek

Te pojęcia sa tożsame ?  Shocked  Laughing  Laughing  Laughing
Społeczeństwo jest tożsame z władzą i rządem.
Społeczeństwo mrówek ma królową.
Wilki mają waderę.
Tylko karaluchy biegają same po śmieciach, jak im sie podoba  Rolling Eyes

Rząd jest pojęciem administracyjnym,a władza to absolut ,o ile ktoś pojmuje pojęcie absolutu  Shocked

Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1612 : 2007-04-12, 23:00:12 »

Tomek chyba inaczej pojmujemy Boga. Słabość i wymysły to są oznaki braku wiary w Boga. On jest jedynym władcą nad człowiekiem. To Jego nakazy i zakazy ujęte w Dekalogu są jednym obowiązującym prawem. Wszystko co jest nadto jest sprzeczne z nim i każdy bogobojny człowiek nie powinien tego przestrzegać nawet jakby miał utracić życie. W ten sposób nigdy żadna władza by nie powstała, bo nie było by kim rządzić Jeżeli jest ona, to znaczy, że grzeszny człowiek zdradził Boga i oddał się we władanie jej. Bóg nie lubi konkurencji, jest zazdrosny i za to wymierza karę. Jest to jedna z dwu kar wymienionych w Dekalogu. Dosięga całą rodzinę aż do trzeciego i czwartego pokolenia.
Zdrowy człowiek ma czystą duszę poprzez którą zbliża się do Boga. Musi więc zdecydowanie odrzucić każdą inną władzę, która zawsze jest w sprzeczności z Bogiem. Oczywiście rząd jest też władzą. Społeczeństwo nie potrzebuje żadnego rządu aby funkcjonować.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1613 : 2007-04-13, 05:53:55 »

Człowiek powinien byc wolny i nie mieć, czy czuć żadnej władzy nad sobą. Natomiast aby społeczeństwo mogło dobrze funkcjonować musi być rząd. Kwestia tylko jaką będzie pełnił rolę i jak.

Oczywiście rząd jest też władzą. Społeczeństwo nie potrzebuje żadnego rządu aby funkcjonować.

Daniel

Dwie sprzeczne myśli.
Jestem takiego zdania jak Zofia.Społeczeństwo potrzebuje rządu ,aby sprawnie funkcjonować.Ale nie takiego "rządu" w cudzy słowiu-jaki panuje obecnie-bo jest chaos jedynie.
Społeczeństwo potrzebuje Rządu o solidnych podstawach,którego dziełalność będzie kierowana ku całemu dobru społeczeństawa ,a nie wpływała tylko na niekorzyść społeczeństwa i jednostki.Społeczęństwo potrzebuje Rządu Konstrukcyjnego -nie destrukcyjnego.

Daniel ,jeśli już tak bardzo swoją wiedzę opierasz na Biblii ,to piszac ,że społeczeństwo nie potrzebuje żadnego rządu -przeczysz sam sobie .
W Biblii jest napisane,że społeczeństwo potrzebuje rządu(nie wiem jak dokładnie jest to napisane ,ale jest).
Dlatego w/g Pisma w Nowym Systemie Rzeczy ,na tronie obok swego Ojca ma zasiąść Król -Jezus -wraz ze 144 tyś. wybranych ,którzy będą rządzić ocalonym narodem.

Pisze coś takiego? Może nie napisałam tego identycznie jak w Piśmie ,ale sens jest taki.
Tyle ode mnie...
Edyta.
Halina Ch.
Go

Email
« Odpowiedz #1614 : 2007-04-13, 09:18:23 »

Każde stado ma swojego przywódcę.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1615 : 2007-04-13, 20:08:09 »

Daniel.
Społeczeństwo bez rządu....
Wyobraź sobie wielkie miasto i niesamowity ruch samochodów....i nie ma sygnalizacji świetlnej....
Co by się działo? Chaos.....

Rząd jest niezbędny społeczeństwu ,aby dobrze funkcjonowało.Ale piszę ,tu o Rządzie a nie o "rządzie".
Edyta.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1616 : 2007-04-13, 20:38:13 »

Edyto nie jestem w sprzeczności z Pismem. (I SM 8,7-10). Królestwo Jezusa nie opiera się na władzy tylko na prawdzie, a to jest zupełnie co innego.
Jezus nie namawiał do sprzeciwiania się władzy, bo ta może zniszczyć. Dlatego płacił podatki i biernie poddawał się jej zarządzeniom. Czym innym jest podporządkowanie się władzy, a czym innym branie udziału we władzy czy sądach.
To pierwsze jest przymusem, a drugie naszym wyborem.

Czy na to by na prywatnej autostradzie była sygnalizacja świetlna potrzebny jest rząd? Nie. Brak rządu nie oznacza anarchii. Człowiek jest odpowiedzialny jest za swoje czyny i jak kogoś skrzywdzi na pewno będzie musiał tą krzywdę naprawić. Do tego też nie jest potrzebny "rząd" czy "Rząd". Jednym słowem władza.

Daniel

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #1617 : 2007-04-13, 20:56:00 »

Czy na to by na prywatnej autostradzie była sygnalizacja świetlna potrzebny jest rząd? Nie. Brak rządu nie oznacza anarchii. Człowiek jest odpowiedzialny jest za swoje czyny i jak kogoś skrzywdzi na pewno będzie musiał tą krzywdę naprawić. Do tego też nie jest potrzebny "rząd" czy "Rząd". Jednym słowem władza.

Daniel

Sygnalizacja świetlna potrzebna jest po to, aby panował ład na drogach.Nie piszę tu o prostej drodze,ciągnącej się kilometrami tylko o mnóstwach skrzyzowań,rond w dużych miastach.

Tak ,człowiek jest odpowiedzialny za swoje czyny.
Wyrządzoną krzywdę drugiemu człowiekowi ,będzie musiał naprawić ,ale najpierw będzie musiał zrozumieć ,co zrobił źle,będzie musiał być osądzony.

No ,Daniel nie mogę Cię zrozumieć w pewnej kwestii.Co z osądzeniem człowieka przez Boga? Tego nie bierzesz pod uwagę.
Nic nie pisze w Piśmie na temat rządu Bożego?
Edyta.
Zofia
Go

Email
« Odpowiedz #1618 : 2007-04-13, 21:24:43 »

Edyto nie jestem w sprzeczności z Pismem. (I SM 8,7-10). Królestwo Jezusa nie opiera się na władzy tylko na prawdzie, a to jest zupełnie co innego.
Jezus nie namawiał do sprzeciwiania się władzy, bo ta może zniszczyć. Dlatego płacił podatki i biernie poddawał się jej zarządzeniom. Czym innym jest podporządkowanie się władzy, a czym innym branie udziału we władzy czy sądach.
To pierwsze jest przymusem, a drugie naszym wyborem.

Daniel

Daniel,
chciałam podjąć dyskusję na interesujący mnie temat, ale tak czytam i czytam Twoje wywody i nie mogę tego nijak ugryźć.
W końcu doszłam do wniosku, że lepiej będzie jak zrobimy rząd i pójdziemy stąd. Laughing Laughing Laughing
Pozdrawiam  Zofia
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #1619 : 2007-04-13, 21:39:00 »

Edyto, a widziałaś jak ruch uliczny wygląda u arabów. Oni nie mają sygnalizacji i chyba żadnych przepisów, a jednak wszyscy poruszają się. Nie jestem zwolennikiem jednak takiego chaosu i pewne reguły "gry" można przyjąć. Będzie to miało znaczenie, gdy dojdzie do kolizji. Wtedy na podstawie tych reguł można ustalić winnego. Ale tylko wtedy gdy pokrzywdzony tego sobie zażyczy, a nie władza.
Pokrzywdzony może bezpośrednio od winowajcy domagać się naprawienia szkody i nie oznacza to, że od razu musi być sąd.

Bóg osądzi człowieka na Sądzie Ostatecznym. Nastąpi to po śmieci, czyli będzie ocenione całe życie człowieka. Celem tego sądu jest wybór oznaczonej liczby ludzi do Królestwa Niebieskiego, do życia wiecznego. Tak obiecał Bóg i tak będzie. Kryteria oceny są jasne: Dekalog. Co do rządów w Królestwie Niebieskim, to takowych nie będzie. Królestwem opartym na prawdzie nie trzeba rządzić, bo każdy wie wszystko i zna swoje miejsce. Królestwo jest monolitem, jest jednym organizmem. To tak jak z organizmem ludzkim, każda komórka wie co ma robić.

Daniel
Strony: 1 ... 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 18 zapytaniami.