Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 935756 razy)
|
Daniel_dn
Go
|
Jak się pożyczy lub da, to już nie wolno wpływać. Jednak przed dokonaniem tego można ocenić czyny człowieka i określić w jakim kierunku on zmierza.
I co z tego, że maszyna parowa jest lepsza od manufaktury? Z tego nic nie wynika. Sugerujesz, że jak jest jeden właściciel, to musi być opóźniony technologiczne? Tego chcieli "czerwoni" ograniczając działalność gospodarczą. Taki stereotyp wpajano przez ponad 80 lat i w tym lekarzom na studiach.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Taki stereotyp wpajano przez ponad 80 lat i w tym lekarzom na studiach.
Bardzo prosze o rozwiniecie tematu jakie stereotypy wpajano "lekarzom na studiach" przez ponad 80 lat. Po prostu nie rozumiem, a jest to ciekawy temat.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Daniel to ty w przyszłości nie przyjmiesz emerytury z ZUS??????? przeciez przez cały okres produkcyjny bierze ZUS składki . No nie , wcale nie czuje sie zakładnikiem i ciesze sie ,ze mi sie coś należy .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Witam Gryzzly na wątku. Myślę Gryzzlu, że Ty całe życie przeżyłeś w tych stereotypach. Dlatego nie rozumiesz jak wygląda normalny świat. Lekarze są specjalistami od leczenia, a laikami w innych dziedzinach. Tak jest u każdego. Nie można się na wszystkim znać. Niektórą wiedzę przyjmuje się na wiarę, tym bardziej że powtarzają ją wszędzie w radiu, telewizji czy na uczelni. Kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą oczywistą dla leniwych umysłowo.
Rudka, nie liczę na to, że otrzymam emeryturę. ZUS jest u progu bankructwa i niebawem możesz nie doczekać się listonosza. Pieniądze, które państwo pod przymusem zabierało Tobie pod pretekstem zapewnienia utrzymania na starość już dawno zostały rozdysponowane na inne cele. Obecne emerytury wypłacane są z bieżących składek obecnie pracujących. Ale tych ciągle ubywa i musi nastąpić krach. Mnie to wcale nie cieszy, że kradnie się jednym, aby dać drugim. Jest właśnie tak jak pisałem wcześniej. Jesteś zakładniczką systemu.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Myślę Gryzzlu, że Ty całe życie przeżyłeś w tych stereotypach. Dlatego nie rozumiesz jak wygląda normalny świat. Lekarze są specjalistami od leczenia, a laikami w innych dziedzinach. Tak jest u każdego. Nie można się na wszystkim znać. Niektórą wiedzę przyjmuje się na wiarę, tym bardziej że powtarzają ją wszędzie w radiu, telewizji czy na uczelni. Kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą oczywistą dla leniwych umysłowo.
Witaj Daniel_dn Normalny swiat to wlasnie swiat stereotypow. Wszyscy zyjemy na Ziemi. Umiejetnosc rozpoznawania co jest falszem decyduje praktycznie o calym naszym zyciu. Jezeli ta "umiejetnosc rozpoznawania" jest kiepska z powodu "ewolucji" i wplywu "towarzystwa inteligentnych-inaczej" To wtedy zachodzi koniecznosc "stosowania" wiary. Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Daniel -nie ukrywam ,ze jestem zakładniczką systemu -ale te pieniądze co dostaje z nawiązką oddaje -Sądzisz ,ze Ty nie jesteś zakładnikiem systemu -przeciez płacisz podatki i napewno składke emerytalną
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Grizzly to człowiek od swoich rodziców przejmuje dziedzictwo ich stereotypów i widzi świat tak jak oni go widzą. Aby uwolnić się od tego dziedzictwa trzeba mieć świadomość tego i mieć wolę zmian. Ale nie może powstać pustka i jakaś wizja świata musi istnieć. Na to jest jedno lekarstwo jakim jest Bóg. On wyznaczył tą prawdziwą wizję świata. Kto ją odrzuca decyduje o całym swoim życiu na tym i na tamtym świecie.
Rudka władza ma prawo i wolę zniszczyć każdego kto się jej przeciwstawi. Dlatego już Chrystus nakłaniał, żeby władzy oddawać to, co jej należne. Natomiast tam gdzie pozostawiono nam prawo wyboru ( w tym o swoim życiu) decydujemy zgodnie ze swoim sumieniem, a nie tym co władza uznaje za dobre. Można więc płacić podatki czy haracz bandytom i nie mieć z nimi udziału. Od uzależnienia nie tak łatwo się uwolnić. Najpierw je trzeba sobie uświadomić i potem krok po kroku, jak z nałogu, wychodzić. Taką drogę wybrałem.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Można więc płacić podatki czy haracz bandytom i nie mieć z nimi udziału. Od uzależnienia nie tak łatwo się uwolnić. Najpierw je trzeba sobie uświadomić i potem krok po kroku, jak z nałogu, wychodzić. Taką drogę wybrałem.
Ja też chcę dawać pieniądze temu komu ja chcę (czytaj: nie chcę płacić podatków). Chyba jest to możliwe TYLKO w zdrowym społeczeństwie . Zdrowe spoleczeństwo wyklucza płacenie podatków, nie ma w ZDROWYM SPOŁECZEŃSTWIE takich, którzy potrzebują pomocy .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Potrzebujący pomocy zawsze będą ale nie potrzeba pośrednika (państwa) aby ich wspierać. Jeżeli korzystamy z usług publicznych takich jak drogi, służby porządkowe i inne to możemy za nie płacić normalnie tak jak za każdą prywatną usługę. Porobiło się masę pasożytów, którzy przyssali się do garnuszka państwowego i udowadniają, że są niezastąpieni. Na nich idzie 80% podatków. Rzeczywiście, w zdrowym (psychicznie) społeczeństwie nie płaciło by się podatków.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Potrzebujący pomocy zawsze będą ale nie potrzeba pośrednika (państwa) aby ich wspierać. Jeżeli korzystamy z usług publicznych takich jak drogi, służby porządkowe i inne to możemy za nie płacić normalnie tak jak za każdą prywatną usługę. Porobiło się masę pasożytów, którzy przyssali się do garnuszka państwowego i udowadniają, że są niezastąpieni. Na nich idzie 80% podatków. Rzeczywiście, w zdrowym (psychicznie) społeczeństwie nie płaciło by się podatków.
Daniel
Ciekawe, z czego w "takim zdrowym psychicznie "spoleczenstwie bylby placony resort, ktory nie wytwarza dobr materialnych?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Hana z tych 20% , Praktycznie piękna wizja i bardzo mi sie podoba ,ale nie wiem czy nawet za 5 pokoleń bedzie do zrealizowania ,bo w społeczności jak w każdym stadnym zwierzyńcu zawsze są osiłki -przywódcy i dyktatorzy czyli jest hierarhia i każdy ma miejsce w szeregu . Niewolników jest jakby najwięcej - rzadko wspólnie dochodza do porozumienia by pozbawić sie swoich ciemiężców . Jeżeli kiedykolwiek to sie udało , to zwycięstwo pożarło swoje dzieci i koło na nowo sie zatacza . Ludziom rozum chyba jest potrzebny po to by wykołować drugiego człowieka.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Rudka ,to co napisałaś ,to prawdziwe życie w społeczeństwie. Co dalej będzie ,nie wiem .Jedno jest pewne : obserwując świat i zachowanie ludzi, brniemy w coraz to większe bagno. Chyba tak ma byc(co nie oznacza ,że tak być powinno) ...równia pochyła
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
w zdrowym (psychicznie) społeczeństwie nie płaciło by się podatków.
Podatki są potrzebne w każdym społeczeństwie, w zdrowym po prostu każdy podatnik płaciłby taki sam podatek!! Gdyby tak podzielić budżet państwa przez ilość podatników to okazałoby sie że na każdego czynnego podatnika w Polsce przypada 1000-2000 tysiące na cały rok !!!! czyli wychodzi po 80 - 160 zł na miesiąc zakładając że tylko poława naszego społeczeństwa musi płacić. Tymczasem system stworzył cos co za każdą zarobioną przez nas złotówkę zmusza do oddania drugiej w postaci różnych podatków ( pośrednich itp. ) to wszystko tonie w całej rzeszy urzędów do obliczania, zbierania, kontroli zbierania a na kontroli korupcji zbierania kończąc ;P
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Ciekawe, z czego w "takim zdrowym psychicznie "spoleczenstwie bylby placony resort, ktory nie wytwarza dobr materialnych?
Jaki np. Hana? Praktycznie piękna wizja i bardzo mi sie podoba ,ale nie wiem czy nawet za 5 pokoleń bedzie do zrealizowania
Chyba jestem...niepoprawaną optymistką, bo ...mam nadzieję dożyć tych czasów, w których będą ...zdecydowanie zmniejszane podatki.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Chyba chodzi o nauczycieli... Daniel wypowiedz sie czy będą nauczyciele w zdrowym na ciele i nie tylko na ciele spoleczeństwie?
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Chyba chodzi o nauczycieli... Daniel wypowiedz sie czy będą nauczyciele w zdrowym na ciele i nie tylko na ciele spoleczeństwie?
..i gryzipiorkowie, i ci wszyscy co lubia gdy glowa, rece i nogi maja spokoj.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Podatki są Waszym wyborem. Konsekwencją wyboru pomiędzy Bogiem, a władzą ziemską. Bez odrzucenia tej władzy nie ma mowy o uzdrowieniu siebie, a tym samym społecznym. Nie można usunąć skutku bez usuwania pierwotnej przyczyny. Wszelkie rozmowy na temat wysokości podatków, ich słuszności czy formie poborów i innych reformach z nimi związanymi jest jak rozmawianie o reformowaniu piekła. Tam gdzie jest Bóg, tam nie ma podatków. Co do nauczycieli, to sprecyzujmy to pojęcie. Obecnie to mamy urzędnika państwowego zwanego nauczycielem, który jest częścią władzy. Nauczyciel nie może być władzą. a przynajmniej tą ziemską (Chrystus). Kto odrzuca Boga jest skazany na poważną chorobę, która pozbawia poczytalności. Jak Bóg chce kogoś pokarać, to mu rozum odbiera. Ale tak naprawdę to sami siebie karzemy.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Kto odrzuca Boga jest skazany na poważną chorobę, która pozbawia poczytalności.
Daniel
Daniel ,wiesz ,że to racja! dziś sobie tak z mężem rozmawiałam i doszliśmy do wniosku ,że świat szaleje ,coraz gorzej , coraz więcej ludzi nie jest wstanie popatrzec szeroko oczami na wszystko ,wszyscy jednak myslą ,że jest odwrotnie. Wiesz ,Daniel ,podziwiam Cię ,tak jak niektórych tu na Forum ,ale to jest garstka . Pisząc te słowa musiałeś mieć podstawy ...rozumię... Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Budowanie ustroju rozpoczyna się od nas samych. Dopóki do dojdziemy do ładu ze swoim życiem, to nie zabierajmy się za nic większego. Byłby to daremny trud, bo to co nie wychodzi z dobra nie może nim się stać. Dobro można tylko osiągnąć będąc w zgodzie z Bogiem. Przyjrzyjmy się więc sobie i oceńmy: czy nasze życie nie jest sprzeczne z Dekalogiem? Powołajmy własny trybunał, który zbada nasze stereotypy pod kontem zgodności z Prawem Boskim. Stałem się więc sędzią dla siebie, aby ujrzeć belkę w swoim oku. Błędów namnożyło się tyle, że nie tak łatwo dojść do ładu. To co wydawało mi się, że jest dobre nagle przestało nim być. Ponownie muszę przewartościować niemal wszystko. Czy to nie jest najważniejsze zadanie jakie mamy do wykonania?
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,ale widzisz.W Biblii pisze ,że nadejdą krytyczne czasy trudne do zniesienia.I myślę ,że w tych czasach właśnie żyjemy. Coraz więcej ludzi nie uznaje Boga wiążąc to z tym ,że się jest jego niewolnikiem. Natomiast wszelką potężną swą wiedzę czerpią ze złotych myśli i lotnego umysłu;wielkiego człowieka i Guru;Dawkinsa. Myślisz ,że ludzie ci czytali Pismo? Nie ,bo po co? Jak Dawkins już wszystko opisał. To jak tacy ludzie mogą się przyjrzeć i ocenić czy życie ich jest zgodne z dekalogiem... A takich ludzi jest coraz więcej ;jak sie obserwuje otoczenie .Mówię Ci ,że świat wariuje.
Przeczytaj sobie Daniel List do Efezjan 6: 11-18. Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|