Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 931456 razy)
|
Daniel_dn
Go
|
Wyobraź sobie, że te talenty otrzymujesz od Boga, a ten bogacz jest tylko pośrednikiem. Tu chodzi w tych przypowieściach o postawę aktywnego gospodarowania majątkiem, pomnażania go. Dlatego Bóg człowiekowi powierzył Ziemię, aby na niej dobrze gospodarzył. A tym, którzy to robią dobrze, doda jeszcze więcej i odwrotnie. Nie należy tego mylić z rządzeniem, które przede wszystkim opiera się na wyzysku innych, ograniczania ich wolności i zmuszania do płacenia podatków. W pierwszym przypadku mamy do czynienia w dobrowolnością, a w drugim z przymusem. Podobnie wygląda, a różnica znaczna.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Jak czytam te wszystkie wypowiedzi to nie mogę się nadziwic jak bardzo ludzie się od siebie różnią. Mimo, że wierzą w tego samego Boga, czytają tę samą biblię i pochodzą z tego samego kraju nie mogą dojśc do składu-dziwne co nie?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Bóg obdarował człowieka takimi przymiotami jakie On posiada Ponoć w/g niektórych nie Bóg, a BOGOWIE i to w czterech etapach czasowych tworzenia Homo sapiens naturalis - przykład za Wasilikiem z orangutana azjatyckiego: 1. etap 99,25% małpy - około 1,8 mln lat temu, wyszło, homo erectus, sinantrop, pitekantrop, 2. etap 98,5% małpy około 400 tys. lat temu 3. etap 97,75% małpy około 200 tys. lat temu wyszedł neandertalczyk, 4. etap 97% małpy około 40 tys. lat temu i wyszło Homo sapiens naturalis Doświadczenie w tych samych okresach co na orangutanie (czerwoni, żółci) przeprowadzono również na: szympansie (biali), ) i gorylu (czarni) i około 20-40 tys. lat temu wyszło wreszcie Homos sapiens sapiens. A jeśli "stworzyli na obraz i posobieństwo swoje" - to ile Bogowie mają boskich genów? A więc jak pisze Slawek - "widywano ich tu i tam". Ostatnia udokumentowana, o której wiadomo , to wizyta pod imieniem "Allah". Odbyła się około 610 roku po narodzinach Jezusa z Nazaretu, chyba w celu ośmieszenia? chrześcijaństwa, bo Nowy Testament już spełnił swoją rolę - Rzym dogorywał. Ale się ośmieszyć nie udało, a jedynie "zasiać nienawiść" między wiarami... . Ponoć Elohim (El-ohim=All-ah?) są nieomylni!.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Bóg obdarował człowieka takimi przymiotami jakie On posiada Ponoć w/g niektórych nie Bóg, a BOGOWIE i to w czterech etapach czasowych tworzenia Homo sapiens naturalis - przykład za Wasilikiem z orangutana azjatyckiego: 1. etap 99,25% małpy - około 1,8 mln lat temu, wyszło, homo erectus, sinantrop, pitekantrop, 2. etap 98,5% małpy około 400 tys. lat temu 3. etap 97,75% małpy około 200 tys. lat temu wyszedł neandertalczyk, 4. etap 97% małpy około 40 tys. lat temu i wyszło Homo sapiens naturalis Doświadczenie w tych samych okresach co na orangutanie (czerwoni, żółci) przeprowadzono również na: szympansie (biali), ) i gorylu (czarni) i około 20-40 tys. lat temu wyszło wreszcie Homos sapiens sapiens. A jeśli "stworzyli na obraz i posobieństwo swoje" - to ile Bogowie mają boskich genów? Ostatnia udokumentowana, o której wiadomo , to wizyta pod imieniem "Allah". Odbyła się około 610 roku po narodzinach Jezusa z Nazaretu, chyba w celu ośmieszenia? chrześcijaństwa, bo Nowy Testament już spełnił swoją rolę - Rzym dogorywał. Ale się ośmieszyć nie udało, a jedynie "zasiać nienawiść" między wiarami... . Ponoć Elohim (El-ohim=All-ah?) są nieomylni!. Toan .Powinieneś pisać felietony do "Fantastyki" A więc jak pisze Slawek - "widywano ich tu i tam". Nie obchodzi mnie co kto pisze .Obchodzi mnie ,żeby było zgodne ze stanem faktycznym ,a nie z ludzkimi fantazjami Jakby Sławek głodował 40 dni na pustyni,to też by się objawił jemu Bog czy bogowie o których tak duzo wiecie Oczywiście jesli starczyłoby mu zdrowia,bo jeśli nie ,to najprawdopodobniej On objawiłby się Bogu lub bogom Zadałam tyle pytań i nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć zgodnie z realiami ,tylko kazdy zajmuje się fantastyką
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Zadałam tyle pytań i nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć zgodnie z realiami ,tylko kazdy zajmuje się fantastyką Dostałaś tyle realnych odpowiedzi, a traktujesz je jak fantastykę Ale każdy ma swój rozum po to, aby mógł poukładać sobie na swój sposób "zgodność rzeczy z wyobrażeniem zewnętrznego jestwa"
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dostałaś tyle realnych odpowiedzi, a traktujesz je jak fantastykę Nie osłabiaj mnie Toan Nikt mi nie odpowiedział na moje pytania z zacytowanych przypowieści: -w jaki sposób szlachetny mąż zdobył godność królewską?(wtedy władze zdobywało się jednym sposobem- przemocą) -w jaki sposób słudzy pomnozyli swe talenty? -dlaczego pan sług musiał wyruszyć w podróż i dokąd(co robił?) chyba nie pojechał rozdawać ubogim prezenty Cała ta przypowieść wygląda jak żywcem wzięta z filmu o mafii,jakiś ichni ojciec chrzestny,a Wy mi tu pleciecie,o jakiejś pracowitości,jak w ogóle nie ma tam żadnej wzmianki o tym-czyli to Wasze fantazje . Daniel plecie o jakimś dawaniu pieniędzy. Malgo-już nie wiem o co jej chodzi,bo raz mówi,że jest to bełkot,a drugi raz staje się badaczem pism. Sławek plecie o ludzkich talentach,umiejętnościach. No boki zrywać.Żaden z Was nie ocenił realnie sytuacji.Nikt. No moze jedynie Kodar się zastanawiała i Syriusz stwierdził,że jest to niezrozumiała przypowieść. Lepiej już napisac ,że jej się nie rozumie-niż tworzyć jakieś swoje fantazyjki,które w zaden sposób nie pokrywają się z ówczesną rzeczywistością.Jest tam bardzo mało danych. Tworzycie jakieś basnie,a potem dziwić się,że niektorzy uważają teksty w Biblii jako bełkot.Nie dziwię się.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
...niektorzy uważają teksty w Biblii jako bełkot... I o to chodzi przecież . Nie "niektórzy", a większość dzięki temu ma pewność przypuszczenia, że na "bełkot" (lekturę ST) szkoda czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Te rozmowy o Biblii przypominają mi rozmowy z Brufordem o DO )))
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Tak, szkoda na takie rozważania czasu, ale... - jeśli ktoś nie wierzy w siebie, to wskazane jest, aby wierzył w Bogów. Łatwiej takim osobom się żyje.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
E tam, jak jest czas i energia, mozna się trochę "powykłócać" To tez okazja, zeby sobie coś przemysleć
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
To prawda!. Czasem ktoś nieświadomie w dyskusji podpowie (zwróci uwagę) na rzecz, której się latami nie dostrzegało...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... to wskazane jest, aby wierzył w Bogów. Co Ty z tymi bogami Ileż ich jest ? E tam, jak jest czas i energia, mozna się trochę "powykłócać" To tez okazja, zeby sobie co¶ przemysleć Otóż to PS. Szczerze mówiąc ,podobnie do Was myślałam kiedyś o tych przypowieściach ale zmieniłam swoje poglądy ,bo inaczej być nie może
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
.... Łatwiej takim osobom się żyje.
Porostu nie muszę mysleć. Wszystko czego jeszcze nie rozumieją kładą na karb Pana Boga i przestają dociekać, poszukiwać i mają "spokój". A może komuś o to chodzi, abysmy byli cisi, pokornego serca,...... Pozdrawiam Zofia
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Porostu nie muszą mysleć.
No o to chodzi ,bo czy ktoś pomyslał o tych przypowieściach? NIE. Wszyscy jednym ,zgodnym hurem powtarzają to,czego nauczono ich na religii,czy Kosciele
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Co Ty z tymi bogami Ileż ich jest ? Od "szergowów" do "marszałka", ale ustalenie ilości i przydział szarży nie jest taki prosty O ile można domniemać, że Elohim (Stwórcy) to marszałek, to z pomniejszymi bogami jest już kłopot!. Slawek twierdzi np. że Bóg Żydów - ten od Mojżesza - Jahwe (Pan, JHWH) to sierżant, a ja, że owszem, ale sierżant sztabowy, choć może to też wyższa szarża?. . Bóg Chrześcian (Aton w Egipcie?) występuje np: w "trójcy jedynej...". Ciężko to rozebrać, bo jeszcze Amon (który wszystko zatwierdza Chrześcianom - "Amen") i wyniesieni w poczet Bogów - Ozyrys ( Bóg pasterzy? - Słowian) z Setem (Bóg rolników?) występują np. w Biblii jako synowie człowieka - Kain i Abel... Dlatego lepiej zastanawiać się nad bardziej przyziemnymi sprawami, szanując cudzych Bogów (wiarę), bo nigdy nie wiadomo czym i kogo można obrazić nierozważnym słowem... .
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Elmo, dobra byłaś w prawieniu złośliwości Nieraz się pośmiałam A teraz robisz za księżynę na ambonie Rozczarowanie jak Rambo XI.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Elmo, dobra byłaś w prawieniu złośliwości Nieraz się pośmiałam A teraz robisz za księżynę na ambonie Rozczarowanie jak Rambo XI. Jeszcze się taki nie urodził,co by każdemu dogodził PS.Z szacunku do Twojej osoby,nie będę z Tobą dyskutowała,bo ja w odróznieniu od niektórych nie zmieniam poglądów z minuty na minutę,jakby się mogło komuś wydawać No to papa ! EOT.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dlatego lepiej zastanawiać się nad bardziej przyziemnymi sprawami, szanując cudzych Bogów (wiarę), bo nigdy nie wiadomo czym i kogo można obrazić nierozważnym słowem... . Prawdę mówiąc,to szanuję czyjąś wiarę,cudzych Bogów,może dlatego,że mało mnie to obchodzi,w co kto lub kogo wierzy (?). To była zwykła dyskusja,w sumie fajnie było podyskutować.Nikt mnie w niej nie uraził i mam nadzieję,że i ja nikogo nie uraziłam . Słusznie zauważyła Fewa,że "kazdy" interpretuje Biblię inaczej .No tak niestety jest Pozdrawiam serdecznie !
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Bóg Żydów - ten od Mojżesza - Jahwe (Pan, JHWH) to sierżant, a ja, że owszem, ale sierżant sztabowy, choć może to też wyższa szarża?. . Jasne że wyższa tak tylko sprawdzałem twój sposób na polityka
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Aha. Jeszcze jedno To wszystko co pisałam o tych przypowieściach ,było interpretowane "na poczekaniu" Do tej pory myślałam podobnie jak Wy ,nie zastanawiałam się ,że mogłoby być inaczej,a teraz dochodzę do wniosku,że mogłoby być. Powtórzę za Syriuszem: "wiem ,że nic nie wiem" .Wolę w sumie nie wiedzieć niż wiedzieć źle . To chyba tyle co do moich wynurzeń (nie lubię tego modnego slowa,tak uparcie pisanego przez niektórych ,podobnie jak słowa "bełkot" ) A teraz idę wykorzystać to ciepełko na dworze i pojeżdżę sobie Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|