forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 10:37:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669760 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Polska sercem
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 101 102 103 104 105 [106] 107 108 109 110 111 ... 146 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Polska sercem  (Przeczytany 931645 razy)
Daniel_dn
Go

Email
Odp: Polska sercem
« Odpowiedz #2100 : 2007-07-06, 22:54:51 »

Elmo postęp jest, a to o czym piszesz to zwykła kara dla tych co nie znają Boga. A jest ich dużo.

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2101 : 2007-07-06, 22:55:42 »

Hana jak chcesz być doskonała, to czemu nie sprzedasz wszystkiego co masz i nie pojedziesz do Afryki pomagać głodującym dzieciom. Nie możesz jednak zarzucać innym, że nie pomagają, bo możesz być w błędzie. Tym bardziej nie wolno Ci zmuszać do udzielania pomocy, bo niczym by to się różniło od zwykłego bandytyzmu. Na złu nie zbuduje się żadnego dobra. To jest podstawowa zasada, o której ludzie zapomnieli.

Daniel

Skad wiesz, ze nie bylam i nie pomagalam?
Nikomu nic nie zarzucam, i nikogo nie zmuszam do pomocy .
Ale Ty zaprzeczasz sam sobie , poczytaj swoje wczesniejsze posty.
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2102 : 2007-07-06, 22:59:06 »

W skrócie Hana, to Ty nie wierzysz w Boga.Daniel

Bardzo dobitnie i jednoznacznie to ujoles, ale czego mozna sie spodziewac po lekturze Twoich postow!
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2103 : 2007-07-06, 23:01:56 »

Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.Jest to wynik nadużycia przez człowieka wolnej woli.To właśnie doprowadziło do tego,co nas otacza.
Człowiek chciał rządzić sobą i drugim człowiekiem i widać teraz ,że nie jest w stanie dobrze tego czynić.Bóg dopuścił może to tego,ale tylko po to, aby uzmysłowić człowiekowi,że bez Niego do niczego dobrego nie jesteśmy w stanie dojść,że nadużycie wolnej woli prowadzi do zguby.
To tak jak w rodzinie.Gdy dziecko się nie słucha rodziców i robi rzeczy,które zagrażają utracie jego  zdrowia lub życia -nie jest dobrym postępowaniem.Jest to postępowanie wbrew kochającym rodzicom....
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2104 : 2007-07-06, 23:05:40 »

No to się zgadzamy. Kto chce to pomaga, bo taką czuje wewnętrzną potrzebę.
W pewnym sensie jest to obowiązek wobec Boga i ten obowiązek możemy w różnoraki sposób spełniać. O Tobie nic nie wiem i tak nie pisałem.
Analizuję tylko to sama napiszesz, a z tej analizy jasno wynika, że tylko osoba nie wierząca może zrównać człowieka z Bogiem.

Daniel
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2105 : 2007-07-06, 23:11:29 »

Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.

A co z kleskami zywiolowymi i innymi apokaliptycznymi katastrofami, komu je nalezy przypisac?
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2106 : 2007-07-06, 23:15:10 »

Możemy pisać to, jak my postrzegamy coś ,ale nie wolno nam niczego narzucać.Analizujmy dokładnie to,co piszemy ,ale zachowujmy się delikatnie.
Nie można nazwać człowieka Bogiem ani na odwrót,bo tak nie jest.Ale każdy ma prawo do własnego postrzegania.
Ja jednak wychodzę z założenia,że każdy w swoim życiu dowie się o istnieniu Boga.Każdy będzie miał szansę i czas na przemyślenie.
Hana
Go

Email
« Odpowiedz #2107 : 2007-07-06, 23:15:27 »

Daniel jedz na misje do Peru czy Afryki--bo Ty tak malo wiesz!
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2108 : 2007-07-06, 23:19:32 »

Bogu, za grzechy ludzi. Przepowiedział koniec świata i kiedyś ten koniec nastąpi.

Elmo, Bóg jest miłościwy i wybaczy każdemu jego grzechy. Ale żeby to mógł uczynić, to najpierw musimy mieć świadomość, że grzeszymy, a potem wolę, że więcej tego nie będziemy robić. Jakoś ludziom ciężko zrozumieć swoje grzechy.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2109 : 2007-07-06, 23:21:22 »

Każde zło,które dostrzegamy,każde cierpienie ludzi nie jest winą Boga.

A co z kleskami zywiolowymi i innymi apokaliptycznymi katastrofami, komu je nalezy przypisac?

Komu? Daniel jeśli możesz napisz pod czyimi rządami jest człowiek w obecnym systemie  Smile 
Hano.Czy naprawdę myślisz,że to Bóg jest odpowiedzialny za zło ,które się panoszy na świecie?
Przyjmijmy,za prawdę to co pisze w Biblii;jeśli jest Bóg to i jest Szatan.W/g Biblii to on jest władcą tego świata. (czy wyszłam na nawiedzoną?  Rolling Eyes ),a co mi tam ,mogę wyjść   Very Happy
A jak jest na prawdę,to tego nie wiem ,ale to co jest tam napisane wydaje mi się często logiczne.Choć pewnie też są tam zastosowane "chwyty" - jak wszędzie.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2110 : 2007-07-06, 23:21:53 »

Żeby miłować Boga nie muszę jechać do Afryki. Tu na miejscu prawie mamy Afrykę.

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2111 : 2007-07-06, 23:25:20 »

Tu na miejscu mamy również Sodomę i Gomorę...
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2112 : 2007-07-06, 23:27:33 »

Elmo Bóg nie toleruje innych władców obok siebie. Tam gdzie rządzi człowiek człowiekiem, tam jest między nimi szatan (zgodnie z Twoim nazewnictwem)

Daniel
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2113 : 2007-07-06, 23:30:21 »

Tam gdzie rządzi człowiek człowiekiem, tam jest między nimi szatan....

Daniel

W sumie, dobrze powiedziane.Nie można lepiej tego ująć.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2114 : 2007-07-06, 23:33:08 »

W sumie,po tych Twoich słowach coś nowego zrozumiałam.Faktycznie tak jest.
Do tej pory jak czytałam,to co pisałeś o rządach ludzkich ,nie odbierałam tego w ten sposób,chociaż wiedziałam,kto tu "kręci".
fewa
Go

Email
« Odpowiedz #2115 : 2007-07-07, 00:47:50 »

Czyli cała nasza kochana władza, nasi rządzący pochodzą od...... Shocked Oj to nam będzie tzeba długo czekac na lepsze czasy.
Teraz już wiem dlaczeg nie powinniśmy chodzic na wybory Shocked
lutonn
Go

Email
« Odpowiedz #2116 : 2007-07-07, 10:49:34 »

Tak mysle ze dla "madrych " beda coraz lepsze czasy a dla glupich coraz gorsze , . Tylko jak rozumiec w tym sensie slowo "madry"  "glupi" Very Happy
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #2117 : 2007-07-07, 10:55:34 »

Tak mysle ze dla "madrych " beda coraz lepsze czasy...

Może i masz rację. Mądry znaczy też  roztropny,a to dużo.
Daniel_dn
Go

Email
« Odpowiedz #2118 : 2007-07-07, 17:37:49 »

Lutonn, mądrość jest owocem prawidłowego procesu myślenia. Optymalni chwalą się, że poprawia się fizjologicznie praca mózgu. Wpływa to pozytywnie na procesy myślowe, które stają się głębsze. Skrótowo - Optymalni stają się mądrzejsi. Ale to są takie ogólniki, że praktycznie nic nie znaczą oprócz wykazania kierunku przemian.
Mądrość zespołowa pozwala na tworzenie skomplikowanych rozwiązań technicznych. Choćby loty w kosmos. Mimo złożonej struktury każdy element układanki musi być kontaktybilny z całością  Każdy złożony program komputerowy jest najlepszym przykładem tego procesu. Jeden najmniejszy błąd uniemożliwia pracę całości.
Jak się przyjrzymy strukturze organizacji państwa, to model ten daleko odbiega  od powyższych stwierdzeń. Struktura ta przypomina zlepek chaotycznych procedur. Można powiedzieć, że jest zaprzeczeniem mądrości. Nasuwa się pytanie: jak to jest możliwe, że ludzie potrafią tworzyć niemal doskonałe cuda techniki, a nie potrafią stworzyć optymalnego systemu zarządzania państwem?
Użyjmy swojej mądrości, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Daniel

Halina Ch.
Go

Email
« Odpowiedz #2119 : 2007-07-07, 18:11:06 »

Ci ludzie, którzy budują doskonałe dzieła techniczne nie biorą udziału w zarządzaniu państwem.
Kiedyś jadąc pociągiem spotkałam maklera giełdowego, który przez godzinę tłumaczył jak to można zarobić duże pieniądze na giełdzie inwestując wcale niedużą kwotę. Zapytałam ile on na tej giełdzie zarobił. "Ależ proszę pani, ja tylko pracuję" - odparł zdziwiony, że o coś takiego go pytam.
To samo jest z rządzącymi i rządzonymi.
Strony: 1 ... 101 102 103 104 105 [106] 107 108 109 110 111 ... 146 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 18 zapytaniami.